Gebeliğinizin 7. haftasında hamile olduğunuzu siz biliyor olsanız da dışardan görenler henüz sizin hamile olduğunuzu anlayamaz. Hamileliğiniz dışardan anlaşılıncaya kadar geçen sürede sizi nelerin beklediğini ve ne gibi değişiklikler yaşayacağınızı merak ediyor olmalısınız.
7. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 7. haftasında çeşitli gebelik belirtileriyle karşılaşabilirsiniz. Bu belirtilerden bazıları günlük hayatınızı etkilemezken bazıları ise gün içinde zorluk yaşamanıza neden olabilir. 7 haftalık gebelikte en sık rastlanan belirtiler şunlardır:
Mide bulantısı: Gebeliğin 7. haftasına geldiğinizde mide bulantısı yaşamaya başlamış olabilirsiniz. Bulantıyla başa çıkmak için bazı yöntemler bulmanız gerekiyor. Kimi anne adayları bu dönemde zencefil ile mide bulantılarına çözüm bulabilirken kimileri ise B6 vitamininden fayda görmektedirler. Ancak bu tarz takviyeler almadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
İlk trimesterden sonra ikinci trimesterde hormonlarınız yavaş yavaş normale dönmeye başladığı için bu dönemde mide bulantıları hafifler ya da ortadan kaybolur. Ayrıca ikiz gebelik yaşayan anne adayları, hamilelik hormonlarının seviyesi daha yüksek olduğu için mide bulantısı yaşamaya daha yatkın olabilmektedir.
Aşerme ya da bazı yiyeceklerden tiksinme: Hamileliğinizde kendinizi garip yiyecekleri canınız çekerken ya da daha öncesinde lezzetli bulduğunuz yiyeceklerden uzak dururken bulabilirsiniz. Hamilelikte bazı yiyecekler mide bulantısı yaşamanıza neden oluyorsa bile bu yiyeceklerden uzak dursanız bile gerekli besini diğer sağlıklı alternatiflerinden almalısınız.
Hamilelikte yaşadığınız mide bulantılarına karşı şunları yapabilirsiniz:
- Sık sık, az miktarda yemeye çalışın.
- Sabah yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker ya da sade mısır gevreği atıştırın.
- Gün boyunca ihtiyaç duydukça dinlenmeye çalışın.
- Limon ya da zencefil koklayın. Limonata içmek ya da karpuz yemek de bulantıya iyi gelebilir.
- Zencefil çiğneyin.
- Öğün atlamayın ve yedikten hemen sonra uzanmayın.
- Baharatlı yiyecekler pişirmeyin ve yemeyin.
- Günlük olarak 50 mg B6 vitamini alın.
- Doktorunuza mide bulantılarınızı engelleyecek takviyeler olup olmadığını sorun.
Akne: Vücudunuzda yaşanan hormonal değişimler sonucu akneler ortaya çıkabilir. Bu aknelere yönelik olarak herhangi bir ürün kullanmadan önce doktorunuza danışın.
Tükürük salgısının artması: Hamile kaldığınızda tükürük salgınızın artacağını beklememiş olabilirsiniz. Tükürük salgısının artmasının nedeni hormonal olabildiği gibi mide bulantısı da bu durumu tetikliyor olabilir.
Ruh halinde değişim: Hormonal değişimler ruh halinize etki etse de hamile olduğunuz fikrine alışmanız da ruh halinizde dalgalanmalar yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle kendinizi aşırı duygusal hissedebilirsiniz.
Kramplar ya da lekelenme: Hamilelik sürecinin başlarında kramplar yaşamanız normaldir. Bu süreçte rahminizde pek çok değişme yaşanmaktadır. Bu nedenle bebeğinizin hareket etmeye başladığını fark etmeden önceki dönemde kramplar yaşıyor olabilirsiniz. Ayrıca hamile kaldıktan sonra rahim ağzı da daha hassas hale geldiği için cinsel ilişki sonrası lekelenme olduğunu görebilirsiniz. Bu belirtiler her ne kadar normal olabilse de bazen bir soruna işaret ediyor olabilir. Yaşanan belirtiler dış gebelik ya da düşük yaşamanın sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bu nedenle kanamanız lekelenme şeklinde değil de adet kanamasından ağır geliyor ve kramplar çok fazla ağrıya neden oluyorsa bir an önce doktorunuza danışmanız yararlı olacaktır.
Yorgunluk: Gebeliğinizin 7. haftasında kendinizi her zamankinden daha yorgun hissedebilirsiniz. Yorgunluk, gebeliğin ilk ve üçüncü trimesterinde yaygın olarak görülmektedir. Bu nedenle geceleri daha erken uyumayı deneyin. Çalışıyorsanız ve iş saatleriniz esnekse işinize daha erken gidip daha erken dönmeyi deneyebilirsiniz. Bu dönemde vücudunuz değişim yaşadığı ve fazla çalıştığı için dinlenmeniz önemlidir.
Enerjinizi arttırmanın bir diğer yolu egzersiz yapmaktır. Hamile kalmadan önce egzersiz yapıyorsanız genelde egzersiz düzeninizde çok az değişiklik yaparak ilk trimesterde yapmaya devam edebilirsiniz.
Egzersiz rutininizde değiştirmek ya da eklemek istediğiniz şeyler varsa bunları yapmadan önce doktorunuza danışarak bu egzersizlerin güvenli olduğundan emin olmalısınız.
Gebeliğin 7. haftasında yukardaki belirtileri yaşayabileceğiniz gibi hiçbirini deneyimlemiyor da olabilirsiniz. Böyle bir durumda pek çok anne adayının aksine şanslısınız demektir. Pek çok kadın 7. haftada belirti görmemeyi endişe verici bulsa da endişelenmeniz gereken bir durum yoktur. Çünkü her kadının hamileliği farklı geçmektedir. Ancak endişeleriniz bulunuyorsa ve belirtilerinizin aşırı olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza danışmalısınız.
7. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin 7. haftasında karnınızda gözle görülür bir değişim görmeyi bekleseniz de henüz bunun için çok erken. Her anne adayının hamileliği farklı geçse de genelde karnın büyümesi ikinci trimesterde gerçekleşmektedir. Ancak ikiz gebelik yaşayan hamileler karınlarının büyüdüğünün daha erken bir dönemde fark edebilirler.
Gebeliğin 7. Haftasında Hazırlık
Henüz hamileliğinizin başlarında olsanız da sağlıklı bir hamilelik geçirmek adına planlarınızı şimdiden yapmalısınız. Gebeliğinizin 7. haftasında şunları yapabilirsiniz:
- İlk muayene tarihinizi almak
Şimdiye kadar doktorunuzla ilk doğum öncesi muayenenizin ne zaman olacağını kararlaştırmadıysanız bunu yapmanın tam zamanı. Pek çok kadının, doktorları ile olan ilk doğum öncesi muayenelerini gebeliklerinin 8. haftasında olur.
Doktor ziyaretiniz sırasında sağlık geçmişiniz, tahmini doğum zamanı, hamilelik riskleri, fiziksel muayene gibi şeylerin üstünde durulacaktır.
- Egzersiz yapmak
Hamilelikte hareket etmeniz çok önemlidir. Bu dönemde günlük yarım saat egzersiz yapmanız idealdir. Her gün yoga, yürüyüş ve yüzme gibi egzersizlerle sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz.
- Sigarayı bırakmak
Sigara içiyorsanız bırakmanız çok önemlidir. Sigara, hamilelikte pek çok komplikasyon yaşanmasına neden olabilmektedir. Bunlara erken doğum ve bebeğin doğum ağırlığının düşük olması dahildir. Ayrıca sigara içmek doğum sonrasında da sorunlara neden olabilir.
7. Hafta Gebelik Ultrasonu
7 haftalık embriyonuz dakika başı yüz tane yeni beyin hücresi üretmektedir. Gebeliğinizin 7. haftasında bebeğinizin sadece beyni değil kalbi de daha kompleks hale gelmektedir. Bu dönemde bebeğinizin böbrekleri, kol ve bacak eklemleri şekillenmeye başlar.
Gebeliğin 7. haftasında doktorunuzla doğum öncesi muayenenizi birkaç hafta içinde gerçekleştirmek üzere anlaşmalısınız. Doktora gittiğinizde kan, idrar ve pap smear gibi testler ve bebeğinizin iyi olup olmadığına bakmak için ultrason ile görüntüleme yapılacaktır. Doktorunuz bebeğin durumunu inceledikten sonra tahmini doğum zamanını size söyleyecektir.
7. haftada genelde ultrasona ihtiyaç duyulmaz, ancak sağlık durumunuza ve doktorunuzun tercihine bağlı olarak 8 veya 9. haftadan önce ultrason görüntülemesi gerekebilir.
Gebeliğinizin 7. haftanızda bebeğinizi ultrasonda görmek için sabırsızlanıyor ya da çoklu gebelik yaşayıp yaşamadığınızı merak ediyor olabilirsiniz. İkiz gebelik yaşıyorsanız 7. haftada iki tane gestasyonel kese olduğu ultrasonda görülebilir. Aynı zamanda hamileliğinizi doğrulamak için yapılan kan testi ile doktorunuz hCG değerlerinize bakarak ikiz gebelik olup olmadığını anlayacaktır. Bazı ikiz bebek anneleri hamileliklerinde hCG seviyesinin yüksekliğine bağlı olarak ciddi mide bulantıları yaşayabilir ve gebelik belirtilerini daha erken görmeye başlayabilirler.
7 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
HCG hamilelik hormonu olarak da bilinen ve özellikle hamileliğin başlarında miktarı hızla artan bir hormondur. Her kadında hCG seviyesi değişiklik gösterebilse de gebeliğin 7 ve 8. haftalarında hCG değeri 7, 650 – 229,000 mIU/ml arasında olmaktadır.
Gebeliğin 7. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
Gebeliğinizin 8. haftasında bebeğinizin büyüklüğü yaklaşık 1 cm kadardır. Bu da yaklaşık olarak bir yaban mersinini referans olarak alabilirsiniz. Geçen haftadan beri bebeğinizin büyüklüğü iki katına çıkmıştır.
Gebeliğin 7. Haftasında Kanama
Dış gebelik, rahmin dışındaki bir bölgede hamileliğin oluşması durumudur. Dış gebelikte hamilelik devam edemez. Bu nedenle aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız doktorunuza bir an önce danışmalısınız:
- Anormal vajinal kanama
- Bayılma ya da birden baş dönmesi
- Düşük tansiyon
- Rektal basınç
- Omuz ağrısı
- Pelvikte ani, kesin ve yoğun bir ağrı
Düşük ise hamilelikte bebeğin kaybı ile sonuçlanır. Düşüklerin çoğu hamileliğin ilk 12 haftasında meydana gelmektedir. Aşağıdaki belirtiler düşük nedeniyle olabileceği için doktorunuzu bir an önce görmelisiniz:
- Kanama ya da lekelenme
- Vajinadan doku geçişi
- Vajinadan pembe akıntı gelmesi
- Karında ya da pelvikte ağrı ya da kramp
- Baş dönmesi, bayılma