Rahim Filmi Nedir, Nasıl Çekilir?

Rahim filmi; uterrosalpingografi veya histerosalpingografi olarak adlandırılır, rahim boşluğunun şeklini, fallop tüplerinin şeklini ve açıklığını araştırmak için yapılan radyolojik bir işlemdir. Rahim filminde, rahim ve fallop tüplerine bakmak için boya kullanılarak özel bir röntgen işlemi yapılmaktadır.

Uzmanlara göre; ilaçlı rahim filmi sırasında kullanılan ilaç tüpleri yıkaması, yumurta ile spermin bir araya gelmesini ve embriyonun rahim içine taşınmasını kolaylaştırmaktadır.

İlaçlı rahim filmi neden çekilir?

Bazen kadının rahminde hiçbir olumsuzluk yokken ve doğal yolla gebelik planlanıyorken, çoğu zaman da aşılama, tüp bebek tedavisi yapılacakken, yani aslında gebelik planı ile ilgili her durumda rahim filmi çektirmek gebelik şansını direk veya dolaylı olarak arttırmaktadır.

İlaçlı rahim filmi (HSG) tüplerde veya rahim boşluğunda gebeliği engelleyen veya embriyonun yerleşmesini, yerleştikten sonra gelişimini olumsuz etkileyen faktörlerin olup olmadığını araştırmak için kullanılan röntgen tanı yöntemidir. Bu konuda bilinen en net veri çoğunlukla; rahim filmi çekiminden sonraki 4 ay içinde gebe kalma şansının arttığı şeklindedir. Pek çok kadın rahim filmi çekilen ay veya takip eden birkaç ay içinde gebe kalabiliyor.

Rahim filmi çekimi için kullanılan ilaç; tüplerin yıkanmasına, yumurta ile spermin bir araya gelmesine, embriyonun rahim içine ulaşmasına yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte ilacın rahim iç yüzeyine mekanik ve kimyasal etkisi rahim iç dokusunu uyarabilmekte ve embriyonun tutunabilme şansını arttırabilmektedir.

Tüpleri tıkalı olan kadınlarda ilaçlı rahim filmi ile tüpler açılabilir!

Rahim filminde tüplerden birisinde sıvı birikmesi olduğu tespit edilirse, bu tür bir sorun açık olan tüple de gebe kalabilme sansını yok edebildiği gibi aşılama ve hatta tüp bebek tedavisinde bile başarı şansını düşürebilmektedir. Tüpte sıvı birikmesi sorunu en iyi rahim filmi ile tespit edilebilir. Tüplerin var olan durumunu değerlendirmek için MR, ultrasonografi gibi yöntemler rahim filmi kadar başarılı olamaz. Bu sebeple de aşılama ve tüp bebek tedavisi öncesinde mutlaka rahim filmi çekilmesi önerilir.

Kadının tüplerinde bir sorun varsa ilaçlı rahim filmi ile saptanır ve embriyo transferinden önce bu olumsuzluklar ortadan kaldırılır. Bu sayede tedavi aşamasında para ve zaman kayıplarının önüne geçilmiş, dolaylı olarak da olsa gebelik sansı arttırılmış olabilir. İlaçlı rahim filminde tüplerin ikisinin de tıkalı olduğu tespit edildiyse zaten doğal yolla gebe kalabilmek mümkün olmamakla birlikte, aşılama yöntemi de işe yaramaz. Tüpleri tıkalı olan kadınlarda tüp bebek dışındaki yöntemler faydasızdır.

Tüp bebek tedavisi öncesi ilaçlı rahim filmi başarı şansını artırır!

rahim filmi nasıl çekilir

Tüp bebek tedavisi isteyen bir çiftin tedaviye başlamadan önce tüplerin ikisinin de tıkalı olduğunun bilinmesi yeterli olmamaktadır. Zira bu tıkanıklığın yaklaşık 11-12 santimetre uzunluğunda olan tüpün hangi noktasında olduğunu da bilmek önemlidir. Çünkü tıkanıklık rahimden ne kadar uzaksa, tüp bebek tedavisinde başarı şansı o kadar azalmaktadır. Var olan tıkanıklık tüpün ortasında veya daha da uzağında ise bu sorunun embriyo transferinden önce halledilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan her husus normal ise de ilaçlı rahim filmi gebelik şansını arttırmaktadır. Eğer bir sorun varsa da ilaçlı rahim filmi ile sorun net olarak saptanır ve tedavisi yoluna gidilir. Diğer tüm sağlık sorunlarında olduğu gibi tüplerle ilgili sorunlarda da sorunun mümkün olan en erken dönemde saptanıp tedavi edilmesi gebelik şansını arttırmak için çok önemlidir. Tüm bunlardan yola çıkılarak ilaçlı rahim filmi, her durumda, gebelik şansını doğrudan veya dolaylı yoldan arttıran bir işlemdir.

Rahim filmi ne zaman çekilir?

İlaçlı rahim filmi, diğer adıyla Histerosalpingorafi (HSG) adet kanamasının bitişinden sonra çekilir ve adet kanaması devam ederken HSG çekilmesi önerilmez. Çünkü rahim filmi çekilirken, adet kanı rahim içine verilen ilaçlar sebebiyle kaçabilir. Adet kanaması bittikten sonra HSG çekilmesinin temel sebebi ise, hastanın gebe olmadığından emin olunmasıdır.

Aynı zamanda kadının adet kanamasının üzerinde 10-15 gün gibi uzun süre geçmesi durumunda da döllenme ve hamilelik oluşma riski vardır. Bu tür bir durumda HSG çekilirse de varsa bebek zarar görebilir. Bu tür risklerin önlenmesi için rahim filmi adet kanaması bittikten sonraki 5 gün içinde çekilmelidir.

Rahim filmi (HSG) çekilmeden önce yapılması gerekenler nelerdir?

  • Rahim filmi öncesinde hastanın aç ya da tok olması fark etmemektedir.
  • Rahim filmi için hastaya anestezi uygulanması gerekmez. Ancak bazı durumlarda genel anestezi yapılabilir. Eğer rahim filminin genel anestezi altında yapılması gibi bir ihtimal varsa hastanın işlemden 6 saat önce herhangi bir şey yiyip içmemesi gerekir.
  • Rahim filmi çekilmeden önce hastanın herhangi bir özel ilaç alması gerekmez. Ancak doktor tavsiyesi ile hasta işlemden yarım saat önce ağrı kesici alabilir.

HSG (ilaçlı rahim filmi) nasıl çekilir?

rahim filmi nasıl çekilir

  • Rahim filmleri, hastanelerdeki röntgen odasında çekilir.
  • Hastaların karın ve meme röntgenlerinin çekildiği odalarda hasta masasın üzerine sırtüstü yatılması gerekir.
  • Hasta röntgen masasına sırtüstü yattıktan sonra bacaklarını açar. Jinekolojik muayene pozisyonuna benzeyen bu pozisyonda farklı olarak bacakların havaya kaldırılması gerekmez, hastanın bacakları düz durur.
  • Rahim filmi esnasında röntgen odasında kadın doğum uzmanı ve röntgen teknisyeni bulunur.
  • Rahim filmi çekimi için çoğunlukla genel ya da lokal anestezi uygulanmasına gerek duyulmaz. Çünkü işlemden dolayı herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissetmek söz konusu değildir. Ancak bazı kadınların klasik vajina muayeneden bile korktukları göz önünde bulundurulduğunda bu kadınlar için işlemden önce sakinleştirici yapılabilir.
  • Kadın doğum uzmanı tarafından jinekolojik muayenede olduğu gibi vajinaya muayene aleti olan spekulum takılır.
  • Spekulum takıldıktan sonra hastanın rahim ağzı antiseptik solüsyon ile temizlenir.
  • Rahim ağzından kanül uygulanır.
  • Rahim ağzına yerleştirilen aletin içinden rahim içine doğru radyoopak sıvı (film çekimi için gereken ilaç) verilir. Bu sıvı; röntgen ışınlarını geçirmeyen özellikte olduğu için röntgen filminde parlak olarak gözlemlenir. Bu gibi sıvılar böbrek filmleri, barsak filmleri gibi röntgen çekimi işlemlerinde de kullanılarak istenen alanın çok daha net görüntülenebilmesine olanak tanır.
  • İçeri verilen sıvı, rahim içine ve oradan tüplere doğru ilerler. Bu işlem sırasında hasta çok hafif bir rahatsızlık hissedebilir. Rahim içine ilaç verilirken birkaç kez karın bölgesine röntgen filmi çekimi yapılır.
  • Bazı merkezlerde röntgen çekimleri sırasında skopi adı verilen alet sayesinde bir ekrandan yapılan işlem görüntülenebilir. Ancak bunun rutin olarak uygulanması gerekmemektedir.
  • Film çekimi tamamlandıktan sonra rahim ağzına yerleştirilen alet çıkarılır ve spekulum, yani muayene aleti de alınır.
  • Hasta işlemin yapıldığı masadan kalkmadan önce bir karın filmi daha çekilir. Ardından hasta masadan kalkar.

Rahim filmi (HSG) sonuçları ne zaman alınır?

Rahim filmi 10 dakikada tamamlanan kısa süreli bir işlemdir. Rahim filminin sonuçları da film bittikten 15 dakika sonra çıkar. Rahim filmleri tıpkı akciğer ya da karın filmlerinde olduğu gibi siyah röntgen kağıtlarına basılır ve bu basım aşaması kısa sürede tamamlanır. Ancak radyoloji uzmanı, tarafından bu röntgenlerin incelenmesi ve rapor yazılması da gerektiğinden, hastanenin yoğunluk durumuna göre rapor sonuçlarının alınma süresi uzayabilir.

Leave A Comment