4. Hafta Gebelik

Hamile olduğunuzu 4. haftada öğrendiyseniz adet döneminizi kaçırdığınızda ya da birkaç gün öncesinde evde gebelik testi yapmışsınız demektir. 4 haftalık hamile olduğunuzu öğrendiğinizde kendinizi oldukça heyecanlı hissetmeniz gayet normal olduğu gibi hiçbir şey hissetmemeniz de oldukça doğaldır. Hamileliğin ilk dönemlerinde genelde hamilelik belirtileri görülmez. Hamile olduğunuzu evde yaptığınız gebelik testi ile öğrendiyseniz sonucun pozitif olduğunu doğrulamak için doktorunuzla görüşerek idrar ya da kan testi yaptırabilirsiniz.

4. Hafta Gebelik Belirtileri

Gebelik testinin pozitif çıkmasını sağlayan hamilelik hormonları aynı zamanda 4 haftalık gebelik belirtilerini yaşamanıza da neden olacaktır. Hamilelik hormonları zaman geçtikçe hızlı bir şekilde artar, ancak henüz hamileliğinizin başında olduğunuz için hiç belirti görmemeniz de normaldir.

Hamileliğin 4. haftasında görülen belirtiler şunlar olabilmektedir:

Şişkinlik: Hamilelikte artan hormonlardan biri olan progesteron nedeniyle vücudunuzda şişkinlik hissedebilirsiniz.

Hafif kramplar: Gebeliğin 4. haftasındaki kramplardan endişe duyuyor olabilirsiniz, ancak bu kramplar bebeğin rahim iç zarına yerleşmesi nedeniyle gerçekleşiyor olabilir. Hafif seviyede görülen kramplar normal olsa da kramplar çok şiddetliyse doktorunuza görünmeniz faydalı olacaktır.

Lekelenme: Gebeliğin 4. haftasında yerleşme kanaması görülebilmektedir. Bu dönemde görülen hafif kanamalar normal olmaktadır. Ancak çok fazla kanama olduğunu görüyorsanız ve bu kanama birkaç günden uzun sürüyorsa doktorunuza görünmelisiniz.

Ruh halinde değişim: Hamilelikte hormonların dalgalanması nedeniyle ruh halinizde değişimler yaşıyor olabilirsiniz. Hamilelikte ruh halinde görülen bu değişimler özellikle ilk 12 hafta etkili olabilmektedir. Bu dönemden sonra hormonlarınız düzene girecek ve ruh haliniz daha normale dönecektir.

Sabah bulantısı: Uzmanlar, hamile kadınların yüzde 50 ila yüzde 90’lık bir kısmının sabah bulantısı yaşadığını belirtiyor. Hamileliğinizin 4. haftasında henüz mide bulantısı yaşamadıysanız ilerleyen dönemlerde yaşama olasılığınız bulunuyor. Sabah bulantısı genelde hamileliğin 9. haftasında en kötü seviyesine ulaşmakla birlikte ikinci trimesterde ortadan kaybolmaktadır.

Yorgunluk: Gebeliğin 4. haftasında en çok görülen belirti yorgunluk olmaktadır. Bu dönemde vücudunuz küçük bir hücreyi embriyoya dönüştürmekle meşgul olduğu için çok fazla enerji harcamaktadır.

Göğüslerde ağrı: Hamileliğinizin 4. haftasında göğüsleriniz şişmiş ve hassaslaşmış olabilir. Çünkü bu dönemde vücudunuzun bebeğinize hazır olması için salgılanan hamilelik hormonları artmaktadır.

Gebeliğin 4. haftasında yaşadığınız belirtilerle ilgili şunları yapabilirisiniz:

  • Göğüslerinizi rahatlatmak için gün boyunca hatta gerekirse gece destekleyici sütyen takabilirsiniz.
  • Kendinizi halsiz hissediyorsanız akşamüstü biraz kestirebilirsiniz. Ayrıca egzersiz yapmak da enerjinizi arttırmak için faydalı olacaktır.
  • Sık sık idrara çıkıyorsanız sıvı tüketiminizi biraz daha makul seviyelere çekmeye çalışmalısınız. Ancak sıvı tüketimini fazla kısmamalısınız. Çünkü bu dönemde vücudunuzun sıvıya ihtiyacı vardır.
  • Mide bulantısı gebeliğin 4. haftasında pek fazla görülmese de mideniz bulanıyorsa az ve sık öğünler yemeli ve mide bulantınızı arttıran yiyeceklerden uzak durmalısınız.

4. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 4. haftasında karnınızda hafif bir şişkinlik olabilse de genelde bu dönemde hamile gibi görünmezsiniz. Ancak 4. hafta, bebeğinizin gelişimi için önemli olduğundan henüz başlamadıysanız doğum öncesi vitaminlerinizi almaya bir an önce başlamalısınız. Günlük en az 400 mikrogram folik asit almanız çok önemlidir. Folik asit, doğum kusurlarının önüne geçmek açısından büyük bir önem taşımaktadır.

Hamileliğiniz ilerledikçe kıyafetleriniz olmamaya başlarsa endişelenmeyin. Kendinizi rahat hissedebileceğiniz bol kıyafetler giyerek hamileliğiniz boyunca rahat edebilirsiniz.

Gebeliğin 4. Haftasında Hazırlık

Evde yaptığınız gebelik testinin sonucu pozitif çıktıysa doktorunuzu arayarak doğum öncesi ilk randevunuzu almalısınız. Hamileliğin 4. haftasının doktor randevusu için geç olacağını düşünmeyin. Pek çok kadın hamileliklerinin 8. haftasında doktora gitmektedirler.

Doktorunuz bu dönemde bazı kan testleri yapmak isteyebilir. Yapılan kan testinde öncelikle hCG seviyeniz kontrol edilecektir. HCG miktarının her 48-72 saat içinde iki katına çıkması gerekir. Diğer bir kan testi ile ise progesteron seviyesi kontrol edilir. İki hormonun da artış miktarını gözlemlemek amacıyla testler en az bir kez daha tekrarlanır.

Gebeliğinizin 4. haftasına geldiğinizde sağlıklı alışkanlıklar edinmeniz için henüz geç değildir. Bu dönemde beslenme düzeniniz dengeli olmalıdır. Aynı zamanda alkol ve sigaradan uzak durmalı ve hali hazırda almıyorsanız doğum öncesi vitaminlerinizi almaya başlamalısınız.

Özellikle D vitamini hamilelikte çok önemlidir. Güneşten yararlanarak ve süt içerek D vitamini eksikliğinizi giderebilirsiniz. Ancak süt sevmiyorsanız ya da dışarda vakit geçirmekten fazla hoşlanmıyorsanız doktorunuza danışarak gerekli takviyeleri kullanabilirsiniz. D vitamini, sağlıklı dişler ve kemik yapısı için gereklidir ve kalsiyumun daha iyi emilmesine yardımcı olur.

Bu dönemde bazı yiyecekler midenizi bulandırmaya başladıysa gerekli besini almak için bu yiyeceklerin alternatiflerine yönelebilirsiniz. Örneğin, yumurta yemek istemiyorsanız protein almak için soya, fasulye, mercimek ve bazı tahıllara yönelebilirsiniz. Midenizi bulandırdığı için uzak durduğunuz yiyecekler yerine gerekli besinleri nasıl karşılayabileceğiniz konusunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Egzersiz yapmak vücudunuzu ve bebeğinizi sağlıklı tutmak ve hamilelik belirtilerini azaltmak için iyi bir yoldur. Hamile kalmadan önce yaptığınız herhangi bir egzersiz genelde ilk trimesterde yapılabilmektedir. Ancak zorlayıcı egzersizler yapmak istiyorsanız öncelikle doktorunuzla konuşmalı ve ona göre bir egzersiz programı ayarlamalısınız.

4. Hafta Gebelik Ultrasonu

Gebeliğin 4. haftasında hücreler bölünerek embriyo ve plasentayı oluştururlar. Bebeğin nöral gelişimi de bu dönemde şekillenir. Aynı zamanda amniyon kesesi ve amniyotik sıvı da bebeği korumak için bu dönemde oluşmaya başlar. 4 haftalık hamileyken gireceğiniz ultrasonda bütün bu olanları küçük bir nokta halinde  gestasyonel kesesi olarak görebilirsiniz.

Genelde gebeliğin 4. haftasında ultrasona ihtiyaç duyulmaz. Bu nedenle doktorunuz doğum öncesi ilk randevunuza bir ay sonrasında gelmenizi isteyebilir. Her ne kadar bu süreçte anne ve baba adayları heyecanlı ve sabırsız olabilse de sağlığınız ile ilgili bir sorun yoksa bu dönemde doktora gitmeniz gerekmez. Ancak bu süreçte sağlığınız hakkında dikkatli olmalı ve iyi beslenerek, bol su içerek, alkol ve sigaradan uzak durarak kendinize ve bebeğinize iyi bakmaya başlamalısınız.

4 Haftalık Gebelikte HCG Değeri

Bebeğiniz büyüdükçe vücudunuz daha fazla hCG üretir. Bu hormon hamile kaldıktan 7-11 gün sonra kanınızda bulunmaya başlamaktadır. HCG, ilerde plasentaya dönüşecek olan hücreler tarafından salgılanır. Gebeliğin 4. haftasında hCG normal değeri 5 ve 426 mIU/mL arasında olmalıdır.

Gebeliğin 4. Haftasında Gebelik Kesesi

Bebeğiniz henüz 1 mm’den büyük olmasa bile bu dönemde amniyon kesesi oluşmaya başlamaktadır. Anne karnındaki fetüs, amniyon kesesi içinde amniyotik sıvı tarafından korunmaktadır. Gebelik kesesi olarak da bilinen amniyon kesesi hamileliğin 4.5-5. haftalarında vajinal ultrason ile görülebilirken 6. haftada kesenin karın bölgesinden daha iyi görülebilmektedir.

Gebeliğin 4. Haftasında Bebeğinizin Büyüklüğü

Gebeliğin 4. haftasında bebeğiniz bir grup hücreden oluşan blastosist halindedir. Bu hafta, bebeğinizin gelişimi oldukça hızlı olmaktadır. Blastosisti oluşturan hücrelerin yarısı yaklaşık bir haşhaş tanesi büyüklüğündeki embriyoyu oluşturacaktır. Hücrelerin diğer yarısı ise bebeğinizin güvenli olmasında ve beslenmesinde rol oynayacaktır.

Her ne kadar 4. haftada bebeğinizin henüz çok küçük olduğunu düşünseniz de göz rengi, saç rengi, cinsiyet gibi özellikler bu dönemde kromozomlar yolu ile belirlenmektedir.

Leave A Comment