Vajinaya dair en net verilerden birisi vajinada her daim bir koku olduğu şeklindedir. Zaten pek çok kadın da vajinasının kötü koktuğunu düşünür ve bu kokuyu hiç de sevmez. İnsanlar nasıl ki, ağızlarının kokmasından utanç duyabiliyorsa, kadınlar da vajina kokusundan rahatsızlık, utanç duyuyor. Oysaki vajina kokusu da tıpkı ağız kokusu gibi normal ve doğaldır, ancak pis ve çok rahatsız edici bir koku olmadığı sürece.
Vajinanın sorunsuz olan doğal kokusu aslında kolaylıkla tolere edilebilir ve rahatsız etmeyen bir kokudur. Kadınların beslenme alışkanlıkları, genel sağlık durumları ve diğer faktörler pek çok faktör doğal kokuyu etkileyebilir. Vajinada belli bir koku olması normal ve doğalken bunu ortadan kaldırmaya çalışmak güvenli ve sağlıklı değildir. Hatta vajinanın doğal kokusunu gidermek için yapılanlar daha kötü bir kokuya neden olan enfeksiyonlara bile yol açabilir.
Vajina kokusu doğal mı, değil mi?
Vajinada hafif bir koku her zaman vardır, ancak bu koku rahatsızlık verecek düzeyde değildir. Ancak vajinada normal dışı koku zaman zaman olabilir. kadın genel sağlığına ve hijyenine dikkat ettiği dönemlerde bile vajinada farklı koku sorunu yaşayabilir. Burada önemli olan kokunun her zamanki olağan koku olmadığını fark etmektir.
Her kadının doğal vajina kokusu farklıdır. Ama sağlıklı bir vajinanın normal ve doğal kokusu “misk” gibi olur. Ancak adet dönemlerinde birkaç gün boyunca hafif “metalik” bir kokuya neden olabilirken, bir de cinsel ilişki sonrasında koku geçici olarak değişebilir. Kadın zaten adet dönemi ve cinsel ilişki sonrasında nasıl bir koku olduğunu, normalde vajinal kokusunun nasıl olduğunu biliyordur. Bu bakımdan normal dışı bir kokuyu da kolaylıkla fark edebilir.
Kadınlarda vajinal bölge kendini doğal olarak temizleme özelliğine sahiptir. Yani herhangi bir temizleyici madde kullanmadan vajina doğal olarak sağlıklı pH değerini koruyabilir ve sağlıklı bakteriler burada iş görür. Bu bakımdan ekstra bir durum olmadığı halde vajina kokusunda belirgin bir farklılık hissedildiğinde bir sağlık sorunundan şüphe edilmelidir. Vajinal kokunun güçlü, sert olması, vajinada kaşıntı, tahriş ve alışılmadık akıntılar olması gibi durumlarda enfeksiyon şüphesi ile vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır.
Anormal vajinal koku nasıl anlaşılır?
Her vajinanın doğal bir kokusu vardır ve kadınlar bu kokuya alışkın olsalar da zaman zaman rahatsız olabilir ya da partnerlerinin rahatsız olabileceğinden endişelenirler. Bu da aslında yaygın rastlanan bir durumdur. Ancak vajinanın hafif, misk benzeri bir kokusunun olması doğal ve normaldir. Vajinanın bu doğal kokusu hamilelik, menopoz ve adet dönemlerinde hormonal değişikliklerle birlikte değişikliğe uğramaktadır. Bu bakımdan zaman zaman kokudaki hafif değişimler endişe yaratmamalıdır. Ancak yoğun, rahatsız edici, mide bulandırıcı, çürümüş meyve gibi kokularda kesinlikle doktora başvurulmalıdır.
Çiğ balık, çürümüş meyve benzeri vajina kokusu tehlikelidir!
Üreme çağındaki pek çok kadının yaşadığı vajinal enfeksiyon olan Bakteriyel Vajinoz (BV), herhangi bir sebeple vajinanın karmaşık kimyasının bozulması, zararlı bakterilerin artması durumunda ortaya çıkar. Bakteriyel vajinoz vakalarında kadınlar, mantar enfeksiyonu gibi kaşıntı veya yanma şikayetleri yaşar. Bakteriyel Vajinoz sorununda doktor antibiyotik reçete ederek tedavi yoluna gidecektir.
Bakteriyel vajinozu önlemek için vajinanın hassas pH dengesini korumak gerekiyor!
Vajinayı temizlemek ya da kokuyu gidermek için vajina içine veya çevresine kokulu veya aromalı ürünler uygulamak çok zararlıdır. Kullanılan parfümler ve kokulu tamponlar vajinanın kimyasını değiştirerek bakteriyel vajinoza neden olabilir. Vajinayı sadece dıştan su ile yıkamak ve cinsel ilişki partneri seçerken özenli olmak, tek eşli olmak bakteriyel vajinoz sorununu önlemeye yardımcı olabilir.
Tatlı veya bira benzeri vajina kokusu enfeksiyon işareti olabilir!
Vajinada bir maya büyümesi olursa tatlı bir koku ortaya çıkabilir. Bununla birlikte vajinadan bira, un veya ekmek gibi kokular gelebilir. Bu kokularla birlikte aşırı yanma, kaşıntı veya kuruluk da varsa genellikle maya enfeksiyonu oluşmuştur. Buna müdahale edilmemesi durumunda daha da kötüye gidebilir ve peynire benzer bir akıntı olabilir. Maya enfeksiyonları reçetesiz ilaçlarla da tedavi edebilirken, öncelikle doktordan öneri almak gerekir.
Maya enfeksiyonlarından da yine vajinada kokulu ürünler kullanmaktan kaçınarak, vajinanın içini temizlemeyerek, yerli yersiz antibiyotik kullanmayarak ve vajinayı kuru tutmaya özen göstererek korunmak mümkündür.
Yukarıda sıralananlara ek olarak; menopoz dönemindeki hormonsal değişiklikler ve cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar vajinanın kokusunu değiştirebilir. Bu bakımdan vajina kokusundaki herhangi bir değişimde doktora başvurmak doğru olur
Vajinanın hijyeni nasıl sağlanabilir?
- Vajina temizliğinde güvenli, nazik olmak,
- Tuvalet sonrasında önden arkaya doğru silmek,
- Cinsel ilişkiden hemen sonra idrar yapıp vajinayı dıştan yıkamak,
- Vajinayı dıştan temizlerken nazik, koku içermeyen bir sabun kullanmak,
- İç çamaşırını her gün değiştirmek,
- İç çamaşırını terli veya kirli bırakmamak,
- İç çamaşırlarını yıkarken kokusuz ürünler kullanmak,
- Aşırı terleme veya egzersiz sonrasında vajinanın terli iç çamaşırından etkilenmemesi için iç çamaşırını hemen değiştirmek,
- Normal dışı hoş olmayan bir koku hissedildiğinde vajinanın dışını sadece su ile yıkamak,
- Duş sırasında, vajinal bölgeyi hafifçe silerek ter ve diğer koku kaynaklarını ortadan kaldırmak,
- Adet kanaması olduğu vakalarda en sağlıklı, güvenilir, doğru ürünler kullanmak gibi önlemlerle vajina doğru şekilde temizlenebilir ve vajinada kötü koku önlenebilir.
Adet dönemindeki vajinal koku nasıl hafifler?
Kadınlar adet dönemlerinde daha güçlü ve kimi zaman rahatsız edici bir vajinal koku hisseder. Bu koku bazılarında demir benzeri metalik iken, bazılarında ise amonyak gibidir. Bu kokunun rahatsız edici olmaması için hafifletecek bazı sağlıklı öneriler mevcuttur.
- Tek kullanımlık ürünler kullanılmalı,
- Uzun süreli kullanım olanağı veren pedler veya bezler enfeksiyon riskini artırabileceği için tercih edilmemeli,
- Geceleri olan yoğun kanamanın tolere edilebilmesi için geceye özel hazırlanan hijyenik pedler tercih edilmelidir.
Cinsel ilişki sonrasındaki vajinal koku nasıl hafifler?
Bazen cinsel ilişkiden hemen sonra güçlü ve kötü bir koku olur. Bu durum bakteriyel vajinozun işareti olabilir. Bazen ise meni ve vajinal sıvılar karıştığı için vajinal koku oluşabilir. Bu kokuları hafifletmek için;
- Prezervatif kullanılmalı,
- Cinsel ilişkiden sonra vajina dıştan sadece su ile yıkanmalı,
- Cinsel ilişki esnasında kokulu veya aromalı yağlayıcılar kullanılmamalıdır.
Sağlıklı bakteri sayısını artırmak için probiyotik kullanmak vajinanın kötü kokmasını da önleyebilir!
Probiyotikler, vücudun tamamında sağlıklı bakteri oluşumunu destekler. Probiyotikler özellikle de bazı vajinal enfeksiyonları, önlemeye yardımcı olabiliyor. Probiyotikler bakımından zengin beslenmek enfeksiyon oluşumunu önleyerek vajinal kokuya sebep olan etkenleri de ortadan kaldırabilir. Çünkü probiyotikler sayesinde, vajinanın normal pH değeri korunabilir.
Doğru iç çamaşırı seçimi ile vajina kokusu hafifleyebilir!
İç çamaşırında ve vajinanın etrafında; ter, ölü cilt kalıntıları, vajinal akıntılar, cinsel ilişkiden kalan meni de vajinanın kötü kokmasına sebep olabilir. Bunları ortadan kaldırmak için vajinayı sadece su ile ve sadece dıştan ama sık sık yıkamak önerilir. Ayrıca terlemeye sebep olacak sentetik dokulu, dar iç çamaşırları yerine, dar olmayan pamuk iç çamaşırları tercih etmek vajinal enfeksiyonları ve bundan kaynaklı kokuları önleyebilir.