Ovulasyon Testi Nedir?

Bir kadının gebe kalabilmesi için temel şart yumurtlayabiliyor olması ve mümkünse düzenli olarak yumurtlayabiliyor olması gerekir. Bu bağlamda düzenli yumurtlayan kadın, yumurtlama dönemini hesap ederek korumasız cinsel ilişkiye girdiğinde gebe kalabilme şansı çok yüksektir. Zira yumurta ve sperm hücreleri bir araya geldiğinde döllenme olur, döllenme sonucunda oluşan embriyo da sorunsuz bir şekilde rahme ulaştığında gebelik gerçekleşir.

Ovulasyon (yumurtlama) nedir?

Üreme çağındaki kadınların her ay ortalama bir kez yumurtlaması beklenir. Yumurtlama, kadının yumurtalıklarında bir veya daha fazla yumurta bırakılmasıyla sonuçlanan işlemdir. Normal şartlar altında düzenli yumurtlayan bir kadının yumurtalıkların birinde her ay, 3 – 30 yumurta olgunlaşır ve dışarı çıkmaya hazır hale gelir. Olgunlaşan yumurtalardan en büyüğü pelvik boşluğa itilir ve fallop tüpüne doğru ilerler. Yumurtalıktan çıkan yumurtalar bir sperm ile karşılaşmaz ve döllenmezse sadece 12- 24 saat boyunca canlı kalabilir.

Aslında bir kadının bir ay içinde gebe kalabilmesi için yaklaşık altı gün şansı vardır. Çünkü yumurta her ne kadar en fazla 24 saat canlı kalsa da, spermin içinde bir haftaya kadar canlı kalması mümkündür. Ancak korumasız cinsel ilişki ile gelen spermlerden en sağlıklı olan bir tanesi, en iyi hayatta kalma gücüne sahip olan, en kaliteli olandır. Böyle kaliteli bir spermin menide bulunması, birikmesi için de baba adayının her gün gibi sık değil, 10 günde bir gibi seyrek değil, 3 – 4 günde bir boşaltılması gerekiyor. Doğal yolla elde edilen gebeliklerin çoğu, 2 gün boyunca yumurtlamaya varan cinsel ilişki ile olmaktadır. Bu sebeple de bir kadın gebelik şansını artırmak için ne zaman cinsel ilişkiye girmesi gerektiğini hesaplamalı, doğru zaman olduğundan emin olmalıdır. Bunun için de en doğrusu adet döngüsü boyunca haftada 2 kez korumasız cinsel ilişkiye girmektir.

Ovulasyon (yumurtlama) testleri önemli!

Yumurtlama dönemini hesaplayarak cinsel ilişkiye girmek gebelik şansını fazlasıyla artırmaktadır. Şöyle ki; adet döngüsü 28 günde bir şeklinde düzenli seyreden kadınlar adet kanamasının başladığı günden itibaren saydıklarında 14. günde yumurtlamaktalar. Gebelik şansını artırmak için de yumurtlama gününü içine alan 1 hafta boyunca 2 günde bir korumasız cinsel ilişkiye girmek önerilir. Bu şekilde gebe kalabilmek mümkün olabilir.

Yumurtlama dönemini hesaplayarak ilişkiye girmenin yanında, yumurtlama dönemini tespit edebilmek için yumurtlama testleri olarak da bilinen yumurtlama öngörücü kitler de kullanılabilir. Yumurtlama testleri doğru zamanda ilişkiye girerek gebe kalmaya yardımcı olabilir. Her ne kadar bu testleri kullanmanın doğal yolla gebe kalmayı garantilediğine dair bir kanıt olmasa da, gebelik şansını artırabilir. Adet dönemleri boyunca düzenli aralıklarla korumasız cinsel ilişki gebelik şansını en üst düzeye çıkarmak için en doğru yaklaşımdır. Ancak uzmanlara göre genel olarak aşağıdaki faktörlere sahip olan kadınlar, yumurtlama dönemi içinde korumasız cinsel ilişki ile gebelik elde edebilir.

  • Eşinden uzakta çalışan ya da uzakta yaşamak durumunda kalan çiftlerin düzenli olarak seks yapması zor olduğundan yumurtlama dönemini takip etmek gerekir.
  • Eşlerin yoğun ve hareketli iş ve sosyal yaşamı varsa, bir de çocuklarla ilgilenmek gerekiyorsa, cinsel ilişki öncelikli olmayabilir ve her 2 – 3 günde bir cinsel ilişkiye girmek zor olabilir. Bu tür bir durumda gebelik için yumurtlama dönemini takip ederek cinsel ilişkiye girmek doğru olur.
  • Adet kanamaları düzensiz olan kadınlar yumurtlama dönemini hesaplayarak cinsel ilişkiye girmeliler.

Gebe kalmak için yumurtlama döneminde ilişkiye girmek gerekir!

Gebe kalmak için en ideal dönemi belirleyebilmek için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan ilki ve en mantıklı olanı adet döngüsünü kaydetmektir. Bununla birlikte bazal vücut ısısının değişimlerini grafik halinde kaydetmek ve servikal mukustaki değişiklikleri incelemek de yumurtlama dönemini anlayabilmek için faydalı olabilir. Bunların her üçü de ideal zamanı belirlemek için yardımcı olabilir.

Adet dönemi düzensiz olan kadınların bu yöntemleri kullanarak yumurtlama dönemini saptaması zor olabilir. Bu tür bir durumda ise ovulasyon testi (yumurtlama öngörücü kitler) yardımcı olabilir.

Ovulasyon testi kullanarak yumurtlamayı önceden daha hızlı ve kolay bir şekilde tahmin etmek mümkün olabilir. Gebelik için ideal dönemi ovulasyon testi ile belirlemek söz konusudur. Ovulasyon testleri eczanelerden veya internet sitelerinden satın alınabilir.

Ovulasyon (yumurtlama) testi nasıl çalışır?

  • İdrarla yumurtlama testi

İdrar ile yapılan ovulasyon testleri; kadının idrarındaki luteinizan hormonunun (LH) artışını test eder. Yumurtlamadan bir gün veya iki gün önce idrarda luteinizan hormonu artmaktadır. Normal şartlar altında idrarda genellikle az miktarda luteinizan hormonu hep bulunur. Ama ovulasyondan 1 veya 2 gün önce luteinizan hormonu miktarı yaklaşık iki kat artar. Yumurtlama, bu döngünün en verimli işidir ve gebelik için en verimli zamandır.

  • Tükürükle yumurtlama testi

Tükürükle yapılan ovulasyon testi; taşınabilir bir mikroskop ile tükürüğü test etmeyi sağlar. Vücuttaki östrojen düzeyi yükselirken, tükürüğün tuz içeriği de artmaktadır. Tükürükteki tuz kuruduktan sonra kalıp gibi olur. Yumurtlamaya giden 2 – 3 gün içinde ve bundan birkaç gün sonra tükürük fermantasyonu olur. İşte bunun kontrol edilmesi, gebelik için ideal zamanı belirlemeye yardımcı olur. Yumurtlama dönemi değilse incelenen tükürük şekilsiz lekeler halinde kurur.

Ovulasyon (yumurtlama) testi nasıl kullanılır?

İdrarda luteinizan hormon düzeyine bakılarak çalışan bir ovulasyon testi kullanılıyorsa, idrar plastik bir bardağa yapılır ya da idrara yaparken test kiti altına tutulur. Sonrasında renkli bantlar test kartında görülür veya luteinizan hormonu dalgalanmasının olup olmadığı görülür.

Dijital ovulasyon testleri, gebelik için en uygun günlerin hangileri olduğunu göstermek için çeşitli semboller kullanır. Testi yapmak için gerekli talimatlar, hangi kitin kullanıldığına göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak idrarı saat 10 ile akşam 8 arasında almak önerilir. Bunun için en uygun zaman saat 14 ile akşam saat 23: 30 arasıdır. İdrarı her gün yaklaşık aynı saatte toplamaya çalışmak önerilir. İdrarda yumurtlama testi yapmadan önce yaklaşık dört saat gibi bir süre boyunca alınan sıvı miktarı azaltılmalıdır. Çünkü fazla sıvı idrarı sulandırdığından luteinizan hormon dalgalanmasının tespit edilmesini zorlaştırmaktadır. Bu testte sonucu 10 dakika içinde görmek mümkün olabilir.

Tükürükle yapılan ovulasyon testinde yapılması gereken, parmağı yalayıp tükürüğün bir kısmını bir slayt üzerine koymaktır. Burada önemli olan bunun hiçbir şey yemeden ya da içmeden önce yapılması gerektiğidir. Slayt üzerine fazla tükürük koymamak ve tükürükte hava kabarcıklarının olmaması çok önemlidir. Tükürüğü slaytın üzerine koyduktan sonra kuruması beklenir ve herhangi bir frenleme olup olmadığını görmek için mikroskop kullanılır.

Ovulasyon testleri ile ilgili bilinmesi gerekenler

  • Parasetamol türevi ilaçlar ovulasyon testlerinin sonucunu etkilemez.
  • İnsan koryonik gonadotropin (hCG) veya LH içeren ilaçlar sonuçları etkileyebilir.
  • İdrarda ovulasyon testleri, doğru kullanıldığında, ovülasyondan önce luteinizan hormonu dalgalanmalarını tespit etmede yaklaşık % 99 güvenilirdir.
  • Tükürükle yapılan ovulasyon testleri, idrarla yapılanlar kadar güvenilir olmayabilir. Clomid kullananların adet döneminde değişiklikler olur ve ovulasyon dönemini tespit etmek zor olabilir.

Leave A Comment