Çocuğunuza Down sendromu teşhisi konulduysa, sonraki adımlarınız neler olacak? Down sendromlu çocuklar ve ailelerinin nasıl bir yol izleyeceğini bu yazımızda bulabilirsiniz…
Down Sendromu: Ekstra Kromozom
Genleriniz, vücudunuzun nasıl göründüğü ve çalıştığıyla ilgili anahtarları saklar. Saç renginizden yiyecekleri sindirmeye kadar, her şeyin arkasında onlar var. Yani, genlerinizde bir şeyler ters giderse, bunun geniş kapsamlı etkileri olabilir. Down sendromu olan insanlar, fazladan bir kromozomun varlığı ile doğarlar. Vücudunuz, sadece doğru sayıda olmak zorundadır. Down sendromlu bireyler yaşamları boyunca bazı sağlık problemleri yaşıyor olsalar da, son tıbbi gelişmeler, bu bireylerin yaşam beklentilerini arttırmıştır.
Tedavi edilemese de, doktorlar bu konuda, artık her zamankinden daha fazla şey biliyorlar. Çocuğunuz varsa, erken dönemde doğru bakımı vermek, onun tam ve anlamlı bir yaşam sürmesine yardımcı olarak büyük bir fark yaratabilir. Özel ihtiyaçları olan çocukların biliş, davranış ve iletişimlerinin iyileştirilmesi için ebeveynler; çocuklarının gelişiminde öğretmenler ve terapistlerden daha fazla rol oynarlar. Diğer bir deyişle, ebeveynler olarak rolümüz, çocuklarımızın gelişiminde büyük bir fark yaratmaktadır.
Down Sendromu Bireyleri Nasıl Etkiler?
-
Dar, eğik gözler,
-
Gözler arasında geniş bir boşluk,
-
Küçük, düz bir burun,
-
Kısa el ve ayak parmakları,
-
Kısa kol ve bacaklar
Down Sendromu olan kişilerde, bu diğer sorunlardan bazıları da var:
-
Öğrenmek ve anlamak daha uzun zaman alır,
-
Konuşmayı öğrenme yavaştır,
-
Görme ile ilgili problemler,
-
Gözlük ihtiyacı,
-
Kulak enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı daha yüksektir,
-
Kalp sorunlar,
-
Koordinasyon problemleri
Eskiden, Down sendromlu bazı çocuklar, sahip oldukları problemlerden dolayı, çok uzun yaşayamıyorlardı. Günümüzde, bu çocuklara yardım etmek için pek çok şey yapılabilir. İlaç kullanımı ve cerrahı, çocukların daha uzun bir ömür sürmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, eğitim desteği de bu çocuklar için büyük bir fark yaratabilir.
Down Sendromlu Kardeşi Olan Bireyler Ne Yapabilir?
Küçük ya da büyük kardeşinizin Down sendromu varsa, ona yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.
-
Onunla birlikte oynayabilir, birlikte ilginç şeyler yapabilir, eğlenebilir ve birbirinizi sevebilirsiniz,
-
Sabırlı olun, kardeşinizin bir şeyleri öğrenmesi ve anlaması daha uzun sürecek,
-
Onu dinleyerek ve denemeye teşvik ederek, okuma ve yazmayı öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz,
-
Ne demek istediğini anlamasanız da, onunla konuşmaya devam edin,
-
Bir topla oyun oynamak gibi becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz
-
Nazik olun ve herkesin hisleri olduğunu unutmayın,
-
İyi bir şeyler yaptığında onu övün,
-
Hislerinizi incitecek ya da eşyalarınıza zarar verecek bir şey yaptığında, bunu ona sakin bir şekilde söyleyebilirsiniz,
-
Ona, bir şeyin nasıl yapılacağını gösterin. Daha sonra, her küçük adımda onu takip edin.
Ailede engelli birinin olması bazen zor olabilir. Down sendromlu bireyler; evdeki herkesin zamanını, enerjisini ve dikkatini çok fazla alabilirler. Ailede engelli bir çocuğun olması, yararlı da olabilir. Evdeki diğer çocukların, kendi arkadaşları ile geçirdikleri bir zamana sahip olmaları iyidir, ancak kardeşleri ile vakit geçirmeleri de iyidir. Bunları yaparken, Down sendromlu çocuğa evdeki bazı kuralları öğretebilirsiniz. Örneğin, özel alanınız ve özel eşyalarınız. Böylece, birbirinize saygı duymayı öğreneceksiniz.
Down Sendromlu İnsanlar Ne Yapabilir?
Down sendromu olan bir çocuk ya da bir yetişkinin çok çeşitli yetenekleri vardır. Down Sendromlu bir kişi çok sağlıklı olabilir ya da yaşamın hemen hemen her aşamasında olağandışı ve zorlayıcı tıbbi ve sosyal problemlere sahip olabilir. Ancak, bu bireylerin hepsinin benzersiz olduklarını hatırlamak önemlidir.
Her çocuk, kendi hızıyla gelişir. Bu çocukların gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmaları, diğer çocuklara göre daha uzun sürebilir. Ancak, bu dönüm noktalarının çoğuna sonunda ulaşacaktır. Bu nedenle anne ve babalar, Down sendromu olan bir çocuğun gelişimini, diğer kardeşleri ya da Down sendromlu diğer çocuklar ile karşılaştırmamalıdır.