Ultrason Terimleri Ne Anlama Geliyor?

Doğumdan önce yapılan ultrason muayenelerinde, bebeğin rahim içindeki durumunu göstermek için ses dalgaları ve bir bilgisayar ekranı kullanır. Ultrason, doktorunuzun büyüme ve gelişim durumunu görmesine yardımcı olabilir. Doktorunuz ayrıca, bebeğinizin sağlık durumunu kontrol etmek için başka testlerin gerekli olup olmadığını görmek için de ultrason kullanabilir. Birkaç farklı türde ultrason vardır. Uzman bir doktor tarafından yapılan bir ultrason muayenesi hem siz hem de bebeğiniz için güvenlidir.

Ultrason Nedir?

Sonogram olarak da adlandırılan ultrason, her hamile kadına sunulan doğum öncesi kontrollerdir. Bebeğinizin rahimdeki bir resmini göstermek için ses dalgalarından yardım alır. Ultrason, doktorunuzun, bebeğinizin gelişimi ve sağlık durumunu görmesine yardımcı olur.

Ultrason muayeneleri, hamileliğin özel bir parçasıdır. Ne de olsa, bebeğinizi ilk kez görmeye başlarsınız! Ne zaman yapıldığına bağlı olarak, bebeğinizin ellerini, bacaklarını ve diğer vücut kısımlarını görebilirsiniz. Ayrıca, bebeğinizin kız mı yoksa erkek mi olduğunu anlayabilirsiniz. Doktorunuzla, ultrasonun sizin için ne zaman uygun olduğu hakkında konuşun.

Neden Ultrason Muayeneleri Yapılır?

Doktorunuz, hamileliğiniz sırasında aşağıdaki gibi bazı nedenler için ultrason kullanır:

  • Hamile olduğunuzdan emin olmak için
  • Bebeğinizin yaşını ve gelişimini kontrol etmek için.
  • Bebeğinizin kalp atışını, hareketini ve genel sağlık durumunu kontrol etmek için
  • Çoğul gebelik durumunu kontrol etmek için
  • Bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek için
  • Bebeğinizin doğumdan önce uygun bir pozisyonda olup olmadığını kontrol etmek için
  • Yumurtalıklarınızı ve rahminizi kontrol etmek için
  • Doktorunuz, ayrıca diğer tarama ve testler için de ultrason kullanır.

Bunlar arasında;

  • Doğum kusurları. Bir ultrason muayenesinden sonra, doktorunuz bebeğinizin bir doğum kusuru olup olmadığından emin olmak için daha fazla test yapmak isteyebilir.
  • Amniyosentez gibi diğer doğum öncesi testler.
  • Dış gebelik ve düşük dahil olmak üzere bazı gebelik komplikasyonlarını kontrol etmek için.

Ultrason Terimleri Nelerdir?

BPD: Baş çapı anlamına gelir. Bebeğin yaşını ve normal gelişim parametrelerini belirlemek için kullanılır. Başının 2 tarafı arasındaki çap olarak ölçülür.

CPR: Orta serebral arter pulsatilite indeksi ve arter pulsatilite indeksi arasındaki basit oran olarak hesaplanan bir ultrason ölçümüdür. Anormal oranlara sahip bebeklerin, gebelik yaşına göre küçük olmaları; anormal fetal kalp hızı, düşük APGAR skoru ve doğumda asidoz gibi olumsuz gebelik sonuçlarının bir göstergesi olarak düşünülmektedir.

CRL: Erken embriyo ve fetüsü daha doğru bir şekilde evrelemek için kullanılan ölçümdür. C Şekilli ernen embriyo üstündeki eğrilikten, alt tarafındaki eğriliğe kadar ölçülür. Ultrasonda, gebelik haftası doğru bir tahmini olarak 7-13 hafta arasında bir ölçüm olarak kullanılır.

FL: Femur uzunluğu anlamına gelir. Anne karnındaki bebeğin yaşı ve normal gelişim parametrelerini belirlemek için kullanılır. Femur, vücuttaki en uzun kemiktir ve bebeğin uzunlamasına büyümesini ölçer. Bebeğin boyut ve yaşın dört tipik ultrason değerlendirilmesinden biridir.

Fetal boyut ve yaş: Tipik olarak 4 ultrason değerlendirmesi kullanılarak ölçülür; BPD, HC, AC ve FL

FLDA: Fonksiyonel doğrusal ayırt edici analiz anlamına gelir. Hamileliğin 2. ve 3. trimesterinde normal ve anormal büyümeyi ayırt etmek için ölçümler kullanan büyüme değerlendirme tekniğidir.

HC: Baş çevresi ölçümüdür. Hamileliğin ikinci trimesterinde fetal baş büyümesini ölçer.

GA: Gebelik yaşı anlamına gelir. Annenin son adet dönemine ve ölçümlere göre bebeğin yaklaşık yaşıdır.

GS: Gebelik kesesi anlamına gelir.

İnversiyon Modu: Sıvı dolu fetal yapıların görselleştirilmesi için hacim analizi için bir ultrason işleme yöntemidir. Bebeğin kalp odaları, midesi, safra kesesi, renal pelvis ve mesanesini ölçer. Bu teknik, kalp anomalilerini tanımlamak için kullanılmaktadır.

LDA: Doğrusal diskriminant analizidir.

LMP: Annenin son adet döneminin başlangıcını, gebe kalma tarihini ve tahmini doğum tarihini tahmin etmek için kullanılan bir terimdir.

MSD: Ortalama gebelik kesesi çapını ölçer.

MYD: Ortalama yolk kesesi çapını ölçer. Sonraki embriyo ölümleri ya da anormallikler için belirteç olarak kullanılabilir.

STIC: Fetal kalp analizi için kullanılan bir görüntü elde etme yöntemidir. Çevrimiçi, dinamik bir üç boyutlu görüntü dizisi oluşturur.

Transabdominal Tarama: Ultrason pelvik bölge yapılarını ve plasentayı taramak için dış karın duvarına yerleştirilir.

TVS: Transvajinal tarama anlamına gelir. Ultrason probu, vajinanın içine yerleştirilir. Genital ve dış gebelik taraması yapar.

TOP: Hamileliğin sona erip ermediğini kontrol eder.

Ultrason Türleri Nelerdir?

Ultrason söz konusu olduğunda, anne adaylarının kullanabileceği tek bir tür yoktur. Çoğu zaman ultrason muayenesi, iki boyutlu olarak yapılır. Bununla birlikte, 3 ve 4 boyutlu ultrasonlar da mevcuttur. Her ultrason tekniği, yeni bir boyut katar. Kısaltmaların ne anlama geldiklerini öğrenerek nasıl farklı olduklarını öğrenebilirsiniz:

  • 2D Ultrason: Olası doğum kusuru veya sorunları teşhis etmek için kullanılan standart ultrasondur. Ses dalgaları fetüsten sekerken iki boyutlu ve düz bir görüntü oluşturur.
  • 3D Ultrason: Bebeğin üç boyutlu bir görüntüsünü oluşturur. Bu, anne ve babanın, bebeklerinin özelliklerini daha ayrıntılı görmelerini sağlar. 3D ultrason, yarık dudak gibi sorunlar için kullanılabilirken, genellikle hatıra amaçlı kullanılmaktadır.
  • 4D Ultrason: Canlı ve hareketli bir video oluşturur. Bu, bebeğinizin rahim içinde hareket etmesini izleyeceğiniz anlamına gelir. Bu ultrason, sadece fotoğraf ya da video değildir. 3D ultrasona çok benzer şekilde, o da genellikle hatıra amaçlı kullanılır.

Ultrasonun Herhangi Bir Riski Var Mıdır?

Ultrason, uzman bir doktor tarafından yapıldığında siz ve bebeğiniz için güvenlidir. Ultrasonda, radyasyon yerine ses dalgaları kullanıldığından X ışınlarına göre daha güvenlidir. Doktorlar, 30 yılı aşkın bir süredir ultrason kullanmaktadır ve herhangi bir tehlikeli risk bulunmamıştır.

Sağlıklı bir hamileliğiniz varsa, ultrason, sorunları belirlemekte iyidir. Ancak, her sorunu bulamaz. Bazı doğum kusurlarını gözden kaçırabilir. Bazen, rutin bir ultrason gerçekten bir doğum kusuru olmadığı halde bir doğum kusuru olduğunu gösterebilir. Yanlış alarmlar ebeveynler için endişeye neden olsa da, takip testleri genellikle bebeğin sağlıklı olduğunu göstermektedir.

Bir Ultrason Muayenesi Sonrası Ne Olur?

Çoğu kadın için ultrason, bebeğin normal şekilde büyüdüğünü gösterir. Bu süreçte, doğum öncesi kontrollerinize devam ettiğinizden emin olmalısınız.

Bazen ultrason, siz ve bebeğinizin özel bir bakıma ihtiyaç duyduğunu gösterebilir. Örneğin; ultrason muayenesinde bebeğinizin ayrık omurga hastalığı olduğunu gösteriyorsa, doğumdan önce rahim içinde tedavi edilebilir.

Ultrason, bebeğinizin baş aşağı yerine ayak aşağı olduğunu gösteriyorsa, doktorunuz bebeğinizin pozisyonunu baş aşağı çevirmeye çalışabilir ya da sezaryen doğum yapmanız gerekebilir. Ultrasonun gösterdiği şey ne olursa olsun, siz ve bebeğiniz için en iyi bakımı doktorunuzla konuşun.

Leave A Comment