Gebelikte her çeşit duyguyu ve hissi yaşamışsınızdır. Ancak yaklaşan doğum ile birlikte daha farklı şeyler yaşayacaksınız. Bazı belirtiler sayesinde doğumuzun yakın zamanda başlayacağını anlayabilirsiniz. Bazı belirtiler ise doğumun başladığını gösterecektir. Doğumun bir süreç olduğunu düşünürsek doğumunuz başladıktan birkaç saat ya da birkaç gün sonra bebeğinizi kucağınıza alabileceksiniz.
Doğum yapacağınız tarihten önce doğumun başladığını gösteren işaretleri öğrenmek, bebeğinizin doğumu için kendinizi hazır hissetmeniz için faydalı olacaktır.
Doğum, bebeğinizin rahminizi terk etmesi sürecidir. Düzenli sancılarınız olması durumunda rahim ağzında değişmeler başlar. Rahminizin gevşemesi ve kasılması ile doğum sancıları meydana gelir. Bu sancılar bebeğin rahimden dışarı itilmesini sağlar. Rahim ağzı, vajinanın üst tarafında bulunmaktadır. Doğum başladığı zaman rahim ağzı açılır.
Gebeliğiniz yüksek risk grubundaysa ya da gebeliğinizin 37. haftasından daha erken bir dönemdeyseniz, doğumunuzun başladığını düşünmeniz durumunda ya da endişeleriniz varsa doktorunuza haber vermeniz gerekir.
Her kadının doğum deneyimi farklı olmaktadır. Ancak bazı işaretler, doğumun başladığını gösteriyor olabilir. Doğumunuz başladıysa şunları yaşamanız mümkündür:
- Pembe ya da kahverengi renkte mukus tıkacı ya da nişan gelmesi
- Karnınızda şiddetli adet sancılarına benzer sancılar
- Bel ağrısı
- Bebeğin kafasının bağırsaklara baskı yapması nedeniyle oluşan tuvalete gitme ihtiyacı
Sancılar gerçekleşirken suyunuzun gelmiş olması da mümkündür. Doğumda yaşayacağınız sancılar Braxton-Hicks kasılmalarından daha farklı olmaktadır. Doğum sancıları daha güçlü ve daha acı verici bir şekilde gelmektedir.
Doğumun yakın olduğunu gösteren işaretler şunlar olmaktadır:
Bebeğin, rahimde daha aşağıda bir bölgeye hareket etmesi, doğumun yakın olduğunu gösteren işaretlerden bir tanesidir. Bu durum aşağıdaki durumları deneyimlemenize neden olabilir:
- Pelviste baskı
- Bebeğin daha aşağıda olmasından dolayı göğüs kafesine yaptığı baskının azalması
- Bebeğin akciğerler üzerinde yaptığı baskı azaldığı için daha rahat nefes almak
- Bebek, mesane üzerinde baskı yaptığı için daha sık idrara çıkmak
- Mide yanmasının azalması
Vajinal akıntıda artma olması da doğumun yaklaştığını gösteren bir diğer işarettir. Gebelik boyunca kalın yapılı mukus tıkacı rahim ağzını kaplar. Rahim ağzı açılmaya başladığında mukus tıkacı vajinaya iner. Nişan adı da verilen bu durumda görülen akıntı renksiz, pembe renkli, kahverengi ya da biraz kanlı olabilir.
Doğumun başladığını gösteren işaretler ise şu şekilde olmaktadır:
- Güçlü ve düzenli sancılar
Sancılar, rahimdeki kasların kasılması ile meydana gelir. Bu kaslar, bebeğin dışarı itilmesini sağlar. Sancılarınız aşağıdaki gibi gerçekleşiyorsa doğum başlamış demektir:
– 5-10 dakika aralıklarla gelen sancılar. Bu sancılar gittikçe daha güçlü bir hale gelir ve zaman geçtikçe sancılar arasındaki süre kısalır.
– Sancılar güçlüdür ve sancı sırasında konuşmak ya da yürümek mümkün olmaz.
– Ağrı, bel ve karın bölgesinde hissedilir.
– Hareket etmek ya da pozisyon değiştirmek ağrıyı rahatlatmaz.
- Suyun gelmesi
Bebek, anne karnındayken amniyotik sıvı ile dolu bir kesenin içerisindedir. Kese yırtıldığında vajinadan sıvı gelir. Bu sıvı kimilerinde az bir miktarda görülürken kimi kadınlarda ise suyun boşalması şeklinde gerçekleşir. Ancak suyunuzun geldiğini anlamak zor olabilir. İdrar kaçırılması durumunda da suyun geldiği düşünülebilmektedir. Siz her ihtimale karşı suyunuzun geldiğini düşünüyorsanız doktorunuzu aramayı ihmal etmeyin.
- Vajinal akıntıda değişiklikler
Doğum başlamadan günler öncesinde mukus tıkacının geldiğini görebilirsiniz. Bazı kadınlar ise bunu doğumun hemen öncesinde görebilirler. Bu dönemde kanla karışık mukus şeklindeki akıntıdan başka bir akıntı görmeniz bir soruna işaret ediyor olabilir. Bu nedenle akıntıda çok fazla miktarda kan bulunuyorsa doktorunuzu hemen aramayı ihmal etmeyin.
Dikkate Almanız Gereken Şeyler
Doğumun başladığını anlamak her zaman kolay olmamaktadır. Bazen rahimde kasılmalar meydana gelse de doğum başlamamış olabilir. Bu duruma yalancı doğum adı verilir. Rahimdeki kasılmalar bazen ise Braxton-Hicks kasılmaları olabilmektedir. Genelde ikinci trimesterde başlayan bu kasılmalar üçüncü trimesterde de hissedilmektedir.
Aşağıdaki durumlar ile gerçek ya da yalancı doğum arasındaki farkları anlayabilirsiniz:
- Braxton Hicks kasılmaları
Yaşadığınız her sancı doğumun başladığını göstermez. Doğum sancıları dışındaki sancılar Braxton-Hicks kasılmaları olarak adlandırılmaktadır. Bu kasımlalar, vücudu doğuma hazırlamak için meydana gelirler. Gerçek sancılar ile yalancı sancılar arasındaki farkları bilmeniz önemlidir.
Gerçek doğum ile yalancı doğum arasındaki farkı anlamak zor olabilir. Bu nedenle sancıları ilk hissettiğinizde zamanını not alın. Sonrasında diğer sancı gelince onun zamanını da not alın. Sancıların zamanlaması ile birlikte şiddetlerini de not almalısınız. Bir saatlik bir süre ile sancıların kaydını tutmanız gerekir. Ayrıca hareket edince sancıların geçip geçmediğini kontrol edebilirsiniz.
- Sancıların zamanlaması
Gerçek doğum: Belirli aralıklarla gelir (Her 20 dakikada ya da her 5 dakikada bir). Zaman geçtikçe sancılar sıklaşır. Sancılar bazen 20 saniye ila dakikada bir gelebilmektedir.
Yalancı doğum: Sancılar düzensizdir ve giderek sıklaşmaz.
- Sancıların şiddeti
Gerçek doğum: Zamanla gittikçe artan şiddettedirler.
Yalancı doğum: Genelde şiddetli değildirler ve gittikçe şiddetlenmezler.
- Sancıların neden olduğu ağrı
Gerçek doğum: Ağrı genelde bel kısmında başlar ve karın bölgesinde de görülür.
Yalancı doğum: Ağrı ya da rahatsızlık genelde sadece karında görülmektedir.
- Hareket etme ile sancıda değişiklik meydana gelmesi
Gerçek doğum: Sancılar geldiğinde hangi pozisyonda olursanız ya da ne yaparsanız yapın sancılar hafiflemez.
Yalancı doğum: Pozisyon değiştirdiğinizde sancılar geçebilir.
Gerçek doğum mu yoksa yalancı doğum mu yaşadığınızı bilmiyorsanız doktorunuzu arayın. Doktorunuzun rahim ağzını kontrol etmesi ve sancıları kontrol etmesi ile doğumunuzun başlayıp başlamadığı anlaşılabilir.
Doğumum başladıysa ne yapmalıyım?
Doğumun başladığını düşünüyorsanız doktorunuz doğumun gerçekleşmesi gereken tarihe ve sancılarınıza bakarak ne yapmanız gerektiği konusunda yardımcı olacaktır.
Aşağıdaki durumları yaşamanız durumunda doktorunuzu kesinlikle aramanız gerekir:
- Kanama ya da kırmızı akıntı görüyorsanız (kahverengi ya da pembe değil)
- Suyunuz geldiyse (Özellikle de sıvı yeşil ya da kahverengiyse doktorunuzu aramalısınız. Bu gördüğünüz bebeğinizin ilk kakası olan mekonyum olabilir. Mekonyum, bebeğiniz doğum sırasında yutması durumunda tehlikeli olabilmektedir.)
- Bulanık ya da çift görme, şiddetli baş ağrısı ya da ani şişkinlik yaşıyorsanız (Bu belirtiler preeklampsi belirtisi olabilir. Preeklampsi, gebelik ile ortaya çıkan yüksek tansiyon durumudur ve tıbbi müdahale gerektirir.)
Doğum süreci ile ilgili olarak doktorunuza hangi soruları sorabilirsiniz?
- Braxton-Hicks kasılmaları yaşıyorsam ne yapmalıyım?
- Suyum gelmeden doğumun başlaması ihtimali nedir?
- Bebek aşağı indikten ne kadar süre sonra doğum başlar?
- Akıntımda kan var. Doktorumu görmem gerekir mi?
- Doğum sancıları vücudumun neresinde oluşacak?
- Hangi noktada hastaneye gitmem gerekir?
Erken doğum nedir?
Erken doğum, gerekenden çok daha önce, gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumdur. Prematüre doğan bebeklerde doğumda ve ilerleyen süreçte sağlık sorunları görülebilmektedir. Henüz gebeliğinizin 37. haftasına gelmediyseniz ancak doğum belirtileri görüyorsanız bir an önce doktorunuzu aramalısınız. Ne kadar erken yardım alırsanız süreç o kadar iyi geçecektir. Ayrıca doktorunuzla konuşarak erken doğuma neden olabilecek risk faktörlerini ve bu riskleri azaltmanın yollarını öğrenebilirsiniz.
Doğumun aşamaları nelerdir?
Doğumdaki aşamalar ilk sancılarla başlamaktadır. Sancıların başladığı ilk aşamadan sonra ikinci aşama yani ıkınma gelir. Bebeğiniz doğduktan sonra plasentanın gelmesi ise üçüncü aşamadır. Doğumun aşamaları hakkında bilgi sahibi olmanız, doğumda sizi nelerin beklediğine dair önceden hazırlıklı olmanız açısından faydalı olacaktır.