Lyme hastalığı, “borrelia burgdorferi” bakterisinin neden olduğu bir hastalıktır. İlkbahar ve yaz aylarında herkesin başına gelebilir. Ancak, hamilelikte lyme hastalığı teşhisi konulması, özellikle endişe verici olabilir.
Özellikle çimenlik veya ağaçlık alanlarda, bu bakteriyi taşıyan bir kenenin ısırması bir olasılıktır. Bu nedenle, ne yapacağınızı ve neyi aramanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Ve, hamilelikte lyme hastalığının sizi veya bebeğinizi farklı şekilde etkileyip etkilemeyeceğini merak ediyor olabilirsiniz. Herkese teşhis konulabilse de, hamilelik sırasında yakalanmak iyi olmayabilir. Neyse ki, kolayca önlenebilir. Ve eğer bulaşırsa, tedavi edilebilir bir hastalıktır ve bebeğinizi etkilemesi olası değildir.
Lyme Hastalığı Nedir? Nasıl Bulaşır?
“Geyik kenesi” olarak da bilinen lyme hastalığı; enfekte bir kenenin ısırığından kaynaklanan bakteriyel bir enfeksiyondur. En sık, ilkbahar ve yaz aylarında görülür. Pek çok kişi, enfekte olabilir. Genellikle kasık, koltuk altı ve kafa derisi gibi görülmesi zor yerlere kene yapışır. Hastalığın bulaşması ise genellikle 36- 48 saat sürer.
Uzmanlar, sadece Amerika’da her yıl 300 bin kişinin Lyme hastalığına yakalandığını düşünmektedir. Bu nedenle, seyahat nedeniyle Amerika’daysanız, özellikle tetikte olmanız önemlidir.
Lyme Hastalığı Belirtileri
Lyme hastalığının belirtileri geniş kapsamlıdır. Uzun süre tedavi edilmezse daha da ciddileşebilir. Bu nedenle, herhangi bir sebepten enfeksiyon kapmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, doktorunuzla erkenden konuşmanız her zaman en iyisidir.
Erken dönem belirtiler:
- Isırık bölgesinde kırmızı, dairesel döküntü. Bu döküntüler, enfeksiyon tedavi edilmezse çoğalabilir
- Ateş, titreme, mide bulantısı, eklem ağrısı ve baş ağrısı gibi grip benzeri semptomlar
Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda ortaya çıkabilecek belirtiler ise şöyledir:
- Diz ve diğer eklemlerde şişme ve eklem ağrısı
- Şiddetli baş ağrısı ve boyunda sertlik
- Yüz kaslarının felci
- Düzensiz kalp atışı
- Beyin ve omurilik iltihabı
- Nöralji
- Kısa süreli hafıza problemleri
- Yorgunluk
Lyme Hastalığı Hamilelikte Farklı Mı?
Hayır. Lyme hastalığı, hamile kadınlarda genel halktan farklı bir şekilde değildir. Belirtiler ve tedavi aynı şekildedir.
Lyme Hastalığı Bebeği Etkiler Mi?
Teşhis konulduğunda hamile olmak, bunu bebeğinize geçirme fikri sizi endişelendirebilir. Neyse ki doktorlar, lyme hastalığının anne karnındaki bebek için ek bir risk oluşturmadığını söylemektedir. Bu hastalığa neden olan bakteri, normalde anneden bebeğine geçmez.
Lyme hastalığı olan bir anneden dünyaya gelen bebek için herhangi bir ek tedavi gerekmez. Nadir olarak, bu bebeklerde kalp kusuru teşhisi konulmuş olsa da, araştırmaların sonuçları belirsizdir. Çoğu doktor, bu raporların çok nadir olduğunu ve tesadüf olabileceğini düşünmektedir.
Lyme Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Tekrarlamakta fayda var: erken teşhis anahtardır. Böylece, antibiyotikler ile hastalık üzerinde çalışmaya başlanabilir ve daha sonraki aşamalarda ciddi komplikasyonlardan kaçınabilirsiniz.
Lyme hastalığı, antibiyotikler ile hamilelikte de güvenle tedavi edilebilir. Ancak, bazı antibiyotikler, hamilelik sırasında güvenli kabul edilmemektedir. Bu nedenle, hamilelikte lyme hastalığı tedavisi için kullanılacak antibiyotik mutlaka doktor tarafından seçilmelidir.
Lyme Hastalığından Nasıl Korunurum? Bebeğimi Nasıl Korurum?
Bir enfeksiyonu durdurmanın en iyi yolu, ısırıldıktan sonra enfeksiyonun bulaşması 36- 48 saat sürdüğünden, ilk etapta ısırılmayı önlemek ve vücutta bulunan kenelerin mümkün olan en kısa sürede çıkarılması gerekir. Kene ısırıklarını önlemek için bazı ipuçları ise şöyledir:
- Riskli bölgelerdeyseniz kene kovucu kullanın. Özellikle çimenli bir alana gidiyorsanız, kene kovuyucuyu giysilerinize uygulayın. Hamilelik sırasında kullanımı güvenli olanları tercih edin.
- Açık renkli giysiler tercih edin. Çorapları içinize sokabileceğiniz pantolonlar ve uzun kollu kıyafetler tercih edin. Açık renkli giysiler giymek, kenelerin karanlık gövdesini ve bacaklarını görmeyi kolaylaştırır.
- Yoğun ağaçlık ve yapraklı alanlardan kaçınmaya çalışın.
- Giysilerinizi hemen kurulayın. Eve geldikten sonra, kıyafetleri kurutucuya atın ya da yıkayın. Yüksek ısı keneleri öldürür.
- Kene kontrolleri yapın. Sık sık dışarıdaysanız, özellikle lyme hastalığının yaygın olarak bulaşabildiği bölgelerdeyseniz, günlük olarak vücudunuzu kontrol edin.
- Gizli alanları unutmayın. Keneler koltuk altında, kafa derisinde ve kasık bölgesinde saklanabilir. Bu nedenle, bir arkadaşınızdan ya da eşinizden, her ihtimale karşı kene kontrolü yapmasını isteyin.
- Bir cımbız kullanarak keneleri çıkarın. Bir kene bulursanız, bir pamuğu ılık sabunlu suya batırın ve 30 saniye bekleyin. Pamuğu çıkardığınızda kene de çıkmalıdır. Olmadıysa, keneyi bir cımbızla kavrayın ve sabit bir şekilde çekin. Daha sonra bölgeyi durulayın ve antibiyotikli krem sürün.
- Duş alın. Eve döndükten sonraki 2 saat içinde ılık bir duş almak, kene kaynaklı enfeksiyon riskini azaltabilir.
Lyme Hastalığı Mı? Grip Mi?
Lyme hastalığının belirtileri grip ile benzerdir. Ancak, tamamen aynı değildir. Grip belirtileri; yüksek ateş, kas ağrıları, boğaz ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı, öksürük, kusma, bulantı ve ishali içerir. Lyme hastalığı belirtileri ise; ateş ve titremeye ek olarak, eklem ağrıları ve lenf düğümlerinde şişmeyi de içerdiği için gripten daha farklıdır.
Grip ve lyme hastalığını ayırt etmenin en kolay yollarından biri, yılın zamanıdır. Lyme hastalığının arttığı yaz aylarında, grip çok nadir görülür. Dışarıda, çimenlerde ve ormanda bolca vakit geçiriyorsanız ve ateş, titreme, eklem ağrıları gibi belirtiler görmeye başlarsanız, doktorunuzla konuşun.
Farkı anlamanın diğer bir yolu da, bu hastalığın bulaştığı kişilerin %80’inde cilt döküntüleri meydana gelmesidir. Bu döküntüler, genellikle fark edilmesi kolaydır.
Lyme Hastalığı Teşhisi
Lyme hastalığı normalde iki aşamalı bir laboratuvar testi ile teşhis edilir. İlk aşamaya EIA adı verilir. Test sonucu negatifse, bir daha test yapılmaz. Pozitif ise, ikinci bir test daha yapılır. Her iki test de pozitif çıkarsa, doktorunuz Lyme için antibiyotik tedavisine başlayacaktır.
Hamileliğinizin herhangi bir noktasında, lyme hastalığı benzeri semptomlar fark ederseniz, hemen doktorunuzla konuşun. Komplikasyonlar muhtemelen hamileliğinizi veya bebeğinizi etkilemeyecek olsa da, zamanla kötüleşir ve hastalık uygun şekilde tedavi edilmezse çok fazla rahatsızlığa ve uzun vadeli hasara neden olabilir.