Az Gelen Adet Kanaması

Adet kanaması, çeşitli nedenlerden dolayı değişiklik gösterebilir ve normalden az gelebilir. Vücut ağırlığı, egzersiz ve stres gibi faktörler, az gelen adet kanamasına yol açabilir. Adet kanamasının az olması genellikle ortada bir sorun olduğuna işaret etmemekle birlikte stres ya da kilo verme veya gebelik gibi durumlarda adet kanaması azalabilir.

Az gelen adet kanamasının olası nedenlerine, adet kanamasını çoğaltmak için neler yapabileceğinize ve ne zaman doktora gitmeniz gerektiğine dair merak ettiklerinize bu yazıda göz atabilirsiniz.

Az Gelen Adet Kanaması Nedenleri

Her kadının adet döngüsü ve adet kanaması birbirinden farklıdır. Hatta adet kanamasının aydan aya değişiklik göstermesi de normaldir. Adet kanamasının az gelmesine neden olan faktörlerden bazılarını aşağıda okuyabilirsiniz.

Kilo verme ya da alma

Kısa zamanda çok fazla kilo verdiyseniz ya da aldıysanız, adet döngünüzde farklılıklar görebilirsiniz. Zayıfsanız, yağ kaybettiğiniz için yumurtlamanız durabilir. Çok fazla egzersiz yapmanız durumunda ise vücudunuzdaki hormonlarda meydana gelen değişimler nedeniyle adet kanamanız etkilenebilir.

Stres

Stres, sevdiğiniz birini kaybetmek gibi duygusal nedenlerden ya da iş veya ev yaşamında karşılaştığınız sorunlardan kaynaklanabilir. Aşırı stres, vücudunuzu ve adet döngülerinizi etkileyerek adet kanamanızın az gelmesine yol açabilir.

Doğum kontrol yöntemleri

Doğum kontrol yöntemleri de adet kanamasında değişikliklere yol açabilmektedir. Doğum kontrol hapı ya da hormonlu spiral kullanan kadınlarda adet kanamasının normalden az gelmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Bununla birlikte adetinizdeki değişikliklerden rahatsız oluyorsanız, adet kanamanızı etkilemeyecek yöntemlere başvurabilirsiniz. Bunun için ise kondom ve bakır spiral gibi yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

Yaş

Yaşınız ilerledikçe adet kanamanızda değişiklikler meydana gelebilir. Menopoz öncesi dönemde adet kanamanızın eskisine göre daha hafif olduğunu fark edebilirsiniz. Adet kanamasının azalması, artık doğurgan olunmadığı anlamına gelmemekle birlikte gebe kalma ihtimalinin azalmaya başladığı anlamına gelmektedir. Bu nedenle bu dönemde gebe kalmak istemiyorsanız, doğum kontrol yöntemlerini kullanmanız gerekir.

Gebelik

Aktif cinsel hayatı bulunan kadınlarda adet döngülerinde değişime neden olan faktörlerden bir diğer gebeliktir. Gebeliğin başlarında bazı kadınlarda görülen lekelenme ya da hafif kanama bazen hafif geçen adet dönemi olarak düşünülebilmektedir. Bu nedenle adet görmeniz gereken zamandan birkaç gün önce hafif bir kanamayla karşılaştıysanız, gebelik testi yaptırmanız faydalı olacaktır.

Emzirme

Emzirme döneminde bazı kadınlar adet görmemektedir. Süt üretiminden sorumlu hormonlar, yumurtlamayı engelleyebilmekte ve adet görmeyi geciktirebilmektedir. Bu nedenle emziriyorsanız, doğum sonrası adet görmeniz aylar geçmesi gerekebilir.

Bununla birlikte henüz adet görmüyor olsanız dahi emzirme döneminde gebe kalmanız mümkündür. Bunun nedeni, adet görmeden önce yumurtlamanızdan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle emzirme döneminde korunmasız ilişkiye girdiyseniz ve lekelenme gibi hafif kanama yaşıyorsanız, bu kanama yerleşmeden kaynaklanıyor olabileceği için gebelik testi yapmalısınız.

Polikistik over sendromu (PKOS)

Adet düzensizliğiniz varsa ya da adet görmüyorsanız, vücutta hormon değişikliğine neden olan ve yumurtaların olgunlaşmasını engelleyen polikistik over sendromuna (PKOS) sahip olabilirsiniz.

PKOS’taki hormonal değişiklikler, adet döngüsünü etkilemenin yanı sıra şunlara neden olabilmektedir:

  • Vücut ağırlığında değişim
  • Akne
  • Yüzde kıllanma
  • Kısırlık

PKOS teşhisi, ultrason ile gerçekleştirilmektedir. PKOS, yumurtalıklarda kist oluşumuna neden olduğu için doktorunuz kilo vermenizi ve adetinizin normale dönmesi için doğum kontrol hapı kullanmanızı isteyebilir. Ayrıca diyabetiniz varsa bunun için de ilaç kullanmanız gerekebilir. Diyabet ilacı ile insülin seviyelerinizin kontrol altına alınması, yumurtlamanızı sağlayarak adet döngünüzün düzenlenmesine yardımcı olabilir.

Diğer sağlık sorunları

Bazı sağlık sorunları da adet kanamasının hafif olmasına yol açabilmektedir. Örneğin, Asherman sendromu, nadir olarak görülmekle birlikte adet kanamasının rahimde kalmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle adet kanamanız hafif olmasına rağmen şiddetli adet sancısı gibi belirtileriniz varsa doktora gitmeyi ihmal etmemelisiniz.

Az Gelen Adet Kanaması Nasıl Çoğaltılır?

Az gelen adet kanasının çeşitli nedenleri olabilir. Adet kanamasının bir kez az gelmesi bir sorun olmamakla birlikte az gelen adet kanaması, tekrarlayan bir durumsa ve başka belirtilere neden oluyorsa tedavi olmanız gerekebilir.

Doktorunuz, adet kanamasının az gelmesine neden olan faktörleri değerlendirecek ve çeşitli testler ile sorunu saptayarak uygun bir tedavi planı oluşturacaktır.

Adetin sürekli olarak az gelmesi durumunda yaşam tarzında yapılacak bazı değişiklikler ve ilaçlar ile adetin çoğaltılması mümkün olabilir. Bazense hormonlu doğum kontrol yöntemleriyle adet kanamalarının daha düzenli hale gelmesi sağlanabilir.

Az gelen adet kanamasının nedeni ciddi bir sorunun belirtisi olarak ortaya çıkıyorsa başka ilaçların kullanılması ve müdahalelerin yapılması da gerekli olabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Adet kanamanız, altta yatan bir neden olmadan az geliyor olabilir. Ancak aşağıdaki durumlarla karşılaşmanız halinde bir an önce doktorunuzla görüşmeniz gerekir:

  • Üst üste üç ay adet görmemek ve gebe olmamak
  • Gebe olabileceğini düşünmek
  • Adet düzensizliği yaşamak
  • Adet dönemleri arasında kanama yaşamak
  • Adet döneminde ağrı hissetmek

Bunların yanı sıra rahatsızlık verici başka belirtileriniz olması halinde de doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.

Leave A Comment