Rahim polipleri, rahmin iç duvarına yapışmış olan ve rahim boşluğuna taşan gelişimlerdir. Rahim dokusundaki hücrelerin aşırı gelişimleri rahim poliplerinin oluşumuna sebep olur ve buna endometriyal polipler adı da verilir. Bu polipler genelde iyi huyludurlar ancak bazıları kanserli olabilirler veya zaman içerisinde kansere dönebilirler.
Rahim poliplerinin boyutları bir kaç milimetreden bir kaç santimetreye kadar değişkenlik gösterebilir. Büyük bir kök ile veya ince bir dal ile rahim duvarına bağlanabilirler.
Bir veya daha fazla rahim polipiniz olabilir. Genelde rahim içinde kalırlar ancak zaman zaman rahim ağzından vajinaya doğru kayabilirler. Rahim polipleri en yaygın şekilde menopoz geçiren veya menopozu atlatmış kadınlarda ortaya çıkar fakat daha genç kadınlarda da ortaya çıkabilir.
Belirtileri
Rahim poliplerinin işaret ve belirtileri şöyledir:
- Düzensiz adet kanaması – örneğin sık sık, beklenmedik ve uzunluğu, şiddeti değişen adet dönemleri geçirmek
- Adet dönemleri arasında kanama
- Çok ağır adet kanamaları
- Menopozdan sonra vajinal kanama
- Kısırlık
Bazı kadınlarda sadece çok hafif kanama veya lekelenme olurken, bazılarında hiç belirti olmaz.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Eğer şunlar varsa tıbbi yardım alın:
- Menopozdan sonra vajinal kanama
- Adet dönemleri arasında kanama
- Düzensiz adet kanaması
Sebepleri
Hormonal faktörlerin rol oynayabildiği görülüyor. Rahim polipleri östrojene karşı hassastırlar. Yani dolaşımdaki östrojene tepki olarak gelişirler.
Risk Faktörleri
Rahim polipleri geliştirme için risk faktörleri şöyle:
- Menopoz geçiriyor olmak veya geçirmiş olmak
- Yüksek tansiyon
- Obez olmak
- Meme kanseri için ilaç terapisinde kullanılan Tamoxifen almak
Komplikasyonlar
Rahim polipleri kısırlık ile bağlantılı olabilirler. Eğer rahim polipleriniz varsa ve çocuk sahibi olamıyorsanız, poliplerin alınması hamile kalmanıza yardımcı olabilir ancak bu konudaki veriler kesin değil.
Teşhis
Eğer doktor rahim poliplerine sahip olduğunuz şüphesine sahipse, aşağıdakileri yapabilir:
- Vajinal ultrason: İnce, asa benzeri bir cihaz vajinaya yerleştirilir ve ses dalgaları yayarak rahmin görüntülenmesini sağlar. Doktor açık görünen bir polip görebilir veya rahim içi dokunun kalınlaştığı bir bölgeyi polip olarak tanımlayabilir.
Histerosonografi adı verilen ilgili bir işlemde, tuzlu su rahme küçük bir tüp ile vajina ve rahim ağzından gönderilir. Bu su rahim boşluğunu genişletir ve doktora rahim içinin ultrason ile daha açık bir görüntüsünü sunar.
- Histeroskopi: Doktor ince, esnek ve ışıklı bir kamerayı vajina ve rahim ağzından rahme gönderir. Böylece rahmin içinin incelenmesi mümkün olur.
- Endometriyal biyopsi: Doktor bir toplayıcı cihaz kullanarak rahim içi dokudan toplar ve laboratuvara gönderir. Rahim polipleri bu yöntemle tespit edilebilirler ancak biyopside poliplerin alınamaması da mümkün.
Rahim poliplerinin büyük kısmı iyi huyludur. Ancak rahimdeki bazı kanser öncesi değişimler ve rahim kanserleri rahim polipi gibi görünebilirler. Doktor muhtemelen polipin alınmasını ve doku numunesinin rahim kanserine sahip olmadığınızı onaylamak için laboratuvar analizine gönderilmesini sağlayacaktır.
Tedavi

Rahim polipleri için doktor şunları önerebilir:
- Dikkatli takip: Belirti vermeyen küçük polipler kendi kendilerine geçebilirler. Küçük poliplerin tedavisi rahim kanseri riskiniz olmadığı sürece gereksiz.
- İlaçlar: Belli hormon ilaçları, polip belirtilerini hafifletebilirler. Ancak bu ilaçları almak genelde kısa süreli bir çözümdürü ve belirtiler ilaçlar bırakılınca genelde geri gelirler.
- Ameliyatla alma: Histeroskopi sırasında doktorun rahmi görmek için kullandığı cihazlar, poliplerin alınmasını sağlayabilirler. Alınan polip genelde mikroskobik inceleme için laboratuvara gönderilir.
Eğer rahim polipinde kanserli hücreler varsa, doktor değerlendirme ve tedavi için sizinle konuşacaktır.
Rahim polipleri nadiren de olsa tekrar edebilirler. Eğer tekrar ederlerse daha fazla tedavi gerekir.