Hamileyseniz, karnınızın şeklinden ya da mide bulantılarınızdan bebeğinizin cinsiyetini tahmin etmeye çalışıyor olabilirsiniz. Ancak ultrason gibi yöntemler olmadan bebeğinizin cinsiyetini öğrenmeniz mümkün değildir. Bununla birlikte günümüzdeki teknolojik ilerlemeler sayesinde bebeğin cinsiyetini 10 hafta gibi erken dönemlerde öğrenmek mümkün olmaktadır.
Bebeğinizin cinsiyetinin ne zaman belli olacağını ve bebeğinizin cinsiyetine dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda öğrenebilirsiniz.
Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Öğrenilir?
Günümüzdeki teknolojik gelişmeler mevcut değilken bebeğin cinsiyetini tahmin etmek için herhangi bir bilimsel dayanağı olmayan yöntemler kullanılmaktaydı. Ancak günümüzde bebeğin cinsiyetini doktor ziyaretleriniz sırasında kolayca öğrenebilirsiniz.
Bebeğinizin cinsiyetini ne zaman öğrenebileceğiniz, kullanılan yönteme göre farklılık gösterecektir. Bebeğin cinsiyetinin öğrenilebileceği prosedürlerden bazıları şunlardır:
İnvaziv olmayan prenatal test (NIPT)
İnvaziv olmayan prenatal test (NIPT), fetüste Down sendromu gibi genetik ya da kromozomal anomaliler olup olmadığını öğrenmek için kullanılmakla birlikte bebeğin cinsiyetini öğrenmeyi de sağlamaktadır. Bu test genelde gebeliğin 10. haftasından sonra yapılmaktadır.
NIPT sırasında anneden alınan kan analiz edilmekte ve bu uygulama, fetüs açısından herhangi bir risk teşkil etmemektedir. NIPT ile kan örneği, bazı kromozomal bozukluklar bakımından taranmakta ve bu esnada bebeğin cinsiyeti de öğrenilebilmektedir.
Koryon villus örneklemesi (CVS) ya da amniyosentez
Bazı hamileler için önerilen bu yöntemler ile fetüsteki genetik anomaliler taranmaktadır. Testler, bebeğin cinsiyetini öğrenmek için yapılmamakla birlikte fetüsün kromozomlarına bakılarak cinsiyet öğrenilebilmektedir.
Amniyosentezde amniyon sıvısından örnek almak için karından rahme bir iğne sokulmaktadır. Bu prosedür, az da olsa düşük riskine sahiptir. Amniyosentez genelde gebeliğin 15 ila 20. haftaları arasında yapılmaktadır.
CVS’de ise plasentadan doku örneği alınmakta ve aynı zamanda fetüsün kromozomları kontrol edilmektedir. Bu uygulama genelde gebeliğin 10 ila 12. haftaları arasında yapılmaktadır.
Ultrason
Anne-baba adayları, rutin ultrason taramaları sırasında da bebeklerinin cinsiyetlerini öğrenebilmektedir. Bununla birlikte ultrasonun esas amacı, bebeğin cinsiyetini öğrenmek değildir. Ancak tıbbi nedenlerle yapılan ultrasonlar sırasında bebeğin cinsiyetini öğrenmek mümkün olmaktadır.
Gebeliğin genelde 18 ila 22. haftaları arasında yapılan detaylı ultrason ile fetüsün düzgün bir şekilde gelişip gelişmediği kontrol edilmektedir. Ultrason sırasında bebek çeşitli şekillerde ölçülmekte, bebeğin ağırlığı tahmin edilmekte, plasenta incelenmekte ve organlar kontrol edilmektedir.
Diğer yöntemlerin aksine ultrasonda fetüsün gelişmekte olan cinsel organına bakılarak cinsiyet tahmini yapılmaktadır. Bu da fetüsün cinsel organlarını gizleyecek konumda olması durumunda yanlış tahmine yol açabilmektedir.
Bebeğin Cinsiyetini Ne Belirler?
Bebeğin cinsiyetini kromozomları belirlemektedir. İnsanların çoğunda 46 kromozom bulunmaktadır. Kadınlarda iki X kromozomu (46XX) bulunurken erkeklerde ise bir X ve bir Y kromozomu (46XY) bulunmaktadır.
Yumurtanın kendisinde bir adet X kromozomu vardır. Bu nedenle diğer kromozomun X mi yoksa Y mi olacağına sperm karar vermektedir. Yani bebeğin cinsiyeti belirleyen babadır.
Bebeğin Cinsiyeti Nasıl Tahmin Edilir?
Bebeğinizin cinsiyetini muayene sırasında öğrenmeden önce sabırsızlanıyorsanız, bilimsel dayanağı olmayan yöntemlerden yalnızca eğlence amaçlı faydalanabilirsiniz. Bebeğin cinsiyetini tahmin etmede pek çok yöntem bulunmakla birlikte ultrason gibi kesin yöntemler dışında bebeğinizin cinsiyetini doğru tahmin etme ihtimaliniz yüzde 50 olacaktır.
Bebeğin cinsiyetini tahmin etmeye yardımcı olduğu iddia edilen yöntemlerden bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.
Linea nigra
Bazı hamilelerde görülen ve karnın üzerinde bir çizgi halinde ortaya çıkan linea nigra’nın, bebeğin kız olduğuna işaret ettiği söylenmektedir. Bununla birlikte çizginin pubik kemiğinden göğüs kafesine kadar uzanması durumunda ise bebeğin erkek olacağı iddia edilmektedir.
Mide yanması
Mide yanması, bebeğin cinsiyetini tahmin etmede kullanılan yöntemlerden bir diğeridir. Mide yanması olan annelerin genelde kızı olacağı ve bebeğin çok fazla saçı olacağı söylenmektedir.
Ciltte değişiklikler
Cildin kuruluğunun da bebeğin cinsiyetiyle ilişkili olduğunu söyleyenler bulunmaktadır. Cildiniz kuruysa erkek, cildiniz yumuşaksa kız bebeğiniz olabilir.
Hamile karnı
Bebeğin, karnın aşağısında durması halinde erkek olacağı söylenir. Yukarıda ve önde olması durumunda ise kız olacağı söylenir. Ancak her kadının vücut şekli farklı olduğundan bu yönteme bakarak bebeğin nerede durduğunu anlamak zor olacaktır. Ayrıca annenin kas tonusu da gebelikte karnının nasıl görüneceğini belirleyecektir.
Bebeğin kalp atış hızı
Şehir efsanelerinden en ünlülerinden bir tanesi, bebeğin kalp atış hızının cinsiyetiyle ilişkili olduğudur. Bebeğin kalp atışının dakikada 140’ın üzerinde olması durumunda kız olacağı söylenir. Dakikada 140 atışın altında ise bebeğin erkek olacağı söylenir.
Annenin saçları
Saçların eskisine göre daha seyrek ve daha cansız görünmesinin, bebeğin kız olacağına işaret ettiği söylenir. Daha canlı ve daha kalın saçların ise bebeğin erkek olacağına işaret ettiğini söyleyenler vardır.
Mide bulantısı
Kız bebek sahibi olacak annelerin daha sık mide bulantısı yaşadığı söylenir. Erkek annesi olacak kadınların ise daha az mide bulantısı yaşadığı düşünülür. Bu şehir efsanesinin, kız bebeklerin annede daha fazla hCG üretilmesine neden olarak mide bulantılarına yol açtığı gibi bir bilimsel dayanağı olabileceği düşünülmektedir.