Dış gebelik, embriyonun rahim dışında bir yere tutunmasıyla gerçekleşmektedir. Embriyo, rahim dışında hayatta kalamayacağı için dış gebeliğin devam etmesi ve doğumla sonuçlanması mümkün değildir.
Dış gebeliğe dair merak ettiğiniz her şeyi ve tüp bebekte dış gebelik riskini bu yazıda okuyabilirsiniz.
Dış Gebelik Nedir?
Dış gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim dışında bir yere tutunmasıyla meydana gelmektedir. Genelde fallop tüplerinde gerçekleşen dış gebelikte embriyo gelişememekte ve gebeliğin devam etmesi riskli olmaktadır.
Dış gebeliğin devam etmesi mümkün değildir. Bir an önce tedavi edilmediği takdirde annenin hayatını tehlikeye atabilen dış gebelikte embriyo, fallop tüplerine tutunduysa tüplerin patlamasına yol açabilmektedir. Bu durumda iç kanama meydana gelebilir ve hayati tehlike oluşabilir.
Dış gebeliğin nedenini belirlemek her zaman mümkün olmamakla birlikte dış gebelik riskini arttıran faktörlerden bazılarının şunlar olduğu düşünülmektedir:
- Fallop tüplerinde inflamasyon ya da skar
- Hormonal faktörler
- Genetik anormallikler
- Doğum kusurları
- Fallop tüplerinin ve üreme organlarının şeklini ve durumunu etkileyen sağlık sorunları
Dış gebeliğin neden meydana gelmiş olabileceğine dair doktorunuz daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır.
Dış Gebelik Belirtileri

Dış gebeliğin ilk belirtileri genellikle normal gebelikle aynı olmaktadır. Ancak dış gebelikte bunlara ek olarak şu belirtilerin görülmesi mümkündür:
- Vajinal kanama
- Karın, pelvis ve bel bölgesinde ağrı
- Baş dönmesi ya da güçsüzlük
Dış gebelik nedeniyle fallop tüpünün zarar görmesi durumunda ağrı ve kanama nedeniyle daha şiddetli belirtiler görülebilmektedir:
- Bayılma
- Düşük tansiyon
- Omuz ağrısı
- Rektal baskı
Fallop tüpünün patlamasıyla karnın alt kısmında keskin bir ağrı hissedilebilir. Bu durumda bir an önce doktorunuzla görüşmeniz ya da acil servise başvurmanız gerekmektedir.
Doğum kontrol yöntemi olarak spiral kullanıyorsanız ve gebe olduğunuzu fark ettiyseniz veya geçmişte tübal ligasyon gibi cerrahi bir işlem geçirdiyseniz, doktorunuzla bir an önce iletişime geçmeniz gerekir. Bu durumlarda dış gebelik daha sık olarak görülebilmektedir.
Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Dış gebelik, doktorunuzun anlayabileceği bir komplikasyondur. Doktorunuz, gebeliğinizi doğrulamak için birtakım testler yapacak ve ardından dış gebelik için gerekli prosedürleri uygulayacaktır.
Dış gebeliği anlamak için yapılan testler şunlardır:
İdrar testi: İdrar testi için idrar örneği alınmalı ve gebelik açısından kontrol edilmelidir.
Kan testi: Kan testi ile kanda ne kadar hCG bulunduğu görülebilir. HCG, gebelik sırasında üretildiği için bu hormonun kontrol edilmesi önemlidir.
Ultrason: Ultrason ile vücudun iç yapılarının incelenmesi sağlanır. Bu sayede döllenmiş yumurtanın nereye tutunduğu görülebilir.
Doktorunuz, gebe olduğunuzu kesinleştirdikten ve döllenmiş yumurtanın nereye tutunduğunu gördükten sonra bir tedavi planı oluşturacaktır. Dış gebelikte acil tedavi uygulanması çok önemlidir. Fallop tüplerinin patlaması acil müdahale gerektiren bir durum olduğu için vakit kaybetmeden hastaneye gitmeniz gerekir.
Tüp Bebekte Dış Gebelik Neden Olur?
Tüp bebek tedavisi görmeye başlamadan önce bu tedavi sırasında deneyimleyebileceğiniz komplikasyonları doktorunuza danışmanız gerekir. Tüp bebekte karşılaşabileceğiniz komplikasyonlardan biri olan dış gebelik, embriyonun rahim yerine genelde fallop tüplerine tutunmasıyla gerçekleşir. Tüp bebek tedavisinde dış gebelik riski, doğal yolla gerçekleşen gebeliklere göre biraz daha yüksek olmaktadır.
Tüp bebek tedavisi sonrası gebelik testiniz pozitif geldiyse doktorunuz belli bir süre sonra embriyonun düzgün bir şekilde gelişip gelişmediğini anlamak için embriyoyu kontrol edecektir. Ancak tüp bebek tedavisinden ve gebelik testinden pozitif sonuç aldıktan sonra vajinal kanama ya da karın ağrısı gibi belirtileriniz olursa gebeliğinizin hangi haftasında olursa olsun doktorunuza haber vermelisiniz.
Dış Gebelik Tedavisi

Dış gebelik tedavisinde çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bazı durumlarda gebeliğin ilerlemesini önlemek için ilaç kullanılabilmektedir. Bu sayede gebeliğin sonlanması sağlanır ve sonrasında hCG seviyeleri kontrol edilerek hastanın durumu gözlemlenir.
Daha ciddi durumlarda ameliyat gerekli olabilmektedir. Fallop tüpleriniz zarar gördüyse ya da böyle bir risk söz konusuysa doktorunuz ameliyat yapmak isteyebilir. Genelde laparoskopik olarak yapılan bu ameliyatta fallop tüpü alınabileceği gibi yumurtanın tüpten çıkarılması da mümkün olabilir.
Dış Gebelik Sonrası Hamile Kalınır mı?
Dış gebelik sonrası pek çok kadın tekrar hamile kalabilmektedir. Bununla birlikte dış gebelik yaşadıysanız, gelecekteki gebeliklerinizde de dış gebelik yaşama ihtimaliniz daha yüksek olacaktır. Bu nedenle dış gebeliğe neden olmuş olabilecek faktörler hakkında doktorunuzla konuşmanız ve ileride dış gebelik riskinizi azaltmak için neler yapabileceğinizi öğrenmeniz faydalı olacaktır.
Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalmak istiyorsanız, tedavinizden sonra doktorunuzla konuşmalısınız. Tedavi sonrası kısa sürede tekrar hamile kalmak mümkün olsa da doktorunuz bir süre beklemenizi önerecektir. Bu sayede fallop tüplerinin kendini onarması mümkün olur ve tekrar dış gebelik yaşama riskiniz azalmış olur.
Dış gebelik bazı durumlarda fallop tüpünün alınmasını gerektirebilmektedir. Fallop tüplerinizin birinin alınması durumunda gelecekte hamile kalmanız mümkün olacaktır. Hamileliğin gerçekleşmemesi durumunda ise tüp bebek tedavisi ile yumurtalıklarınızdan yumurta alınıp laboratuvar ortamında döllenmenin gerçekleşmesi sağlanarak rahminize yerleştirilebilir.