Hamile kalmaya ve ailenize yeni bir üye eklemeye karar verdiyseniz, bir an önce hamile kalmak istemeniz normaldir. Hamile kalmak için başvurabileceğiniz kesin yöntemler olmamakla birlikte hamilelik şansınızı arttırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunmaktadır.
Hamile kalmak için yapabileceğiniz en önemli şey, doğurganlık pencereniz boyunca iki günde bir ilişkiye girmek olacaktır. Ancak her şeyi doğru bir şekilde yapsanız dahi hemen hamile kalmanız mümkün olmayabilir. Bununla birlikte hamilelik şansınızı artırmak için bazı noktalara dikkat edebilirsiniz.
Bazı çiftler, denemeye başladıktan sonra birkaç ay içinde hamile kalabilse de çoğu çift için bu süre daha uzun olmaktadır. Bu nedenle hamile kalmanız için belli bir süre geçmesi gerekebileceğini göze almanız gerekmektedir. Ancak bazı çiftlerde hamileliği engelleyen kısırlık sorunları olabileceği için sürenin çok uzaması halinde bir uzmana başvurmanız faydalı olacaktır.
Hamilelik şansınızı artırmak için dikkat etmeniz gerekenleri ve başvurabileceğiniz yöntemleri aşağıda okuyabilirsiniz.
Hamilelik Şansını Arttırmanın Yolları
Hamilelik şansınızı arttırmak için başvurabileceğiniz yollardan bazıları şunlardır:
Doktorunuzu ziyaret edin
Hamile kalmayı denemeye başlamadan önce kadın doğum uzmanınızı ziyaret ederek gerekli kontrolleri yaptırmanız önemlidir. Ziyaretiniz sırasında doktorunuza folik asit içeren takviyeler sorarak doğum kusurlarına karşı korunabilirsiniz. Folik asit, hamile kalmadan önce almanız gereken bir vitamin olduğu için doktorunuzun önerdiği takviyelere bir an önce başlamanız gerekir.
Başka sağlık sorunlarınız varsa bunlar için de doktorunuzu ziyaret etmeniz gerekir. Bu sayede hamile kalmadan önce sağlık sorunlarınızı kontrol altına alabilir ve hamileliğinizi sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.
Ne zaman yumurtladığınızı bilin
Hamilelik, yumurtlamadan önceki beş gün ve yumurtlama günü dahil olmak üzere 5-6 günlük doğurganlık penceresi içerisinde mümkündür. Bu süre içerisinde ilişkiye girmeniz, hamilelik şansınızı arttırmanız açısından çok önemlidir.
Adet döngünüz içerisinde ne zaman yumurtladığınız, adet döngünüzün uzunluğuna göre farklılık gösterecektir. Ortalama bir adet döngüsünün 28 gün sürdüğünü düşünürsek yumurtlamanın 14. gün gerçekleştiği söylenebilir. Adet gördüğünüz günü, adet döngünüzün ilk günü olarak kabul ettiğinizde 14. gün yumurtladığınızı düşünebilirsiniz. Bu durumda en doğurgan olduğunuz günler, adet döngünüzün 12, 13 ve 14. günleri olacaktır.
Adet döngünüz 35 gün sürüyorsa yumurtlama 21. gün gerçekleşecektir. Bu durumda en doğurgan olduğunuz günler 19, 20 ve 21. günler olacaktır. Adet döngünüzün 21 gün gibi daha kısa olması durumunda ise yumurtlama 7. gün gerçekleşecek ve en doğurgan olduğunuz günler 5,6 ve 7. günler olacaktır.
Adet döngüleriniz düzensizse ne zaman yumurtladığınızı anlamanız zor olacaktır. Bu durumda hamilelik şansınızı arttırmak için her 2-3 günde bir ilişkiye girmeyi ihmal etmemelisiniz.
Sağlıklı beslenin ve egzersiz yapın
Hamilelik için hem kadının hem de erkeğin sağlıklı kilosunda olması önemlidir. Zinde olmak yalnızca doğurganlığınızı ve genel sağlığınızı desteklemenize yardımcı olacaktır.
Fazla kilo, hormonal sorunlara neden olabileceği için kadınlarda adet döngüsünü ve yumurta kalitesini etkilerken erkeklerde ise spermi etkileyebilmektedir. Sağlıklı beslenerek ve fiziksel olarak aktif olarak sağlıklı kilonuzda olabilirsiniz. Yalnızca birkaç kilogram vermeniz dahi sağlığınız üzerinde önemli farklar yaratacaktır.
Sağlığınıza dikkat edin
Hem erkeğin hem de kadının sağlıklı bir yaşam tarzı sürmesi, hamile kalmak ve hamileliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesi için önemlidir. Çiftler bunun için şunlara dikkat edebilir:
- Sigara içmemek
- Alkolden ve uyuşturucu maddelerden uzak durmak
- Kullanılan ilaçlar varsa bunların doğurganlık üzerindeki etkileri hakkında doktorla konuşmak
- Kafein tüketimini azaltmak
- Ev ve iş yerleri gibi ortamlarda kullanılan bazı kimyasallardan uzak durmak
Cinsel ilişki sıklığını doğru ayarlayın
Yumurtlama döneminde her gün ilişkiye girmeniz, hamile kalma şansınızı arttırmayabilir. Bu nedenle doğurganlık penceresi içerisinde iki günde bir ilişkiye girmeniz yeterli olacaktır. Sperm, kadının vücudunda beş güne kadar hayatta kalabildiği için doğurganlık penceresini kaçırmamak önemlidir.
Stresinizi kontrol altına almaya çalışın
Bebek sahibi olmayla ilgili olarak stres yapmamaya çalışın. Stres, yumurtlamayı etkileyebildiği için hamile kalmanızı engelleyebilir. Bu nedenle ne kadar rahat hissederseniz, hamile kalma şansınız o kadar yüksek olacaktır.
Stresinizi azaltmaya yardımcı olan her şeyi sağlıklı olduğu sürece yapabilirsiniz. Stresinizi kontrol altına almak için rahatlama tekniklerini araştırabilirsiniz. Meditasyon, hafif egzersiz ve yoga gibi uygulamaların rahatlamaya ve stresi azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Bunlardan sizin için uygununu seçerek stresinizi azaltabilir ve hamile kalmanızı kolaylaştırabilirsiniz.
Pozisyon konusunda endişelenmeyin
Hamile kalmak için bazı pozisyonların daha iyi olduğunu söyleyenler olsa da bunlar gerçek değildir. Örneğin, misyoner pozisyonun, kadının üstte olduğu pozisyonlara göre hamile kalmaya daha fazla yardımcı olduğu söylense de bunu bilimsel olarak destekleyen herhangi bir kanıt bulunmamaktadır.
Bununla birlikte rahim ağzının pozisyonu bazı durumlarda fark yaratabilir. Örneğin, oturma gibi pozisyonlar içeren ilişkilerde spermin fallop tüplerine doğru ilerleyişi zorlaşabilir. Bunun gibi pozisyonlar, yer çekimi nedeniyle spermin dışarı çıkmasına neden olabilir.
Hamilelik testi için acele etmeyin
Hamilelik testi yapmanız, hamile kalmanızı hızlandırmayacaktır. İlişkiden hemen sonra idrarda gebelik testi yapmaya başlarsanız, hamile olsanız dahi negatif sonuç almanız mümkündür.
Hamilelik testi yapmak için adetinizin gecikmesini bekleyin. Her ne kadar hamile kalmaya çalışırken beklemek kolay olmasa da erken dönemde test yapmanız durumunda yalancı negatif sonuç alabileceğinizi ve bunun da moralinizi bozabileceğini unutmayın.
Yardım alın
35 yaşın üzerindeyseniz ve 6 aydır hamile kalamıyorsanız veya 35 yaşın altındaysanız ve 1 yıldır hamile kalamıyorsanız, doktora gitmeyi ihmal etmeyin. Doktora giderek neden hamile kalamadığınızı ve hamile kalmak için neler yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Kısırlığa neden olan bazı faktörler zaman geçtikçe daha kötü hale gelebilmektedir. Bu nedenle bir an önce doktora giderek hamile kalmanıza yardımcı olacak tedaviyi görmeniz önemlidir.