Neden Çocuğum Olmuyor?

Bir süredir korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmenize rağmen, gebelik testi çubuğunda her seferinde negatif sonuç görmeye devam mı ediyorsunuz?

Aslında, gebelik elde edememenizin birçok nedeni olabilir. Öncelikle, endişe etmek için çok erken olabilir ya da çözülebilir bir sorunla karşı karşıya olabilirsiniz. Bununla birlikte, nedeni açıklanamayan kısırlık da söz konusu olabilir. Böyle bir durumda, kendi özel durumunuzun belirlenmesi için gerekli testleri yaptırmanız gerekir. Peki, bir çiftin çocuk sahibi olamamasının altında yatan nedenler nelerdir?

Yeterince Uzun Bir Süredir Denemiyor Olabilirsiniz!

Bir çift, çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde ve korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmeye başladığında, bunun kısa bir süre sonra mümkün olacağını düşünür. Ancak, bu her zaman o kadar kolay olmayabilir. Ancak, bu noktada akla ilk gelen “kısırlık” olmamalıdır.

35 yaşın altındaki çiftlerde en az 1 yıl ve 35 yaşın üzerindeki çiftlerde en az 6 ay boyunca korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen gebelik elde edilemediğinde kısırlıktan söz edilebilir. Dolayısıyla, burada dikkat etmeniz gereken ilk şey, bunu ne kadar süredir denediğinizdir.

Veriler, çiftlerin ortalama %80’inin en az 6 ay denedikten sonra gebelik elde ettiklerini göstermektedir. Ek olarak, 12 ay boyunca hamile kalmayı deneyen çiftlerin %90’ı da başarılı olmaktadır. Bu veriler, her ay doğru zamanda cinsel ilişkiye girdiğinizi varsaymaktadır.

Yumurtlama Sorunları Olabilir!

Bir gebelik elde edilebilmesi için bir yumurta ve bir de sperm hücresine ihtiyaç vardır. Dolayısıyla, yumurtlamıyorsanız, hamile de kalamazsınız. Yumurtlama sorunu, yaygın bir kadın kısırlığı nedenidir ve pek çok durum tarafından tetiklenebilir.

Polikistik Over Sendromu, yumurtlama sorununun olası nedenlerinden biridir. Ayrıca; fazla kilolu ya da aşırı zayıf olmak, tiroit problemleri, aşırı egzersiz yapmak ve birincil yumurta yetmezliği de risk faktörleri arasında yer almaktadır.

Adet düzensizliği yaşayan kadınların büyük bir bölümünün yumurtlama sorunu vardır. Bununla birlikte, düzenli bir adet döngüsü de her zaman yumurtlamanın olduğu anlamına gelmez. Adet düzensizliği yaşıyorsanız, henüz 12 aydır deniyor olmasanız bile doktorunuzla konuşmalısınız.

Sorun Erkekte De Olabilir!

 

Kadınlar bebeği taşıyan taraf olabilir ancak bir tango için 2 kişi gereklidir! Kısırlık sorunu yaşayan çiftlerin ortalama %20-30’unun kısırlık sorunu erkek faktöründen kaynaklanmaktadır.

Burada bilinmesi gereken bir diğer şey de; erkek kısırlığının belirtilerinin meni analizi yapmadan önce genellikle anlaşılabilir olmamasıdır. Bu nedenle, bir doktor randevu aldığınızda her ikinizin de test edildiğinden emin olun.

Yaş Önemli Bir Faktördür!

Kadınlarda 35 yaşından sonra ve erkeklerde 40 yaşından sonra çocuk sahibi olmak daha uzun sürebilir. Bazı kadınlar, hala düzenli olarak adet gördükleri için kısırlık sorunu yaşamadığını düşünür; ancak durum böyle olmayabilir.

Yaş faktörü, yumurta kalitesinin dışında yumurta sayısını da etkilemektedir. Ayrıca, eşinizin sizden 5 yaş ve daha fazla büyük olması da 35 yaşından sonra kısırlık riskinizi daha da arttırabilir.

Fallop Tüplerinde Tıkanıklık

Yumurtlama ile ilgili sorunlar, kadın kısırlığı vakalarının 4’te 1’ini oluşturmaktadır. Diğer faktörler; rahimdeki yapısal sorunlar, endometriozis ve fallop tüplerindeki tıkanıklık ile ilgilidir.

Fallop tüpleri, bir kadının yumurtalıkları ile rahmi arasındaki yoldur. Bu tüpler, doğrudan yumurtalıklara bağlanmaz. Spermin yumurtaya ulaşabilmesi için fallop tüplerinden geçmesi gerekmektedir. Hamilelik, sperm hücresi ile yumurta hücresinin buluştuğu fallop tüpleri içinde gerçekleşmektedir.

Fallop tüplerinde herhangi bir tıkanıklık olması durumunda sperm ile yumurtalığın buluşması engellenir. Bu da, gebelik elde etmenizi imkansız hale getirir. Fallop tüplerindeki tıkanma pek çok nedene bağlı olabilir. Bazı kadınlarda, pelvik ağrılar ile kendini gösterebilir ve bazılarında belirti vermeyebilir. HSG testi yapılarak, fallop tüplerinde herhangi bir tıkanıklık olup olmadığı tespit edilebilir.

Endometriozis Bir Kısırlık Nedenidir

Rahmi kaplayan dokunun rahim dışında bir yerde büyümesi durumu endometriozis olarak bilinir. Uzmanlar, endometriozis sorunu ile karşı karşıya kalan her 2 kadından 1’inin gebelik elde etmede sorun yaşadığını tahmin etmektedir.

Belirtileri arasında; adet döneminde ağrı ve pelvik ağrılar yer almaktadır. Ancak, bu semptomlar her kadında görülmeyebilir. Genellikle, yanlış teşhis edilir ya da gözden kaçılabilir. Teşhis edilebilmesi için laparoskopi yapılması gerekir.

Genel Sağlık Sorunları

Altta yatan bir sağlık sorunu, hem kadın hem de erkek kısırlığının bir faktörü olabilir. Örneğin, henüz teşhis edilmemiş bir şeker hastalığının varlığı ya da tiroit problemleri kısırlığa neden olabilir. Uzmanlar, depresyonu da kısırlık sorunu ile ilişkilendirmektedir. Ayrıca, bazı bağışıklık sistemi hastalıkları ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da kısırlığa neden olabilir.

Bazı ilaçlar da doğurganlığı olumsuz etkileyebilmektedir. Yine de, herhangi bir ilacı kullanmayı bırakmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Ayrıca, henüz teşhis edilmemiş bir cinsel yolla bulaşan enfeksiyonunuz varsa, kısırlık sorununuz ondan da kaynaklanıyor olabilir.

Açıklanamayan Kısırlık Vakaları

Kısırlık problemi ile karşılaşan çiftlerin ortalama %20’si, neden çocuk sahibi olamadıklarının nedenini bulamıyor. Bazı doktorlar, bunun teşhis eksikliğinden kaynaklandığını ve açıklanamayan kısırlık diye bir şey olmadığını savunuyor. Ancak, gerçek şu ki; bazı çiftler nedeni bulamıyor.

Yine de, nedeninin bulunmaması, kısırlık probleminin tedavi edilemeyeceği anlamına gelmiyor. Teşhis konulamasa bile, kısırlık tedavilerinden yardım alabilirsiniz. Hatta, almalısınız!

Açıklanamayan Kısırlık Durumunda Hamile Kalınır Mı?

Çocuk sahibi olmakta zorlanıyorsanız, bu konuda yalnız olmadığınızı ve yardım alabileceğinizi bilin. Çiftler, genellikle test yaptırmayı ve tedavi görmeyi erteliyor. Bazen, bir mucize gelmesini bekliyor ya da biraz daha denemeye devam etmesi gerektiğini düşünüyor. Ancak, bu doğru bir davranış değil.

Bazı kısırlık faktörleri zamanla daha kötüye gidebilir. Bu nedenle, ne kadar erken yardım alırsanız, bir kısırlık tedavisinden olumlu yanıt alma şansınız da o kadar artacaktır. Bazen, çiftlerin test yaptırmayı ertelemelerinin bir nedeni de sağlıklı görünmeleridir. Kısırlık ile ilgili olarak, siz ya da eşiniz herhangi bir belirti vermeyebilirsiniz. Bazen, düzenli adet döngüleriniz olması kısır olmadığınızı düşünmenize neden olabilir. Ancak, adet düzensizliğinizin olmaması, doğurganlık ile ilgili bir sorun yaşamayacağınız anlamına gelmez.

35 yaşın üzerindeyseniz 6 ay ve 35 yaşın altındaysanız 12 aydır çocuk sahibi olmaya çalışıyorsanız; lütfen beklemeyin ve mutlaka bir uzmandan yardım alın!

Leave A Comment