Pek çok kişi önemli ya da önemsiz, küçük ya da büyük doğumsal kusurlara olarak doğuyor. Bunların çoğunluğu da tespit edilemezse ya da tespit edildiği halde tedavi edilmezse vücutta birtakım fonksiyon kayıplarına, vücut sistemlerinin işlevlerini yerine getirememesine sebep olabiliyor. Erkek ve kadınların doğuştan sahip olduğu bazı doğumsal kusurlar da üreme yetisinde sorunlara kısırlığa, doğal yolla bebek sahibi olamamaya sebep olabiliyor. Çünkü anatomideki herhangi bir kusur işlev bozukluklarına yol açabiliyor. Bebek sahibi olma planları söz konusu olduğunda da üreme organlarıyla ilgili kusurların engelleyici etkisi ön plana çıkıyor. Doğal yolla bebek sahibi olamama şikayetiyle doktora başvuran kadınlarda daha önceden hiç belirti vermemiş, bir şikayete sebep olmayan birtakım kusurlar ortaya çıkabiliyor. “Çift rahim” durumu da tam da böyle, belirti vermeyen, ancak nadir görülen bir doğumsal kusurdur.
Çift rahim nedir?
Bir kız bebek, annesinin rahmine yerleştiğinde bebeğin rahmi, öncelikle yumurtalık tüpleri ile gelişmeye başlar. Gebelik ilerleyip de bebek rahimde büyüyüp geliştikçe bu tüpler birleşerek bebeğin rahmini oluşturur. Böylelikle normal bir kız rahmi oluşmuş oluyor. Oysaki bazı kız bebeklerde herhangi bir sebeple tüpler birleşemiyor ve bir değil, iki adet rahim oluşuyor. “Çift rahim” ya da “dubleks rahim” olarak adlandırılan bu durumda genel olarak kadının iki ayrı rahim ağzı bulunur. Çok nadiren karşılaşılan bir durum olan çift rahim, kadın için üreme zamanında sorun yaratabiliyor. Aynı şekilde bazı çift rahimli kadınların vajinaları da çift olabiliyor ya da vajina resmen ikiye ayrılmış şekilde olabiliyor. Çift rahimli olmak kadınların ortalama olarak % 2 -% 4’ünde yaşanan bir sorundur.
Çift rahim belirtileri nelerdir?
Çift rahim sorunu genellikle herhangi bir belirti ya da şikayete sebep olmaz. Çünkü rahim, içte olan ve sadece gebelikte bebeği içinde barındırıp geliştirme görevi olan bir organdır. Bundan dolayı da rahimle ilgili kusurlar genellikle gebelik dışında herhangi bir belirti vermez, şikayet yaratmaz ve tespit de edilemez. Bu bakımdan çift rahim sorunu da çoğu zaman gebelik olmadıkça fark edilmeyebilir. Fakat bu sorunun bazı kadınlarda aşağıda sıralanan durumlarda bazı belirtilerle kendini gösterme ihtimali bulunmaktadır.
- Adet kanaması başlamadan önce ve adet döneminde şiddetli ağrı,
- Adet düzensizliği,
- Normal dışı yoğun adet kanaması,
- Karında kitle ya da dolgunluk hissedilmesi çift rahimli kadınların yaşayabildiği şikayetlerdir. Ancak bu şikayetler üreme çağındaki pek çok kadında pek çok farklı sebepten görülebileceği için doktora başvurup temel sebebi öğrenmek en doğru yaklaşım olacaktır.
Çift rahim tanısı nasıl konur?
Çift rahim sorunu yukarıda şikayetlerle kendini gösterebilir ya da kadın hamile kaldığında yapılan muayenede tespit edilebilir. Şikayetlerin sebebini öğrenmek için kadın doktora başvurduğunda bir takım testler ve muayeneler yapılır. Bu şikayetlerin hemen hepsi kist, miyom ya da pek çok kadın hastalığında rutin olarak görülür. Doktorun alt karına yapacağı ultrason muayenesinde çift rahim tespit edilebilir. Bununla birlikte bilgisayarlı tomografi, histerosalpigografi, histeroskopi ve laparaskopi gibi yöntemlerle de çift rahim tanısı konabilir. Tanının ardından da durumun şiddetine ve ihtiyaca göre de doktor tedavi yöntemini belirler.
Çift rahim çeşitleri nelerdir?
İki tür çift rahim sorunu vardır. Bunlardan biri çift rahim ağzı, bir diğeri ise ikiye ayrılmış 2 vajina şeklindedir. İki tür çift rahim sorunu da bazı cerrahi müdahalelerle düzeltilebilir ve tedavi edilebilir.
Çift rahim nasıl tedavi edilir?
Çift rahimli olma durumu eğer bir şikayete sebep olmuyorsa çoğunlukla fark edilmez, tedavi edilmesi de söz konusu değildir. Genellikle gebelik dışında da tedavi amaçlı ameliyat etmek çok da tercih edilmez. Çift rahim çok riskli sağlık sorunlarına da neden olmadığı için rahmi birleştirme ameliyatı çok nadir vakalarda yapılır. Fakat gebelik planlanıyorsa ve çift rahim tespit edilmişse, gebelik söz konusu ise tedaviye gerek olup olmadığına doktor karar verir.
Çift rahim gebeliğe engel olur mu?
Çift rahim, kadınların gebe kalmasına engel olan bir durum değildir. Ama gebelik olduktan sonra çift rahim durumu gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin rahme sığamaması gibi bir sorun olabilir. Bebek rahimde yeterli yer bulamadığında erken doğum ya da düşük gibi sorunlar olabilir, bebek kayıpları yaşanabilir. Gebelik olduktan sonra tespit edilen çift rahim durumunun sorun yaratmaması için gebeliği takip eden doktor tarafından yakından izlenmesi gerekir.
Çift rahimli kadınlar nasıl gebe kalabilir?
Çift rahim durumu gebe kalmaya engel değildir, yani çift rahimli kadınlar da doğal yolla ya da üremeye yardımcı tedavilerle gebe kalabilirler. Ancak çift rahim durumu, rahimdeki bir şekil bozukluğu olduğu için bebeğin rahim içerisindeki pozisyonu ve geliş yönüyle ilgili birtakım sorunlar yaşanabilir. Çift rahimli gebelerde bebek rahme sığamayabilir ve bebeğin rahimdeki pozisyonu doğru olmayabilir.
Çift rahimli kadınlar hem tekil hem de çoğul gebelikler yaşayabilirler. Kadının rahimlerinden her ikisi de fonksiyonlarını korumakta, her ikisinde de aynı anda döllenme gerçekleşebilmektedir. Ama çift rahim durumunda gebe kalma sorunu değil de, gebeliğin rahme sığmama veya doğru pozisyonu bulamama gibi bir sorunu olduğundan iki rahimde de gebelik olması oldukça risklidir. Böyle bir durumda doktor kontrolü çok daha detaylı şekilde yapılmalıdır.
Çift rahimli kadınlar gebeliğe rağmen adet görebilir!
Çift rahimli kadınların bir rahminde bebek varken diğer rahim normal işlevlerine devam eder. Bu sebeple de gebelik olduğu halde boş olan rahimde adet kanaması devam edebilir. Kadınlar genellikle gebe olduğunu anlamak için adet kanamasının kesilmesini bekler, ancak çift rahimli kadınlarda diğer rahimde adet kanaması devam ettiği için gebelik anlaşılamayabilir. Bu tür bir durumda gebelik kanda gebelik testiyle ve ultrason muayenesi ile anlaşılır.
Sonuç olarak; çift rahim durumu bir doğumsal anomalidir, kadının rahminin olması gerektiği gibi birleşemediği için ikili şeklinde kalır. Çift rahim durumu gebe kalmaya engel değildir ve doğal bir süreçle gebe kalınabilmesi söz konusudur. Ama çift rahimli bir kadın gebe kaldığında çok yakından takip edilmezse düşük veya gebelik kaybı gibi sorunlar yaşanabilir.
Çift rahimli kadınların gebeliklerinde ne tür riskler vardır?
- Rahim alanı ikiye bölündüğü için bebek rahim içerisine tam olarak yerleşemez ve dolayısıyla da düşük olabilir.
- Küçük bir rahim alanı olduğundan bebek, rahim içinde doğru pozisyon alamaz ve makat gelişi olabilir.
- Kadının üst üste birkaç kez düşük yapması durumunda sağlıklı bir gebelik için rahim birleştirme ameliyatı gerekebilir.
Çift rahim gebeliği nasıl etkiler?
Çift rahimli kadınlar da rahmi normal olanlar gibi gebe kalabilirler. Çünkü çift rahim durumu gebe kalmaya engel değildir. Bu sorun rahim ve yumurtalık kanallarının işlevlerini etkilemediği için gebeliğe engel olmaz. Çift rahimli kadınlarda döllenme normal şekilde olurken, hamileliğin ilerleyen dönemlerinde bebeğin büyümesi ile rahme sığmaması soruna sebep olabilir. Bu tür durumlarda erken doğum ya da düşük olabilir. Bu sebeple de çift rahimli kadınlarda gebelik sürecine normalden çok daha fazla dikkat edilmelidir.