9. Hafta Gebelik

Gebeliğinizin 9. haftasında bebeğiniz doğduğunda hayatınızda nelerin değişeceği hakkında düşünmeye başlamış olabilirsiniz. Bu dönemde, eşinizle birlikte bebeğiniz dünyaya geldiği zaman maddi olarak rahat olmak için doğuma kadar elinizde fazla para olması için uğraşıyor olabilirsiniz. Ayrıca bu dönemde bir işte çalışıyorsanız şirketinizin annelik iznine karşı tutumunu da gözlemlemeye başlayabilirsiniz. Bu sayede patronunuza hamile olduğunuz haberini vereceğiniz zaman onunla beklentilerinizi ve annelik izni planınızı konuşabilirsiniz.

9. Hafta Gebelik Belirtileri

Gebeliğinizin 9. haftasında hCG değeriniz en üst seviyelerdedir. Bu da gebeliğinizin 9. haftasının gebelik belirtilerini en yoğun olarak yaşadığınız dönem anlamına gelmektedir. Ama korkmayın, sadece birkaç hafta içinde hormonlarınız normale dönmeye başlayacak ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.

Gebeliğin 9. haftasında yaşanan belirtiler şunlar olabilmektedir:

Ruh halinde değişim: Gebelikte salgılanan hormonlar arttıkça ve vücudunuzda mide bulantısı ve yorgunluk gibi belirtiler baş göstermeye başladıkça bu durumdan rahatsız olabilir ve duygularınızı kontrol etmekte zorlanmaya başlayabilirsiniz. Bu durumda normal temponuzu biraz düşürmeniz, arada dinlenmeniz ve stresli ortamlardan kaçınmanız faydalı olacaktır.

Sabah bulantıları: Hamilelerin yaklaşık yüzde 80’i mide bulantısı yaşamaktadır. Ancak bu bulantı sadece sabah olabileceği gibi günün herhangi bir zamanında da meydana gelebilmektedir. Mideniz bulanıyorsa kendinizi kötü hissediyor ya da düzenli olarak kusuyor olabilirsiniz. Gebeliğinizin 9. haftasında ikiz gebelik yaşıyorsanız mide bulantılarını daha ağır yaşamanız söz konusu olabilir. Bu dönemde bulantılar en kötü seviyededir, yani bundan sonrası daha kötüsü olamayacağı ve bulantılar azalma eğiliminde olacağı için sevinebilirsiniz. Mide bulantılarına karşı iyi hissetmek için size iyi gelen yiyecek ve içecekleri bulmanız önemlidir. Bazı anne adayları zencefili rahatlatıcı bulurken kimileri de sık sık yiyerek ya da atıştırarak bulantıya çözüm bulmaktadırlar.

Sık idrara çıkma: Hamilelikte rahminiz genişlediği ve pelvik bölgeye kan akışı olduğu için hamilelik öncesine göre daha sık idrara çıkıyor olabilirsiniz. Ancak bu durum su içmenizin önüne geçmemelidir. Hamilelikte vücudunuzun susuz kalmaması çok önemlidir. O nedenle durumu kabullenmeli ve ihtiyaç duydukça tuvalete gitmelisiniz.

Yorgunluk: Hormonlarınız, 9 haftalık fetüsün gelişimi ve büyümesi için durmaksızın çalışırken kendinizi bitkin hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Gün içinde çok yorgun hissediyorsanız daha fazla uyumayı denemeli, sağlıklı atıştırmalıklar yemeli ve öğün atlamamalısınız. İkinci trimesterde, ilk trimesterdeki yaşadığınız yorgunluk azalacaktır.

Burun tıkanıklığı: Hamilelikte mukus üretimi artmaktadır. Bu nedenle burun akıntınız daha fazla olabileceği için elinizin altında mendil bulundurmayı ihmal etmeyin.

Baş ağrısı: Hamilelikte değişen hormonlar baş ağrısına da neden olabilmektedir. Ayrıca hamilelikte susuz kalmanız, kafeini bırakmanız, açlık, uykusuzluk ve stres gibi etkenler de baş ağrısını tetikleyebilmektedir. Diğer belirtiler gibi baş ağrısı ile başa çıkmak için de her birkaç saatte bir sağlıklı atıştırmalıklar tüketmeniz, uykunuzu almanız ve bol bol su içmeniz önemlidir. Baş ağrılarınız için ilaç kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerekir. Pek çok uzman asetaminofenin güvenli olduğunu söylerken naproksen ve ibuprofen etken maddelerinin ise güvenli olmadığını söylemektedir. Baş ağrılarınız için kullanabileceğiniz ilaçlar hem sağlık geçmişinize hem de aldığınız diğer ilaçlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

9. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Pek çok anne adayı gebeliğinde 9. haftaya geldiğinde pantolonlarını kapatmakta zorluk çekmeye başlar. Bu dönemde rahminiz bebeğe uygun bir ortam hazırlamak için genişlemeye başlar. Hatta 9. haftanızda hamileliğiniz dışardan belli olmaya başlayabilir.

Gebeliğin 9. haftasında kilo alımı tavsiye edilmektedir. Doktorunuz gebeliğiniz süresince ne kadar kilo almanız gerektiğinizi gebelik öncesi vücut kitle endeksinize göre belirleyecektir. Örneğin, hamile kalmadan önce vücut kitle endeksinde kilonuz normal ise hamilelikte 11-15 kilo almanız yeterlidir. İlk trimesterde ise yarım kilo ile 2 kilo arasında artış yeterli olmaktadır. Ancak ikiz gebelik yaşıyorsanız 9. hafta itibariyle her hafta yaklaşık yarım kilo almanız gerekecektir.

Her ne kadar gebelik boyunca kilo almak gerekse de mide bulantısı ve bazı yiyeceklerden tiksinme nedeniyle gebeliğin 9. haftasındayken kilo almak mümkün olmadığı gibi kilo veriyor da olabilirsiniz. Bu konuda endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşmalısınız. Ancak bu dönemde az miktarda yaşanan kilo kayıpları normal olmaktadır. Mide bulantılarınız azalıp iştahınız artmaya başladıkça kilonuz olması gerektiği düzeye gelecektir.

Ciddi seviyede mide bulantısı yaşayan hamilelerin ise tıbbi tedavi görmesi gerekebilir. Gebelikte mide bulantısı ve kusma yaygın olarak görülse de bazı kadınlar bu belirtileri doktorlarıyla paylaşma gereği görmezler. Ancak bulantılardan rahatsız oluyorsanız doktorunuzla konuşarak hamilelikte kullanabileceğiniz ilaçların neler olduğunu öğrenebilirsiniz.

Gebelikte yaşanan hiperemezis gravidarum gibi ciddi bir durum karşısında anne adayının hayati tehlike teşkil edecek derecede susuzluk yaşayabilmesine neden olabilmektedir. Gebelik süresince sıvı alımında zorlanıyor, kilo kaybediyor ya da bayılıyorsanız bir an önce doktorunuza muayene olmalısınız. Çünkü hiperemezis gravidarum yaşıyorsanız tedavi olmanız gerekmektedir. Ancak bu hastalık tedavi edilebildiği için endişelenmeniz gerekmez. Çok fazla sıvı kaybınız olduysa doktorunuz bunu damar yolu ile sıvı vererek tedavi edebilir ve daha fazla kusmamanız için mide bulantısı önleyici ilaçlar reçete edebilir.

Gebeliğin 9. Haftasında Yapmanız Gerekenler

Gebeliğinizin 9. haftasında mide bulantıları nedeniyle yemek yemek zor gelebilse de protein ve karbonhidrat bakımından zengin gıdalar tüketmeniz önemlidir. Aynı şekilde vücudunuzun susuz kalmaması için bol miktarda su içmelisiniz. Gebelikte bırakmanız gereken zararlı alışkanlıkların başında sigara içmek gelmektedir. Sigara içmek; düşük riskini arttırabildiği gibi plasentada sorunlara, erken doğuma, düşük doğum ağırlığına, ani bebek ölümü sendromuna ve başka sorunlara yol açabilmektedir.

9. haftada şu alışkanlıkları edinmeniz önemlidir:

  • Pişmemiş et ve yumurta ile şarküteri ürünlerinden kaçının.
  • Haftada 2-3 porsiyondan fazla balık yemeyin. Cıva miktarı fazla olan balıklardan uzak durun.
  • Yemeden önce bütün meyve ve sebzeleri iyice yıkayın.
  • Tabakların ve kesme tahtasının temiz olmasına dikkat edin.
  • Günlük olarak dört porsiyon süt ürünü tüketin. Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinden kaçının.
  • Günde bir ya da iki fincandan fazla kafeinli içecek tüketmeyin.
  • Yapay tatlandırıcılardan kaçının.
  • Günlük olarak 1.000 mcg folik asit takviyesi alın.
  • Doktorunuz tarafından tavsiye edilen ve DHA ve EPA bulunduran doğum öncesi vitaminler kullanın.
  • Doğum kusurlarına neden olabileceğinden alkol almayın.

9. Hafta Gebelik Ultrasonu

Doğum öncesi ilk doktor randevunuz 8-12 haftalar arasında gerçekleşecektir. Yani 9. haftaya geldiğinizde doktor randevunuzu gerçekleştirmiş olabilirsiniz. İlk randevunuzda bebeğinizin kalp atışlarını ilk kez görmeniz oldukça heyecan verici olmuştur.

Gebeliğin 8. haftasında ultrason ile görüntüleme genelde transvajinal olarak yapılmaktadır. Bu muayenede doktorunuz vajinanıza prob yardımıyla ses dalgaları yayarak 9 haftalık fetüsün ekranda görüntülenmesini sağlar.

Doğum öncesi muayenenizde bebeğinizi görebileceğiniz gibi dış gebeliğin olmadığı, yani bebeğin rahimde büyümeye başladığı da görülebilmektedir. Ayrıca muayenenizde doktorunuz gebelik kesesi, yolk kesesi ve fetal polü de gösterebilir.

Gebeliğinizin 9. haftasında bebeğinizin yüz hatları gelişmekte ve daha belirgin hale gelmektedir. Bu dönemde eğer yeterince güçlüyse bebeğinizin kalp atışlarını fetal doppler sayesinde duyabilirsiniz.

9. haftada kadınların pek çoğunun aklında düşük riski vardır. Bebeğinizin kalp atışlarınızı gördüyseniz ya da duyduysanız bu risk yüzde 2 ile 9’a kadar düşebilmektedir. Ayrıca yaşınıza bağlı olarak ilerleyen haftalarda düşük riski azalma eğiliminde olacaktır.

Doğum öncesi doktorunuz hormonlarınızı kontrol etmek için kan testi yapmak isteyecektir. Aynı zamanda kan testi ile kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin sayısı ile cinsel yolla bulaşan hastalıkların kontrolü yapılacaktır. Doktorunuz herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmek için pap smear testi de yapmak isteyebilir. Ayrıca idrar testi ile protein seviyesinin sağlıklı olup olmadığı ölçülür.

9 Haftalık Gebelikte HCG Değeri

Gebeliğin 9. haftasında hCG seviyesi  25,700 ile 288,000 mIU/mL arasında olmaktadır. Ancak her hamilede bu değerler değişiklik gösterdiği için hCG seviyeniz hakkında endişelenmemelisiniz.                                                                                                                                                                                            

Gebeliğin 9. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü

Gebeliğinizin 9. haftasında bebeğinizin büyüklüğü yaklaşık bir vişne tanesi kadardır. Bebeğiniz bu dönemde yaklaşık 2.2 cm büyüklüğündedir ve ağırlığı da 14 gr kadardır.

Gebeliğin 9. Haftasında Kanama

Lekelenme şeklinde olan kanamalar hamileliğin ilk 12 haftasında normaldir. Hamileliğin başlarında görülen bu kanamalar adet kanamasından daha az miktarda olmakta ve rengi pembe, kırmızı ya da kahverengi olabilmektedir.

Lekelenme ya da kanama yaşıyorsanız ve bu durumdan endişe duyuyorsanız doktorunuzla görüşerek bunun normal olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Lekelenme yaşayan pek çok kadın sağlıklı bir hamilelik geçirmekte ve sağlıklı bir bebeğe sahip olmaktadır.

Gebelikte görülen kanama, lekelenme şeklinde değil de adet kanaması gibi yoğunsa bu durum dış gebelik ya da düşük sonucu gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle bir anormallik olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyin.

Leave A Comment