Gebeliğinizin 31. haftasında bebeğinizin beş duyusu da gelişmiştir. Ayrıca bebeğiniz giderek daha zeki bir hale gelmektedir. Ancak bu dönemde sizin daha unutkan bir hale gelmeniz mümkündür. Aklınız çok fazla şeyle meşgul olduğu için bu dönemde unutkan olmanız gayet normaldir.
31. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 31. haftasında aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz:
Bacak ve sırt ağrısı: Bütün gün dolaştığınız uzun bir günün ardından yatakta uzanmak ve dinlenmek istiyor olabilirsiniz. Ancak gebeliğin bu döneminde özellikle geceleri bacaklarda kramp görülmesi yaygındır. Rahatlamak için yan dönüp yatabilir ve bacaklarınızı bükerek arasına yastık sıkıştırabilirsiniz. Karnınızın altında yastık olması, destek sağlaması açısından önemlidir. Ayrıca bu pozisyonda yatmak sırt ağrısına da iyi gelebilir.
Bacak krampları ve sırt ağrıları dayanılmayacak bir seviyeye geldiyse prenatal masaj konusunda uzmanlaşmış bir masaj terapisti ile görüşebilirsiniz. Ancak bacağınızda ağrılı lekeler varsa ve bacaklarınız sıcak ya da kırmızıysa masajdan kaçınmalısınız. Gebelikte kan pıhtıları görülebilmektedir. Bacaklarınızda kan pıhtılarının oluştuğunu görüyorsanız bir an önce doktorunuzu aramalısınız. Ayrıca hareketli olmalı ve bol miktarda sıvı almalısınız.
Hemoroit: Üçüncü trimesterde hemoroit sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Hemoroit, rektum etrafındaki damarların şişmesi ile oluşur. Hemoroit sorunu yaşıyorsanız gebelikte kullanılması güvenli olan ilaçlar konusunda doktorunuza danışabilirsiniz.
Gün içinde uzun süreler boyunca oturuyorsanız sık sık ayağa kalkarak sırt kısmınızdaki baskıyı azaltmalısınız. Kanamalara neden olan ağrılı bir hemoroit yaşıyorsanız bu, tromboz hemoroit olabilir. Böyle bir durumda ufak bir cerrahi müdahale gerekebilir.
Kabızlık: Kabızlık, gebelikte sıkça görülen bir diğer sorundur. Hemoroidiniz varsa kabızlık bu rahatsızlığı daha da kötü hale getirebilmektedir. Kabızlığın önüne geçmek için lifli gıdalar tüketmeli ve bol su içmelisiniz.
Nefes darlığı: Vücut ağırlığınız arttıkça nefes almada sorun yaşamaya başlamış olabilirsiniz. Gebeliğinizin üçüncü trimesterinde olduğunuz bu dönemde kendinizi fazla zorlamamalısınız. Egzersiz yapmanız sağlığınız açısından faydalı olsa da egzersiz yaparken ihtiyaç duydukça dinlenmeyi ihmal etmemelisiniz.
Braxton Hicks kasılmaları: Doğuma hazırlık niteliğinde olan bu kasılmaları rahatlatmak için bol su içmeli ve sık sık pozisyon değiştirmelisiniz.
31. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğin 31. haftası itibarıyla 9.5-12 kilogram arası kilo almış olmanız gerekir. İkiz gebelik yaşıyorsanız 12-19 kilogram artış yaşamanız normaldir.
Gebeliğinizin 31. haftasında ayakkabılarınızı bağlamak gibi sıradan şeyler bile zor gelmeye başlamış olabilir. Ancak doğuma sadece 9 haftanız kaldığını unutmamalı ve motive olmalısınız.
Gebeliğin 31. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Çalışıyorsanız bu dönemde doğum iznine ayrılmayı düşünebilirsiniz. Süreci araştırarak gerekli belgeleri topladığınızdan ve imzaladığınızdan emin olun. Ayrıca işvereniniz ve iş arkadaşlarınızla konuşarak ne zaman izne ayrılmak istediğinizi belirlemelisiniz. Bu sayede doğum yaklaşırken aklınızı meşgul eden bir konu hakkında karar vermiş olursunuz.
Bebeğiniz doğduktan sonraki süreçte bebeğinize kimin bakacağı konusunu da bu hafta itibarıyla belirlemeniz iyi olacaktır. Bu sayede son anda ayarlama yapmak zorunda kalmazsınız.
31. Hafta Gebelik Ultrasonu
31 haftalık fetüsün ana beyin ve sinir gelişimi gerçekleşmektedir. Bu dönemde bebeğinizin gözleri de gelişmektedir ve irisleri ışığa tepki verebilmektedir. Hatta bu dönemde bebeğinizin beş duyusu düzgün bir şekilde çalışmaktadır.
31. haftada bebeğiniz muhtemelen baş aşağı bir şekilde duruyor olmalıdır. Bir sonraki randevunuzda doktorunuz bu durumdan emin olmak için bebeğin duruşunu kontrol etmek isteyecektir.
Gebelik şekeri gibi gebelik komplikasyonu ya da çoklu gebelik yaşayan kadınlarda 31. haftada ultrason yapılması gerekebilir. Ancak bu durumlar harici genelde ultrason yapılması gerekmez.
Bebeğinizin nasıl göründüğünü merak ediyorsanız bunu 3 ve 4 boyutlu ultrason ile görmüş ya da yakın zamanda görecek olabilirsiniz. 3D/4D ultrasonda bebeğinizin yüzünü üç boyutlu ve tam olarak görebilirsiniz. Burada 4. boyuttan kasıt, bebeğinizin hareketlerini ekranda görmenizdir. Yani, 31 haftalık fetüsün göz kırpmasına, parmak emmesine ve hatta belki de gülümsemesine şahit olabilirsiniz.
31. Hafta Gebelikte Bebek Kaç Aylıktır?

Gebeliğinizin 31. haftasında gebeliğinizin 8. ayına girmiş bulunuyorsunuz.
Gebeliğin 31. Haftasında Bebeğin Kilosu
Gebeliğinizin 31. haftasında bebeğinizin ağırlığı yaklaşık 1.5 kilogramdır. Bebeğiniz büyüdükçe ciğerlerinizi sıkıştırdığı için nefesinizin eskisine göre daha kolay kesildiğini görebilirsiniz.
Gebeliğin 31. Haftasında Bebeğin Boyu
31 haftalık fetüsün büyüklüğü kuşkonmaz kadardır. Gebeliğinizin 31. haftasında bebeğinizin uzunluğu 41 cm kadardır.
31. Hafta Gebelikte Beslenme
Gebeliğinizin üçüncü trimesterinde de sağlıklı bir şekilde beslenmeye devam etmelisiniz. Sağlıklı bir beslenme düzeninde şunlar bulunmalıdır.
- Meyve ve sebze (günde 5 öğün)
- Her öğünde nişastalı karbonhidratlar (patates, ekmek, kahvaltılık gevrek, makarna, pirinç gibi)
- Günde 2-3 kez düşük yağlı süt ürünleri
- Yağsız et, balık ve yumurta gibi protein bakımından zengin yiyecekler
- Omega-3 yağ asitler almak için haftada 2 kez yağlı balıklar
- Şeker alımını kısıtlamak
Üçüncü trimestere geldiğinizde günlük ekstra 200 kalori almaya başlayabilirsiniz. Bu dönemde haftalık olarak almanız gereken kilo miktarı yaklaşık olarak yarım kilo olacaktır.
Gebeliğin 31. Haftasında Bebeğin Hareketleri
Gebeliğinizin 31. haftasına geldiğinizde bebeğiniz muhtemelen çok fazla hareket ediyordur. Bunun sonucu olarak uyumakta zorluk yaşıyor olabilirsiniz. Ancak bebeğinizin hareket etmesi, onun sağlıklı ve aktif olduğunu gösterdiği için mutlu olmalısınız.
Gebeliğin 31. Haftasında Mide Bulantısı
Belirtileriniz hakkında doktorunuzla konuşmanız ve 31. haftada yaşadığınız mide bulantılarını göz ardı etmemeniz önemlidir. Mide bulantılarının aniden ortaya çıkması durumunda doktorunuz, virüs ya da hastalıklara karşı test yapılmasını önerebilir. Ayrıca bu bulantıların yemenizi etkileyip etkilemediği önemlidir. Çünkü üçüncü trimesterde bebeğinizin ve sizin pek çok vitamin ve minerale ihtiyacınız vardır.
Pek çok kadın özellikle yemek yedikten sonra üçüncü trimesterde mide bulantısı hissedebilmektedir. Bunun nedeni midenizde sindirim için daha az yer olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenle gebeliğinizin 31. haftasına geldiğinizde küçük öğünler halinde beslenmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca gün içinde sağlıklı atıştırmalıklarla enerji seviyenizi yukarda tutabilirsiniz.
Gebeliğin 31. Haftasında Karın Ağrısı
Gebeliğinizin sonlarına yaklaşırken kendinizi rahatsız hissedeceğiniz durumlar yaşamanız normaldir. Son trimesterde karnınızda kasılma tarzı ağrılar hissedebilirsiniz. Braxton Hicks adı verilen bu kasılmalar genellikle düzenli değillerdir ve kısa sürerler. Ancak kısa süren ve şiddetli olmayan kasılmalar yerine aşağıdaki durumları yaşıyorsanız bu durum erken doğumun habercisi olabileceği için doktorunuzla bir an önce iletişime geçmelisiniz:
- Yoğun ve acı veren bir ağrı
- 10 dakikadan az aralıklarla gelen ağrı
- Geçmeyen ağrı