Hamilelik olsun ya da olmasın, tüm kadınlar ergenlikle başlayan ve menopozla biten üreme çağı döneminde, bir miktar vajinal akıntı yaşamaktadır. Ne kadar akıntınızın olduğu zaman zaman değişiklik gösterir ve genellikle, adet döneminden hemen önceki günlerde daha yoğundur.
Hamilelikte Vajinal Akıntı Olması Normal Midir?
Hemen her kadın, gebelikte daha fazla vajinal akıntı ile karşılaşır. Bu, normal kabul edilir ve çeşitli nedenlere bağlıdır. Gebelikte, rahim ağzı ve vajina duvarlar normalden daha yumuşaktır. Ve, vajina ile rahim arasında herhangi bir enfeksiyonun önlenmesine yardımcı olmak için vajinal akıntı artmaktadır. Gebeliğin sonlarına doğru gelindikçe, akıntı miktarı artmaktadır ve idrarla karıştırılabilir.
Hamileliğin son günlerinde, akıntı bir miktar kan da içerebilir. Bu, rahim ağzında var olan mukus kaybolduğunda olur. Bu durum, vücudun hazırlanmaya başladığının bir işaretidir ve doğuma başlamadan önceki günlerde birkaç küçük kanlı akıntınız olabilir.
Vajinal akıntıdaki artış gebeliğin normal bir parçasıdır. Ancak, herhangi bir değişikliği doktorunuza söylemeniz önemlidir.
Hangi Akıntı Normaldir? Beyaz Akıntı Normal Midir?
Genel olarak; hamilelik boyunca ince, süt rengi vajinal akıntı olması normaldir. Bunu, iç çamaşırınızda fark edersiniz. Bu akıntı, lösore olarak adlandırılır ve gebelikle birlikte vücudun değişen hormonlarına verilen normal bir tepkidir.
Bu tür normal akıntı berraktır. Rengi beyaz, kıvamı ince, sütlü ya da mukoza kıvamında olabilir. Genellikle kokusu yoktur veya çok hafif bir kokusu olabilir. Akıntı miktarı değişiklik gösterebilir, ancak hemen hemen her zaman hamilelik boyunca varlığını sürdürmektedir. Hamileliğin sonlarına doğru, akıntı miktarında artış ya da bazı değişiklikler fark edilebilir.
Hangi Akıntı Normal Değildir?
Hamilelik akıntısı ile ilgili genel kural;
- Kötü kokuyorsa
- Beyaz dışında başka bir renkse
- Ağrı, yanma ya da kaşıntıya neden oluyorsa herhangi bir sorun olabilir ve doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekir.
Hamilelikte Akıntı Renkleri
Beyaz ve açık renkli akıntı normaldir. Diğer akıntı renkleri:
- Pembe, kahverengi akıntı: Bu renkler, akıntınızda kan bulunduğunun göstergesidir. Bazen normal, bazen değildir. Akıntıda pembelik oldukça yaygındır ve her zaman bir soruna işaret etmeyebilir. Kahverengi akıntı, akıntıdaki eski kanı gösterir.
- Kırmızı akıntı: Parlak ya da koyu kırmızı kan, aktif kanamanın bir işaretidir. Hamilelikte vajinal akıntıda kırmızı kan olursa, bu sorun olmayabilir ancak bir soruna da işaret edebilir. Ve, doktorunuzu aramak en iyisidir. Kan pıhtılarına sulu bir akıntı eşlik ediyorsa, mutlaka doktor aranmalıdır.
- Sarı, yeşil ve gri akıntı: Bu renk akıntılar genellikle normal değildir. Özellikle, akıntıya eşlik eden kötü bir koku varsa, kıvamı sulu ya da köpüklü ise bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Doktorunuzu arayın ve neler olup bittiği konusunda bilgilendirin.
Hangi Akıntı Kıvamı Normaldir?
Akıntının kıvamı kremsi ve sütlüyse, bu normaldir. Köpüklü bir kıvamı varsa, normal olmayabilir ve doktorunuzu aramanız gerekir. Sulu akıntı normal olmayabilir ve doktorunuzu aramalısınız.
Hamileliğin sonuna doğru, sulu akıntı amniyotik sıvının sızdığı anlamına gelebilir. Bu normaldir, ancak yine de doktorunuza bilgi vermeniz gerekir. Hamileliğin daha erken dönemlerinde meydana gelirse, bu erken doğumun bir işareti olabilir.
Ne Zaman Uyarıcı Bir İşarettir?
Yeşil renkli, hoş bir kokusu olmayan, ağrı veya kaşıntının eşlik ettiği ya da herhangi bir şekilde normal görünmeyen bir akıntı enfeksiyon belirtisi ya da başka bir sorunun işareti olabilir. Ayrıca, aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuzu bilgilendirmelisiniz:
- Henüz 37 haftalık hamile değilseniz ve akıntı miktarı ya da türünde değişiklik fark ederseniz (Örneğin sürekli sulu bir akıntı varsa, bu erken doğum işareti olabilir)
- Vulva iltihaplı görünüyorsa ya da idrara çıkıldığında veya cinsel ilişki sırasında ağrı, kaşıntı ve yanmaya eşlik eden kokusuz ve beyaz bir akıntı varsa (Bu, mantar enfeksiyonu olabilir)
- Cinsel ilişki sonrasında belirginleşen, güçlü bir balık kokusunun eşlik ettiği, ince beyaz ya da gri bir akıntınız varsa (bakteriyal vajinoz belirtisi olabilir)
- Akıntının rengi sarı ya da yeşilse ve hoş olmayan bir koku ve köpüklü bir kıvam eşlik ediyorsa (cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon belirtisi olabilir)
- Akıntının fark edilir, güçlü bir kokusu varsa ya da rengi, kıvamı ya da miktarı normale göre değiştiyse
Belirtilerin ne zaman bir soruna işaret ettiğini söylemek zor olabilir. Tahriş, kaşıntı ya da yanma gibi belirtiler olmasa bile, yine de cinsel yolla bulaşan ya da vajinal bir enfeksiyonunuz olabilir. Enfeksiyon olduğunu düşünüyorsanız ve rahatsızlık duyuyorsanız, kendi başınıza tedavi etmeye çalışmayın. Onun yerine, doğru teşhis ve tedavi için doktorunuza danışın.
Akıntı Mı Yoksa Amniyotik Sıvı Mı?
Hamilelikte, düzenli olarak küçük miktarlarda akıntı olur. Ancak, amniyotik sıvı, kese yırtıldıktan sonra sürekli olarak dışarı sızar. Amniyotik sıvı; beyaz ya da hafif sarımsı, kokusuz ve sulu bir kıvamdadır. Hafif, tatlı bir kokusu vardır. Suyunuz geldiğinde, belirgin bir fışkırma olabilir. Her iki durumda da, bebeğiniz gelene kadar dışarı sızmaya devam edecektir.
Doğum suyunun geldiğinden şüpheleniyorsanız, derhal doktorunuzu bilgilendirin. Bu aşamada, doğuma girip girmeyeceğinizi öğrenmeniz önemlidir. 34. Haftaya gelmediyseniz ve suyunuzun geldiğini düşünüyorsanız, hemen doktorunuzu arayın.
Hamilelikte Vajinal Akıntı İçin Ne Yapılabilir?
Vücudun normal vajinal akıntısını durdurmak için yapabileceğiniz pek bir şey yoktur. Gerekirse, akıntıyı emmesi için günlük ped kullanabilirsiniz. Ancak, sık sık kullanmak genital bölgeyi tahriş edebilir. Ek olarak, hamilelikte tampon kullanılması da önerilmemektedir. Peki, gebelikte genital bölgeyi sağlıklı tutmak için başka neler yapılabilir:
- Genital bölgeyi her zaman önden arkaya doğru silin.
- Terli egzersiz kıyafetlerini ve ıslak mayoları hemen değiştirin.
- Vulva tahriş oluyorsa sentetik iç çamaşırlar ve dar pantolonlar giymekten kaçının.
- Köpük banyosu, kokulu pedler, kokulu tuvalet kağıtları, hijyen spreyleri ve kokulu sabunları bölgeye sürmeyin. Bu kokular, hassas genital bölgenizi tahriş edebilir.