Polip Çıkarılması Ameliyatı

Vücudun pek çok farklı dokusunda görülebilen tümör benzeri yapılara polip adı verilir. Polipler, vücutta mukoza ile kaplı olan rahim, rahim ağzı, bağırsak, burun ve daha birçok yerde oluşabilir ve zamanla büyüyerek bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Polipler, oluştuğu dokunun herhangi bir tabakasında köklenmiş ve dışarıya doğru tümör şeklinde itilmiştir. Polipler dokuya kimi zaman bir sap ile, kimi zaman ise geniş bir taban ile tutunur. Poliplerin, boyutlarına, köklendikleri dokulara ve yapılarına göre farklı türleri vardır. Bunların büyük bir çoğunluğu iyi huylu olmasına rağmen kanserleşme riski bulunan polipler de vardır. Polip tespit edildiğinde tıbbi açıdan değerlendirilir ve risk fark edilirse cerrahi girişimle alınır. Polipler, çoğunlukla küçük ve minik yuvarlak anormal doku büyümeleridir. Poliplerin çoğu, küçüktür ve en yaygın olarak bağırsakta görülmekle birlikte vücudun diğer bölgelerinde de görülür.

Polip nelerde oluşur?

  • Kulak kanalında,
  • Boyunda,
  • Midede,
  • Burunda,
  • Rahimde,
  • Boğazda,
  • Bağırsaklarda polip oluşabilir.

Polipler kansere yol açar mı?

Poliplerin çoğu kanserli değildir. Ancak polipler, anormal hücre büyümesine bağlı olduklarından zamanla kansere dönüşebilir. Bu bakımdan polip tespit edildiğinde bunların doktor tarafından takip edilmesi gerekir. Doktor, biyopsi yaparak bunu kontrol edebilir. Küçük bir doku örneği alarak kanserli hücrelerin varlığı test edilebilir.

Polip neden olur?

Poliplerin oluşma nedenleri vücutta bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Bu bağlamda boğaz polipleri genelde yüksek ses kullanmaktan veya nefes borusunda hasar olmasından kaynaklanır. Bunun gibi diğer bölgelerde oluşan poliplerin de farklı sebepleri olurken, kimi zaman doktorlar poliplerin nedenini belirleyemeyebilir.

Polipler genel olarak; iltihap, yabancı bir cisim, kist, tümör, kolon hücrelerinin genlerinde olan mutasyon, kronik mide iltihabı ve vücutta aşırı östrojen hormonu salgılanmasında kaynaklanmaktadır.

Polipler, tıpkı kanser hücrelerinin büyümesinde olduğu gibi, hızla bölünen hücreler şeklinde büyür. Bu sebeple de çoğu polip iyi huylu olmasına rağmen kanserleşebilir.

Polip için risk faktörleri nelerdir?

  • Sigara içen kişilerin mesane polipleri için daha yüksek risk taşıdıkları bilinir.
  • 40 yaşın üzerindeki kadınlar ve çocuk doğurmuş kadınlarda rahminde polip gelişme riski daha yüksektir.
  • 20 yaş üstü veya premenapozal kadınlarda servikal polip gelişme riski daha yüksektir.
  • Boğaz polipleri daha çok düzenli olarak ses tellerini vurgulayan veya asit reflü olan kişilerde olur.

Yukarıda sıralananların yanı sıra kulak plağı polipleri için bilinen bir risk faktörü yoktur.

Bağırsak polipleri için risk faktörleri nelerdir?

  • Çok yağlı ve düşük lifli bir beslenme alışkanlığı olanlar,
  • 50 yaşın üstünde olanlar,
  • Aile bireylerinde bağırsak polipleri veya kanser geçmişi olanlar,
  • Sigara ve alkol kullananlar,
  • Crohn hastalığı gibi bağırsak enflamasyon sorunu geçirenler,
  • Aşırı kilolu veya obez olanlar,
  • Hareketsiz bir yaşam sürenler,
  • Kontrol altına alınmayan tip 2 diyabet hastalığı olanlarda kolon polipleri gelişme riski yüksektir.

Mide polipleri için riskler faktörleri nelerdir?

  • Orta yaştan sonrasında olanlar,
  • Bakteriyel mide enfeksiyonları geçirmiş olanlar,
  • Ailesel nadir bir genetik sendrom olan adenomatöz polipozis (FAP) sorunu olanlar,
  • Nexium, Prilosec ve Protonix gibi proton pompa inhibitörlerini düzenli kullananlar mide polipleri geliştirme riski daha yüksektir.

Geniz polipleri için risk faktörleri nelerdir?

  • Uzun süredir devam eden sinüs enfeksiyonları olanlar,
  • Alerjisi olanlar,
  • Astım sorunu olanlar,
  • Kistik fibroz sorunu yaşayanlar,
  • Aspirin duyarlılığı olanlar geniz polipleri geliştirme riski daha yüksektir.

Servikal polip nedir?

Servikste büyüyen küçük tümörlere servikal polip adı verilir. Serviks rahmin altında vajinaya uzanan dar kanalın adıdır. Serviks, rahim boşluğunu ve vajinanın üst kısmını birbirine bağlamaktadır. Bu bakımdan da serviks, korumasız cinsel ilişki durumunda gebelik oluşabilmesi için yumurtayı dölleyecek sperminin geçiş yoludur. Serviks, doğum sırasında daha incedir ve genişleyerek doğumun gerçekleşmesine yardım eder.

Servikal polipler de, serviksin yüzeyinde kök salmış veya servikal kanalın içinde büyümüş kırılgan yapılardır. Bunlardan bir kadında sadece bir tane ya da en fazla 2 -3 polip olabilir.

Poliplerin görülme sıklığına dair yapılan araştırmalara göre poliplerin en sık olarak; 40’lı ve 50’li yaşlardaki birden fazla çocuğu olan kadınlarda görülür. Adet kanamaları henüz başlamamış genç kızlarda polipler neredeyse hiç olmaz. Gebelik döneminde vücutta östrojen hormonu miktarının artmasına bağlı olarak polipler sıklıkla görülür.

Servikal polipler ve rahim kanseri ilişkisi

Servikal polipler çoğunlukla iyi huyludur ve kanser sebebi olmaz. Servikal poliplerin rahim ağzı kanserine yol açması da nadiren görülmektedir. Zira servikal kanserlerin çoğu, genital siğillerin sebep olduğu Human Papilloma virüsüne (HPV) bağlı olarak oluşur.

Servikal polipler nasıl tedavi edilir?

Servikal polipler bazı vakalarda serviksten kendiliğinden kopar. Kadının adet döngüsü veya cinsel ilişki sırasında kopma olabilir. Bu bakımdan belirtilere ve şikayetlere neden olmadıkça servikal poliplerin çıkarılması düşünülmez. Servikal poliplerin çıkarılması işlemi, doktorun muayenehanesinde yapılan basit bir prosedürdür. Bunun için ağrı kesici ilaç kullanmak gerekmez.

Servikal poliplerin çıkarılma yöntemleri nelerdir?

  • Yüzeyde oluşmuş poliplerin bükülmesi,
  • Polip tabanının etrafına cerrahi ip takılıp kesilmesi,
  • Polipi pense ile çıkarmak

Polip tabanı yok etmek içinse; sıvı nitrojen kullanılabilir, elektrikle ısıtılan bir iğne ile ablasyon veya lazer cerrahisi uygulanabilir.

Polip çıkarma işlemi ağrıya neden olur mu?

Polip çıkarma işlemi basittir ve genellikle ağrı kesici gerektirmez. İşlem sırasında hafif veya orta derecede kramplar, işlemden sonra ise hafif bir acı olabilir. Ayrıca polip çıkarma işleminden sonraki 1 – 2 gün vajinadan kan gelebilir.

Büyük polipler nasıl çıkarılır?

Polipler genellikle küçük olduğundan doktorun muayenehanesinde basit bir işlemle çıkarılır. Ancak nadiren de olsa büyük polipler veya polip sapları olabilir. Bunları bir hastanede ameliyat ile veya cerrahi merkezinde cerrahi işlem ile çıkarmak gerekebilir. Polipler çıkarıldığında genellikle yeniden büyüme olmaz.

Polip çıkarma işlemi sonrasında iyileşme ve korunma nasıl olur?

Polip çıkarma işlemi genellikle basit, güvenli ve yayılmacı olmayan bir prosedürdür. Ancak daha önceden polip sorunu yaşayanların tekrar polip geliştirme riski bulunmaktadır. Bu bakımdan düzenli pelvik muayeneler yaptırmak herhangi bir büyüme olup olmadığını erken dönemde tespit etmeye yardımcı olacaktır.

Servikal polipler ve bazı enfeksiyonlar arasında ilişki bulunduğu için kadınların poliplerden korunmak için bazı basit önlemler alması gerekir. Örneğin; hava dolaşımına olanak veren pamuklu iç çamaşırı giyerek aşırı ısı ve nemi önlemek enfeksiyon oluşumunu önlemek için de doğru olur. Bununla birlikte cinsel ilişkide prezervatif kullanarak enfeksiyon riskini azaltmak mümkün olabilir.

Tüm kadınların düzenli aralıklarla pelvik muayene ve Pap testleri yaptırması da önleyici olur. Kadının genel sağlık öyküsüne ve yaşına bağlı olarak pelvik muayene ve Pap smear testi yaptırması gerekir. Yılda bir kez düzenli jinekolojik kontrol genellikle önerilir.

Polip tedavisini etkileyen unsurlar nelerdir?

Doktor yaptığı incelemelere göre bazı poliplerin zararlı olmadığını söyler ve tedavi gerekmez. Örneğin boğaz polipleri dinlenme ve ses terapisi ile kendiliğinden kaybolur. Ancak doktorun gerekli gördüğü vakalarda gelecekte kanser gelişmesine karşı önlem olarak polipler cerrahi işlemle çıkarılabilir. Polip tedavisinin nasıl olacağı; poliplerin kanserli olup olmadığı, kaç tane polip olduğu, poliplerin nerede olduğu ve de boyutlarına göre değişebilmektedir.

Leave A Comment