Androjen duyarsızlık sendromu, kişinin genital ve üreme organlarının gelişimini etkileyen bir rahatsızlıktır. İki farklı türü vardır, bir tanesi tam androjen duyarsızlığı, diğeri ise kısmi androjen duyarsızlığıdır.
Tam androjen duyarsızlığına sahip olan kişinin cinsel organları kadın görünümündedir.
Kısmi androjen duyarsızlığına sahip olanlarda ise bu uzuvlar kadın veya erkek görünümünde olabilirler. Kısmi androjen duyarsızlığı özellikle bebeklerin cinsel organlarının erkek veya kız olmalarına göre beklendiği şekilde görünmemesi sayesinde keşfedilir.
Androjen duyarsızlığına sahip olan insanların bedenlerini ve cinsel gelişimlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilecek özel psikologlar da bulunmaktadır.
Androjen duyarsızlığına sahip olan bireylerin cinsel gelişimi, onların hamile kalmalarına izin vermez ve ayrıca partnerlerini de hamile bırakamazlar. Ancak başka yöntemler ile ebeveyn haline gelmeleri mümkündür.
Androjen Duyarsızlığının Sebebi Nedir?
Androjen duyarsızlığı, anne tarafından geçen bir gendeki değişimden kaynaklanır.
Androjen duyarsızlığına sahip olan insanlarda XY kromozomları bulunsa da, beden testosterona ya hiç tepki vermez ya da az tepki verir. Bu da tipik erkek gelişimine engel olur.
Penis oluşmaz veya az gelişmiştir. Yani çocuğun genital organları kadınsı olabilir veya erkek olarak az gelişmiş olabilir.
Çocukta testisler tamamen veya kısmen inmemiş olabilir. Fakat rahim veya yumurtalıklar yoktur.
Bu geni taşıyan kadının kendisinde androjen duyarsızlığı olmayacaktır ancak her çocuğunda bu rahatsızlığın olma ihtimali %25’tir.
Androjen Duyarsızlığının Türleri
Androjen duyarsızlığının iki temel türü vardır. Bunlar bedenin testosteronu ne derecede kullanabildiğine göre değişkenlik gösterirler.
Bunlar şöyle:
- tam androjen duyarsızlığı sendromu – burada testosteronun cinsel gelişim üzerinde hiç etkisi yoktur ve bu nedenle genital organlar tamamen kadındırlar
- kısmi androjen duyarsızlığı sendromu – burada testosteronun cinsel gelişim üzerinde bir miktar etkisi vardır ve bu nedenle organlar ne erkek ne de kadına uygundurlar
Kısmi androjen duyarsızlığı genellikle doğumda keşfedilir çünkü cinsel organlar farklı görünürler.
Tam androjen duyarsızlığını keşfetmek ise daha zordur çünkü cinsel uzuvlar herhangi bir kızınkinden farklı değillerdir. Genelde ergenliğe kadar keşfedilmez çünkü ergenlikte adetlerin başlamaması ve etek altı ile koltuk altı tüylenmelerin başlamaması ile dikkat çekmeye başlar.
Androjen Duyarsızlığı ile Yaşamak
Androjen duyarsızlığına sahip olan çocuklar ve ebeveynleri genellikle onları destekleyen bir ekibe sahip olurlar. Bu ekip çocuğun cinsel gelişimini anlamasına yardımcı olur. Kısmi androjen duyarsızlığı durumunda çocuğun erkek mi kız olarak mı yetiştirileceğine dair öneride bulunulabilir.
Kısmi androjen duyarsızlığına sahip çocuklar erkek veya kız olarak yetiştirilebilirler ve bu genellikle testosteron da dahil olmak üzere bedenlerinin hormonlara ne düzeye kadar tepki verdiğine göre belli olur.
Siz ve uzman ekip çocuğun en yüksek faydası için nasıl ilerleneceğine dair bir karar verirsiniz.
Tam androjen duyarsızlığına sahip olan çoğu çocuk kız olarak yetiştirilir.
Çocuğun cinsel gelişimini öğrendikten sonra ve bedeninin nasıl gelişip büyüyeceğini anladıktan sonra, uzmanınız gelecekte sahip olabileceği tedavi seçeneklerini de açıklayacaktır.
Destek ve Tavsiye
Siz ve çocuğunuz androjen duyarsızlığını anlamak ve onunla başa çıkmak için psikolojik destek alabilirsiniz.
Çocukların henüz çok gençken psikolojik desteğe ihtiyaçları olmayabilir. Ancak büyüdükçe bedenlerini ve onun nasıl işlediğini anlamaları gerekecektir. Onunla androjen duyarsızlığı hakkında konuşmak için profesyonel destek almanız yardımcı olacaktır.
Cinsiyet Kimliği ve Cinsiyet Disforisi
Androjen duyarsızlığına sahip olan pek çok çocuk büyüdükleri cinsiyette olduklarını hissetmeye devam ediyorlar.
Fakat bazı durumlarda daha büyük çocuklar ve yetişkinler, cinsel kimliklerinin büyütüldükleri cinsiyete uymadığını fark edebiliyorlar. Buna cinsiyet disforisi adı verilir.
Cinsiyet disforisine sahip olan insanlarda genellikle karşı cinsiyette veya cinsiyetsiz olarak yaşama arzusu vardır.
Bu nedenle fiziksel görünümlerini cinsel kimlikleri ile daha uyumlu hale getirmek için tedavi talep edebilirler. Böylece kendilerini tanımladıkları şekilde görünmeleri olanaklı olur.
Eğer çocuğunuzda androjen duyarsızlığı bulunuyorsa, cinsel kimlik konusu hakkında bilgi edinmeniz gerekir.