Vajinal Tampon Nedir? Nasıl Kullanılmalıdır? 

Adet dönemlerinizde tampon kullanıyorsanız, nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınızı bilmeniz önemlidir. Tampon kullanma düşüncesi, ilk başta korkutucu görünebilir. Ancak, bir şeyleri çözdükten ve yeterince pratik yaptıktan sonra, doğal bir eylem haline gelir. 

İlk kez kullanıyorsanız, kutunun üzerinde yer alan talimatların her adımını açık okumak çok zor gelebilir. Başlamak için harika bir yer olsa da, bazen biraz zor olabilir. Peki, nereden başlayacaksınız? Bu yazı, tampon hakkında bilgilerinizi tazelemenize yardımcı olabilir!

Tampon Nedir?

Tampon, adet döneminiz boyunca, adet akışını emmek için kullanılan bir yöntemdir. Aplikatörlü ya da aplikatörsüz olarak vajina içerisine yerleştirilmek üzere tasarlanmıştır. Kullanılan bir tampon çöpe atılmalıdır. Tamponlar, birden fazla kullanılmamalıdır. 

Tamponlar; pamuk, suni ipek ya da her ikisinin karışımından bir malzemede bulunabilir. Kullanılan emici lifler, ürünlerin tehlikeli düzeyde dioksin içermesini önlemektedir. 

Tampon güvenirliğinde; emiciliği, gücü, bütünlüğü önemlidir. Bu kriterler, tamponun vajinadaki belirli zararlı bakterilerin büyümesini arttırıp arttırmadığı ya da normal bakteri seviyelerini değiştirip değiştirmediğini belirlemektedir. 

Tampon Kullanımı ve Toksik Şok Sendromu 

Toksik Şok Sendromu, nadir olarak görülmektedir. Genel olarak, belirli bakteri türlerinin ürettiği toksik bir maddeden kaynaklanmaktadır. Bu bakterilerin ürettiği toksik maddeler; böbrek, kalp ve karaciğer yetmezliği gibi organ hasarlarına, şoka ve hatta ölüme neden olabilir. 

Tampon kullanımına bağlı Toksik Şok Sendromu vakalarının oranları, yıllar içinde önemli ölçüde azalmıştır. Bunun bir nedeni, FDA’nın, ürünlerin yasal olarak pazarlanmasından önce, bir tamponun Toksik Şok Sendromu’na neden olan bakterilerin büyümesini arttırıp arttırmadığını değerlendirmesidir. Toksik Şok Sendromu belirtileri arasında;

  • Yüksek ateş
  • Kusma
  • İshal
  • Bayılma
  • Baş dönmesi
  • Güneş yanığına benzer kızarıklıklar yer almaktadır. 

Regl döneminiz sırasında bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa, tampon kullanmayı bırakın ve doktorunuzdan yardım isteyin. Toksik Şok Sendromu riskini azaltmak için, düşük emici bir tampon kullanın. Tamponu 8 saat kullanmadan önce çıkarın ve çöpe atın. Ve, tamponu yalnızca adet döneminizde kullanın. 

Tampon Kullanımı ile İlgili Güvenlik İpuçları 

Tampon kullanımının sizin için uygun olup olmadığı konusunda doktorunuza danışmak isteyebilirsiniz. Tampon kullanıyorsanız, güvenlik olarak aşağıdakileri göz önünde bulundurmanız gerekir:

  • Paketin üzerindeki tüm talimatları uygulayın. 
  • Daha önce tampon kullanmış olsanız bile, paketin üzerindeki talimatlara uymanız önemlidir. 
  • Tampon kullanmadan önce ve kullandıktan sonra, mutlaka ellerinizi yıkayın. Bu, bakterilerin yayılma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. 
  • Tamponu, yalnızca regl döneminizde kullanın. Başka herhangi bir zamanda ya da herhangi bir nedenle kullanılması uygun değildir. 
  • Kullandığınız tamponu 4-8 saat içerisinde değiştirin. Tek bir tamponu, asla 8 saatten daha uzun süre kullanmayın. 
  • En düşük emici tamponu kullanın. Bir tampon, değiştirmeden önce 8 saate kadar kullanım vaat ediyorsa, emiciliği çok yüksek olabilir. 
  • Tampon kullanımı sırasında ağrı, ateş ya da diğer olağandışı belirtiler ile karşılaşırsanız, doktorunuzla iletişime geçin. 
  • Toksik Şok Sendromu’nun risklerini nasıl azaltacağınızı öğrenin. 

Kullanılan Malzeme Önemli Midir?

Tampon seçimi, kişisel tercihlerinize bağlı olabilir. Bazı tampon türleri, diğerlerinden daha kolay kaymaktadır. İlk kez kullanıyorsanız, klasik aplikatörlü olanları tercih edebilirsiniz. Bazıları, sert olduğu ve vajina kanalı içinde kolayca kaymadığı için daha rahatsız edici olabilir. 

Ancak bu, tüm kadınların bu aplikatörleri rahatsız edici bulduğu anlamına gelmemektedir. Plastik aplikatörlü tamponlar da vardır. Bu tamponlar, kaygan malzemesi ve yuvarlak şekli nedeniyle, vajina kanalı içerisinde çok daha kolay bir şekilde kaymaktadır. 

Tampon Nasıl Yerleştirilir?

Artık, üzerinde çalıştığınız şeye aşina olduğunuza göre, tamponun nasıl yerleştirileceğini öğrenmenin zamanı geldi. Satın aldığınız tampon kutusunun üzerindeki talimatları okumanız önemlidir. Ek olarak, aşağıdakileri bilmeniz de yararlı olabilir:

  • İlk olarak ve en önemlisi, ellerinizi yıkayın. Vajina içerisi ile yakın temasa geçmeyeceğinizi düşünseniz bile, vajinanızın içine mikrop yaymadığınızdan emin olmanız faydalıdır. 
  • İlk kez tampon takıyorsanız, görsel bir rehber faydalı olacaktır. Elinize bir ayna alın ve rahat bir pozisyona geçin. Bacakları bükülmüş bir çömelme pozisyonu rahat olabilir. Bazı kadınlar da, tuvalette oturma pozisyonunu tercih etmektedir. 
  • Rahat olduğunuzu hissettiğinizde, tamponu yerleştirmeye başlayabilirsiniz. 
  • Vajina açıklığını bulun ve aplikatörün uç kısmını yerleştirin. 
  • Tamponun vajina içerisinde serbest kalmasını sağlamak için, pistonu yavaşça sonuna kadar itin. 
  • Tamponu yerleştirdikten sonra, artık aplikatörü çıkarıp atabilirsiniz. 

Tampon Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?

Uzmanlar, bir tamponun her 4-8 saatte bir değiştirilmesinin en iyisi olduğunu belirtmektedir. Mümkünse, emiciliği en düşük olanı tercih etmelisiniz. Tek seferde, bir tamponun 8 saatten daha uzun süre kullanılmaması önerilmektedir. 

4-8 saat arasında tamponu çıkarırsanız, herhangi bir sorun yoktur. Sadece, tamponun emiciliğinin muhtemelen daha fazla olmayacağını bilin. Dört saatten daha kısa bir sürede tamponun emiciliğinin bittiğini fark ederseniz, biraz daha kalın bir emiciliğe sahip olan bir tamponu tercih edebilirsiniz. 

8 Saatten Daha Uzun Süre Tampon Kullanımı 

Bir tamponu, çıkarmadan 8 saatten daha uzun süre vajina içerisinde tutarsanız, Toksik Şok Sendromu riskiniz artacaktır. Bu, son derece nadir olmakla birlikte; organ hasarlarına, şoka girmenize ve çok nadir durumlarda ölüme neden olabilir.

Ancak iyi haber şu ki, 2000’li yıllarda tampon kullanımına bağlı Toksik Şok Sendromu vakalarında önemli bir düşüş görülmüştür. Yine de, bu riskin tamamen ortadan kalktığı anlamına gelmediğinden, dikkatli kullanmak gerekir. Toksik Şok Riskini azaltmak için, tamponu, önerilenden daha uzun süre vajina içerisinde bırakmadığınızdan emin olun. 

Tampon Nasıl Çıkarılmalıdır?

Tamponu vajina içerisine yerleştirdiniz, 4-8 saat boyunca orada bıraktınız ve artık tamponu geri çıkarmaya hazırsınız. Bazı kadınlar, tampon çıkarmayı çok daha kolay bulmaktadır, ancak bazı kadınların zorlandığı da söylenebilir. 

  • İlk adım olarak, tampon takmadan önce olduğu gibi, ellerinizi yıkayın. İp çekeceğiniz için, vajina içerisine mikrop bulaşmayacağını düşünebilirsiniz. Ancak, güvende olmak her zaman en iyisidir. 
  • Daha önce seçtiğiniz rahat pozisyona geçiş yapın. Bu şekilde, tamponun serbest kalması çok daha kolay olacaktır. 
  • Artık, tamponu çıkarmaya hazırsınız. 
  • Şimdi, serbest bırakmak için tampon ipinin ucunu yavaşça çekin. 
  • Vajinadan çıkardıktan sonra, tamponu tuvalet kağıdına sarın ve çöpe atın. 
  • Ellerinizi tekrar yıkayın ve bir tampon daha yerleştirin ya da pede geçiş yapın. 
  • Adet döneminizin sonundaysanız, gününüze devam edin. 

Tampon Kaybolabilir Mi?

Vajina bölgesi, dipsiz bir çukur gibi görünebilir. Ancak, vajinanın arkasındaki serviks kapalı kalır. Bu nedenle, vajina içerisinde bir tamponun kaybolması imkansızdır. 

Bazen, kıvrımlar arasında sıkışabilir. Ancak, ipini nazikçe çekip dışarı çıkarırsanız, herhangi bir risk söz konusu olmayacaktır. 

Leave A Comment