5. Hafta Gebelik

Gebeliğin 5. haftası çoğu anne adayının hamile olduğunu öğrendiği döneme denk gelmektedir. Çünkü genelde pek çok kadın adetinin geciktiğini 5. haftada fark eder. Adetinizin gecikmesi üzerine eczaneden aldığınız gebelik testi sayesinde hamile olduğunuzu öğrenmiş olabilirsiniz. Tabi gebelik testinin yanında 5. hafta ile birlikte göğüslerinizde ağrı, mide bulantısı, yorgunluk gibi hamilelik belirtilerini görmeye başlamış da olabilirsiniz.

5. Hafta Gebelik Belirtileri

Gebelik belirtileri her kadında farklılık göstermektedir. Bazı kadınlar hiçbir belirti göstermeden sağlıklı bir hamilelik geçirebilirken bazıları ise bu kadar şanslı olmayabilir. Ancak gebelik belirtileri yaşıyor olmanız endişelenmeniz gereken bir durum olduğunu göstermez. Böyle bir durumda da sağlıklı bir hamilelik geçirebilirsiniz. Çünkü gebelikte yaşanan belirtilerin nedeni, artan hCG ve progesteron hormonlarının gebelik boyunca artmasından kaynaklanmaktadır.

Gebeliğin 5. haftasında yaşadığınız belirtiler şunlar olabilir:

Sabah bulantısı: Hamilelikte yaşanan mide bulantısı, genelde sabah bulantısı olarak adlandırılsa da günün herhangi bir zamanında gerçekleşebilmektedir. Genelde gebeliğin 6. haftasında başlayan mide bulantıları bazı kadınlarda daha erken başlayabilmektedir.

Gün boyunca sık ve az öğünler şeklinde beslenmek mide bulantısının azaltılması konusunda yardımcı olabilir. Ancak hiçbir şey yiyip içemeyecek bir hale geldiyseniz doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Çünkü bu durum, mide bulantılarının ciddi bir şekli olan hiperemezis gravidarumdan kaynaklanıyor olabilir. Bu rahatsızlığı yaşıyorsanız hastanede tedavi görmeniz gerekebilir.

Baş dönmesi: Hamilelik boyunca tansiyon, hamilelik öncesi döneme göre daha düşük olmaktadır. Bu durum başınızın dönmesine hatta bayılmanıza neden olabilir. Başınızın döndüğünü hissettiğinizde ayaktaysanız mutlaka oturun ya da araba kullanıyorsanız baş dönmeniz geçene kadar arabanızı kenara çekin.

Sık idrara çıkma: Hamilelikte rahminiz genişlediği için mesanenize baskı yapabilir. Bunun sonucu olarak da idrara sık çıkmaya başlayabilirsiniz. Olası bir enfeksiyondan kaçınmak için ihtiyaç duyduğunuz her an tuvalete gitmelisiniz. Bu arada vücudunuzun susuz kalmaması için bol bol su içmeyi de ihmal etmeyin.

Karın ağrısı: Gebeliğinizin 5. haftasında karnınızda hafif bir ağrı ya da şişkinlik hissedebilirsiniz. Bunun nedeni, yumurtanın rahme yerleşmesi ya da rahmin esnemeye başlaması olabilir. Öksürmek, hapşırmak ya da pozisyon değiştirmek ağrılarınızın daha çok hissedilmesine neden olabilir. Bu dönemde yaşadığınız hafif ağrılar normal olmakla birlikte çok fazla ağrı yaşıyorsanız ve bu ağrılar geçmiyorsa doktorunuza mutlaka görünmelisiniz.

Vajinal kanama: Gebelikte görülen hafif kanama ya da diğer adıyla lekelenme, genelde adetinizin geciktiği dönemde görülür ve bunun yerleşme kanaması olduğu düşünülür. Sağlıklı bir hamilelik geçiren bazı kadınlar ilk trimester boyunca lekelenme yaşayabilmektedir.

Yorgunluk: Hamilelikte progesteron yükseldiği için kendinizi uykulu hissedebilirsiniz. Yorgunluk, özellikle ilk trimesterde yaygın olarak görülmekle birlikte bazı kadınlar bütün hamilelikleri boyunca kendilerini yorgun hissedebilirler.

Göğüslerde değişiklik: Göğüslerinizin hassas, ağrılı, şiş olması değişen hormonlarınızla ilgilidir. Hamileliğin genelde ilk belirtilerinden olan bu belirti bir süre sonra geçebilmektedir.

Kabızlık: Hamilelikte yediğiniz yiyecekler, bebeğinizin besinleri en iyi şekilde alabilmesi için sindirim sisteminizde daha yavaş hareket etmeye başlar. Bu durum da kabızlığa yol açabilir. Bu dönemde lifli gıdalar açısından zengin beslenmek ve bol miktarda sıvı tüketmek kabızlığın giderilmesinde yardımcı olabilir.

Vajinal akıntının artması: Hamilelikte vajinal akıntı görmeniz normaldir. Ancak bu akıntının ince, beyaz, süte benzer olması ve kokulu olmaması önemlidir. Akıntı yeşil ya da sarıysa, keskin bir kokusu varsa ya da bu duruma kaşıntı ve kızarıklık eşlik ediyorsa doktorunuza danışmalısınız. Bu durum vajinal enfeksiyon yaşadığınızın göstergesi olabilir.

Ruh halinde değişim: Hamilelik pek çok farklı duyguyu yaşamanıza neden olabilir. Bu durum bir bebeğiniz olacağı için duyduğunuz stresin yanında yaşanan hormonal değişikliklerin duygularınızı etkilemesinden de kaynaklanmaktadır.

Hamileliğiniz boyunca sevinç, üzüntü, endişe, korku gibi çeşitli duyguları yaşamanız normaldir. Ancak bu duygular aşırıysa ya da birkaç günden uzun sürüyorsa doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

5. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğinizin 5. haftasında karnınızda şişkinlik olduğunu görüp şimdiden kilo aldığınızı düşünebilirsiniz. Bunun aksine mideniz bulandığı için bir şey yemek istemediğiniz için kilo vermeniz de mümkündür. Bu durumların ikisi de tamamen normaldir. Her kadın hamileliğini farklı yaşamaktadır ve hamilelikte vücutlarında gördükleri değişimler farklı olabilmektedir.

5. haftada hamilelik boyunca ne kadar kilo almanız gerektiği konusunda endişeleniyor olabilirsiniz. Ancak kilolarınız hakkında şimdiden düşünmeniz için çok erken. Doktorunuz ilk trimesterde en fazla birkaç kilo almanızı önerecektir.

Hamile kaldığınız kilo da hamilelik boyunca ne kadar kilo almanız gerektiğini etkileyecektir. Amerikan Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin önerilerine göre Beden Kitle Endeksinize göre hamilelik boyunca almanız gereken toplam kilo şu şekildedir:

  • Zayıf (BKE: 0-18,4)

Hamile kaldığınızda zayıfsanız almanız gereken kilo miktarı toplamda 13-18 kilo arasındadır.  İkinci ve üçüncü trimesterde her hafta yaklaşık yarım kilo almanız sağlıklı olacaktır.

  • Normal (BKE: 18,5-24.9)

Hamilelikte almanız gereken toplam kilo 11-16 kilo arası olmalıdır. İkinci ve üçüncü trimesterde her hafta 300-400 gram almanız yeterli olacaktır.

  • Kilolu (BKE: 25-29.9)

İdeal kilonuzun üstündeyseniz hamilelikte 7-11 kilo almanız yeterli olacaktır. İkinci ve üçüncü trimesterde her hafta 200-300 gram almanız yeterlidir.

  • Obez (BKE: 30 ve üzeri)

Hamilelikte en fazla 5-9 kilo almalısınız. İkinci ve üçüncü trimesterde her hafta 100-200 gram almanız yeterlidir.

  • İkiz gebelik

İkiz gebelik yaşıyorsanız hamilelikte toplam 16-25 kilo almanız önerilir. Hamileliğin ilk yarısında her hafta 400-500 gram almalı, ikinci yarısında ise bundan biraz daha fazla miktarda kilo almalısınız.

Gebeliğinizin 5. haftasında ikiz bebeklerinizi olup olmadığını merak ediyorsanız bu dönemde henüz bunu bilmeniz pek mümkün değildir. Ancak ikiz bebeklere hamile olan anne adayları çok fazla mide bulantısı ve hızlı kilo artışı yaşayabilmektedirler.

Gebeliğin 5. Haftasında Hazırlık

Gebeliğinizin 5. haftasına geldiğinizde öncelikle doktorunuzla doğum öncesi muayenenizin gerçekleşeceği tarihi ayarlamalısınız. Bebeğinizin sağlığını ve kendi sağlığınızı takip etmek için doktor ziyaretlerinin düzenli olması önemlidir.

5. haftada henüz doğum öncesi vitaminlerinizi almaya başlamadıysanız bir an önce başlamalısınız. Doğum öncesi vitaminler yüksek miktarda folik asit içerir. Folik asit, doğum kusurlarını engellemek açısından önemlidir.

Beslenme düzeninizde meyve, sebze, tam tahıl, yağsız protein, fasulye, süt ürünleri gibi gıdalar bulunmalıdır. Hamilelikte sağlıklı bir beslenme düzeni bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir.

Hamileliğiniz boyunca et yediğiniz zaman etin iyice pişirilmiş olduğundan emin olun. Aynı zamanda bu dönemde yüksek miktarda cıva bulunduran deniz ürünleri ve pastörize edilmemiş süt ürünlerinden kaçınmalısınız.

Hamilelik boyunca sigara ve alkolden kaçınmanız, aşırı kafein tüketmemeniz çok önemlidir. Bunlar bebeğinize zarar verebilir. Ayrıca doktorunuz tarafından reçete edilmediği takdirde ilaç kullanımından da kaçınmalısınız.

5. Hafta Gebelik Ultrasonu

Gebeliğinizin 5. haftasında bebeğinizin henüz çok küçük olsa da kalp, mide, karaciğer ve böbrek gibi önemli organlar ile sindirim, dolaşım ve sinir sistemleri bu dönemde oluşmaya başlar.

Hamilelikte komplikasyonlara neden olabilecek sağlık sorunlarınız bulunmuyorsa gebeliğin 5. haftasında ultrasona ihtiyaç duymazsınız. Herhangi bir sorun yoksa doktorunuz ilk doğum öncesi muayenenize gebeliğin 8. ya da 9. haftasında gelmenizi isteyecektir.

Doğum öncesi ilk doktor muayenenizde doktorunuz ultrason ile bebekliğinizin büyüklüğüne bakarak hamile kaldığınız yaklaşık tarihi belirleyecektir. Ayrıca doktor ziyaretinizde sizin ve bebeğinizin sağlığını kontrol etmek için doktorunuz kan ve idrar testleri isteyebilir.

5 Haftalık Gebelikte HCG Değeri

Hamilelikte salgılanan hCG hormonunun seviyesinin olması gereken aralık değişiklik gösterebilse de 5. haftada hCG değeri genelde 18-7,340 mIU/ml arasında olmaktadır. Ancak bu değerlerin her kadında değişiklik gösterebileceği unutulmamalıdır.

Gebeliğin 5. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü

Gebeliğin 5. haftasında bebeğiniz bir elma çekirdeği boyutundadır. Bu dönemde embriyo, ölçülebilecek boyutlara ulaşır. 5. haftada bebeğinizin büyüklüğü yaklaşık 2 mm’dir. Bundan sonrasında bebeğiniz hızla büyümeye başlayacak ve sonraki hafta iki katı büyüklüğe ulaşacaktır.

Leave A Comment