Tekrarlayan başarısız tüp bebek tedavisi döngüleri geçirdiyseniz ya da birden fazla kez embriyo transferi için hazırlanmış ve rahim dokusu hazır olmadığı için transferiniz son dakika iptal edildiyse, muhtemelen nedenini merak edersiniz.
Rahim dokusunun yeterli kalınlığa sahip olması, embriyo transferi sonrasında başarı şansını etkiler mi? İnce rahim duvarı, tüp bebek tedaisinde başarı oranlarını nasıl etkiler? Rahim dokusunun inceliğini neyin neden etkilediğini ve rahim dokusunun yenilenmesi ve kalınlaşması için PRP tedavisinin etkinliğini merak ediyorsanız, okumaya devam edin. Peki, PRP tedavisi rahim duvarının yenilenmesine yardımcı olarak tüp bebek tedavisinde başarı şansını arttırabilir mi?
Tüp Bebek Tedavisi Başarı Oranlarında Rahim Dokusunun Rolü
Rahim dokusunun yeterli kalınlığı; implantasyon başarısını ve embriyo transferi sonrasında gebeliğin başarılı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan ana faktörlerden biridir. Yapılan çalışmalar; tüp bebek tedavisi uygulanırken, rahim içi dokusunun ince olmasının, embriyonun implantasyonunu etkilediği ve transfer sonrası implantasyon başarısızlığının arkasındaki neden olduğunu göstermektedir. Rahim duvarı, istenen kalınlığa ulaşmadığında, embriyo transferlerinin sık sık iptal edilmesinin nedeni de budur.
Rahim Duvarı Neden İncelir?
Rahim duvarının incelmesi, çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Ancak, en yaygın nedenler şunlardır:
- Rahim enfeksiyonları ve iltihaplanmalar, geleneksel tedaviden sonra yanıt vermeyen bir rahim duvarından sorumlu olabilir.
- Daha önce tekrarlayan kürtaj yaşanması
- Geçmişte Asherman Sendromu (rahim içi yapışıklıklar) yaşayan kadınlar
- Kronik enfeksiyonu ya da bölgeye yetersiz kan akışı olan kadınlar
- Aşırı Klomifen Sitrat kullanımı
- Steroid yapıda bir östrojen hormonu olan Estradiol seviyelerinin çok düşük olması
- Akut ya da kronik enfeksiyonlarda gerçekleşen fibroidler, rahim duvarının hasar görmesine neden olur.
- Rahim ameliyatları, kürtaj ile benzer mekanizmalar ile rahim dokusu ve duvarına zarar verebilir.
- Kanser tedavileri, üreme işlevlerini kalıcı olarak etkileyebilir.
İmplantasyon Başarı Oranlarında Rahim Duvarının Rolü
Yeterli rahim duvarı kalınlığı, embriyo transferi sonrasında implantasyon başarısını sağlayan ana faktörlerden biridir. Çalışmalar, tüp bebek tedavisi sırasında rahim duvarının yeterli kalınlıkta olmamasının, embriyo transferi sonrası implantasyon başarısızlığının arkasındaki ana neden olduğunu kanıtlanmıştır. Rahim duvarı yeterli kalınlığa ulaşmadığında, embriyo transferinin sık sık ertelenmesinin nedeni de budur.
Tüp bebek tedavisi gören bazı hastalar, rahim içi dokusu hazır olmadığı için tekrarlanan tüp bebek tedavisi döngüleri geçirmiştir. Rahim duvarının kalınlığı, embriyo transferi ve implantasyon başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Tüp bebekte başarı şansını arttırmak için doktorunuz, incelen rahim duvarı için PRP tedavisini önerebilir.
İncelen Rahim İçin Dokusu İçin En Etkili Tedavi Seçeneği Nedir?
Rahim içi dokusunun kalınlığının 7 mm’den az olması, “ince endometriyum” olarak kabul edilir ve bir tüp bebek tedavi döngüsünün başarı şansını olumsuz etkilemektedir.
Tüp bebek tedavisi gören bir kadının rahim içi dokusunun kalınlığı 7 mm’den az ise, gebelik olası değildir. Bu durumda, embriyo transferi öncesinde, ince rahim duvarının kalınlaştırılmasına ilişkin tedavi stratejilerine ihtiyaç vardır. Rahim içi dokusunun kalınlığını arttırmak için mevcut popüler tedavi seçeneklerinden biri, trombosit yönünden zengin plazma kullanılarak PRP tedavisinin uygulanmasıdır.
PRP Nedir?
Trombositler; yara iyileşmesi ve doku onarını için kanımızda yer alan bir parçasıdır. PRP, trombositler yönünden zengin bir plazmadır.
PRP yönteminde; bir bireyin kan örneği, laboratuvar ortamında çeşitli teknikler kullanılarak trombosit yönünden zengin kısmı ayrılır. İçinde proteinler ve büyüme hormonları olan trombositler yönünden zengin plazma; hücre onarımı, yenilemesi, doku onarımı, artan oksijen iletimi konularında etkili bir şekilde çalışır.
PRP, konsantre bir trombosit açısından zengin bir plazma olduğu için, büyüme faktörü içeren elementlerle doludur. Bu nedenle, daha genç görünmek için PRP tedavisini tercih etme fikri giderek yaygınlaşıyor. Bu, günlük hayatımızda hepimizin duyduğu bir şey.
PRP uygulamaları, doku onarımı üzerinde çalışır. Ayrıca, iltihaplanma karşıtı etkilere sahiptir. Günümüzde, PRP pek çok alanda kullanılmaktadır. Cilt gençleşmesi ve saç uzaması gibi alanların dışında, PRP yumurtalık gençleşmesi için de kullanılır. Yapılan bazı çalışmalar, PRP uygulamışını artan progesteron aktivitesi ile ilişkilendirmektedir. Progesteron reseptörleri, embriyonun tutunmasına yardımcı olan sağlıklı bir dokunun korunmasına yardımcı alan ana aktörlerden biridir.
PRP tedavisinin rahim içi dokulardaki hücrelerin çoğalması üzerindeki etkileri üzerine yapılan 2016 tarihli bir çalışmanın sonuçları; PRP tedavisinin rahim içindeki dokular da dahil olmak üzere, farklı hücreler üzerinde de kullanılabilir olduğunu göstermiştir. Bu kanıtlar, PRP’nin incelen rahim duvarı da dahil olmak üzere, bazı hücresel süreçleri uyarabileceği inancını desteklemektedir.
PRP Tedavisi Tüp Bebekte Başarı Şansını Arttırmak İçin Ne Kadar Etkili?
PRP tedavisinin incelen rahim duvarı üzerindeki etkinliğini araştıran ve 5 hastanın katıldığı bir çalışmanın sonuçlarında, PRP tedavisinin uygulanmasının ardından, rahim içi dokularının kalınlaşmaya başarılı bir şekilde yanıt verdiği görülmüştür.
Tekrarlayan implantasyon başarısızlığı olan kadınlarda, gebelik sonuçlarını iyileştirmede PRP tedavisinin oldukça etkili olabileceğini gösteren başka kanıtlar da mevcuttur. Bir çalışmada; embriyo transferinden 48 saat önce PRP tedavisi uygulanan 20 kadından 16’sının hamile kaldığı görülmüştür.
Tüp Bebek Tedavisinde PRP Nasıl Yapılır?
Rahim duvarının inceliği nedeniyle tekrarlayan başarısızlıklar yaşayan kadınlar için, rahim içindeki dokuların kalınlaşması için PRP tedavisi uygulanabilir. Rahim içi PRP tedavisi, embriyo transferinden 48 saat önce yapılır.
- Hastalar, ilk olarak trombosit fonksiyon bozuklukları hakkında test edilir.
- PRP, damardan 10 ml kan alınmasının ardından, hastanın kendi kanından hazırlanır.
- Doldurulan şırıngadan 8-10 ml kan alınır ve hastaya verilir.
- 48*72 saat sonra rahim duvarı kalınlığı tekrar değerlendirilir.
- Rahim duvarının kalınlığı tatmin edici değilse, tekrar PRP tedavisi uygulanabilir.