Geç Yumurtlama Nedir? Nedenleri ve Tedavisi

Bir adet döngüsünde geç yumurtlamanın çocuk sahibi olma şansınızı etkileyip etkilemediğini merak mı ediyorsunuz? Bu yazıda, geç yumurtlamadan ve hamilelik üzerinde ne gibi etkileri olabileceğinden bahsedeceğiz. Ama öncesinde, gelin isterseniz yumurtlamanın aslında ne olduğuna bir bakalım…

Yumurtlama Nedir?

Bir okul kitabında, adet döngüsünün 28 gün olduğu ve yumurtlamanın 14.günde gerçekleştiğini görebilirsiniz. Ancak, burada sorun; bir kadının okul kitabı olmaması ve normal, sağlıklı bir adet döngüsünün kadından kadına ve hatta aynı kadında, adet döngüleri arasında değişiklik gösterebilmesidir. Peki, yumurtlama tam olarak nedir?

Yumurtlama; yumurtanın yumurtalıklardan salındığı ve fallop tüplerinden aşağı doğru indiği 21 günlük dönemi kapsamaktadır. Sperm yumurta ile karşılaşır, döllenme gerçekleşir ve oluşan zigot rahme yerleşir. Burada, rahim duvarı kalınlaşır ve hamilelik dönemi başlamış olur. Ancak, çoğu durumda dölllenme meydana gelmez ve yumurta da rahim duvarından serbest bırakılarak adet dönemlerinin gerçekleşmesine neden olur.

Yumurtlama, genellikle 28 gün süren bir adet döngüsünün tam ortasında, 14.gününde başlamaktadır. Ancak, bazen geç yumurtlama gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak gecikebilir. Bu yazıda, geç yumurtlama ve geç döllenme konularından biraz daha ayrıntılı olarak, hamile kalma şansınızı nasıl etkileyebileceğinden bahsedeceğiz…

Geç Yumurtlama Nedir?

Geç yumurtlama; yumurtlamanın, adet döngüsünün 21. ve 35. günleri arasında herhangi bir yerde gerçekleşmesidir. Bu durum, kadının kısır olduğu anlamına gelmez. Ancak, bir sonraki adet döneminizin ne zaman olacağını bilmediğiniz anlamına gelebilir.

Östrojen ve progesteron hormonları; folikül uyarıcı hormonla birlikte salındığında, olgun yumurtalar yumurtalıklardan salınır. Bir adet döngüsü, tipik olarak 28 gündür. Ancak, yumurtlama 14.günde gerçekleşmektedir. Yumurtlama, bazen daha geç bir günde gerçekleşebilir. Hatta, bazen 30 günden daha fazla olabilir. Burada, hamile kalma ile ilgili tedavi seçeneklerine bakmak iyi bir fikir olabilir.

Geç yumurtlamaya bağlı olarak hamile kalma şansınızı merak ediyorsanız, endişelenmeyin. Bir kadın, geç yumurtlama yaşadığında bile hamile kalabilir. Çoğu zaman, adet ve yumurtlama döngüsünü takip etmek; yumurtlama gününüzü belirlemenize yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, bir jinekolog, geç yumurtlamanızın altında yatan nedeni teşhis etmeye ve sorunun çözülmesine yardımcı olabilir. Peki, geç yumurtlama nedenleri nelerdir? Gelin, bu nedenlerin neler olabileceğine bir göz atalım.

Geç Yumurtlama Neden Olur?

Bir kadının geç yumurtlamasına neden olan birkaç faktör vardır. Ancak, en yaygın geç yumurtlama nedenleri şunlardır:

  • Stres kaynaklı

Stres, vücudun tüm mekanizmalarını olumsuz etkileyen bir durumdur. Ayrıca, kadınlarda adet düzensizliklerinin en yaygın nedenleri arasındadır. Fiziksel stres ya da duygusal stres fark etmeksizin, stres bir kadın için kötüdür ve hormonal sağlık ile doğurganlığı olumsuz etkileyebilir.

  • Tiroit problemleri

Hipofiz bezi, bir kadını hamile kalmaya hazır hale getiren hormonların üretilmesinden sorumludur. Hipotiroidizm ya da hipertiroidizm gibi tiroit problemleri, bu doğal süreci olumsuz etkileyerek doğurganlık ve yumurtlama sorunlarına neden olmaktadır. Aşırı prolaktin hormonu salgılanmanızı, yumurtlama döngünüzü etkileyerek adet düzensizliklerine neden olabilir.

  • Emzirme

Emzirme döneminde, vücut daha fazla anne sütü için prolaktin üretmekle meşgul olduğu için doğurganlığı düşürür. Emziren bir annenin, emzirme döneminde adet olmaması normaldir.

  • PKOS Hastalığı

Polikistik Over Sendromu olarak bilinen PKOS Hastalığı, kadınlarda yumurtalıkları etkileyerek işleyişini değiştirmektedir. Kadın, daha yüksek düzeyde erkeklik hormonları salgılamaya başlar, yumurtalıkları büyür, insülin direnci azalır, kilo alır ve düzensiz adet döngüleri meydana gelir.

PKOS hastalığı olan bir kadın, düzenli olarak yumurtlama ve hormon seviyelerinde dengesizlik meydana gelir. Hatta bazen, yumurtalıklarda küçük kistler oluşabilir.

  • İlaç Kullanımı ve Madde Bağımlılığı

İltihaplanma karşıtı ilaçlar, steroitler, sakinleştirici ilaçlar ve bağımlılık yapan bazı maddeler, kadınların adet döngülerini olumsuz etkileyerek yumurtlamayı bozar ve durdurur.

Geç Yumurtlamanın Belirtileri Nelerdir?

Geç yumurtlama belirtilerinden bazıları şunlardır:

  • Vajinal akıntı

Geç yumurtlama durumunda, vajinal akıntıda değişiklikler meydana gelir. Akıntı, yumurta akına benzer, daha berrak bir şekilde gelir.

  • Lekelenme

Vajinal akıntıya ek olarak, bazı kadınlar geç yumurtlamaya bağlı olarak hafif lekelenmeler yaşayabilir.

  • Vücut sıcaklığında artış

Vücut ısısı, yumurtlama aşamasına yaklaşırken artmaya başlar. Yataktan kalkmadan önce, vücut ısınızı takip ederek yumurtlayıp yumurtlamadığınızı takip edebilirsiniz.

  • Alt karında ağrı

Alt karın ve pelvik bölgede ağrı, yakında yumurtlayacağınızın bir göstergesi olabilir. Bazen, ağrı tek taraflı ve keskindir. Diğer durumlarda, ani kanamalar meydana gelebilir.

Geç yumurtlamanın nedenleri ve belirtilerinden bahsettik. Peki, doğurganlığı etkiler mi? Hadi, birlikte bakalım!

Geç Yumurtlama Doğurganlığı Etkiler Mi?

Geç yumurtlama, doğurganlığı ve gebe kalmayı aşağıdaki şekillerde etkiler:

  • Adet döneminizi tahmin etmekte zorlanırsınız. Yumurtlayacağınız günleri bilmek istediğinizde zorluk yaratır.
  • Hamile kalmakta zorlanırsınız. Başarılı bir şekilde gebe kalmak için çok fazla denemeniz gerekebilir.

Geç Yumurtlama Potansiyel Sonuçları Nelerdir?

Geç yumurtlama aşağıdakilere neden olabilir:

  • Cinsel istekte artış
  • Meme hassasiyetinde artış
  • Adet dönemini tahmin etmede güçlük
  • Yumurtalıklardan olgunlaşmamış yumurtalar salınabilir, bu da gebeliği engelleyebilir
  • Yumurtalar geç olgunlaştığı için, hormon seviyelerinde dengesizlik meydana gelebilir
  • Yumurtlama olması gerekenden daha geç gerçekleşebileceğinden, sperm ve yumurtanın döllenmesi için daha uzun süre beklemeniz gerekebilir.

Çoğu zaman, geç yumurtlamaya rağmen bir çift çocuk sahibi olabilir. Ancak, bazı durumlarda kadının yumurtlama döneminin takip edilmesi ve buna bağlı olarak hamile kalmaya çalışmak gerekebilir. Ne zaman yumurtladığınızı anlamak için, yumurtlama tahmin kitleri kullanabilirsiniz. Bu testler, günün erken saatlerinde yapılmalıdır. Bunun nedeni, bu saatlerde LH hormonu seviyelerinin en yüksek olduğu zaman dilimi olmasıdır.

Geç Yumurtlama Tedavisi

Geç yumurtlama tedavisi, buna neden olan ve altta yatan tıbbi nedeni tedavi etmeyi ve genel olarak üreme sağlığını iyileştirmeyi içerir. Tedavi için aşağıdakileri deneyebilirsiniz:

  • İlaçlar

Polikistik Over Sendromu’nuz varsa ya da tiroit probleminiz varsa, tedavi için bir tedavi planı oluşturulması gerekebilir. Doktorunuz, bazı ilaçlar reçete edebilir.

  • Stresle mücadele

Yukarıda da bahsedildiği gibi, stres bir kadının üreme sağlığını doğrudan etkileyebilir ve geç yumurtlamaya neden olabilir. Strese bağlı olduğunda, geç yumurtlamayı önlemek için bazı planlamalar yapılabilir. Yoga ve meditasyon yapmak, yeni bir hobi edinmek ya da sakinleşmenin bir yolunu bulmak faydalı olabilir.

  • Düzenli uyku

Çok az uyku ve uykusuzluk, bir kadının hormon seviyelerini olumsuz etkileyebilir. Bu da, hem yaşam kalitesini hem de yumurtlama döngüsünü etkileyebilir. Yeterince uyuduğunuzdan emin olun!

  • Kendinizi fazla zorlamayın

Aşırı kiloluysanız ya da hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa, orta düzeyde egzersiz yapmak iyidir. Şiddetli egzersizlerden kaçının ve iyi bir denge kurmak için aktif kalmaya çalışın.

Leave A Comment