Embriyo Transferi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisi, doğurganlık ilaçları kullanılarak yumurtalıkları uyarmayı ve sağlıklı yumurtalar ile spermleri bir araya getirmeyi hedefleyen bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisinde yumurtalar ile spermler bir araya getirilip embriyo oluştuktan sonra sağlıklı embriyo veya embriyolar, kadının rahmine transfer edilmektedir. Transfer işlemi sonrası ise gebelik testi yapılarak embriyonun rahme tutunup tutunmadığı kontrol edilmektedir.

Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrası gebelik testi yapmak için yaklaşık iki hafta kadar beklenmesi gerekmektedir. Bu süre, anne-baba adayları açısından zor geçebilmekte ve çiftler iki haftalık bekleme süreci boyunca dikkat etmeleri gereken şeyleri merak edebilmektedir.

Embriyo transferi sonrası sizi nelerin beklediğini ve dikkat etmeniz gereken şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Embriyo Transferi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Embriyo transferi sonrası nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda öncelikle doktorunuzun önerilerine uymanız gerekmektedir. Bununla birlikte iki haftalık bekleme sürecinde aşağıdaki noktalara dikkat ederek bu süreci en iyi şekilde atlatabilirsiniz.

Transfer sonrası rahatlayın

Embriyo transferi sonrası yapabileceğiniz en iyi şey rahatlamak ve dinlenmek olacaktır. Transfer sonrası tutunmanın gerçekleşmesi için yatak istirahati gerekmemekle birlikte dinlenme fırsatınız varsa bu süreci en az stresle atlatmak adına sizi rahatlatan aktivitelere yönelmeniz iyi olacaktır.

Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanın

Progesteron, rahim içi tabakanın embriyoya hazır hale gelmesi için önemli bir hormondur. Bu nedenle doktorunuzun transfer sonrası kullanmanızı önerdiği progesteron takviyeleri varsa bunları ihmal etmeyin. Progesteron, tablet olarak ya da vajinal yolla kullanılabilmekle birlikte ihtiyacınız olan dozu doktorunuz size özel olarak belirleyecektir.

Yoğun egzersiz yapmakta kaçının

Embriyo transferi sonrası günlük aktivitelerinizi yapmanızda bir sakınca yoktur. Ancak normalde yoğun egzersizler yapıyorsanız, transfer sonrası bunları yapmamanız iyi olacaktır. Bu süreçte yumurtalıklarınız büyümüş ve hassas olacağı için egzersizleriniz sırasında çok yüksek ağırlıklar kullanmaktan kaçının.

Sıcak ortamlardan uzak durun

Embriyo transferi sonrası hamam ve sauna gibi sıcak ortamlar tavsiye edilmemektedir. Bu nedenle transfer sonrası bunlar sıcak banyo, hamam ve sauna gibi sıcak ortamlardan kaçınmalı ve bunlar yerine duş almayı tercih etmelisiniz.  

Kendinizi her ihtimale karşı hazırlayın

Tüp bebek tedavisi, kısırlık sorunu olan çiftler için bebek sahibi olmalarına yardımcı olan bir tedavi olsa da hiçbir tedavi yöntemi, mutlaka gebe kalacağınızı garanti edemez. Bu nedenle iki haftalık bekleme süreci boyunca kendinizi her ihtimale karşı hazırlamanız gerekir. Bu nedenle embriyo transferi sonrası sizi rahatlatacak aktivitelerde bulunmayı ve gerekirse psikolojik destek almayı ihmal etmeyin.

Embriyo Transferi Sonrası Beslenme

Embriyo transferi sonrası yenilecek ve içilecek şeyleri araştırdığınızda ananas, muz ve yeşil çay gibi yiyecek ve içeceklerle karşılaşmış olabilirsiniz. Ancak embriyonun rahme tutunma ihtimalini arttırmak için tüketebileceğiniz herhangi bir yiyecek ya da içecek yoktur.

Hatta embriyo transferi sonrası belli yiyeceklere odaklanmanız yarar sağlamaktan çok zarar verebilir. Çünkü bu durumda yapmanız gereken şeyleri ihmal etmeye başlayabilirsiniz. Tüp bebek tedavisinde en önemli olan şey, tedaviye başlamadan en az üç ay öncesinden dengeli beslenmeye başlamanız olacaktır. Bu süreçte işlenmiş gıdalardan kaçının, şeker tüketiminizi sınırlayın, iyi karbonhidratlar tüketin, haftada birkaç porsiyon yağlı balık yiyin, folik asit takviyesi kullanmayı unutmayın.

Bununla birlikte yiyecekler ve embriyo kalitesi üzerine yapılan araştırmalar, Vücut Kitle İndeksi yüksek olan veya kısırlık tedavisi sırasında kilo vermek için diyet yapan kadınlarda transfer sonrası tutunma olasılığı daha düşük olabilmektedir. Ayrıca sigara ve alkol kullanımının da embriyonun tutunmasını kötü etkilediği bilinmektedir.

Embriyo Transferi Sonrası Cinsel İlişki

Embriyo transferi sonrası cinsel ilişki için cinsel ilişkiden belli bir süre uzak durulması önerilebilmektedir. Bu süre genelde transfer sonrası 5-7 gün olmaktadır ve bu sürenin, embriyonun rahim içine tutunması için gerekli olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte cinsel ilişkiden uzak durulması gereken sürenin ne kadar olması gerektiği konusunda bilimsel bir araştırma bulunmadığı için doktorunuzun tavsiyelerine uymanız önemlidir.

Tüp bebek tedavisi görürken kondom gibi bariyer yöntemler kullandığınız ve doktorunuzun aksi yönde bir önerisi olmadığı takdirde cinsel ilişkiye girmenizde bir sakınca olmayacaktır. Cinsel ilişki sırasında bariyer yöntemler kullanmanız, yumurtlama gerçekleştiğinde çoğul gebeliğin meydana gelmemesi açısından önemlidir.

Tedavi sırasında yumurtalıklar uyarıldığı için adet döngüsü içerisinde birden fazla folikül olgunlaşmaktadır. Bunun sonucunda yumurtalıklar büyüyebilmekte ve kistik hale gelebilmektedir. Bu komplikasyon oldukça nadir olarak görülmekle birlikte böyle bir durumda doktorunuz cinsel ilişkinden tamamen uzak durmanızı isteyebilir.

Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Testi

Embriyo transferi sonrası gebelik testi yapmak için sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Embriyo transferi sonrası iki haftalık bekleme süreci sanki hiç bitmeyecekmiş gibi gelebilir ve zamanından önce test yapmak isteyebilirsiniz. Ancak embriyo transferi sonrası hemen test yapmanız, transferin başarılı geçip geçmediğini göstermeyecektir. Gebelik testinden doğru sonuç almak için embriyo transferinden sonra yaklaşık iki hafta beklemeniz gerekecektir.

Gebelik testleri, vücuttaki hCG hormonunu ölçerek çalışmaktadır. Embriyo tarafından üretilen bu hormon, embriyo tutunduktan sonra ölçülebilir düzeylere gelmektedir. Embriyonun tutunması için embriyo transferinin üzerinden 3 ila 5 gün geçmesi gerekmektedir. Bu süre geçtikten sonra kandaki hCG ölçülebilir seviyelere gelecektir.

Gebelik ilerledikçe vücuttaki hCG seviyeleri giderek yükselmektedir. Bu nedenle erken dönemde yapılacak testler, yalancı negatif sonuç vererek gebe olmadığınızı düşünmenize neden olabilir. Bu nedenle embriyo transferi sonrası doktorunuzun önerdiği süreyi bekledikten sonra gebelik testi yaptırmanız çok önemlidir.

Evde yapılan idrarda gebelik testleri, idrarda hCG olup olmadığını ölçerek çalışmaktadır. Testlerin hassasiyeti üreticiden üreticiye değişebilmekle birlikte bunlar, 25 mIU’nin altındaki hCG seviyelerini ölçememektedir. Bu nedenle erken yapacağınız testler, gebe olup olmadığınızı ölçemeyecektir.

Kanda gebelik testleri, idrarda gebelik testlerine göre daha hassas ölçüm yapmakla birlikte embriyo transferi sonrası kanda gebelik testlerinin de hemen yapılması tavsiye edilmemektedir. Bunun nedeni, çatlatma iğnesi sonrası kanda hCG seviyelerinin yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Kanda gebelik testi çok erken yapıldığı takdirde çatlatma iğnesi nedeniyle yükselen hCG seviyelerini ölçmekte ve yalancı pozitif sonuç vermektedir. Bu nedenle kanda gebelik testi için de belli bir süre beklemek gerekecektir.

Embriyo transferi sonrası gebelik testiyle ilgili olarak bilmeniz gereken son şey, adet kanamasına benzer kanamanız olmasına rağmen test yapmanızın gerekli olmasıdır. Embriyonun rahme tutunması sonucu bazen hafif kanama ya da lekelenme görülebildiği için adet gördüğünüzü düşünerek gebelik testi yapmayı ihmal etmemeniz gerekir.

Leave A Comment