Hamilelikte Vajinal Kaşıntı İçin Neler Yapılabilir?

El ve ayaklarda şişkinlik, mide bulantısı ve duygu durumu değişiklikleri, hamileliğin yaygın yan etkileridir. Ancak, hamilelikte yaşayabileceğiniz başka semptomlar da vardır. Söz konusu hamilelik olduğunda, fazla dikkat çekmeyen alanlardan biri olan vajina, hayatınızın bu en ilginç günlerinde daha fazla kaşınmaya başlayabilir. Ancak, hamilelikte vajinal kaşıntı fark ederseniz, yalnız olmadığınızı bilmelisiniz!

Hamile bir kadın, hamileliğin herhangi bir döneminde vajinal kaşıntı ile karşılaşabilir. Bu, normal ve oldukça yaygın bir durumdur. Gebelikte pek çok şey vajinal kaşıntıya neden olabilir. Bazen, vücudun yaşadığı değişimler nedeniyle meydana gelebilir. Bazen de, hamilelik ile ilgili olmayan bir nedene bağlı olarak görülebilir.

Bu yazıda, hamilelikte vajinal kaşıntı için olası nedenler, tedavi seçenekleri ve önlemek için neler yapabileceğinizden bahsedeceğiz!

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Nedenleri

Aşağıdaki durumlar, gebeliğin herhangi bir noktasında vajinal kaşıntı ile karşılaşmanıza neden olabilir:

Bakteriyel vajinoz

Vajina bölgesindeki iyi ve kötü bakteriler arasındaki denge değiştiğinde meydana gelen bir tür enfeksiyondur. Yaygın bir vajinal enfeksiyon olan bakteriyel vajinoz, hamile olsun ya da olmasın, genellikle cinsel olarak aktif olan kadınlarda görülmektedir. Belirtileri arasında; kaşıntı, yanma, kızarıklık ve ince, grimsi bir akıntı yer almaktadır.

Mantar enfeksiyonu

Vajina, yapısı gereği normalde az miktarda mantar içerir. Hamileliğe bağlı olarak değişen hormon seviyeleri, vajinal bölgesinin PH dengesini bozar ve bu da mantarların çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle, mantar enfeksiyonları hamile kadınlar arasında son derece yaygındır. Kaşıntıya ek olarak; yanma, süzme peynir benzeri vajinal akıntı, vajinal akıntıda artış da görülebilir.

Vajinal kuruluk

Hamilelikle birlikte vücutta yaşanan hormonal değişimler, bazı kadınlarda vajinal kuruluğa neden olabilir. Bilimsel araştırmalardan elde edilen kanıtlar, hamilelik döneminde, emzirme dönemine göre daha fazla görüldüğünü göstermektedir. Kaşıntıya ek olarak, cinsel ilişki sırasında ağrı, tahriş ve kızarıklık da meydana gelebilir. Ayrıca, bazı kadınlarda vajinal kaşıntı, düşük progesteron seviyeleri nedeniyle de ortaya çıkabilir. Bu nedenle, böyle bir belirtiniz varsa doktorunuzla konuşmalısınız.

Ürünlere hassasiyet

Hamilelik öncesi dönemde rahatça kullandığınız ürünler, artık bölgede tahrişe neden olarak kızarıklık ve kaşıntı meydana getirebilir. Bu ürünlerden bazıları: vajinal temizlik ürünleri, sabun, deterjanlar

İdrar yolu enfeksiyonları

Hamilelikte, rahim genişledikçe mesaneye daha fazla baskı yapar. Bu da, idrarın dışarı atılmasını zorlaştırarak enfeksiyon oluşumunu tetikleyebilir. Bu nedenle, gebe kadınlarda idrar yolu enfeksiyonları riski daha yüksektir.

Belirtiler arasında; sık ve acil idrara çıkma ihtiyacı, karın ağrısı, vajinal kaşıntı ve yanma, idrarda kan ve cinsel ilişki sırasında ağrı yer almaktadır.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar

Genital herpes gibi cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklarda, erken dönem belirtiler arasında vajinal kaşıntı yer almaktadır. Kaşıntıya ek olarak şu belirtiler de varsa, cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonunuz olabilir: ciltte döküntü, yanma hissi, vajinal siğil, yüksek ateş, vajinal akıntı, grip benzeri belirtiler. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz etkileyebilir. Ancak, hamilelikte bu riskleri ortadan kaldırarak tedavi olabilirsiniz.

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Tedavisi: Neler Yapılabilir?

Gebe kadınlarda görülen vajinal kaşıntı, genellikle endişelenecek bir duruma işaret etmez. Ve, genellikle evde yapılan bazı tedaviler ile ortadan kalkabilir. Bununla birlikte, yaşadığınız rahatsız edici belirtiler hakkında doktorunuzu bilgilendirmeniz doğru olacaktır. Hamilelikte vajinal kaşıntı tedavisi, altta yatan nedene göre değişiklik gösterecektir. Genel olarak, aşağıdaki yöntemler kullanılmaktadır:

Mantar giderici reçetesiz ilaçlar: Doktorunuz mantar enfeksiyonunuz olduğunu teşhis ederse, tedavi için mantar giderici krem ve ilaçlar reçete edebilir. Ancak, doktor kontrolünde olmadan ilaç kullanmamanız önemlidir. Bazı mantar giderici ilaçlar, düşük riskinde artış ile ilişkilendirildiğinden, gebe kadınlar tarafından kullanılması önerilmez.

Karbonat: Kaşıntılı cilt, bölgeye karbonat sürülerek yatıştırılabilir.

Soğuk su: Soğuk banyo ve soğuk kompresler de vajinal kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.

Ürün kullanımı: Kullandığınız bazı ürünlerin kaşıntıyı şiddetlendirdiğini düşünüyorsanız, hepsini kullanmayı bırakmayı deneyin. Hamilelikte, hem siz hem de bebeğinize uygun olarak tasarlanmış doğal ve yumuşak ürünler tercih edin.

Antibiyotik tedavisi: İdrar yolları enfeksiyonları ya da bakteriyel vajinoz durumunda, doktorunuz tedavi için antibiyotik reçete edebilir.

Kaşıntı önleyici kremler: Kortikosteroidler gibi topikal olarak uygulanan kaşıntı önleyici kremler, vajinal kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

Vajinal Kaşıntı Nasıl Önlenir?

Hamileliğin herhangi bir döneminde vajinal kaşıntı ile karşılaşabilirsiniz. Tamamen önlemek zor olsa da, bazı önlemler riski azaltabilir. Aşağıdaki ipuçları hamilelikte vajinal kaşıntıyı önlemeye yardımcı olabilir:
İyi bakteriler içeren yoğurt tüketimi ile vajinanın PH dengesini korumaya çalışın. Doktorunuzun önerisi ile, günlük olarak probiyotik takviyesi de alabilirsiniz.

Pamuklu ve nefes alabilen iç çamaşırları giyin.
Çok dar ve sıkı kıyafetler giymekten kaçının.
Mayo giydiğinizde, ıslandıktan sonra hemen değiştirin.
Parfüm, kimyasal ve tahriş edici maddeleri kullanmaktan kaçının.
Tuvalete girdikten sonra hijyene dikkat edin. Bölgeyi, daime önden arkaya doğru temizleyin.
Vajinal duştan kaçının. Vajinal dış, bölgenin PH dengesini bozabilir.
Hamile yogası ya da derin nefes alma egzersizleri ile stres seviyelerinizi azaltmaya çalışın.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Hamileliğin herhangi bir döneminde, sizi endişelendiren herhangi bir rahatsız edici belirti ile karşılaşırsanız, doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin. Vajinal kaşıntı varsa ve evde tedaviye yanıt vermiyorsa, doktorunuza muayene olun. Vajinal kaşıntıya eşlik eden bir ağrı, yoğun ve kokulu bir akıntı gibi belirtiler de gözlemlerseniz, bir enfeksiyon söz konusu olabileceğinden mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.

Sonuç olarak…

Vajinal kaşıntı, bir kadının hamilelik döneminde de karşılaşabileceği bir durumdur ve hamile kadınlar arasında oldukça yaygındır. Genellikle zararlı değildir ve evde tedavi ile ortadan kalkmaktadır. Bu nedenle, çoğu zaman endişelenecek bir durum değildir.

Genellikle, hamilelikle birlikte vücudun değişen hormon seviyeleri ile ilgilidir. Ancak, vajinal kaşıntının şiddeti ya da ona eşlik eden rahatsız edici semptomlar konusunda endişeleriniz varsa, doktorunuz yardımcı olabilecek bazı ilaçlar önerebilir.

Leave A Comment