Rahimdeki Polip Kansere Dönüşür mü?

Anormal ve yoğun vajinal kanamalar çeşitli rahatsızlıklarla bağlantılı olabilirler ancak bunların rahim poliplerinin muhtemel bir belirtisi olmaları da mümkün. Bu gelişimler genellikle zararlı değillerdir ancak doğurganlığa etki edebilirler ve rahatsızlık verebilirler.

Bu poliplerin sebep ve belirtileri, kansere dönüşme ihtimalleri ve tedavi yöntemlerine kısaca bir göz atalım.

Rahim Polipi Nedir?

Rahimde ortaya çıkan polipler küçük, etli oluşumlardır ve rahmin iç yüzey dokusu boyunca ortaya çıkabilirler. Boyutları genellikle 1 cm’den daha küçüktür ve birden fazla olma ihtimalleri vardır.

Rahim polipleri görece yaygındırlar ancak genelde iyi huylu olsalar da aşağıdaki problemlere sebep olabilirler:

  • fazla kanama
  • ağrı
  • menopoz öncesi dönemdeki insanlarda kısırlık
  • menopoz sonrası kanamalar

Eğer anormal kanamalar ve vajinal akıntılar gibi belirtileriniz varsa, bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktor rahminizde polip olup olmadığını veya başka bir rahatsızlığın bu belirtilere sebep olup olmadığını tespit edebilir.

Rahimdeki Poliplerin Sebebi Nedir ve Kimlerde Ortaya Çıkarlar?

Poliplerin tek bir bilindik sebebi yoktur ancak gelişimlerinde yüksek östrojen düzeylerinin etkili olabileceği düşünülüyor. Obezite de bir risk faktörü olabilir çünkü bedendeki yağ hücreleri östrojen salgılanmasını sağlarlar.

Yaş da rahim poliplerinin gelişiminde rol oynayabilir. Bu polipler 20 yaşının altındaki kadınlarda nadir görülürler. Ancak 40-49 yaş aralığı en çok görüldükleri dönemdir.

Rahimde polip gelişme riski menopozdan sonra azalır çünkü östrojen düzeyleri doğal yoldan düşerler fakat tamoxifen terapisi alanlarda gelişim riski vardır. Hatta bu terapiyi alan menopoz sonrası dönemdeki kadınların %8-36’sında rahimde polipler ortaya çıktığı görülmektedir.

Ayrıca birden fazla rahim polipinizin olması ve bazılarının rahmin alt kısmında ortaya çıkaran rahim ağzından sarkmaları da mümkün.

Rahimdeki Polip Kansere Dönüşür mü?

Rahimde bulunan polipler çok nadiren kanserli hücrelerden oluşurlar ve bu nedenle poliplerin varlığı durumunda hemen kanserli olduğunuza dair bir algıya kapılmak doğru olmaz. Ancak doktorlar belirtilerin varlığının rahim kanserinden kaynaklanmadığını onaylamak için gerekli tetkikleri de uyguluyorlar.

Nadiren de olsa poliplerinizin kanserli dokulardan oluşması mümkündür ve bu durumda polipin durumuna göre doktorunuz sadece onun alınmasını veya rahmin alınmasını önerebilir. Tedavi yöntemi kişinin durumuna özel olacağından dolayı doktorunuzla iletişim kurmanız faydalı olacaktır.

Poliplerin sonradan kanserli bir dokuya dönüşme ihtimalleri de bir o kadar azdır ve eğer kanserli olacaklarsa genellikle en baştan itibaren kanserli dokulardan oluşma olasılıkları daha fazladır.

Rahim Poliplerinin Belirtileri Nelerdir?

Rahimdeki polipler düzensiz vajinal kanamalara sebep olmaları ile bilinirler. Bu da aşağıdaki belirtilere yol açabilir:

  • adet dönemleri arasında kanama veya lekelenme
  • sıradışı vajinal akıntı
  • daha yoğun geçen adet dönemleri
  • menopozdan sonra kanama
  • adet sancılarına benzer ağrı ve sancılar

Herhangi bir sıradışı kanama veya akıntı, özellikle de belirtileri 2 haftadan daha uzun süredir yaşıyorsanız veya menopozdan geçtiyseniz doktorunuz tarafından kontrol edilmelidir.

Bu belirtiler rahim polipleri ile alakalı olabilirler ancak rahim kanserini de düşünmek gerekir. Kanserli tümörler de pelvik baskıya ve ağrılara sebep olabilirler.

Ayrıca kilo alımı poliplerin yaygın bir belirtisi değildir. Sıradışı kilo alımları büyük ovaryen kistler veya miyomlar gibi başka jinekolojik rahatsızlıklarda da görülebilir.

Rahminde polip olan bazı insanlarda hiç belirti çıkmama ihtimali de yüksektir. Bu gelişimler genelde doğurganlık problemleri gibi başka sorunların araştırılmaları sırasında ortaya çıkarlar.

Rahimdeki Polipler Nasıl Teşhis Edilirler?

Eğer rahimde polip şüphesi bulunuyorsa doktorunuz histeroskop adı verilen küçük bir kamera takılı alet ile onu görmek isteyecektir. Bu araç rahim boşluğuna sokulur.

Ultrason da poliplerin görülmesine yardımcı olur ancak tam olarak güvenilir değildir. Bu durum özellikle hala adet görüyorsanız önemli hale gelir çünkü kalınlaşan rahim dokusu ultrasonda yanlış bir şekilde polip gibi görünebilir.

Doktor belirtilerinize ve tıbbi geçmişinize bağlı olarak bir dizi test yapacaktır. Ayrıca kanser ve başka rahatsızlıkları elemek için tarama araçlarını da kullanabilir.

Muhtemel seçenekler şöyle:

  • Transvajinal ultrason: Bu tarama testinde yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak iç organların görüntüleri alınır. Neredeyse her zaman biyopsiden önce uygulanır.
  • Endometriyal biyopsi: Bu işlemde polipten küçük bir numune alınır ve laboratuvara gönderilir. Sonuçlarda numunenin kanserli doku olup olmadığı belli olur.

Teşhis sürecinde doktor sıradışı vajinal kanamalara sebep olabilen başka rahatsızlıkların da varlığını kontrol edecektir. Bazıları şöyle:

  • miyomlar, rahim kaslarındaki kansersiz gelişimlerdir
  • yumurtalık kistleri
  • rahim dokusundaki endometriyoz gibi problemler
  • hemofili ve diğer kanama bozuklukları
  • hipotiroidi
  • kan sulandırıcılar gibi bazı ilaçlar
  • ergenlik ve menopoz döneminde ortaya çıkabilen hormonal değişimler
  • bedende fazla östrojene sebep olabilen obezite

Rahimdeki Polipler Nasıl Tedavi Edilirler?

Rahimdeki polipler belirti vermiyorlarsa ve tesadüfen görüldülerse, doktor poliplerin boyutlarına bağlı olarak takipte kalmanızı isteyebilir. Ancak belirti gösterenlerde genellikle tedavi önerilir.

Rahim poliplerini tedavi etmenin bir yolu onları almaktır. Doktor bu polipleri analiz için laboratuvara gönderir.

Poliplerin %95’i kadarı iyi huyludur. Ancak bir kötü huyluluk tespit edilirse, doktor kanserin yayılımını tamamen önlemek için histerektomi ile rahmin alınmasını önerebilir.

Bir diğer seçenek ise rahim iç dokusunun yok edildiği ablasyon yöntemidir. Böylece poliplerin gelişimi önlenir ve adet dönemleri de daha hafif geçer. Doktorunuz bu yöntemi sadece daha fazla çocuk düşünmüyorsanız önerecektir.

Rahimdeki Polipler Nasıl Çıkarılırlar?

Bu işlem histeroskop adı verilen invazif olmayan bir araç ile gerçekleştirilir.

Poliplerin adedi ve yerine bağlı olarak işlem lokal veya genel anestezi ile uygulanabilir.

Bedendeki diğer polip türleri gibi burada da oluşumların tekrar etmesi mümkündür. Tekrar ortaya çıkmalarına engel olmak için riskleri azaltabilecek yöntemleri doktorunuzla konuşmalısınız.

Doktor genellikle tekrar ortaya çıkmalarına engel olmak için endometriyal ablasyon veya hormonal ilaçlar gibi öneriler verecektir.

Sonuç Olarak

Rahimdeki polipler her yaşta ortaya çıkabilen ancak özellikle 40’lı yaşlarda riski yüksek olan oluşumlardır. Sıradışı kanama en yaygın belirtidir ancak bazı durumlarda hiç belirti olmayabilir.

Rahim poliplerini kendinizin teşhis etmesi olanaksızdır ve belirtileri pek çok diğer rahatsızlığa benzer. Bu nedenle sıradışı bir kanama gördüğünüzde doktorunuza ulaşmanız iyi olacaktır. Poliplerin sadece %5’i kanserli dokudan oluşur ve bu nedenle kanserli olma ihtimali çok düşüktür.

Polipleri cerrahi olarak almak mümkündür. Ancak kanserli hücrelerin bulunduğu bazı durumlarda rahmin alınması gibi başka yöntemler de uygulanabilirler. Tedavi ve sonrasındaki süreçler hakkında doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.

Leave A Comment