HPV Genital siğiller

HPV cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Açılımı human papillomavirus’tür. Çok yaygındır. Pek çok insan kaptığı halde herhangi bir belirti görmez ve enfeksiyon kendi kendine geçebilir. Ancak bazı HPV türleri rahim ağzı kanserine, baş ve boyun kanserine, anüs ve penis kanserine sebep olabilir.

HPV sadece bir tane virüsü kapsamaz. Yüzden fazla türü vardır ve bazıları diğerlerinden daha risklidir.

HPV Türleri

Her bir HPV’nin kendine ait bir numarası veya türü vardır. Adındaki papilloma kelimesi, bazı HPV türlerinden kaynaklanan siğil türlerinden gelir.

HPV epitelyal hücreler adı verilen ince ve düz hücreler içerisinde yaşar. Bunlar cildin yüzeyinde bulunurlar ve ayrıca vajina, anüs, vulva, rahim ağzı ve penis başının yüzeyinde de varlardır. Ayrıca ağız ve boğazda da bulunabilirler.

100 HPV türünden 60 kadarı el ve ayak gibi bölgelerde siğillere sebep olur. Diğer 40 türü ise bedene cinsel temas ile giriş yapar. Bedenin mukus membranlarına çekilirler ve bunlar anüs ve genital bölgeler çevresindeki nemli katmanlardır.

Bu cinsel yoldan bulaşan 40 HPV türünün hepsi ciddi sağlık problemlerine yol açmaz.

Yüksek Risk

Yüksek riskli HPV türleri arasında 16 ve 18 numaralı olanlar vardır ve rahim ağzı kanserlerinin %70’ine bunlar sebep olur. Diğer riskli olanlar arasında 31, 33, 45, 52, 58 ve bir kaç tanesi daha vardır.

Düşük Risk

HPV 6 ve 11 gibi düşük riskli HPV türleri, siğillerin %90’ından sorumludurlar ve nadiren kansere dönüşürler. Bu siğiller kitle gibi, hatta karnabahar gibi görünüme ve şekle sahip olabilirler. Siğiller enfekte bir partner ile ilişkiye girdikten haftalar ve hatta aylar sonra ortaya çıkabilirler.

HPV Belirtileri

HPV enfeksiyonu genellikle belirti göstermez çünkü beden enfeksiyonu bir kaç yıl içerisinde kendi kendine temizler. Pek çok insan HPV kapmış olduğunun asla farkına varmaz.

Ancak bazen yüksek riskli HPV türleri daha uzun süre varlıklarını sürdürebilirler. Bu da rahim ağzındaki hücrelerde değişime sebep olur ve sonucunda kanser ortaya çıkabilir. Aynı durum penis ve anüste de ortaya çıkabilir ancak nadirdir.

Düşük riskli HPV enfeksiyonlarının belirtisi siğillerdir. Bu siğiller hangi tür HPV’ye sahip olduğunuza göre değişiklik gösterirler.

  • Genital siğiller: Bunlar ya düz lekelerdir ya da çıkıntılıdırlar. Kadınlarda gelişim genelde vulvada olur ancak anüs, rahim ağzı ve vajinada da oluşabilir. Erkeklerde ise peniste, testis torbasında ve anüste ortaya çıkabilirler.
  • Yaygın siğil: Bunlar genelde el ve parmaklarda ortaya çıkan sert çıkıntılardır.
  • Plantar siğil: Bunlar sert, ağrılı çıkıntılardır ve ayak tabanını etkilerler.
  • Düz siğiller: Bunlar tepesi düz olan hafifçe çıkıntılı noktalardır. Her yerde çıkabilirler ancak genelde yüz ve bacaklarda yaygınlardır.

HPV Sebepleri ve Risk Faktörleri

HPV bedeninize derideki bir kesikten, sıyrıktan veya yırtıktan girer. Ten tene temastan, vajinal, anal veya oral seksten kapabilirsiniz. Eğer hamile olduğunuzda aktif siğilleriniz varsa onu bebeğinize geçirmeniz de olasıdır. Nadiren de olsa bu durum bebeğin ses tellerinde kanserli olmayan gelişimlere yol açabilir.

Bu siğiller bulaşıcılardır. Bir başkasının siğiline dokunarak veya onun dokunduğu bir yüzeyle temas ederek kapabilirsiniz.

Bazı koşullar HPV kapma ihtimalinin artmasına sebep olurlar. Bunlar şöyle:

  • Ciltteki hasar: Cildinizdeki hasarlı, yırtık veya kesik noktalardan siğil kapma ihtimaliniz daha yüksektir.
  • Direkt temas: Eğer birisinin siğiline dokunursanız veya siğilin değdiği yüzeylere temas ederseniz, HPV kapabilirsiniz.
  • Cinsel partner adedi: Ne kadar çok cinsel partneriniz varsa, HPV kapma ihtimaliniz o kadar artar. Eğer çok partnerli birisi ile ilişki yaşarsanız, sizin de riskiniz artar.
  • Yaş: Çocuklarda siğil kapma olasılığı daha yüksektir. Genital siğiller ise ergen ve genç yetişkinlerde daha yaygındır.
  • Zayıf bağışıklık sistemi: Eğer HIV veya AIDS gibi rahatsızlıklarınız varsa veya bağışıklık sistemini zayıflatan bir tedavi görüyorsanız, HPV kapma ihtimaliniz artar.

HPV Teşhisi

Doktor siğillerinizi inceleyerek HPV sahibi olduğunuzu söyleyebilir. Ancak görülür belirtiler yoksa uygulanabilecek bazı testler de mevcut.

  • Sirke solüsyon testi: Bu testte sirke yani asetik asit solüs yonu kullanılır. Doktor onu genital bölgenize uygular. Eğer bölgede lezyon varsa, rengi beyaz dönecektir.
  • Pap testi: Doktor bir pamuk ile rahim ağzı ve vajinadan numune toplar. Bu numuneler anormal hücreleri görmek için laboratuvara gönderilirler. Anormal hücreler kansere sebep olabilirler.
  • DNA test: Eğer 30’unun üzerinde bir kadınsanız, doktor bunu Pap testi ile birlikte isteyebilir. Rahim ağzındaki hücrelerin DNA’larına göz atılır ve içerisinde kansere sebep olabilecek HPV’nin olup olmadığı kontrol edilir.

HPV Tedavileri

Siğiller tedavi olmaksızın geçerler ve bu özellikle çocuklarda geçerlidir. Ancak onları tedavi eden bazı ilaçlar da mevcut. Bazıları şöyle:

  • Salisilik asit: Bunu doğrudan siğile sürebilirsiniz. Siğili her defasında bir katman şeklinde yok eder. Yüzünüzde kullanmamanız gerekir.
  • Kremler: Reçeteli bazı kremler bağışıklık sisteminin HPV’den kurtulmasına yardımcı olurlar. Ancak uygulanan bölgede kızarma ve şişmeye yol açabilirler. Bazı kremler ise genital bölgedeki siğil dokularını doğrudan yok ederler. Biraz yanma ve kaşıntı olabilir.
  • Trikloroasetik asit: Bu avuç içlerindeki, ayak tabanındaki ve genital bölgelerdeki siğilleri yakar. Cildi tahriş edebilir.

Doktor genelde ilk olarak ilaç önerir. Eğer işe yaramazsa aşağıdaki yöntemler ile alınabilirler:

  • Sıvı nitrojen ile dondurma
  • Elektrik akımı ile yakma
  • Ameliyat
  • Lazer ameliyat

Rahim ağzındaki HPV’de ise kolposkopi adı verilen bir işlem uygulanır ve anormal görülen hücrelerin bulunup alınmaları hedeflenir. Rahim ağzını daha iyi görmek için büyütme uygulanır ve bölgelerden biyopsi alınır.

Rahim ağzındaki prekanseröz hücrelerinin alınmaları için doktor şunları kullanabilir:

  • LEEP: İnce kablolu bir halka ile elektrik akımı kullanılarak rahim ağzı dokusundan katmanlar alınırlar.
  • Koni biyopsisi: Doktor rahim ağzından koni şekilli bir doku alır ve bunu laboratuvara gönderir.
  • Kriyocerrahi: Aşırı soğuk ile anormal dokular yok edilirler.
  • Ameliyat
  • Lazer cerrahi

HPV için anüs, penis, baş ve boyun bölgelerine yönelik onaylı bir tarama testi yoktur. Ancak Pap testleri anüste doktorun değişmiş hücreleri görmelerini sağlayabilirler. Doktor HPV için yüksek riskli kategorideyseniz bunu önerebilir.

HPV Komplikasyonları

HPV geçmediğinde, başka problemlere yol açabilir. Bazı HPV enfeksiyonları lezyonlara, dilde, küçük dilde, bademciklerde, burunda veya ses tellerinde lezyonlara veya anormal bölgelere sebep olabilirler.

HPV aynı zamanda kansere sebep olabilir. Belli HPV türleri aşağıdaki kanserlere yol açabilirler:

  • Cinsel organlar
  • Anüs
  • Ağız ve üst solunum yolu

HPV’yi Önlemek

HPV’yi cinsel ilişkiden kapmak mümkündür. Ayrıca ten tene temasla da yayılır.

HPV cildin kondomla kapalı olmayan bölgelerinden bulaşabilir ve bu nedenle kondom tam bir koruma sağlamaz.

HPV’yi tuvalet oturağından, havuzdan veya enfekte kişinin kanında kapamazsınız.

Tüm HPV enfeksiyonlarının riskinden kurtulmanın en iyi yolu, herhangi bir cinsel aktiflik taşımamaktır.

Riski azaltmak için cinsel partnerlerinizin sayısını azaltabilirsiniz. Ayrıca sizden önce az sayıda ilişki yaşamış veya hiç yaşamamış bir partner seçebilirsiniz.

Bazı aşılar HPV’ye karşı koruma sağlarlar. Bunlar 9-26 yaş arasında uygulanabilir durumdadırlar.

Aşılar bazı yüksek riskli HPV türlerine odaklıdırlar. Hepsi 16 ve 18 türlerine karşı koruma sağlarlar ancak bazıları 6 ve 11 türüne karşı da koruma sağlarlar. Ayrıca 31, 33, 45, 52 ve 58’e karşı koruma sağlayanlar da vardır.

Düşük riskli HPV enfeksiyonlarından tamamen kaçınmak mümkün olmayabilir ve bunlar genel olarak siğillerin sebebidirler. Eğer şunları yaparsanız riski azaltabilirsiniz:

  • Sahip olduğunuz siğilleri yolmayın.
  • Tırnaklarınızı yemeyin.
  • Toplu kullanılan yerlerdeki terlikleri ve ayakkabıları giymeyin.

Leave A Comment