İnsanların hamile insanların üzerinde adeta bir “parlaklık” olduğunu sık sık söylediklerini fark ettiniz mi? Bu parlama muhtemelen terleme ve gece terlemelerinden kaynaklanıyor ama yine de onu bir övgü olarak kabul etmeyi de atlamayın. Hatta aşırı terleme ve gece terlemeleri hormonal dalgalanmalardan, kan hacmindeki artıştan ve başka faktörlerden dolayı hayli yaygın denilebilir.
Bu nedenle herkes rahat rahat otururken sıcak ve terli hissediyorsanız endişe etmeyin. Bu gebelik deneyiminin rutin bir parçasıdır.
Hamilelikte Terleme ve Gece Terlemeleri
Terleme doğanın beden sıcaklığını ayarlama yoludur. Gebelikte beden sıcaklığınız hafifçe artar. Bu büyüyen bebeğin doğal bir yan ürünüdür. Hormonal değişimler, kan hacmindeki artış ve kilo alımı bu küçük etkiye katkıda bulunur.
Sıcak hissetmeye başladığınızda terlemek sizi serinletir ve fazla ısınmanıza engel olur. Zira sıcaklık siz ve bebeğiniz için zararlı olabilir. Buna ek olarak hormonal değişimler de beynin hipotalamusu üzerinde etki gösterebilirler ve bedeninizin gerçek halinden daha sıcak olduğunu düşünmesine sebep olabilir ve bu da yine terlemeyi aktif hale getirir. Bu nedenle hava 25 derece olsa bile 30 derece gibi hissedebilirsiniz.
Hamilelikte terleme çoğu zaman endişe sebebi değildir. Ancak gerçekten çok fazla terleme gebelik ile alakasız başka problemlerin işareti olabilir. Terleme miktarınız konusunda endişeleriniz varsa doktorunuza danışın.
Hamilelikte Terleme ve Gece Terlemelerinin Sebepleri
![](https://www.prptupbebek.com/wp-content/uploads/2022/11/hamile-kabiz-980x525.jpg)
Karnınız biraz daha sıcak hissettirebilir ve gerçekten de daha sıcaktır. Ancak tüm bu terlemeler esasen tüm bedendeki değişimlerden kaynaklanır. Aşağıda hamile kadının bedeninde terleme faktörüne katkıda bulunan en yaygın sebepler bulunuyorlar.
Hormonlardaki Değişimler
Hamilelikte hormon düzeylerindeki değişimler gebeliğin pek çok belirtisi ve rahatsızlığından sorumludurlar. Buna beden sıcaklığındaki hafif bir artış ve bunun sonucunda ortaya çıkan terleme de dahildir.
Kan Dolaşımında Artış
Bedeninizde gebelik boyunca daha fazla kan dolaşır ve bu da daha sıcak hissetmenize sebep olabilir. Hatta üçüncü trimesterin başlarında kan hacminiz neredeyse %50 artmış durumda olur.
Daha Hızlı Metabolizma
Bedeniniz gebelikte daha fazla çalıştığı için daha fazla ısı üretir ve daha fazla kalori yakar. Temel olarak hem kendi bedeninizi hem de bedenin bedenini beslemek için çalışıyorsunuzdur.
Kilo Alımı
![](https://www.prptupbebek.com/wp-content/uploads/2022/11/mzMFePx0p9vQ7OFsRa1LiHhhLwZPxEHy-body.jpg)
İçinizde özellikle üçüncü trimesterde fazladan bir ağırlık varken hareket etmek biraz daha fazla efor gerektirir ve bu efor da ısı yaratır. Ayrıca bebeği taşımak bedeninizin ağırlık merkezini değiştirir ve bu da bedenin dengesini korumak için daha çok çaba göstermesine ve sıcaklamasına sebep olur.
Hava
Dışarıda sıcak ve nemli havada vakit geçirdiğinizde daha fazla terlemeyi bekleyebilirsiniz ve hamile bedeni serinletmek de daha fazla efor gerektirir.
Fiziksel Aktivite
Hamile olduğunuzda spor yaparken, evi temizlerken, yürürken ve vücudunuzu zorlayan başka aktiviteler sırasında normalden daha fazla terleyebilirsiniz.
Anksiyete
Terleme stres ve gerginliğe karşı verilen doğal bir tepkidir. Bunun sonucunda anksiyete ve ruh hali dalgalanmalarınız varsa hamilelikte daha fazla terlemeyi bekleyebilirsiniz.
Hastalıklar
Soğuk algınlığı, grip, nezle ve başka hastalıklardan kaynaklanan ateş beden sıcaklığında artışa sebep olabilir ve bu da daha fazla terlemeye yol açabilir.
Hipertiroidi
Gebelikte hormonal değişimlerden dolayı tiroid aktivitesindeki normal bir artış olur ve bu da daha fazla beden sıcaklığına ve terlemeye yol açabilir. Ancak hipertiroidi normal artışın üzerinde olur. Aşırı aktif bir tiroid bezi kalp ritminizi ve beden sistemlerinizi hızlandırır, bu da beklenenin ötesinde bir terlemeye ve başka belirtilere yol açabilir.
İlaçlar
![](https://www.prptupbebek.com/wp-content/uploads/2022/11/Hamilelikte-Antibiyotik-Kullanilir-mi-b4ea.jpg)
Terleme bazı ilaçların yan etkisidir. Buna gebelik bulantılarına karşı verilebilen bazı bulantı ilaçları da dahildir.
Gıda ve İçecekler
Baharatlı gıdalar, alkol ve kafein terlemeyi tetikleyebilir ve bu nedenle bunların alımını sınırlandırmak terlemeyi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. Zaten gebelikte alkolden kaçınmanız ve kafeini sınırlandırmanız gerekir. Ayrıca baharatlı gıdalar terlemeye ek olarak mide yanmasına da sebep olabilirler.
Terlemenin Zamanı ve Gece Terlemeleri
Gebelikte ve doğum sonrasında terlemede artış normaldir. Ancak ilk ve üçüncü trimesterde terleme ve gece terlemeleri en yoğun hallerini alırlar.
Pek çok kadın gebeliğinin erkend önemlerinde terli hissetmeye başlar. Hormonlardaki değişimler ve kan akışındaki artış beden sıcaklığının gebeliğin hemen ardından artmasını sağlar ve bu miktar sıcaklamış hissetmeniz için yeterlidir. Bunun sonucunda daha fazla terlersiniz. Bazen bu durum gebe kadınların gebeliğe dair fark ettikleri ilk şeydir.
Bazı kadınlarda ikinci trimesterde terleme azalır. Ancak bir kaç ay sonra doğum yaklaştığında tekrar artarsa endişe etmeyin. Özellikle son trimesterin yazın olması bu riski arttırır. Ayrıca araştırmalara göre kadınların %35’i gebelikte ve doğumdan sonra sıcak basması yaşıyor.
Doğum sonrası terleme de çok normaldir. Bu bedenin hamilelikte taşıdığı fazla sıvılardan kurtulmasının bir yoludur. Ayrıca gece terlemeleri de doğum sonrası oluşan hormonal değişimlerden kaynaklanır.
Rahatlamanın Yolları
Sıcaklamak ve terlemek için gebelikte sıcak bir gün yaşamanız gerekmez. Hamile kadınlar soğuk kış aylarında bile terleyebilirler. Beden tepkiniz ve gebelik hormonlarına dair yapabileceğiniz pek çok şey yoktur ama biraz rahatlamak için yapabileceğiniz şeyler var.
- Susuz kalmamak için bol bol su için ve diğer sağlıklı sıvıları tüketin. Böylece terle kaybettiğiniz suyu geri alabilirsiniz.
- Hafif, nefes alan ve doğal kumaştan yapılmış kıyafetler giyin. Örneğin pamuk iyi olur. Ayrıca yün gibi sıcak materyallerden kaçının.
- Sıcaklayınca çıkartabileceğiniz şekilde katmanlı giyinin.
- Günlük olarak serinlemek ve tazelenmiş hissetmek için ılık suyla banyo yapın.
- Terleme önleyiciler kullanın.
- Vantilatör veya klima kullanın.
- Beden sıcaklığını ve terlemeyi arttırdığı bilinen gıda ve içeceklerden kaçının.
- Dışarı çıkarken elde taşınan mini vantilatörlerden kullanın.
- Çantanızda terleme ihtimaline karşı mendil taşıyın.
- Alnınıza nemli bir bez koyun veya yüzünüzü soğuk suyla yıkayın.
- Kilo alımı konusunda doktorun önerilerine uyun çünkü bir kaç kilo bile fark edebilir.
Hava Sıcak Olduğunda Ne Yapmalı?
![](https://www.prptupbebek.com/wp-content/uploads/2022/11/Women-Pregnant-Underwear-4-980x525.jpg)
Sıcak ve nemli havada gebe olduğunuzda fazladan serinleme tekniklerine ihtiyacınız olabilir.
- Direkt güneşten özellikle de öğle saatlerinde kaçının, gölgede kalın.
- Dışarı çıkarken güneş kremi sürün.
- Dışarı çıkma saatlerinizi sabah veya akşama ayarlayın.
- Sporunuzu kapalı ve klimalı bir ortamda yapın veya dışarıdaysa serin saatleri seçin.
- Gününüzü klimalı yerlerde geçirin.
- Yüzmeye gidin.
Geceleri Ne Yapmalı?
Hamilelikte uyumak, özellikle de üçüncü trimesterde uyumak, bebek bekleyen anneler için zorlu olabilir ve gece terlemeleri bunu daha da zorlaştırabilir. Gece terlemeleri geceleri sıcak hissetmek ve terlemekten daha fazlasıdır. Pijama ve çarşaflara kadar geçebilen yoğun terlemeler olabilir.
Gece terlemesi sadece rahatsız edici değildir, aynı zamanda uykuyu da etkileyebilir, devamlı dönmenize yol açabilir, gece dolaşmanıza sebep olabilir ve kıyafet ile çarşaflarınızı değiştirmeniz de gerekli olabilir. Hamilelikte gece terlemelerini aşmak için şunlara dikkat edin:
- Hafif ve rahat pijamalar giyin.
- Hafif çarşaflar kullanın.
- Daha ince ve hafif bir örtüye geçin. Ayrıca örtülerinizi katmanlı yaparak gerektiğinde üstünüzden atabilirsiniz.
- Odayı serinletmek için klimayı kullanın.
- Varsa bir vantilatör kullanın.
- Mümkünse pencereyi açarak eve serin hava sokun.
- Teri emmesi için bir havlu kullanın. Havluyu yıkaması çarşafı yıkamaktan daha kolaydır.
- Gün içerisinde bol bol sıvı alarak gece terle atılan sıvıyı alın.
Ne Zaman Doktora Ulaşmalı?
Terleme ve gece terlemeleri gebelikte çok yaygın olsalar da, tüm belirtileri doktorunuzla rutin kontrollerde konuşmak önemlidir. Doktorunuz belirtilerin gebelikten mi başka bir şeyden mi kaynaklandığını tespit edebilir.
Doktorunuz aynı zamanda sorularınıza da cevap verebilir, rahatlama yollarından bahsedebilir, bedeninizin doğumdan sonra normal ritmine dönüp dönmediğini onaylayabilir. Ancak aşağıdakileri yaşarsanız hemen doktorunuza ulaşın:
- Her yerde kaşıntı varsa ve özellikle herhangi bir tahriş noktası görünmüyorsa.
- Beden sıcaklığınız 38 dereceyi aşarsa.
- Susuzluk veya hastalık belirtileriniz varsa.
- Baş dönmesi ve bayılacak gibi olma durumlarını yaşıyorsanız.
- Çok rahatsız hissediyorsanız.
- Bebek doğduktan altı hafta sonra terlemeler hala geçmediyse.
- Ciddi endişe ve sorularınız varsa.
Sonuç Olarak
Terlemek gebeliğin yaygın bir rahatsızlığıdır. Rutin olarak sıcak basması ve ter içinde uyanma durumlarını yaşayabilirsiniz. Tüm bu terleme nedeniyle rahatsız hissedebilirsiniz ancak genelde rutindir ve endişe verici bir durum değildir.
Hormonlarınızı ve beden sıcaklığınızı kontrol etmenin bir yolu yoktur ancak biraz rahatlamak olasıdır. Neyse ki terlemeden kaynaklı ciddi komplikasyonlar çok nadirdirler. Bol su içtikten ve teninizi serin tuttuktan sonra fazla sıcaklamadan ve susuz kalmadan bu süreci atlatabilirsiniz. Terleme aynı zamanda bedeninizin olması gerektiği gibi çalıştığının da bir işaretidir.