Gebeliğin 3. haftasında yumurtlama ve sonrasında yumurtanın rahme tutunması gerçekleşmiş demektir. Yani bu da artık hamile olduğunuz anlamına gelmektedir. Bu sürecin başında spermlerden biri yumurtanın dış tabakasına ulaşır. Bunun sonucunda döllenmiş olan yumurta ya da diğer adıyla zigot, diğer spermleri dışarda tutmak için bir bariyer oluşturur. Saatler içerisinde zigot bölünerek iki hücre haline gelir ve birkaç gün içerisinde yüz adet civarında hücre oluşmuş olur. Bu hücrelerden bazıları embriyoya dönüşürken bazıları ise plansentayı oluşturur.
3. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 3. haftasında henüz hamilelik belirtileri ortaya çıkmamış olabilir. Bunun nedeni hamileliğin erken döneminde görülen belirtilerin hamilelik hormonlarından dolayı ortaya çıkmasından kaynaklanmaktadır. Bu dönemde hamilelik hormonlarınız çok fazla artmadıysa belirtiler görülmez. Ancak belirtiler başlamışsa gebeliğinizin 3. haftasında gördüğünüz belirtiler şunlar olabilmektedir:
Yerleşme kanaması: Yumurta döllendikten embriyonun rahme yerleşmesi gerçekleşmişse hafif düzeyde kanama olduğunu gözlemleyebilirsiniz.
Mide bulantısı: Hamilelik hormonu olan hCG’nin hamile kalmanızla vücudunuzda üretilmesi ile kusmaya neden olabilecek düzeyde mide bulantıları yaşamaya başlayabilirsiniz. Sabah bulantısı her ne kadar genelde sabahları etkilese de günün herhangi bir zamanı yaşanabilmektedir. Gebeliğinizin 3. haftasında bu belirtiyi görüyorsanız tahmin ettiğinizden daha fazla süredir hamile olabilirsiniz ya da 3 haftalık hamile olsanız da ikiz bebeklere hamile olabilirsiniz. Genelde ikiz annelerinde hamilelik hormonu seviyeleri daha yüksek olmakta ve bu da mide bulantısının daha kötü yaşanmasına neden olabilmektedir.
Göğüslerde değişiklikler: Gebeliğin 3.haftasında göğüslerinizde ağrı olabilir ve vücudunuz süt üretmeye hazırlandığı için meme uçlarınızda koyulaşma olduğunu görebilirsiniz.
Adet dönemini kaçırmak: Normalde adet döngünüz 28 günün altında ise 3. haftanın sonlarına doğru hamile kaldığınızı fark edebilirsiniz. Bundan emin olmanın tek yolu ise gebelik testi yapmanızdır.
Evde yapılan gebelik testinin pozitif çıkması: Adet kanamanız beklediğiniz zamanda gelmediyse eczaneden aldığınız bir gebelik testi ile hamile olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Adet döneminizi kaçırdığınızda yapacağınız gebelik testi büyük ihtimalle doğru sonuç verecektir. Hatta bazı testler, idrardaki hormonları daha erken zamanda tespit edebilmektedir. Hamilelik hormonu olan hCG’nin miktarı vücudunuzda yeterli değilse gebelik testi tarafından tespit edilemeyebilir. Ancak bu hormon her 48 saatte bir iki katına ulaştığı için testin sonucunun negatif olduğunu gördüyseniz bir hafta sonra tekrar test yapabilirsiniz. Yine negatif çıkarsa sonrasında hamileliğin anlaşılması için erken bir dönemde olmadığınızdan emin olana kadar yine test yapabilirsiniz.
Gebelik kan testinin pozitif çıkması: Kan testleri, idrarda bulunan hCG miktarından daha az miktarda olan hCG’yi kanda tespit edebilmektedir. Bu nedenle hamile olup olmadığınızı en kısa sürede anlamak istiyorsanız evde yapacağınız idrar testi yerine hastanede yapılan kan testi ile sonucu öğrenebilirsiniz.
3. Hafta Gebelikte Vücutta Yaşanan Değişimler
Gebeliğin 3. haftasında henüz dışardan belli olmuyor olsa da yumurtlama döneminde ilişkiye girdiyseniz ve yumurta bu dönemde döllendiyse vücudunuz blastosist denilen embriyoya ev sahipliği yapmaya hazırlanmaktadır.
Hamilelikte vücudunuzda yaşanacak değişikliklerden dolayı heyecanlı olsanız da henüz 3. haftada karnınızda fark edebileceğiniz bir değişim olmayacaktır. Karnınızda biraz şişlik hissediyor olabilirsiniz ama pek çok kadında hamileliğin 12. haftasına gelene kadar dış görünüşte bir değişiklik meydana gelmez.
Hamilelik süresince artık iki kişi için besleniyor olsanız da ilk trimesterde yani ilk 13 hafta içerisinde pek çok doktor en fazla 1-1.5 kilo alınmasını önermektedir. Hatta bu dönemde sağlıklı beslenmek ve doğum öncesi vitaminler almak dışında yeme alışkanlığınızda değiştirmeniz gereken şeyler yoktur. Doktorunuz ikinci trimestere kadar günlük kalori alımınızı arttırmanızı istemeyecektir. Ancak 14. haftaya geldiğinizde günlük kalori alımınızda bebeğiniz için 300 kalori ekleyebilirsiniz.
Gebeliğin 3. haftası içerisinde yumurta salındıktan sonra folikülden kalan parçalara korpus luteum adı verilir. Bu hücreler progesteron ve östrojen üreterek 10. hafta civarında plasenta oluşana kadar bebeğin gelişimini destekleyecektir.
Döllenme gerçekleştikten yaklaşık bir hafta sonra blastosist, rahim içi duvarına tutunur ve plasenta oluşmaya başlar. 6-12 gün içerisinde ise yeni gelişmekte olan plasenta hCG hormonunu üretmeye başlar.
HCG, ilk trimester boyunca artmaya devam eder ve yumurtalıklara yumurta bırakmamalarını, daha çok progesteron ve östrojen üretmelerini gerektiğini söyler. Bu hormonların salgılanması plansentanın gelişimini desteklemek açısından önemlidir.
Gebeliğin 3. Haftasında Hazırlık
Hamilelik boyunca düzenli olarak egzersiz yapmak çok önemlidir. Hali hazırda bir egzersiz programınız varsa bunu devam ettirip ettiremeyeceğinize yönelik olarak doktorunuzla görüşmelisiniz. Hamileyken alkol, uyuşturucu madde, bazı ilaçlar, bazı gıdalar, kafein ve sigaradan uzak durmanız gerekir. Beslenme de hamileliğin erken dönemlerinde oldukça önemlidir. Folik asit ve diğer gerekli besinler ve vitaminler bebeğinizin gelişimi ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz açısından önemlidir. Beslenme düzeninizin dengeli olmasına ve yediklerinizin protein ve kalsiyum açısından zengin olmasına dikkat etmelisiniz. Hamilelik boyunca beslenme konusunda aklınıza takılan şeyleri doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
Gebeliğin 3. haftasında vücudunuz, bebeğiniz için ciddi bir değişim geçirmeye hazırlanır. Bu nedenle zaman zaman kendinizi bunalmış hissedebilirsiniz. Ancak böyle hissetseniz bile uyku ve beslenme düzeninize dikkat ettiğinizden emin olmalısınız. Bu dönemde rahatlamalı ve hamileliğin keyfini çıkarmalısınız. Stres, vücudunuz ve bebeğiniz için istenmeyen bir durumdur. Bu nedenle stresinizi en düşük seviyede tutmanıza yardımcı olacak rahatlama tekniklerini öğrenerek stresinizle başa çıkabilirsiniz.
3. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğin 3. haftasında yumurta döllenerek fallop tüplerine doğru yola çıkar. Sonrasında tekar tekrar eş hücrelere bölünür ve bu hücreler rahme doğru ilerler.
Gebeliğin 3. haftasındayken ultrasonda bebeğiniz görülmeyebilir. Çünkü bu dönemde döllenmiş yumurta henüz bir tuz tanesinden bile küçüktür ve hareket halindedir. Ancak gebeliğin 4. haftasına geldiğinizde doktorunuz rahim içi zarının gittikçe kalınlaştığını ve yumurtanın rahme giden yolda olduğunu görebilir.
Gebeliğin 3. Haftasında Bebeğiniz
Gebeliğin 3. haftasında blastosist büyümekte ve hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. Blastosistin bir kısmı ilerleyen dönemde hamilelik hormonu hCG’yi üretecek olan plasentayı oluşturacaktır. HCG, gebelik testlerinde tespit edilebilen bir hamilelik hormonudur. Ayrıca bu dönemde amniyotik sıvı hücrelerin etrafında koruyucu bir tabaka oluşturacaktır. Gebeliğin 3. haftası bebeğin beyin, omurilik, kalp ve sindirim sisteminin geliştiği fetal gelişim açısından da önemlidir.
Gebeliğin 3. haftasındayken henüz vücudunuzdaki embriyo çok küçük olduğu için bu dönemde bebekten daha çok bir grup hücreye benzemektedir. Bu dönemde bebeğin büyüklüğünün 0.048 mm olduğu söylenebilir.
3 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
HCG isimli hormon hamilelik boyunca plasenta tarafından üretilir. Özellikle hamileliğin ilk dönemlerinde hCG hızla artış gösterir. Evde yapılan gebelik testlerinde tespit edilebilen bu hormon, kan testlerinde ise hamile kalındıktan 11 gün sonra tespit edilebilmektedir.
Her kadında hCG seviyesi farklı olduğundan, hCG seviyesini ölçmek için yapılacak kan testi hamilelik ya da fetüs sağlığı hakkında bir bilgi sağlamaz. Kan testinden elde edilen bilgiler hamilelik durumunun saptanmasında kullanılır.
HCG seviyesi her kadında farklılık gösterebilse de her hafta için belirlenmiş olan belli miktarlar bulunmaktadır. Gebeliğin 3. haftasında hCG seviyesi genelde 5-50 mIU/ml arasında olmaktadır.