Pek çok hastalık ve rahatsızlık, kadınlarda kasık ağrısına neden olabilmektedir. Kronik olarak görülen ağrılara birden fazla rahatsızlık neden olabilir.
Kasık ağrısı; sindirim sistemi, üreme sistemi ve idrar yolu ile ilgili sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kasık ağrısı yaşamanız halinde bu durum ciddi bir soruna işaret ediyor olabileceği için doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir.
Kasık Ağrısının Nedenleri
- Adet sancısı
Adet sancısı, kadınların kasık ağrısı yaşamalarına neden olan en yaygın sebeplerin başında gelmektedir. Adet döngüsü ile ilgili görülen rahatsızlıklarda genelde kadınların en çok şikayet ettiği konu ağrılar olmaktadır.
Adet gören kadınların yarısından fazlası, adet döngülerinin bir döneminde en az 1-2 gün ağrı çekmektedir.
Adet sancıları genelde adet kanaması başlamadan hemen önce gerçekleşir. Bunun nedeni, rahmin içerdeki tabakayı atmak için kasılmasından kaynaklanmaktadır. Adet sancıları genelde kas spazmlarına benzer.
Sıcak su torbası kullanmak, ağrıyı azaltma konusunda yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte reçetesiz olarak satılan ibuprofen ve naproksen türü ilaçlar da ağrıyı azaltmakta faydalı olmaktadır.
Ancak adetiniz sırasında çok yoğun ağrılar yaşıyorsanız bu durumu doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz, böyle bir rahatsızlığınız olması durumunda başka ilaçlar da tavsiye edebilir.
- Yumurtlama
Kadınlar, adet döngülerinin ortasında kasıklarının bir tarafında ağrı hissedebilmektedir. Bu duruma Almanca bir kelime olan mittelschmerz adı verilir. Mittelschmerz, ağrılı yumurtlama dönemini belirtmek için kullanılır.
Bir kadın yumurtladığında yumurtalıklarından yumurta salınır. Ardından yumurta, fallop tüplerine ve oradan da rahime ulaşır. Yumurtanın salınımı ile salgılanan sıvı, kasık bölgesine de yayılabilmektedir. Bu durumda pelvis bölgede rahatsızlık meydana gelerek ağrıya neden olabilir.
Yumurtlama dönemi ile birlikte oluşan ağrı birkaç dakika ya da birkaç saat sürebilir. Hatta kasık bölgesindeki ağrı, hangi yumurtalıktan yumurta salındığına göre taraf değiştirebilmektedir. Bu ağrı genelde geçici olmakta ve herhangi bir tedavi gerektirmemektedir.
- İntersitisyel sistit
Bir kadının ortada bilinen bir neden olmadan mesanesinde inflamasyon görülme ihtimali bulunmaktadır. Bu durum için kullanılan tıp terimi intersitisyel sistit olmakta ve doktorlar bunun neden olduğunu tam olarak bilmemektedir.
İntersitisyel sistit, kasık bölgesinde ağrıya neden olabileceği gibi ağrılı idrara çıkma, sık idrara çıkma ve cinsel ilişki sırasında ağrı gibi belirtiler yaşanmasına da neden olabilmektedir. Hastalığın tedavisi genelde belirtilerle en iyi şekilde başa çıkmak şeklinde olmaktadır.
- Sistit ya da idrar yolu enfeksiyonu
Sistit, bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olarak mesanede meydana gelen inflamasyonu ifade etmektedir. Vajinal, rektal ya da deri bakterilerinin üretradan girebilmeleri ve mesaneye ulaşabilmeleri bu soruna neden olmaktadır.
İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yolunda herhangi bir yerde meydana gelebilirken sistit sadece mesanede meydana gelmektedir.
Her iki hastalık da kadınlarda yaygın olarak görülebilmektedir. Bu enfeksiyonlar bazen kendi kendilerine geçebilseler de ikisinin de tedavisi için genelde kısa süreli antibiyotik kullanımı gerekir.
- Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
Kasık ağrısı; bel soğukluğu ya da klamidya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonun bulunduğu anlamına gelebilmektedir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, cinsel açıdan aktif olan insanlarda görülür.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin açıklamalarına göre ABD’de yılda 2.86 milyon insan klamidya sorunu yaşamaktadır. Bel soğukluğu ise ortalama olarak her yıl 820 bin insanı etkilemektedir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda kasık ağrısının yanı sıra ağrılı idrara çıkma, adet dönemleri arasında kanama ve vajinal akıntı yer almaktadır.
Yukarıdaki sorunları yaşayan kişilerin bir an önce doktorlarını ziyaret etmeleri gerekir. Bu enfeksiyonların tedavisinde genelde antibiyotikler kullanılır. Ayrıca enfeksiyonun yayılmasının önüne geçmek için kişilerin partnerlerini de hastalıkları konusunda bilgilendirmeleri gerekir.
- Pelvik inflamatuar hastalık
Pelvik inflamatuar hastalık, rahimde meydana gelen ve rahmi çevreleyen dokulara zarar verebilen bir hastalıktır. Bu hastalık, vajina ya da rahim ağzında olan bakterilerin rahime girmesi ve burada kalması ile ortaya çıkabilmektedir.
Pelvik inflamatuar hastalık, genelde bel soğukluğu ya da klamidya gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir komplikasyonu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıkta kasık ağrısı ile birlikte anormal vajinal akıntı ve kanama görülebilmektedir.
Pelvik inflamatuar hastalık, kadının kısırlık riskini arttırabilmektedir. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin açıklamalarına göre pelvik inflamatuar hastalığı olan her 8 kadından 1’i gebe kalmakta sorun yaşamaktadır.
Hastalığın tedavisi, bakteriyel bir enfeksiyon olduğu için antibiyotiklerle yapılmaktadır. Ancak ileri aşamalarda hastalığın tedavisi zor olacağı için hastalığın tanısının erken dönemde konulması önemli olmaktadır.
- Endometriozis
Endometriozis, endometrium ya da rahim içi tabakanın, rahim dışında bir yerde büyümesi ile oluşur.
Endometriozis, bazı kadınlarda kronik ve uzun süreli ağrıların kaynağı olabilmektedir. Adet kanaması başladığı zaman rahim dışındaki bu yapı hormonal değişimlere yanıt vermekte ve bu nedenle pelviste kanama ve inflamasyona neden olur.
Bazı kadınlar bu durumu hafif ya da şiddetli ağrılar ile geçirebilmektedir. Endometriozis, bazı kadınların gebe kalabilmesini zorlaştırabilmektedir. Doktorlar, belirtinin şiddetine göre farklı tedaviler önerebilmektedir.
- İrritabl bağırsak sendromu
İrritabl bağırsak sendromu; kabızlık, ishal ve şişkinlik gibi ağrıya neden olabilen sorunlara yol açabilen bir bağırsak rahatsızlığıdır.
İrritabl bağırsak sendromu zaman zaman şiddetlenebilmektedir. İrritabl bağırsak sendromu için kesin bir çözüm olmasa da beslenme düzeni, stres seviyesi ve ilaçlarda değişiklik yapılarak belirtileri kontrol etmeye yönelik tedaviler uygulanabilmektedir.
- Apandisit
Apandisit, karnın sağ alt tarafında küçük bir organ olan apendikste meydana gelen inflamasyondur. Bu soruna enfeksiyon neden olabilir ve yaygın olarak görüldüğü halde tehlikeli olabilir.
Karnının sağ alt tarafında ağrı ile birlikte kusma ve ateş gibi belirtiler yaşayan kişilerin, apandisit ihtimaline karşı acil tıbbi yardım almaları gerekmektedir.
- Böbrek taşı
Böbrek taşları, kalsiyum gibi tuz ve minerallerden meydana gelmektedir. Vücut, idrar yolu ile bunları atıp kurtulmaya çalışmaktadır.
Bu mineraller mesane ya da böbreklerde kristal formunu aldıklarında kasıkta ya da belde ağrıya neden olmaktadır. Taşlar ayrıca idrarın renginde değişikliklere yol açabilmektedir. İdrarın rengi, böbrek taşları nedeniyle pembe ya da kanla birlikte kırmızımsı olabilmektedir.
Bazı taşlar tedavi gerektirmemekle birlikte bu taşları atmak acı verici olabilmektedir. Diğer durumlarda ise doktorunuz taşların kırılmasını ya da ameliyatla alınmasını önerebilir.
- Dış gebelik
Dış gebelik, embriyonun rahmin dışında bir yere tutunması ve orada büyümeye başlaması ile meydana gelmektedir.
Dış gebelik, genelde kasıkta keskin ağrılara ve kramplara neden olmakta ve bu ağrılar çoğunlukla tek tarafta görülmektedir. Dış gebeliğin diğer belirtileri arasında mide bulantısı, vajinal kanama ve baş dönmesi yer almaktadır.
Dış gebelikten şüphelenilmesi durumunda hayati tehlikeye neden olabileceği için acil tıbbi yardım almak gerekir.
- Karın içi yapışıklıklar
Yapışıklık, vücutta normalde birbiriyle bağlı olmaması gereken iki dokuyu birbirine bağlayan bir skar dokudur. Bu durumun sonucu olarak vücut, yapışıklığa uyum sağlamak için uğraşırken ağrı meydana gelebilmektedir.
Skar doku; eski bir enfeksiyona, endometriozise ya da bölgede başka bir soruna bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Karın için yapışıklıklar, bazı kadınlarda kronik ağrılara neden olabilirken bazılarında ise skar dokunun görüldüğü yere bağlı olarak başka belirtilere neden olabilmektedir.
Doktorlar genelde yapışıklıkları azaltmaya ve belirtileri rahatlatmaya yönelik olarak minimal invazif ameliyat önermektedir.
- Yumurtalık kistleri
Yumurtalık kistleri, yumurtalıkların yumurta salarken başarısız olmaları ile meydana gelmektedir. Yumurtayı tutan folikül, yumurtayı salmak için tam olarak açılamayabilir ya da sıvı ile tıkanabilir.
Böyle bir durum oluştuğunda bölgede kist adı verilen yapılar oluşur. Kistler; şişkinlik, baskı ve kistin bulunduğu tarafta kasık ağrısı gibi belirtilere neden olabilir.
Pek çok kist kanserli değildir. Pek çok vakada kistler kendi kendilerine kaybolabilmektedir. Bazı vakalarda ise kistler kanayabilir ya da patlayabilir. Bu ise kasıkta keskin ve şiddetli ağrılara neden olabilir ve tedavi gerektirebilir.
Doktorlar, yumurtalık kistlerini belirlemek için ultrason kullanırlar. Bu sayede tedavi ya da ameliyat seçeneklerini değerlendirebilirler.
- Rahim fibroidleri
Fibroidler, rahimdeki kas yumruları ve lif dokularıdır. Bu yapılar, genelde kanserli olmamakta ve belirtilere neden olmamaktadır. Ancak ağrıya neden olabilmektedir. Fibroidler, cinsel ilişki sırasında kasıkta ya da belde rahatsızlık hissine yol açabilirler.
Fibroidler, adet döneminde aşırı kanamaya ya da sancılara neden olabilmektedir.
Nazı fibroidlerin tedavi edilmesi gerekmez. Ancak fibroidleri olan bir kadın, belirtileri ile başa çıkmakta zorlanıyorsa doktora görünmeli ve durumuna uygun olarak ilaç ya da ameliyat tedavisi düşünülmelidir.
- Tümör
Nadir de olsa bazen üreme sisteminde, idrar yolunda ya gastrointestinal sistemde ağrıya kanserli yapılar neden olabilmektedir. Tümör ayrıca nerede görüldüğüne bağlı olarak başka belirtilere de neden olabilmektedir.
Doktorunuz böyle bir durumda kan ve başka testler ile tümörü tespit etmeye çalışır. Doktorunuz sorunu tespit ettiği zaman olası tedavi seçenekleri hakkında yardımcı olacaktır.
Özet Olarak
Kasık ağrısının pek çok nedeni olabilmekte ve her zaman tıbbi müdahale gerektirmemektedir. Ancak bazı durumlarda kadınların doktora görünmeleri gerekir.
Ağrıda ani artış veya değişiklikler görülmesi halinde doktora gitmek gerekir. Bu, mevcut olan durumda ciddi bir değişiklik olduğu anlamına gelebilir.
Ağrı ile birlikte ateş, mide bulantısı ve kusma gibi belirtilerin görülmesi halinde de tıbbi yardım almanız gerekir. Doktorunuz bu belirtileri yaşamanız halinde nedeni tespit ederek durumunuza uygun bir tedavi önerecektir.