Alkol Spermi Öldürür Mü?

Bir yıl boyunca düzenli ve korunmasız olarak cinsel ilişkiye girilmesine rağmen hamilelik elde edilememesi kısırlık olarak tanımlanır. Çocuk sahibi olmaya çalışan çiftlerin %15’inde bir çeşitli kısırlık faktörünün etkili olduğu tahmin edilmektedir. Doğurganlık sorunlarına ek olarak, bazı yaşam tarzı alışkanlıklarının da gebelik elde edilmesini engellediği bilinmektedir.

Doğurganlık söz konusu olduğunda, gerçekleri bilmek isterseniz. Ve, çocuk sahibi olma hedefinizi nasıl gerçeğe dönüştüreceğinizi de bilmeniz gerekir. İnternette biraz araştırma yaptığınızda, sperm kalitesini olumlu ya da olumsuz etkilediği bildirilen pek çok faktörle karşılaşabilirsiniz. Söylentilerin çoğu belirli yiyecekleri, içecekleri ve günlük alışkanlıkları içerir. Sigara içmenin, hem kadın hem de erkek doğurganlığını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Peki, alkol için de aynı şey söylenebilir mi? Alkol, erkek doğurganlığını azaltabilir mi? Bu yazıda, “alkol spermi öldürür mü?” sorunuzun cevabını arayacağız!

Beslenme ve Kısırlık

2017’de yapılan bir doğurganlık çalışmasında, çeşitli besinlerin hamile kalma şansını %80’e kadar arttırabileceği bulunmuştur. Bu besinlerden bazıları ise şöyledir:

  • Tekli doymamış yağlar (avokado ve zeytinyağı)
  • Tam tahıllar
  • Bitkisel demir kaynakları
  • Multivitamin takviyeleri
  • Yağlı süt ürünleri

Daha sağlıklı bir diyet uygulamak, doğurganlık için en iyisidir. Ek olarak, obez erkekler kısırlık açısından daha fazla risk altındadır. Obezite; sperm sayısının ve sperm hareketliliğinin azalmasına neden olabilir. Ek olarak, fiziksel aktiviteyi arttırmak da sağlıklı bir kiloyu koruyabileceğinden, sperm kalitesi açısından faydalı olabilir.

Alkol ve Kısırlık

Alkol tüketimi, erkeklerde cinsel isteğin azalmasına ve sperm kalitesinin düşmesine neden olabilir. Ayrıca, erkeklerde iktidarsızlığa neden olabildiği de bilinmektedir. Kadınlarda ise, fetal gelişimi ve yumurtlamayı olumsuz etkilediği bilinmektedir. Çocuk sahibi olmaya çalışıyorsanız, tüm alkollü içeceklerden uzak durmak en iyisidir.

Ara sıra alkol almanın doğurganlığınızı etkilemesi mümkün değildir. Ancak, aşırı tüketildiğinde sperm kalitesi düşebilir, testosteron seviyeleri düşebilir ve ereksiyon problemleri meydana gelebilir. Ayrıca, hem genel vücut sağlığı hem de üreme sağlığını olumsuz etkileyen karaciğer hasarına neden olabilir. Ne kadar alkolün doğurganlığı olumsuz etkilediği tam olarak bilinmediğinden, ölçülü tüketmek ve aşırıya kaçmamak en iyisidir. Ayrıca, bir bebek sahibi olmaya çalışmadan en az 3 ay önce alkol tüketimini azaltmanız, hatta kesmeniz önerilmektedir.

Ne Kadar Alkol Erkek Doğurganlığını Etkiler?

Sosyal olarak alkol tüketimi son derece yaygındır. Ancak, bağımlılık olarak nitelendirilen aşırı içmek durumu, sağlığı pek çok yönden olumsuz etkilemektedir.

2015 yılında Amerika’da yapılan bir ankette, 18 yaş üzeri kişilerin ortalama %30’unun alkol tükettiği bulunmuştur. Uzmanlara göre ise, günde 2 adetten fazla alkol tüketimi, erkekte testosteron seviyelerinin düşmesine ve sperm sayısının azalmasına neden olabilir.

Alkol Erkek Doğurganlığını Neden Olumsuz Etkiler?

Erkeklerde alkol tüketimi, aşağıdakileri olumsuz etkileyebilir:

  • Testosteron seviyelerini düşürebilir ve östrojen seviyelerini yükseltebilir
  • Testisleri küçülterek kısırlığa ya da iktidarsızlığa neden olabilir
  • Sperm üretimini olumsuz etkileyebilir
  • Erken boşalmaya neden olabilir
  • Sağlıklı spermin şeklini, hareketini ve boyutunu değiştirebilir

Alkole ek olarak, uyuşturucu maddelerin kullanımı da kısırlık riskini arttırır. Ayrıca, aşırı alkol tüketiminin neden olduğu karaciğer hasarı da erkekte sperm kalitesini düşürebilir.

Yapılan bazı çalışmalarda; hayatının erken aşamalarında ve daha sonraki yıllarda alkol tüketimi, DNA’da da değişikliklere yol açabilir. Yani, çeşitli kalıtsal sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir. Yine de, bu bağlantının doğrulanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Haftada 25 Birimden Fazla İçki Erkekte Sperm Kalitesini Etkiliyor

Bazı faktörlerin sperm kalitesini etkilediği bilinmekle birlikte, aşırı içki tüketimi ve sperm kalitesi arasında da önemli bir bağlantı olup olmadığı merak ediliyor. Bazı araştırmalarda, ikili arasında önemli bir bağlantı olmadığı bulunsa da, alkol tüketiminin hormon seviyeleri üzerinde etkilere sahip olduğu bulunmuştur.

Alkol içmek, testosteron seviyeleri üzerinde değişikliklerle ilişkilendirilir. Haftalık tüketilen alkol miktarı arttıkça, testosteron seviyelerindeki değişiklikler de artış göstermektedir. Ek olarak; testosteron seviyelerindeki artış, cinsiyet hormonu bağlayıcı “glubolin” de de azalma ile ilişkilendirilmektedir.

Bir çalışmada; erkeklerde haftalık tüketilen alkol miktarı ne kadar yüksekse, sperm kalitesinin o kadar düşük olduğu bulunmuştur. Bu etkiler, haftada 5 ya da daha fazla birim alkol tüketen erkeklerde; ancak, en çok haftada 25 birim ve daha fazla alkol içen erkeklerde görülmüştür. Haftada 40 birim ve üzeri alkol alan erkeklerde ise, toplam sperm sayısının ortalama %35 oranında daha düşük olduğu bulunmuştur. Araştırma verileri, haftada 1-5 birim arası alkol miktarının sperm kalitesini belirgin bir şekilde etkilemediğini göstermektedir.

Yukarıda bahsedilen araştırmada, alkol ile ilgili elde edilen verilere ek olarak; sperm kalitesi daha düşük olan erkeklerin, daha sağlıksız yaşam tarzlarına alışkanlığına sahip oldukları da bulunmuştur.

Erkek Doğurganlığı Nasıl Arttırılır?

Hamilelik söz konusu olduğunda, genellikle kadın sağlığına daha fazla önem verilmektedir. Ancak, bir çift çocuk sahibi olmayı planladığında, erkek doğurganlığı da önemlidir.

Genel vücut sağlığını ve yaşam koşullarını iyileştirmek; doğurganlığı, gebeliği ve çocuğunuzun gelecekteki sağlığını da olumlu etkileyebilir. Peki, bir erkek doğurganlığı için uzmanların tavsiyeleri nelerdir?

  • Alkol tüketimini haftada 1-5 birim arası olacak şekilde azaltın.
  • Sigarayı bırakın.
  • Risk altında olduğunuzu düşündüğünüz herhangi bir neden varsa, doğurganlığınız için gerekli testleri yaptırın.
  • Fazla kilonuz varsa kilo verin.
  • Testis sıcaklığını vücut sıcaklığının biraz altında tutun.
  • Sıcak banyo, hamam, sauna ve buhar odalarından kaçının
  • Kucağınızda bir dizüstü bilgisayar ile uzun süre oturmayın
  • Bol pantolon ve iç çamaşırları tercih edin
  • Uzun süre oturmak ve bisiklete binmekten kaçının
  • Günde 5 porsiyon taze meyve ve sebze tüketin
  • Haftada 3 kez en az 20-30 dakika egzersiz yapın

Sonuç olarak…

Çok fazla alkol içmek doğurganlığınızı olumsuz etkileyebilir. Düzenli olarak önerilen miktarın üzerinde alkol tüketimi, doğurganlık sorunlarına neden olabilir. Önerilen sınır, haftada 14 birim alkoldür.

Erkekte aşırı alkol tüketimi, aşağıdakilere neden olabilir:

  • Cinsel isteksizlik
  • Sperm kalitesi ve sayısında düşüş

Bununla birlikte, aşırı alkol tüketimine son verirseniz, bu etkiler tersine dönebilir.

Uzmanlar; bir çift çocuk sahibi olmayı deniyorsa, güvenli olanın hiç alkol tüketmemek olduğunda hem fikir. Bu nedenle, çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız, alkol tüketimini sınırlandırmak, hatta hiç tüketmemek en iyisidir.

Leave A Comment