İnsan Koryonik Gonadotropini ya da kısaca hCG, gebelik sırasında plasentadaki hücreler tarafından üretilen bir hormondur. HCG, yumurta döllendikten ve embriyoya dönüşmesinin ardından rahim içine tutunduktan sonra embriyoyu beslemekten sorumludur. HCG seviyeleri hamileden hamileye değişiklik gösterebilmekle birlikte sağlıklı bir gebelik için belli değer aralıkları olduğu söylenebilir.
Hamileyseniz ve hCG seviyesi düşüklüğünün ne anlama geldiğini, nedenlerini ve normal değerlerin ne olması gerektiğini merak ediyorsanız, sorularınızın cevabını bu yazıda bulabilirsiniz.
Gebelikte hCG Değeri Kaç Olmalı?
HCG değerleri sağlıklı bir gebelikte genelde ilk trimesterde artış göstermektedir. HCG seviyeleri genel olarak ilk trimester içerisinde yükselmekte ve 8. ila 11. haftalar arasında en yüksek seviyelere ulaştıktan sonra azalarak sabit bir seviyede devam etmektedir.
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde hCG seviyeleri sabit bir seyir izlediği için hCG değerleri daha çok gebeliğin erken dönemlerinde takip edilmektedir. HCG seviyelerinin gerektiği şekilde artmadığı ya da azalmadığı durumlar, gebelikle ilgili bir sorun olduğunu gösteriyor olabilir.
HCG seviyeleri her gebelikte farklı olabilir ve hatta günden güne önemli ölçüde değişiklik gösterebilir. Embriyonun rahme tutunmasıyla birlikte hCG seviyeleri artmaya başlar ve her 48 saatte bir neredeyse yüzde 60’lık artış gösterir. Bu artış belli bir yere ulaştıktan sonra durur ve hCG seviyeleri azalarak sabit bir seviyeye ulaşır.
HCG seviyelerinizin normal olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda gebelik haftalarına göre en düşük ve en yüksek hCG değerlerini görebilirsiniz. Ancak bu seviyelerin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini unutmayın. Doktorunuz, hCG değerleriniz düşük olsa dahi gebeliğinizin normal bir şekilde ilerlediğini söylüyorsa bu değerler hakkında endişe duymanıza gerek olmayacaktır.
Gebelik haftası | Normal hCG aralığı |
3. hafta | 5–50 mIU/mL |
4. hafta | 5–426 mIU/mL |
5. hafta | 18–7.340 mIU/mL |
6. hafta | 1.080–56.500 mIU/mL |
7-8 hafta | 7.650–229.000 mIU/mL |
9–12 hafta | 25.700–288.000 mIU/mL |
13–16 hafta | 13.300–254.000 mIU/mL |
17–24 hafta | 4.060–165.400 mIU/mL |
25–40 hafta | 3.640–117.000 mIU/mL |
HCG Seviyesi Düşüklüğü Nedir?
HCG seviyelerinin gebelikte belli bir süre yükselmesi, gebeliğin genel olarak sağlıklı bir şekilde ilerlediği anlamına gelmektedir. Bununla birlikte hCG seviyelerinin düşük olması ortada daima endişe verici bir durum olduğunu göstermemektedir. Bu nedenle hCG seviyeleri düşük olan pek çok kadının sağlıklı gebelik süreci geçirmekte ve bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına alabilmektedir.
HCG seviyesi düşüklüğü bazı durumlarda altta yatan bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu sorunlar arasında şunlar yer alabilir:
Gebelik haftasının yanlış hesaplanması
Gebelik haftası hesaplanırken kadının adet gördüğü son tarih dikkate alınmaktadır. Özellikle adet düzensizliği olan ya da adet döngüsünü düzgün şekilde takip etmemiş kadınlarda gebelik haftası yanlış hesaplanabilmektedir. HCG seviyelerinizin düşük çıkmasının nedeni gebelik haftanızın yanlış hesaplanmasından kaynaklandıysa doktorunuz ultrason kullanarak ve tekrar hCG testi yaparak gebelik haftanızı doğru şekilde hesaplamaya çalışacaktır.
Düşük
Düşük, gebeliğin 20. haftadan önce gerçekleşen gebelik kaybını ifade etmektedir. Düşük hCG seviyeleri bazen düşük yapıldığının ya da yapılacağının belirtisi olabilir. Gebelikte plasenta gelişimi başarısız olduysa hCG seviyeleri başta normal görünse de sonrasında düşüş yaşanacaktır. Düşük genellikle şu belirtilere neden olmaktadır:
- Vajinal kanama
- Karında kramplar
- Vajinadan doku ya da pıhtı gelmesi
- Gebelik belirtilerinin kesilmesi
- Beyaz-pembe renkli mukus şeklinde akıntı gelmesi
Boş gebelik
Boş gebelik, döllenmiş yumurtanın rahim içi tabakaya tutunması, ancak gelişimini devam ettirememesi durumunda gerçekleşmektedir. Çoğu kadın, gebeliğin erken dönemlerinde meydana gelebilen bu durumun farkına varmamakta ve yaşadığı belirtileri adet döngüsüyle ilişkilendirmektedir. Bununla birlikte hamile kalmaya çalıştığınız için gebeliğin erken dönemlerinde test yaptıysanız, test ile idrardaki hCG’yi tespit etmiş olmanız mümkündür.
Dış gebelik
Dış gebelikte embriyo rahim içi tabakaya tutunmak yerine genelde fallop tüplerine tutunmakta ve burada gelişmeye devam etmektedir. Tehlikeli ve hayati tehlikeye neden olabilecek bir sorun olan dış gebelik, fallop tüplerine zarar verebilmekte ve aşırı kanamaya yol açabilmektedir. Düşük hCG seviyeleri bazen dış gebelik belirtisi olabilmektedir. Genelde karın ağrısı ve vajinal kanamaya neden olan dış gebeliğin sürdürülmesi mümkün değildir.
HCG Seviyesi Düşüklüğü Belirtileri
HCG seviyeleriniz düşükse bunu kan testi ile öğrenebilirsiniz. HCG seviyelerinin düşük olmasının altında bir sorun yatmıyorsa belirti yaşamazsınız.
Bununla birlikte düşük hCG seviyelerinin nedeni dış gebelik ve düşük gibi komplikasyonlardan kaynaklanıyorsa bu durumda bazı belirtiler yaşayabilirsiniz. Düşük yapıyorsanız vajinal kanama, kramp ve akıntı gibi belirtilerle karşılaşabilirsiniz. Dış gebelik halinde ise yoğun vajinal kanama, omuz ağrısı, baş dönmesi ve karın ağrısı gibi belirtiler yaşayabilirsiniz.
HCG Düşüklüğü Tedavisi
HCG seviyelerinin düşük olması her zaman ortada bir sorun olduğu anlamına gelmemektedir. Bununla birlikte düşük hCG seviyelerini yükseltmek için yapılabilecek bir şey bulunmamaktadır.
HCG düşüklüğü için yapılacak tedavi, buna neden olan somut bir şey varsa bu durumu tedavi etmeye yönelik belirlenecektir. Örneğin, düşük hCG seviyelerinin nedeni düşük ise bu durumda rahim içinde kalan gebeliğe ait dokuların dışarı atılması için ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale gerekecektir. Nedenin dış gebelik olması durumunda da yine ilaç veya cerrahi müdahale ile tedavi gerçekleştirilecektir.
Sonuç Olarak
Gebelikte düşük hCG seviyeleri her zaman ortada bir sorun olduğu anlamına gelmez. HCG seviyeleri kişiden kişiye ve gebeliğin farklı haftalarında değişiklik gösterebilir. Bazı hamilelerin hCG seviyeleri doğal olarak diğerlerinden daha düşük olabilir.
Düşük hCG seviyesi dış gebelik ya da düşük gibi nedenlerden dolayı meydana geldiyse bu durumda gerekli tedavileri görmeniz gerekir. Bununla birlikte bu gibi komplikasyonlar yaşamanız halinde tekrar hamile kalamayacağınızı ve bebek sahibi olamayacağınızı düşünmemelisiniz. Gerek doğal yollarla gerek cerrahi müdahalelerle gerekse tüp bebek tedavisi gibi yöntemlerle gelecekte tekrar hamile kalabilir ve bebek sahibi olabilirsiniz.