Gebeliğin gerçekleşmesi, bebek sahibi olmak isteyen çiftler için oldukça heyecanlı bir olaydır. Gebelik genelde belirtilerin başlamasıyla birlikte anlaşılan bir süreç olmakla birlikte gebelik belirtileri her zaman gebelik nedeniyle ortaya çıkmayabilir.
Yalancı gebelik, kadının gerçekte gebe olmamasına rağmen bebek beklediğini düşünmesiyle gerçekleşmektedir. Yalancı gebelik yaşayan kadınlarda ortada gebelik olmamasına rağmen tüm gebelik belirtileri görülebilmektedir.
Yalancı gebelik, nadir olarak görülen bir durumdur. Uzmanlar yalancı gebeliğin psikolojik ve hormonal etkenlerden kaynaklandığını düşünmektedir.
Yalancı Gebelik Belirtileri
Yalancı gebelikte belirtiler genelde gebelikle aynı olmaktadır. Yalancı gebelikte en sık rastlanan belirtilerden bir tanesi karın bölgesinde şişkinliktir. Ancak yalancı gebelikte bu şişkinliğin nedeni bebek olmayacaktır. Karın bölgesinde şişkinliğin nedenleri arasında gaz, yağ, dışkı ve idrar birikmesi olabilmektedir.
Yalancı gebelikte en sık görülen fiziksel belirtilerden bir diğeri adet görmemektedir. Adet düzensizliği olan kadınlar, adet görmediklerinde gebe olduklarını düşünebilmekte ve bu nedenle yalancı gebelik yaşayabilmektedir.
Yalancı gebelikte karşılaşılabilen diğer belirtiler arasında ise şunlar bulunmaktadır:
- Mide bulantısı ve kusma
- Göğüslerde şişkinlik
- Göğüslerden süt gelmesi
- Kilo artışı
- Doğum sancıları
- İştahta artış
- Rahmin genişlemesi
- Rahim ağzının yumuşaması
Yalancı Gebelik Neden Olur?
![](https://www.prptupbebek.com/wp-content/uploads/2022/11/yalanci-gebelik-875x495-1.jpg)
Yalancı gebeliğin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte psikolojik ve hormonal etkenlerin bu süreçte rol oynadığı düşünülmektedir. Yalancı gebeliğe neden olan etkenlerden bazıları şunlar olabilmektedir:
- Gebe kalmaya duyulan yoğun istek
- Geçmişte birden fazla düşük yaşamış olmak
- Kısırlık
- Ebeveyn olmaktan çok korkmak
- Depresyon ya da kaygı
- Duygusal travma
- Cinsel istismar
Beyin ve beden arasındaki ilişki güçlü olduğu için bazı uzmanlar yalancı gebeliğin en yaygın olarak görülen nedeninin gebe kalmaya duyulan yoğun istek olduğunu düşünmektedir. Gebe kalmayı çok isteyen kadınların vücudunda gebe olduklarını gösteren belirtiler ortaya çıkabilir. Kısırlık ya da düşük nedeniyle yaşanan ruh sağlığı sorunları da yalancı gebeliğe yol açabilmektedir.
Bazen rahim tümörleri, menopoz ya da kanser gibi sağlık sorunları da hormonlarda değişikliklere yol açarak yalancı gebeliğe neden olabilmektedir. Hormonlardaki değişiklikler adet görmeme, yorgunluk ya da kilo artışı gibi gebelikle karıştırılabilecek belirtilere yol açabilmektedir. Bunun yanı sıra gebe kalmayı yoğun bir şekilde istemek de hormonları doğrudan etkileyebilmekte ve gebelik belirtilerine neden olabilmektedir.
Yalancı Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Doktorunuz gebe olup olmadığınızı anlamak için pelvik muayene, ultrason ve idrar ya da kan testi yapacaktır. Yalancı gebelik durumunda gebelik testinizin sonucu negatif geleceği için gebe olmadığını anlaşılacaktır.
Yalancı gebelik yaşamak oldukça yıkıcı bir deneyim olduğu için kişiler, gerçekten gebe olduklarına inanmaya devam etmek isteyebilir. Bu durumda gebeliğin olmadığı ultrason ile gösterilerek durumun daha kolay kabullenilmesi sağlanabilir.
Bazı sağlık sorunları da gebelikle aynı belirtilere sahip olabilir. Örneğin, nadir olarak görülen bir kanser türü, gebelik hormonlarının salgılanmasına neden olabilir. Bu nedenle gebelik belirtilerine yol açabileceği düşünülen sağlık sorunları olup olmadığının anlaşılması adına çeşitli testler yapılması gerekebilir.
Yalancı Gebelik Kan Testinde Çıkar mı?
![](https://www.prptupbebek.com/wp-content/uploads/2022/11/test-980x525.jpg)
Belirtilerinizin gebelikten kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için doktorunuz kan testi yapmak isteyecektir. Yalancı gebelik yaşamanız durumunda hem idrarda hem de kanda gebelik testinden alacağınız sonuçlar negatif olacak ve gebe olmadığınızı gösterecektir.
Bununla birlikte bazı kanser türleri idrarda ya da kanda gebelik hormonu olarak bilinen hCG bulunmasına yol açabilmektedir. Bu durum çok nadir olarak görülmekle birlikte mümkün olduğu için doktorunuz böyle bir olasılıktan şüpheleniyorsa ultrason ile gebe olup olmadığınızı kontrol edecektir.
Kanda ya da idrarda hCG çıktıysa ultrason ile rahim kontrol edilebilecek ve yalancı gebelik durumunda ortaya bir fetüs olmadığı görülecektir. Bununla birlikte bazen ultrasonda tıpkı gerçek bir gebelikte olduğu gibi rahim ağzında yumuşama görülebilir. Ultrason ile bunun gebelikten kaynaklanıp kaynaklanmadığı anlaşılabilecektir.
Yalancı Gebelik Tedavisi
Yalancı gebelik tedavinin ilk adımı, kişiyi gebe olmadığına ikna etmek olacaktır. Bu nedenle ultrason yardımıyla rahimde fetüs olmadığı hastaya gösterilerek hastanın ikna olması sağlanabilir.
Bununla birlikte gebelik belirtilerine neden olan sorunların ortadan kalkması için bazı tedaviler uygulanması gerekebilir. Örneğin, hormon tedavileriyle hastanın adet görmesi sağlanabilir.
Yalancı gebelik genelde psikolojik bir hastalık olarak değerlendirilmekte ve tedavi edilmektedir. Bu nedenle bir uzmandan yardım alınmalı ve yalancı gebeliğe yol açan etkenler tespit edilerek iyileşme süreci başlatılmalıdır.
Özet Olarak
Yalancı gebelik, kişinin gebe olmamasına rağmen gebe olduğuna inanmasıdır. Kilo artışı ve mide bulantısı gibi belirtiler, kişinin kendisini gebe sanmasına yol açabilmektedir. Yalancı gebelikte belirtiler görülse de ortada fetüs olmadığı için gebelik söz konusu değildir.
Yalancı gebelik geçiriyorsanız, gebe olmadığınızı kabullenmeniz zor olabilir. Bu süreçte yalnız kalmadığınızdan ve sevdiklerinizden destek aldığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca ihtiyacınız varsa bir uzmandan destek almaktan çekinmemelisiniz.
Son olarak, belirtileriniz devam ediyorsa ya da gebe olduğunuzu düşünüyorsanız, başka bir sağlık sorununuz olmadığından emin olmak için doktorunuzu bir an önce ziyaret etmelisiniz.