Doğurganlığı Arttıran Vitamin ve Besin Takviyeleri

Sağlıklı bir gebelik sürdürmek için ihtiyaç duyulan besinlerin alınmasının önemi bir sır değil. Ancak, takviyelere başlamak için hamile kalana kadar beklemeyin. Doğru vitamin ve besin takviyelerini kullanmak, çocuk sahibi olma şansınızı arttırmaya yardımcı olabilir. Yapılan araştırmalar; yumurta kalitesini iyileştirmeden sperm hareketliliğini arttırmaya kadar, vitamin ve takviyelerin hamilelik elde etme şansını arttırabileceğini gösteriyor. Pek çok uzman da bu konuda hemfikir.

Hamilelik şansını arttırmak için geniş bir vitamin yelpazesi almak zararlı olmasa da, sonuçların başarılı olmasını sağlamanın en iyi yolu, kişiselleştirilmiş bir yaklaşımdır. Genellikle, doğurganlığı desteklemenin en etkili yolu; hangi besin maddelerinin eksik, dolayısıyla sizin için bir öncelik olduğunu doğru bir şekilde tahlil etmektir. Böylece, doktorunuz, vücudunuzun ihtiyaçlarına en uygun belirli vitaminleri ve dozları belirlemenize yardımcı olabilir.

Gebelik elde etmenize yardımcı olacak birçok vitamin vardır ve çocuk sahibi olmayı denemeden ortalama 2-3 ay önce bu vitaminleri almaya başlamanız önerilir. Bu yazıda; belirli vitaminlerin ve takviyelerin doğurganlığınıza nasıl yardımcı olabileceğini ve hamilelik elde etmek için en iyilerinin hangileri olduğundan bahsedeceğiz…

Kadınlar İçin Doğurganlığı Arttıran Vitaminler

Çocuk sahibi olmaya çalışırken, tercih edebileceğiniz birçok vitamin vardır. Ancak, uzmanlara göre kadınlar için en iyi doğurganlık vitaminleri ve takviyelerinden bazıları şöyledir:

  • Folik Asit

Folik asit, bebekte nöral tüp defekti gibi gebelik komplikasyonları riskini azaltmak için hamilelik boyunca kullanılır. Ancak, yapılan araştırmalar; folik asidin doğurganlık oranını arttırdığını da göstermektedir. Bu nedenle, pek çok nedenden dolayı, hamilelik öncesinde folik asit almaya başlamak iyi bir fikirdir.

Tüm kadınlar (hamile kalmaya çalışmasalar bile) günde 400 mikro gram folik asit almalıdır. Ancak, hamilelik döneminde ve çocuk sahibi olmaya çalışan kadınların günde 1 mg’a kadar alabilecekleri belirtilmektedir.

Yiyeceklerden almak isterseniz; fasulye, portakal suyu, yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahılları tercih edebilirsiniz.

  • E Vitamini

Cilt sağlığı için önemli olan ve yaşlanma etkilerini azaltmayı vaat eden E vitamini; hücre onarımında önemli bir rol oynamaktadır. E vitamininin bu özelliği, doğurganlık vitamini olarak tanınmasını da sağlamaktadır.

E vitamini, yumurtalık sağlığı için de gereklidir. Aynı zamanda, yaşlanma karşıtı bir antioksidan görevi görmektedir. İlerleyen yaşlarda hamile kalmaya çalışan bir kadın için, yumurta kalitesini desteklemede E vitamini takviyeleri kullanılabilir.

Yiyeceklerden almak isterseniz; buğday tohumu, tatlı patates, avokado, yeşil yapraklı sebzeler, kepekli tahıllar, yer fıstığı ve badem gibi kuruyemişler ve tohumları tercih edebilirsiniz.

  • D Vitamini

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde önemli bir rol üstlenen D vitamini, doğurganlığı arttırıcı vitaminler arasında da yer almaktadır. D vitaminini almanın en iyi yolu, sağlıklı bir şekilde güneş ışığına maruz kalmaktır. Günümüzde, D vitamini eksikliği yaygın olduğundan, çocuk sahibi olmaya çalışan biri için bu kötü bir haber olabilir. D vitamini, sağlıklı hormonların gelişimi için gereklidir.

Yiyeceklerden almak isterseniz; D vitamini takviyeli süt ürünleri, somon ve uskumru gibi yağlı balıkları tercih edebilirsiniz.

  • Balık Yağı Takviyesi

Balık yağı, bebeklerin beyin gelişimi üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle, doğum öncesi vitamin takviyeleri arasına sıklıkla eklenir. Omega-3 yağ asitlerinin, kadınların doğurganlığını arttırdığını gösteren çalışmalar da mevcuttur. Hamile kalmak için gerekli olan yumurta kalitesini arttırmaya yardımcı olabilir. Uzmanlar, kadınların hamilelik döneminde günde en az 300 mg balık yağı takviyesi almalarını önermektedir.

Omega-3 yağ asitlerini gıdalardan almak isterseniz; keten tohumu, keten tohumu yağı, somon ve uskumru gibi yağlı balıklar, ceviz ve yumurta tüketebilirsiniz.

  • Koenzim Q10

Özellikle 40 yaşın üzerindeki kadınlar için, Koenzim Q10’in doğurganlığı arttırabileceği gösterilmiştir. Bu nedenle, popüler bir doğurganlık takviyesi haline gelmiştir. Koenzim Q10; yumurta kalitesini arttırabilir, rahim duvarını kalınlaştırmaya destek olabilir. Bazı çalışmalarda; Polikistik Over Sendromu olan kadınlarda doğurganlık oranlarını iyileştirdiği de bulunmuştur. Uzmanlar, günlük 150-600 mg arasında değişen dozlarda önermektedir.

Yiyeceklerden almak isterseniz; balık, organ etleri ve buğday tohumu tüketebilirsiniz.

  • Selenyum

Antioksidan güçleri ile selenyum; doğurganlık ve hamile kadınlar için süper bir vitamin olarak gösterilmektedir. Selenyum; sağlıklı foliküllerin desteklenmesini sağlayabilir. Eksikliğinde; çeşitli gebelik komplikasyonlarına ve düşüklere neden olabilir. Ayrıca, anne karnında gelişmekte olan bebeğin sinir sistemine de zarar verebilir. Uzmanlar, hamile kadınların günde ortalama 60 mcg selenyum almalarını önermektedir.

Gıdalar yoluyla almak isterseniz; Brezilya cevizi, yeşil yapraklı sebzeler, balık ve kepekli tahıllara yönelebilirsiniz.

Erkekler İçin Doğurganlık Vitaminleri

Bebek sahibi olmak için, her iki tarafın da sağlık durumu önemlidir. Bu nedenle, erkekler de vitamin alımını ihmal etmemelidir!

  • Folik Asit

Folik asidin yalnızca kadınlar için olduğunu düşünüyorsanız, bir kez daha düşünün! Çocuk sahibi olmaya çalışan erkekler; spermlerinin sağlığını iyileştirecek olan folik asit içeren bir takviye kullanmalıdır.

  • Koenzim Q10

Koenzim Q10, çocuk sahibi olmaya çalışan hem kadın hem de erkek için etkili olduğu bilinen bir diğer takviyedir. Yapılan araştırmalar; erkeklerde sperm sayısını ve hareketliliğini arttırabileceğini göstermektedir. Erkeklerde sperm kalitesini arttırmak için, uzmanlar günde iki kez 200 mg Koenzim Q10 alınmasını önermektedir.

  • Selenyum

Antioksidan gücü ile selenyum; kadınlar için olduğu kadar erkekler için de önemlidir. Erkeklerde düşük selenyum seviyeleri, hem sperm hareketliliğini hem de sperm kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu da, kısırlığa neden olabilir. Yapılan bir çalışmada; selenyum ve E vitamini takviyesi kullanan kısır erkeklerde, sperm hareketliliğinin arttığı ve gebelik elde etme oranlarının çok daha yükseldiği görülmüştür.

  • Çinko

Düşük çinko seviyelerine sahip erkeklerde; sperm sayısının ve kalitesinin daha düşük olduğu görülmektedir. Tırnaklarınızda beyaz lekeler görürseniz, çinko eksikliğiniz olabilir. Yapılan araştırmalar; 5 mg folik asit ile birlikte her gün 66 mg çinko alımının, erkeklerde sperm sayısını önemli ölçüde arttırabileceği bulunmuştur.

  • Balık Yağı

Balık yağının içerdiği omega-3 yağ asitleri; balık yağını erkekler için önemli bir doğurganlık takviyesi yapar. Çocuk sahibi olmaya çalışan bir baba adayının sperm kalitesini arttırmak için, günde 2 kez 200 mg balık yağı takviyesi alması önerilmektedir.

Leave A Comment