6. Hafta Gebelik

Hamile olduğunuzu 6. haftanızda yeni öğrendiyseniz kendinizi duygusal hissetmeniz normaldir. Ayrıca bu dönemde duygusallığın yanında hamilelik belirtilerini de yaşıyor olabilirsiniz. Ancak hamileliğin dokuz ay sürdüğünü düşünürseniz endişelenmeyi bırakmalı ve bebeğinizin gelişine hazır olmak için önünüzde uzun bir süre bulunduğunu unutmamalısınız.

6. Hafta Gebelik Belirtileri

Hamileliğinizin henüz başlarında olduğunuz için hamilelik belirtileri yaşamıyor olabilirsiniz. Bazı kadınlar ise gebeliklerinin 6. haftasında korkunç mide bulantıları yaşayabiliyor. Bu dönemde belirti göstermeniz ya da göstermemeniz normaldir. Gebeliğin

6. haftasında yaşayabileceğiniz belirtiler şunlar olabilmektedir:

Yorgunluk: Vücudunuz hormonal değişimlere uyum sağlamaya çalıştığı için kendinizi enerjisiz hissediyor olabilirsiniz. Yorgunluk sorunu yaşıyorsanız gün içinde daha çok dinlenmeye çalışın.

Gün içinde yaşadığınız yorgunluk için şunları yapabilirsiniz:

  • Gün içinde çalışıyor ya da başka çocuğunuz varsa ona bakıyorsanız kestirmeniz zor olabilse de yorgunlukla savaşmak için fırsat bulursanız kısa sürelerle kestirmeye çalışın.
  • Erken uyuyun.
  • Günün erken saatlerinde bol su tüketin. Gece tuvalete kalkmamak için geç saatlerde fazla sıvı tüketmeyin.
  • Diğer aile bireylerinden bazı ev işlerini yapmalarını isteyin.
  • Enerjiniz arttırmak için kahve gibi kafein içeren içecekler tüketmek yerine meyve ya da meyve suyundan enerji almaya çalışın.

Mide bulantısı: Hamilelik bulantısı, genelde sabahları oluyormuş gibi düşünülse de günün her saatinde ortaya çıkabiliyor. Hatta bazı kadınlar bütün gün mide bulantısı yaşayabiliyor. Bu dönemde ciddi mide bulantıları yaşayan kadınların ikiz bebeklere hamile olma ihtimalleri göz önüne alınmalıdır. Mide bulantınıza karşı iyi gelen yiyecekleri tespit etmeli ve her an elinizin altında bulundurmalısınız. Ayrıca midenizin boş olmasının bulantıyı tetikleyebileceğini unutmayın.

Gebelikte yaşadığınız mide bulantılarını hafifletmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Günde küçük öğünler halinde sık sık yiyin.
  • Midenizi bulandırmayan yiyeceklerinizi yanınızda bulundurun. Pek çok kadın, yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker yemeyi rahatlatıcı bulmaktadır.
  • Baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçının. Hafif yiyecekler midenizin daha rahat hissetmesini sağlayacaktır.
  • Yedikten hemen sonra uzanmayın.
  • Mide bulantısını tetikleyen kokulardan uzak durun.
  • Özellikle kusuyorsanız bol miktarda sıvı almaya çalışın.
  • Doktorunuza midenizi rahatlatacak bitkisel takviye ya da çayların olup olmadığını sorun.
  • Mide bulantınıza iyi gelebileceği için ekşi yiyecekler ve içeceklere şans verin.

Göğüslerde ağrı: Vücudunuzda kan akışı arttığı için göğüsleriniz gebeliğinizin 6. haftasında ağrıyor olabilir. Hamileliğin başlarında dahi vücudunuz kendini bebeğinizi emzirmek için hazırladığından dolayı göğüslerinizin ağrıması normaldir.

Sık idrara çıkma: Her zamankinden daha sık idrara çıkıyorsanız bunun nedeni hamilelik hormonu olan hCG’nin pelvik bölgeye kan akışını arttırmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle hamilelikte sık idrar çıkmanız normal olmakla birlikte idrarınızı yaparken acı hissediyorsanız mutlaka doktorunuza bu durumu bildirmelisiniz. Çünkü böyle bir durum idrar yolları enfeksiyonun belirtisi olabilir.

Gaz ve şişkinlik: Hamilelik hormonlarından biri olan progesteron karnınız ile ilgili sorunlar yaşamanıza neden olabilir. Ayrıca doğum öncesi vitaminleri bebeğinizin sağlığı için önemli olsa da bu vitaminlerin içerisindeki demir de kabızlığa neden olabilmektedir.

Gebelikte yaşadığınız kabızlığa karşı şunları yapabilirsiniz:

  • Bol miktarda sıvı tüketin. Hamile kadınların günde en az 10 bardak sıvı tüketmesi gerekmektedir. İdrarınız koyu sarı renkte ise vücudunuz susuz kalıyor demektir.
  • Bol miktarda meyve, sebze, tam tahıllı ekmek ve mısır gevreği, fasulye ve kuru yemiş yiyerek lif alımınızı arttırın.
  • Egzersiz yapmak hem vücut hem de zihin için önemlidir. Aynı zamanda kabızlığı önlemek için bol bol hareket etmeyi ihmal etmeyin.
  • Doktorunuza sormadan kabızlık giderici ilaçlar kullanmayın.

Ruh halinde değişimler: Gebeliğinizin 6. haftasında hormonal değişiklikler yüzünden kendinizi daha duygusal hissedebilirsiniz. Bu duruma yorgunluk ve kan şekerindeki dalgalanmalar da katkıda bulunuyor olabilir. Duygusal değişimlerden kaçınmak ve kendinizi iyi hissetmek için sağlıklı yiyecekler yemeli ve ihtiyacınız olduğu kadar dinlenmelisiniz.

Kramplar ve lekelenme: Gebeliğin 6. haftasında lekelenme ve kramplar yaşamanız normaldir. Bu belirtiler, dış gebelik ya da düşük konusunda endişelenmenize yol açabilir. Ağrılarınız çok fazlaysa ve kanamanız adet kanaması gibi fazla geliyorsa bir an önce doktorunuza görünmelisiniz.

6. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 6. haftasında karında şişkinlik olması normal olsa da bu haftalarda henüz hamile olduğunuz belli olmaz. 6 haftalık karnınızın içinde bebeğiniz gittikçe daha büyük bir yer kaplamaya başlayacaktır. İkiz gebelik yaşıyorsanız karnınızın daha erken şişmeye başladığını gözlemleyebilirsiniz.

Gebeliğin 6.  Haftasında Hazırlık

Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek için 6. haftada şunları yapmalısınız:

  • Doğum uzmanınızdan randevu alın

Doğum öncesi süreç hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Bu nedenle doğum öncesi ilk randevunuzu bir an önce almalısınız. Kimi doktorlar gebeliğin 6. haftasında randevu vermeyi tercih ederken kimi doktorlar ise 8. haftaya kadar bekler.

  • Multivitaminlerinizi alın

Doğum öncesi vitaminlerinizi almaya başlamadıysanız bir an önce almalısınız. Normalde hamile kalmadan bir yıl öncesinde vitaminlere başlanması önerilmektedir. Doğum öncesi vitaminler sayesinde bebeğiniz ihtiyacı olan besinleri alabilecektir.

  • Sigarayı bırakın

Sigara içmek düşük riskini arttırdığı gibi başka komplikasyonlara da neden olabilmektedir. Sigara, bebeğinizin sağlık sorunları yaşamasına ve doğum ağırlığının düşük olmasına neden olabilir. Bu nedenle hamileliğinizde pasif içicilik de dahil olmak üzere sigaradan uzak durmalısınız.

  • Alkolü bırakın

Hamilelikte alkol içmek özellikle ekstrem durumlarda bebeğin yüz hatlarında anormalliklere, öğrenme güçlüğüne ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

  • Sıcak banyo ve saunadan uzak durun

Sıcak küvette banyo yapmak ya da saunaya girmek hamilelikte düşük yaşama ve fetüste anormallik görülme riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle vücut sıcaklığınızı 38,5 derecenin üzerine çıkaracak aktivitelerden uzak durmalısınız.

  • Sağlıklı beslenin

Gebelik boyunca besleyici gıdalar tüketmeniz çok önemlidir. Mide bulantısı yaşıyor olsanız bile kendinize uygun sağlıklı yiyecekler bularak bunları tüketmelisiniz.

  • Bol bol su için

Hamile olduğunuzda daha fazla su içmeniz gerekmektedir. Hamilelerin günde en az 8-12 bardak su içmesi önerilmektedir. Hamileyken vücudun susuz kalması ciddi hamilelik komplikasyonlarının yaşanmasına neden olabilir. Su içmekte zorlanıyorsanız suya sıkacağınız bir iki damla limon hem mide bulantınızın hem de kusmanızın azalmasına yardımcı olabilir.

  • Kendinizi zorlamayın

Hamileyken egzersiz yapmanız önemli olsa da kendinizi zorlamamalısınız. Yorulduğunuz zaman ise devam etmek yerine dinlenmelisiniz.

6. Hafta Gebelik Ultrasonu

Doktorunuz, gebeliğinizin 6. haftasında doğum öncesi muayenenizi ayarlamak isteyebileceği gibi ilk muayene için birkaç hafta daha beklemek isteyebilir. Çünkü normalde doğum öncesi kontrolü ilk kez 8 ya da 9. haftada gerçekleştirilir. Ancak hamilelik açısında riskli bir durumunuz bulunuyorsa muayenenizin daha önce gerçekleşmesi gerekebilir.

Gebeliğin 6. haftasında vücudunuzun içinde neler olup bittiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bu dönemde bebeğinizin pek çok hayati bölgesi gelişmeye başlar. Bebeğinin bu dönemde dolaşım sistemi oluşuyor olduğu gibi 6. haftada burun, göz, kulak ve yanakları da oluşmaya başlar.

6. haftada ultrasonda bebek fetal pol denilen görünüme kavuşur ya da kalp atışı görülmeye başlanır. Ancak bunlar ultrasonda görülmüyorsa endişelenmeyin. Çünkü tahmin ettiğinizin aksine hamileliğinizin daha erken haftalarında olabilirsiniz. Doktorunuz böyle bir durum karşısında kontrol etmek için birkaç gün ya da bir hafta içinde tekrar gelmenizi isteyecektir.

Gebeliğin 6. haftasına geldiğinizde ikiz bebeklerinizin olup olmayacağı da anlaşılacaktır. 6. haftada ikiz gebelik durumu varsa ultrasonda iki tane gestasyonel kese görülecektir. İkiz bebeklerin gelişimi hamile kaldıktan sonra 4 ila 10 gün içerisinde başlamaktadır.

6 Haftalık Gebelikte HCG Değeri

HCG hormonu, gebeliğinizin başlarında gebelik belirtileri yaşamanıza neden olur. Göğüslerde hassasiyet, duygusal hissetmek, mide bulantısı ve yorgunluk hCG’nin salgılanmaya başlamasıyla ortaya çıkmaktadır.

HCG seviyesi her 72 saatte bir iki katına çıkıyor olup gebeliğin 8-11 haftalarında zirveye ulaşmaktadır. Son iki trimesterde hCG’de ilk trimesterdeki kadar büyük bir artış görülmez.

Gebeliğin 6. haftasında hCG seviyesi 1,080-56,500 mIU/ml aralığında olmaktadır. Ancak hCG seviyesinin her kadında değişiklik gösterebildiğini ve bu aralığın ortalama değerleri gösterdiğini unutmamalısınız.

Gebeliğin 6. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü

6 haftalık hamileyken bebeğiniz bir bezelye tanesi büyüklüğündedir. Bu da yaklaşık 0.4 cm’ye denk gelmektedir. Bebeğinizin büyüklüğü bir sonraki hafta iki katına çıkacaktır.

Leave A Comment