Hangi Kanamalar Tehlikelidir?

Herhangi bir zamanda vücutta bir kanama olması, normal dışı bir şeylerin olduğuna işarettir. Kadınların üreme çağında ayda bir kez yaşadığı adet kanaması dışındaki kanamalar, kesinlikle kişiyi tedirgin eder, endişelendirir. Kadınlar ergenliğe girişten menopoza kadar olan üreme çağında ortalama ayda bir kez adet kanaması yaşar. Bu kanama da üreme yetisinin devam ettiğinin bir göstergesidir. Ama adet kanamalarının dışında gelişen vajinal kanamalar kesinlikle sorun belirtisi olabilecek kanamalardır.

Anormal kanamalar değerlendirilirken şu da göz önünde bulundurulmalı ki; ergenliğin başlangıcından itibaren gençlik ve yetişkinlik dönemindeki kadınların en az % 25’i ve menopoz dönemine yaklaşan kadınların en az % 50’si normal dışı dönemlerde kanamalar yaşayabilir. Sıra dışı kanamaların ihmal edilmeden doktora bildirilmesi önemlidir. Kadınların çoğu cinsel ilişki sonrasında, doğum sonrasında, adet kanamalarının bitiminden sonra ve gebeliğin ilk zamanlarında çok az miktarda kanama görebiliyor. Lekelenme şeklinde olduğunda normal karşılanabilirken, uzun süren, yoğun kanamalar acilen doktora gitmeyi gerektirir.

Adet kanaması neden olur?

Kadınlar adet gördüklerinde; yumurtlamanın gerçekleştiği, döllenmeye hazır yumurta bulunduğu yorumu yapılabilir. Bu yumurtlama döneminde kendini saran folikülden çıkan yumurta, erkekten gelen spermle döllenirse gebelik olurken, döllenmeyen yumurtalar her ay belirli periyodlarda vücut dışına adet kanı ile birlikte atılır. Kadında yumurtlama olmazsa rahim duvarı kalınlaşır ve buradaki dokularda işlev bozukluğu yaşanır. Bu durumda da adet düzensizliği ve düzensiz kanamalar yaşanabilir. Kadının normal adet döngüsü içinde gerçekleşmeyen ve sebebi bilinmeyen kanamalar  yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda, böbrek üstü bezi düzensiz çalışanlarda, erken menopoz yaşayanlarda, tiroit bezinin az ya da çok çalıştığı durumlarda ve anoreksiyaya bağlı hipotalamus bezi bozukluğu olanlarda görülür.

Anormal kanamalar nasıl olur?

“Normal” olarak kabul edilebilecek kanamalar, kadının normal adet dönemi kanamalarıdır. Üreme çağındaki kadınlar normal şartlar altında 21 – 35 gün arasında adet görür ve bir adet kanamasının en az 3 gün en fazla 7 gün sürmesi normaldir. İşte bu sınırlar, bu süreler dışındaki kanamaların “anormal kanama” olduğu söylenebilir.

Anormal kanamalar nasıl tespit edilir?

Anormal kanama olduğu, öncelikle kadının kendi adet dönemlerinin ne zaman olduğunu biliyor olmasıyla tespit edilebilir. Bu şekilde de kanamanın adet dönemi dışında olduğu ve “anormal” olarak kabul edilebileceği yorumu yapılabilir. Anormal olan kanamaların nasıl olduğunun ve nedeninin tespit edilebilmesi için de yapılacak ultrason muayenesi çok önemlidir. Yapılan muayene sonrasında doktor gerekli görürse smear testi, kürtaj ile alınacak parçaların incelenmesi ve histereskopi ile rahmin incelenmesi gibi işlemler de isteyebilir. Bu tür işlemlerin yapılması sorunun erken dönemde teşhisi ve doğru tedavi metodu için son derece önemlidir. Yapılan tetkiklerle sorunun tespit edilmesinin ardından en uygun tedavinin işleme konulması için bir uzman doktordan yardım almak gerekiyor.

Anormal kanamalar nasıl tedavi edilir?

Kadınların adet dönemleri dışında gerçekleşen kanamalar normal dışıdır. Bu anormal kanamaların mutlaka bir jinekoloğa bildirilmesi, gerekli tetkiklerin yapılması ve uygun yöntemlerle tedavi edilmesi gerekir. Anormal kanamalarda doğru tedavinin yapılabilmesi için öncelikle kanamanın sebebinin tespit edilmesi, buna uygun bir yol izlenmesi gerekir. Bu bağlamda doğum kontrol yöntemlerini kullananlar ve spiral kullananlar kanamaya eşlik eden bir ağrı olduğunda ağrı kesici kullanılabilirler. Sağlıklı olan ve gebe kalma ihtimali olan kadınlarda kanama olması halinde ilk olarak dış gebelik veya düşük riski akla gelir. Bu tür vakalarda ağrı kesici kullanılması kesinlikle sakıncalıdır. Doktorun kadına uygun tedaviyi planlaması beklenir.

Gebelikte kanama neden olur?

Gebelikte yaşanan kanamalar çok kaygı vericidir ve risk içerir. Gebeliğin başlarında, embriyonun tutunduğu dönemde olan hafif lekelenmeler, birkaç damlalık kanama normal kabul edilir. “Tutunma kanaması” olarak adlandırılan bu lekelenmelerin dışındaki tüm kanamalar “normal dışı” olarak algılanmalı ve en kısa süre içinde doktora başvurulmalıdır. Çünkü gebelikte yaşanan kanamalar genellikle düşük ve bebek kaybının işaret olduğu için tehlikeli olabilir.

Hamilelikte kanama neden olur?

Gebelik dönemi içinde olan kanamaların hiç biri normal değildir. Gebelikte yaşanan kanama ve lekelenmeler gebeliğin dönemlerine göre; dış gebelik, mol gebeliği (üzüm gebeliği), bebeğin eşinin önde yer alması (plasenta praevia), eşin yerinden erken ayrılması (dekolman plasenta) gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Bunlar da çok önemli ve tehlikeli olabilir. bunların yanında gebelik döneminde vajinada, rahim ağzında ortaya çıkan iyi veya kötü huylu tümörler de kanamaya yol açabilir.

Hamilelikte lekelenme neden olur, kanama ile lekelenme arasındaki fark nedir?

Gebeliğin ilk haftalarında kahverengi lekelenmeler, damlalar tarzında kanamalar sıklıkla olur. Bunlar embriyonun rahim duvarına tutunmasının bir sonucu olabilir. Fakat hamileliğin herhangi bir döneminde açık kırmızı renkli kanama olması riskli bir durumdur. Yani gebeliğin ilk üç aylık döneminde vajinal kanama normal değildir.

Hamileliğin başında olan tutunma kanaması, sıklıkla kırmızı bir nokta olarak anne adayının iç çamaşırına bulaşır ve bunun ardından kahverengi akıntılar görülür. Normalde bunun rengi kırmızı olmasına rağmen, rahimden boşalan kan, vajina içinde beklerken vajinada bulunan mikroplar tarafından değişime uğrar, sindirilir ve rengi kahverengiye dönüşür. Bu kahverengi lekeler şeklindeki akıntı bir süre rahimde ve vajinada beklemiş kandır. Bu gebeliğin başında beklenen bir olaydır.

Hamileliğin hangi haftalarındaki kanamalar nelere işaret eder?

  • Hamileliğin ilk 3 ayında olan kanama; dış gebelik, düşük, yerleşme kanaması veya rahim büyüdükçe gebelik kesesinin bir miktar yer değiştirmesi ile ortaya çıkabilir. Yani 5 haftalık gebelikte kanama; yerleşme, büyüme dış gebelik ve düşük kaynaklı olabilir.
  • Hamileliğin 2. üç aylık döneminde, 14 -15 -16 -17 -18. gebelik haftalarında kanama geç düşük ve mol gebelikten kaynaklanabilir.
  • Hamileliğin son 3 ayı içinde kanama; plasenta, yani bebeğin eşi ile ilgili problemlerden kaynaklanabilir. Bu dönemde plasenta praevia ağrısız kanama ile kendini gösterir, plasenta zamanından çok erken ayrıldığında kanamaya ağrı da eşlik eder. Gebeliğin son dönemlerdeki kanamalar erken doğum, rahim ağzında polip, miyom ya da kanser gibi sorunların da işareti olabilir.

Gebelikte kanamanın şiddeti önemli midir?

Gebelikte kanamalar tehlikeli, riskli ve mutlaka tetkik edilmesi gereken sorunlardır. Bu bakımdan anne adayları kanamaları hafif, orta ya da yoğun şeklinde olmasına bakmaksızın doktora gitmeliler. Çünkü gebelikte bir damla kanama bile çok şey ifade ediyor olabilir. Çünkü bazı vakalarda kanama içte fazla olduğu halde, vajinadan daha az olabiliyor, içte birikebiliyor. Bu bağlamda gebelikte kanamadan az ya da çok olması bebeğin ne kadar tehlikede olduğunu her zaman göstermeyebilir.

Düşük kanaması nasıl olur?

Gebelikte düşük riski varsa ve tedavi edilme şansı varsa genellikle ağrısız kanamalar olur. Ancak tedavisi ya da önlenme olasılığı olmayan düşüklerde ağrılı kanama, tam olarak gerçekleşemeyen düşükte ağrılı parça parça kanamalı olarak doku vücut dışına atılır. Tam düşük olmuşsa çoğunlukla ağrılı, yoğun bir kanama olur. Geç düşük, yani gebeliğin 12. haftası ile 20. haftası arasında oluşan düşükler rahim ağzı yetmezliği, yani rahim ağzının tam kapalı olmaması gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir.

Hamilelikte rahim içi kanama neden olur?

Hamileliğin erken dönemlerinde düşük tehdidi olması ve de son aylarda plasenta kaynaklı nedenler var olmasıyla rahim içi kanama olabilir.

Leave A Comment