Rahim İçi Yapışıklık Tedavisi

Rahim içi yapışıklık veya diğer adıyla Asherman Sendromu, rahmi etkileyen nadir görülen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip insanlarda rahimde herhangi bir yaralanmadan dolayı yara dokusu veya yapışkanlık oluşur.

Ağır vakalarda rahmin ön ve arka duvarları birbirlerine tamamen yapışmış halde olabilirler. Hafif vakalarda ise yapışıklıklar rahmin daha küçük bölgelerinde ortaya çıkabilirler. Yapışıklık ince veya kalın olabilir, birbirinden uzak olabilirler veya bir araya gelmiş olabilirler.

Rahim İçi Yapışıklık Belirtileri

Rahatsızlığa sahip olan insanların büyük kısmı nadiren adet görürler veya hiç görmezler. Bazı insanlarda adet zamanında ağrı olabilir ancak kanama olmaz.

Bu adet gördüğünüzün ancak kanın yara dokusunun çıkışı engellemesinden dolayı dışarı çıkamadığının işareti olabilir.

Eğer adetleriniz nadir, düzensizse veya yoksa, bunun sebebi başka rahatsızlıklar da olabilir. Bunlardan bazıları şöyle:

  • gebelik
  • stres
  • ani kilo kaybı
  • obezite
  • aşırı spor
  • doğum kontrol hapları almak
  • menopoz
  • polikistik over sendromu

Adetleriniz durur veya düzensiz hale gelirlerse, doktorunuza ulaşın. Testler yoluyla sebebi bulunabilir ve tedavisine başlanılabilir.

Rahim İçi Yapışıklık Doğurganlığı Nasıl Etkiler?

Bu sendroma sahip olan bazı insanlarda gebe kalmakta zorluk ortaya çıkabilir ve tekrar eden düşükler oluşabilirler.

Rahatsızlığa sahipken gebe kalmak mümkündür ancak rahimdeki yapışıklık, gelişen bebek için risk ortaya çıkarır. Düşük ve ölü doğum olasılığı rahatsızlığa sahip olmayanlara göre daha yüksektir.

Rahatsızlık gebelikte plasentanın yanlış konumlanmasına ve aşırı kanamaya da sebep olabilir.

Doktor bu durumda gebeliğinizi yakından takip etmek isteyecektir.

Rahatsızlığın ameliyat ile tedavi edilmesi mümkündür. Bu uygulama genellikle gebe kalma ve gebeliği sürdürme ihtimalinizi arttırır. Doktorlar gebe kalmaya çalışmadan önce genelde operasyonun ardından bir sene kadar beklenmesini öneriyorlar.

Sebepleri Nelerdir?

Vakaların %90’ının kürtaj uygulamalarından sonra ortaya çıktığı belirtiliyor.

Doktorlar kürtajı genellikle tamamlanmamış düşükler, doğum sonrası içeride kalan plasenta veya elektif kürtaj amacıyla kullanıyorlar.

Eğer içeride kalan plasentadan dolayı 2-4 hafta içerisinde uygulanırsa, Asherman sendromu geliştirme riski %25 kadar olacaktır. Ne kadar çok operasyon geçirirseniz, rahatsızlığın ortaya çıkma ihtimali o kadar artar.

Yapışıklıklar bazen başka pelvik operasyonların sonucunda ortaya çıkar. Buna sezaryen doğum, fibroid ve poliplerin alımları gibi operasyonlar dahildir.

Teşhis Süreci

Doktorunuz rahim içi yapışıklıktan şüphe ederse, genelde ilk olarak kan testleri ile belirtiye sebep olabilecek başka rahatsızlıkların elenmesi sağlanır. Ayrıca ultrason ile rahim dokusunun ve foliküllerin kalınlıklarına bakılabilir.

Teşhis için en iyi yöntem genellikle histeroskopidir. Bu işlemde doktor rahim ağzını gevşetir ve ardından bir histeroskop sokar.

Bu cihaz küçük bir teleskop gibidir. Doktor onunla rahmin içine bakar ve yara dokusu olup olmadığını kontrol eder.

Doktorunuz HSG adlı bir işlem de önerebilir. Böylece rahim ve fallop tüplerinin görülmesi kolaylaşır.

Bu işlemde doktor rahme özel bir boya enjekte eder ve böylece rahim boşluğundaki problemlerin teşhisi daha kolay hale gelir ve problemler röntgende daha kolay görünürler.

Eğer aşağıdaki durumlara sahipseniz doktorunuzla görüşün:

  • rahim operasyonu geçirdiyseniz ve adetleriniz düzensiz hale geldiyse veya durduysa
  • tekrar eden düşükleriniz olduysa
  • gebe kalma zorlukları yaşıyorsanız

Rahim İçi Yapışıklık Tedavisi

Doktor operatif histeroskopi adı verilen bir işlemle rahim içi yapışıklığı tedavi edebilir. Histeroskopun ucuna küçük bir cerrahi alet takılır ve böylece yapışıklıklar alınırlar. Doktor süreçte size bir genel anestezi uygulayacaktır.

İşlemden sonra doktor enfeksiyonu önlemek için antibiyotik, rahim dokusunun kalitesini iyileştirmek için de östrojen tabletleri verecektir.

Doktor sonraki bir tarihte ise histeroskopiyi tekrar uygulayacaktır ve operasyonun verimliliğine, rahmin yapışıklık durumunda olup olmadığına bakacaktır.

Tedaviden sonra yapışıklıkların tekrar oluşma ihtimali vardır ve bu nedenle doktorlar genellikle işlemden sonra gebe kalmayı denemeden önce bir yıl beklenmesini öneriyorlar.

Gebe kalmayı planlamıyorsanız ve rahatsızlık size ağrı vermiyorsa, tedaviye ihtiyacınız da olmayabilir.

Önlemek Mümkün mü?

Rahim içi yapışıklığı önlemenin en iyi yolu kürtaj ve rahim içinin temizlenmesini gerektiren operasyonlardan uzak durmaktır. Çoğu vakada tamamlanmamış düşük, içeride kalan plasenta ve doğum sonrası kanama gibi durumlarda operasyon gerekmeyebiliyor.

Eğer ihtiyaç olursa, ultrason ile işlem rahme en az şekilde zarar vererek tamamlanır.

Sonuç Olarak

Rahim içi yapışıklık gebe kalmayı zorlaştırabilir. Ayrıca gebelikte ciddi komplikasyonların riskinde de artışa sebep olur. Ancak rahatsızlık genelde önlenebilirdir ve tedavi de edilebilir.

Eğer bu sendroma sahipseniz ve doğurganlık problemleri yaşıyorsanız, bir destek grubuna ulaşmaya çalışabilirsiniz. Çocuk isteyen ancak bu konuda zorlanan ve gebeliği sürdüremeyen pek çok insan var. Bu durumda evlat edinme gibi başka seçeneklere de göz atabilirsiniz.

Leave A Comment