Gebelik sırasında özellikle ilk aylarda ve son aylarda kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir. Bazı kadınlarda gebelik yorgunluğu oldukça ağır geçerken bazılarında ise daha hafif geçmektedir. Hatta kendinizi bir ay enerjik hissedip diğer ay daha yorgun hissetmeniz de mümkündür. Gebelik yorgunluğunun neden kaynaklandığını ve kendinizi daha enerjik hissetmek için neler yapabileceğinizi bu yazıda okuyabilirsiniz.
Gebelikte Yorgunluk Neden Olur?
Gebelikte gerçekleşen fiziksel, psikolojik ve hormonal değişiklikler, annenin enerjisinin düşmesine ve kendisini yorgun hissetmesine neden olabilmektedir. Gebelik yorgunluğunun daha da artmasına neden olan faktörler arasında şunlar gösterilebilir:
- Sırt ve kalça ağrısı ile pelvik ağrı
- Sindirim sorunları
- Östrojen ve progesteron seviyelerindeki artış
- Uykusuzluk
- Düşük tansiyon ve kan şekeri
- Mide bulantısı
- Stres ve kaygı
Gebeliğin İlk 3 Ayında Yorgunluk
Gebeliğin ilk 3 ayında ya da ilk trimesterinde yorgunluk, vücudunuzun plasenta oluşumu ve gelişmekte olan bebeğe besin ve destek sağlama sürecinde aşırı çalışmasından kaynaklanmaktadır. Metabolizmanız yükseldikçe kan akışınız da artacak ve vücudunuz normalden çok daha fazla besine ve dinlenmeye ihtiyaç duyacaktır.
İlk trimesterda değişen hormon seviyelerinden dolayı ruh halinde dalgalanmalar da meydana gelebilir. Bu hormonal değişimlerin kendisi başlı başına yorucu olabilir.
Gebeliğin İkinci 3 Ayında Yorgunluk
Gebeliğin ikinci 3 ayında ya da ikinci trimesterında yorgunluk genelde biraz azalmaktadır. Bu dönemde kendinizi hala yorgun hissediyor olabilirsiniz, ancak vücudunuz hamileliğe alıştıkça ilk trimestera göre daha enerjik hissediyor olabilirsiniz. Mide bulantıları da genelde ikinci trimesterda son bulur.
Çoğu kadın kendini hamileliğin ikinci üç ayında her zamankinden iyi hisseder. Bu nedenle gerçekleştirmeniz gereken önemli işleriniz varsa kendinizi enerjik hissettiğiniz bu dönemde bunları halletmeniz iyi olacaktır.
Gebeliğin Son 3 Ayında Yorgunluk
Gebeliğin son üç ayında ya da üçüncü trimesterında kendinizi tekrar yorgun hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Bu dönemde yorgunluğun artma nedenleri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Vücut ağırlığının önemli ölçüde artması
- Bebeğin hareketleri ve rahat etmekte zorluk nedeniyle uyuyamama
- Sindirim ve kabızlık sorunları
- Bileklerde şişkinlik ve diğer fiziksel sorunlar
- Huzursuz bacak sendromu ve kramplar
- Doğum hakkında kaygılar
Gebelikte Yorgunluk Nasıl Giderilir?
Gebelikte karnınızda bebeğiniz büyümekte olduğu için kendinizi yorgun hissetmeniz son derece normaldir. Bu nedenle vücudunuzu dinlemeniz ve gerektiği zaman dinlenmeniz önemlidir.
Hamilelerin günde en az 8 saatlerini yatarak geçirmeleri ve her gece en az 7 saat uyumaları önerilmektedir. Uykunuzu yeterince aldığınızdan emin olmak için yatağa normalden daha önce gitmeyi deneyebilirsiniz.
Aşağıda yer alan öneriler de gebelik yorgunluğunuzun azalmasına yardımcı olabilir:
Gün içinde şekerleme yapın
Geceleri yeterince dinlenemiyorsanız, gün içinde fırsatınız varsa yarım saat şekerleme yapın. Ancak gece uykunuzu etkilememesi için gün içinde çok fazla uyumaktan kaçının.
Uyku hijyenine dikkat edin
Uyku hijyeninizin iyi olması, geceleri aynı saatte yatağa gidip sabahları aynı saatte kalkmanız anlamına gelir. Bunun yanı sıra gün içinde doğal ışıklı ortamlarda vakit geçirerek vücudunuzun sirkadiyen ritminin düzenlenmesine yardımcı olabilirsiniz.
Günlük egzersizlerinizi yapın
Sağlığınız açısından doktorunuz aksini önermedikçe gebeliğiniz sırasında egzersiz yapabilirsiniz. Egzersiz sayesinde yorgunluğunuz azalabilir ve dolaşımınız iyileşebilir. Bu da geceleri yaşanan bacak kramplarının azalmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte gece yatma zamanınıza yakın egzersiz yapmanız, uykunuzu kaçırabileceği için egzersizinizi daha erken saatlerde yapmaya çalışın.
Kafein tüketiminizi kısıtlayın
Hamileler, günlük 200 mg’a kadar kafein tüketebilmektedir. Ancak kafein uyarıcı etkiye sahip olduğu için geç vakitte kahve ve çay gibi içecekler içmeniz halinde uyumanız zorlaşabilir. Bu nedenle günlük 200 mg kafeini aşmayın ve akşam geç saatlerde kafeinli içecekler içmekten kaçının.
Ufak öğünler halinde beslenin
Gün içinde ufak öğünler halinde beslenmeye dikkat edin. Bu sayede kan şekeriniz kontrol altında olur ve kendinizi gün boyu daha enerjik hissedersiniz.
Susuz kalmayın
Vücudunuzun susuz kalmaması hem sizin sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Gün boyunca yeteri kadar sıvı tüketmeniz, yorgunlukla savaşmanız için de önemlidir. Ancak gece idrara çıkma ihtiyacı duymamak ve bu sayede uykunuzun bölünmemesi için yatacağınız zamana yakın sıvı tüketmemeye çalışın.
Gebelikte Yorgunluk Ne Zaman Geçer?
Gebelikte görülen ilk belirti genelde yorgunluktur. Çünkü embriyo rahme tutunur tutunmaz gebelik hormonları salgılanmaya başlar. Bu da vücudunuzun, ruh halinizin, metabolizmanızın, beyninizin, fiziksel görünümünüzün ve uykunuzun etkilenmesine neden olur.
Gebeliğin ikinci trimesterıyla birlikte, yani 13. haftadan itibaren çoğu hamile enerji seviyelerinde artış yaşar. Bu dönemde halletmeniz gereken işleriniz varsa bunları yapabilirsiniz.
Üçüncü trimesterın başlamasıyla, yani 28. haftayla birlikte ise yorgunluğunuz geri gelebilir.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Hamileyken kendinizi yorgun hissetmeniz normal olsa da aniden artan yorgunluk normal değildir. Ani yorgunluk, ortada yanlış giden bir şeyler olduğuna işaret ediyor olabilir. Yorgunluğunuz depresyon, kansızlık ya da gebelik diyabeti gibi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.
Kendinizi çok yorgun hissediyor ve beraberinde aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız, bir an önce jinekoloğunuzla iletişime geçin:
- Baş dönmesi
- Kalp çarpıntısı
- Daha az idrara çıkma
- Karnın üst kısmında ağrı
- Şiddetli baş ağrısı
- Nefes darlığı
- Ellerde, ayaklarda ya da bileklerde şişkinlik
- Görüşte değişiklikler
Sonuç Olarak
Gebelikte kendinizi yorgun hissetmeniz normaldir ve yorgunlukla savaşmak için düzgün beslenmeniz ve yeteri kadar dinlenmeniz önemlidir.
Gebelik sırasında yalnızca vücudunuz değil, zihniniz de birtakım değişiklikler yaşadığı için kendinizi yorgun ve uykulu hissedebilirsiniz.
Neredeyse tüm hamileler, gebeliklerinin bir döneminde daha yorgun olduklarını hissetmişlerdir. Kendinizi yorgun hissettiğiniz zamanlarda vücudunuzu dinlemeli ve ona ihtiyacı olan uykuyu ve dinlenmeyi verdiğinizden emin olmalısınız.