Tüp bebek tedavisinde uygulanan tamamlayıcı tedaviler; özellikle daha önce başarısız bir tüp bebek döngüsü geçirmiş kadınlarda, gebelik şansını arttırmayı çalışmak için düşünülebilecek ek tedavi seçenekleridir. Alternatif ya da tamamlayıcı tedaviler, bu süreçte anne adayının hem fiziksel hem de ruhsal sağlığını iyileştirmede faydalıdır. Çeşitli bitkisel takviyeler, vitamin ve mineraller, homoeopatik, beslenme, alternatif tıp, akupunktur, besin takviyeleri ya da aromaterapi gibi tedavi seçeneklerinden bahsedilebilir.
Tüp bebek tedavisi, pek çok kısırlık vakasında oldukça başarılı sonuçlar vaat eden bir tedavi seçeneği olsa da, bazen başarılı bir sonuç elde etmeden önce çok sayıda başarısız girişimde bulunulur ve bu durum, bebek sahibi olmak isteyen anne ve baba adayları için sinir bozucu olabilir. Bir bebek sahibi olmak için uygulanacak bir yardımcı üreme tedavisinde, anne adayının yaşı ve yumurta kalitesi, genellikle tedaviyi etkileyen en önemli etkenlerdir. Bununla birlikte; sperm kalitesi ve rahim gibi faktörler de tedavinin seyrini etkileyebilir. Tüp bebek tedavisi sürecinde kullanılan hormon ilaçları da dahil olmak üzere, sürece katkı sağlayabilecek tamamlayıcı tedaviler;
- Yumurta kalitesini arttırabilir,
- Oluşan embriyoların kalitesini arttırabilir,
- Rahim ortamını iyileştirebilir,
- Sperm kalitesini arttırabilir
Güvenli ve etkili oldukları henüz büyük bilimsel çalışmalarla desteklenmiş olmasa da, tüp bebek tedavisinde uygulanabilecek alternatif ve tamamlayıcı tedaviler ile birlikte, başarı oranları da artabilmektedir.
DHEA Nedir?
Tüp bebek tedavisinde uygulanan yardımcı tedavi seçeneklerinden biri olan DHEA; azalmış yumurta rezervi olan kadınlara verilen bir takviyedir. Doğurganlık uygulamalarına dahil edildiğinde devrim niteliğinde bir gelişme yaratan DHEA tedavisi; özellikle, 40 yaş üzerinde tüp bebek tedavisi olan kadınların sonuçlarını önemli ölçüde iyileştirmiştir.
Steroid hormonlar sınıfına giren DHEA; tüp bebek tedavisine başlamadan ortalama 6-8 hafta önce alınmaya başlanır. Kadının yaşı ile birlikte azalan yumurtalık rezervleri düşünüldüğünde DHEA’nın amacı; yumurtalık ortamındaki androjen seviyelerini, yumurta kalitesini ve sayısını arttırmaktır. Tüp bebek tedavisinde DHEA tedavisi ile ilgili yapılan bir çalışmada, DHEA takviyesi alan kadınlarda gebelik oranının neredeyse iki katına çıktığı belirtilmiştir.
DHEA Takviyesi Hamilelik Şansını Arttırıyor Mu?
Yumurtalık rezervi ile ilgili sorun yaşayan kadınlarda DHEA takviyelerinin sonucu olumlu etkileyebileceğini gösteren çalışmalar mevcut olsa da, burada mutlaka bir uzman tavsiyesi gerekir ve bu takviyeler, bir uzman önerisi olmadan kullanılmamalıdır. Doğurganlık sorunlarında bir uzman tavsiyesi olmadan kullanılacak herhangi bir hormon desteği, faydadan çok zarar görmenize neden olabilir. Özellikle de PKOS hastası olan kadınlarda, DHEA takviyelerinden kaçınılması önerilir.
DHEA Takviyesi Kimlere Uygun?
Yumurtalık rezervleri aşağıdaki nedenlere bağlı olarak azalan kadınlar, tüp bebek tedavisinde DHEA’dan yararlanabilir;
- Daha önce başarısız geçen tüp bebek tedavisi döngüler,
- İlerleyen yaşa bağlı kısırlık,
- Yumurtalıklarda erken yaşlanma
- Erken dönemde yumurtalık iflası
DHEA Tedavisinin Yan Etkileri Var Mı?
Yumurtalık rezervi ile ilgili sorunları olan kadınlarda, tüp bebek tedavisinde gebelik şansını arttırdığı düşünülen DHEA tedavisi ile ilgili belirtilen yan etkiler; ciltte yağlanma, normal olmayan tüylenme ve sivilcelenmelerdir. Bununla birlikte, dozaj değişimine bağlı olarak farklı yan etkiler de görülebilmektedir.
DHEA Nereden Alınmalı?
Tüp bebek tedavisinde DHEA kullanımı, mutlaka doktorunuzun kontrolünde olmalıdır. Etiketinde yazdığı oranda DHEA içermeyen sayısız ürün piyasada mevcut olduğundan, yüksek kaliteli bir DHEA takviyesi tavsiyesi için, mutlaka doktorunuzdan yardım almalısınız.
Tüp Bebekte Başarı Oranlarını Nasıl Arttırır?
Tedavi sürecinde DHEA kullanımının sonuç üzerindeki olumlu etkileri; kadınların bir tüp bebek tedavisi döngüsünde ürettiği yumurtaların sayısı ve kalitesini arttırmasından kaynaklanmaktadır. Yumurtalık rezervleri ile ilgili sorun yaşayan kadınlarda kaliteli yumurta sayısı daha düşük olduğundan, döllenme sorunları ve embriyo transferi öncesi embriyonun gelişimi durdurması gibi sorunlar ile karşılaşılmaktadır.
Tüp bebek tedavisi döngüsüne başlamadan ortalama 6-8 hafta önce DHEA takviyesi alınmaya başlandığında; yumurta kalitesinde artış ve genel olarak daha başarılı bir tüp bebek tedavisi sonuçları ile karşılaşılmaktadır.