Bel soğukluğu, “neisseria gonorrhoeae” bakterisinin neden olduğu ve cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Bir erkeğin cinsel organı ile bir kadının cinsel organı arasındaki herhangi bir temas, mikrobu bir kişiden diğerine geçirebilir. Ayrıca, enfekte bir anneden normal doğum sırasında bebeğine de geçebilir.
Aktif bir cinsel hayata sahip olan herkes bel soğukluğuna yakalanma riski vardır. Birden fazla partneri olan kişiler daha fazla risk altındadır. Çoğu insanda herhangi bir semptom görülmez ve hastalığa sahip olduklarını fark etmezler. Bu nedenle, farkında olmadan başka birine geçirebilirler.
Bel Soğukluğu Neden Zararlıdır?
Bel soğukluğu, erken dönemde tedavi edilirse, çok kolay bir şekilde tedavi edilebilir. Tedavi edilmezse, hem erkeklerde hem de kadınlarda ciddi hasarlara yol açabilir. Kan yoluyla bulaşabilir ve kalp kasına, eklemlere ve hatta beyne zarar verebilir.
Bir kadında şiddetli bel soğukluğu enfeksiyonu varsa; fallop tüpleri ve yumurtalıklarında enfeksiyon kapabilir. Bu da, onu kısır hale getirebilir. Bu enfeksiyona, “pelvik inflamatuar hastalık” adı verilir. Pelvik inflamatuar hastalık, uzun süreli pelvik ağrılara neden olabilir. Hem kadınlar hem de erkekler, tekrarlayan enfeksiyonlar durumunda ya da tedavi edilmezse, çocuk sahibi olamayabilir.
Belsoğukluğu Belirtileri Nelerdir?
Belsoğukluğu olan çoğu kişide herhangi bir semptom görülmeyebilir. Genel olarak, belsoğukluğu belirtileri ise aşağıdaki gibidir:
- İdrar sırasında yanma
- Anormal adet kanamaları
- Vajinal akıntı (erkeklerde peniste akıntı görülebilir)
- Boğaz ya da rektumdan akıntı
- Kadınlarda alt karın bölgesinde ağrı, ateş, titreme ve kusma olabilir
- Erkeklerde mesane çevresinde ağrı ya da kasıklarda ağrı olabilir. Ateş de olabilir. Ayrıca, skrotumda şişlik olabilir.
Bel Soğukluğunuz Olduğunu Düşünüyorsanız;
Herhangi bir belirtiniz yoksa ancak bel soğukluğu olan biriyle cinsel ilişkiye girdiyseniz doktorunuza danışın. Enfeksiyon için test edilmeniz ve antibiyotik tedavisi ile tedavi edilmeniz gerekecektir.
Belsoğukluğu belirtileri ile karşılaştıysanız, muayene için doktorunuzla görüşün. Enfeksiyona sahip olup olmadığınızı görmek için yapılabilecek bir test vardır. Pozitif olması durumunda, antibiyotikler ile tedavi edilmeniz gerekecektir. Hamile olma ihtimaliniz varsa, mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.
Belsoğukluğu, antibiyotikler ile tedavi edilebilir. Enfeksiyonun tamamen geçmesi için iğne yaptırmalı ve enfeksiyon yok olana kadar ilaç almalısınız.
Belsoğukluğu Testi
Aktif bir cinsel hayata sahip olan kadınlar, her yıl bel soğukluğu için test edilmelidir. Semptom göstermeyen kadınlarda ise idrar testi ile test yapılmaktadır.
Kadınlar (Semptom varsa):
Doktor genital bölgeyi inceler. Vajinanın içine bakmak için bir alet kullanır. Rahim ağzından akıntı örneği alınır. Örnekler, laboratuvarda incelenir. Belirti yoksa, test için idrar örneği de alınabilir.
Erkekler (semptom varsa):
Test için bir idrar örneği alınır. Enfeksiyon mevcutsa, tedavi için antibiyotik tedavisi bittikten sonra, bir hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınılması önerilir. Tedaviden sonra, artık bel soğukluğu olmadığından emin olmak için 2-3 ay içinde tekrar test yapılmalıdır. Tekrar cinsel ilişkiye girmeden önce, partnerinizin tedavi edilmesi gerekmektedir.
Bel Soğukluğu Testi Yaptırmam Gerekiyor Mu?
- 24 yaşından küçükseniz ve cinsel hayatınız aktifse, bel soğukluğu için test yaptırmanız gerekir.
- Belsoğukluğu, en çok 15-24 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir.
- Son negatif test sonucunuzdan bu yana, bel soğukluğu semptomu yaşadıysanız ya da partnerinizde bel soğukluğu varsa, test yaptırmanız gerekir.
- 24 yaşından büyükseniz.
- Yeni bir cinsel partneriniz varsa.
- Cinsel partneriniz bel soğukluğu olduğunu söylediyse
- Geçmişte belsoğukluğu geçirdiyseniz
- Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmıyorsanız
- Tek eşli olmayan bir ilişki içindeyseniz
- Bel soğukluğu belirtileriniz varsa, test yaptırmanız gerekecektir.
Test yaptırmak çok önemlidir. Çünkü, tedavi edilmemiş bel soğukluğu olan kadınlar, ciddi sağlık sorunları geliştirebilir. Belsoğukluğu için test edildiyseniz, diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için de test yaptırmanız gerekecektir.
Partner İçin Tedavi
Bel soğukluğu tedavisi antibiyotik ile yapılır. Hem siz hem de partnerinizin tedavi edilmesi gerekir. Cinsel ilişkiye girmeden önce bir hafta beklemeniz gerekir. Tedavi, sadece partnerinizi korumaz; aynı zamanda, zaten tedavi gören kişinin de tekrar bel soğukluğu enfeksiyonuna sahip olmasını engeller.
Gelecekte Bel Soğukluğunun Önlenmesi
Cinsel ilişkiden kaçınmak; bel soğukluğu ve HIV gibi virüsleri önlemenin %100 etkili tek yoludur. Cinsel olarak aktif bir hayatınız varsa, diğer enfeksiyonların yayılmasını önlemeye yardımcı olabilecek bazı şeyler yapabilirsiniz:
- Cinsel partner sayınızı sınırlayın.
- Partnerinizi ve onun cinsel geçmişini bilin.
- Daima kondom kullanın ve doğru kullanın. Her cinsel ilişkiye girdiğinizde kullanın.
- Kullandığınız kondomun yırtılma ihtimaline karşı, başka bir kondom bulunduurn.
- Alkol gibi maddelerden kaçının. Sarhoşsanız, doğru karar veremeyebilirsiniz.
- Hamileyseniz ve bel soğukluğunuz olduğunu düşünüyorsanız, derhal doktorunuzu aramalısınız.
Cinsel olarak aktif yetişkinlerin, hiçbir semptom olmasa bile yılda en az 1 kez enfeksiyonlara karşı test edilmesi iyi bir fikirdir.
Bel Soğukluğu Hamileliği Nasıl Etkiler?
Hamile kadınlarda, tedavi edilmeyen bel soğukluğu aşağıdaki riskleri arttırmaktadır:
- Düşük
Erken doğum, bebek ölümlerinin en yaygın nedenidir. Çocuklarda, uzun vadeli sağlık sorunları ve gelişimsel sorunlara neden olabilir.
- Düşük doğum ağırlığı
Su çok erken gelir ve bu da erken doğuma neden olabilir.
Enfekte olan annelerden doğan bebeklerde şu riskler daha yüksektir:
- Körlük: Yeni doğan bebeklerin gözlerini doğumdan hemen sonra ilaçla tedavi etmek göz enfeksiyonlarını önleyebilir.
- Eklem enfeksiyonu
- Hayatı tehdit eden kan enfeksiyonu
Hamile kadınlarda, fark edilir edilmez bel soğukluğu tedavisi, hem anne hem de bebek için bu sorunların risklerini azaltacaktır. Bel soğukluğu enfeksiyonunuz varsa ya da bebeğiniz göz enfeksiyonu geçiriyorsa, bebeğiniz de antibiyotik kullanacaktır.