29. Hafta Gebelik

Gebeliğinizin 29. haftasına geldiğinizde bebeğinizin tekme ve yumruklarını daha fazla hissediyor olmalısınız. Bu dönem, hem doğum hem de doğum sonrası süreçte neler yapacağınızı planlamanız gereken bir dönemdir.

29. Hafta Gebelik Belirtileri

Gebeliğinizin 29. haftasında bebeğiniz, bir yandan çok fazla hareket ederek bir yandan da kilo alarak sindirim sisteminiz üzerinde baskı yapmaya devam etmektedir. Bunun bir sonucu olarak hemoroit, mide yanması, pelvik ağrı ve sık idrara çıkma gibi belirtiler görebilirsiniz.

Baş ağrısı ve/veya baş dönmesi: Yeteri kadar uykunuzu alamıyorsanız bu dönemde baş ağrıları ya da baş dönmesi yaşıyor olabilirsiniz. Ancak bunların nedeni kan şekerinin düşmesinden de kaynaklanabileceği için düzenli aralıklarla sağlıklı şeyler yediğinizden emin olun.

Karın bölgesinde kaşıntı: Deriniz esnedikçe incelmekte ve daha hassas bir hale gelmektedir. Losyon sürmeyi ve su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Ayrıca yoğun bir kaşıntı ya da döküntü durumunda doktorunuza haber vermelisiniz.

Sırt, bacak ya da kalça ağrısı: 29 haftalık hamileyken vücudunuz bütün gün alınan fazla kiloları taşımaktadır. Ayrıca bebeğinizin pozisyonuna bağlı olarak vücudunuzda daha fazla baskı hissedebilirsiniz. Ayrıca bu dönemde eklemleriniz ve ligamentleriniz, doğuma hazır olmak için daha yumuşak ve gevşek bir hale gelirler. Bütün bu nedenler ise vücudunuzun çeşitli yerlerinde ağrı duymanıza neden olabilir.

Hemoroit: Bebeğiniz, sindirim sisteminize de baskı yapmaktadır. Ayrıca hormonlarınız da bağırsak kasların gevşemesine ve hemoroit oluşmasına neden olabilir. Bu sorunlarla başa çıkmak için lifli gıdalar yediğinizden ve bol su içtiğinizden emin olun.

Kabızlık: Kabızlık, hemoroidin kötüleşmesine neden olur. Bu nedenle kabızlık yaşıyorsanız lifli gıdalar yemeyi ve su içmeyi ihmal etmemeniz gerekir.

Uyumada zorluk: Gün içinde kafeini abartmaz, bol su içer ve hafif egzersizler yaparsanız uyumanız kolaylaşabilir. Ayrıca prenatal yoga ve dışarı çıkıp yapacağınız yürüyüş de faydalı olacaktır.

Sık idrara çıkma: Rahminiz genişledikçe tuvalete gitme ihtiyacınız artabilir. Ancak bu durum, su içmeyi bırakmanız gerektiği anlamına gelmemektedir. Günlük olarak yeterli miktarda su içmek 29. haftanızda gördüğünüz gebelik belirtilerinin azalması ve erken doğumun önlenmesi açısından çok önemlidir. (Gebelik komplikasyonları yaşıyorsanız ya da ikiz bebeklere hamileyseniz erken doğum riskiniz daha yüksektir.)

29. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler

29 hafta annenin görüntüsü

Gebeliğin 29. haftasına geldiğinizde şimdiye kadar almanız gereken kilo miktarı yaklaşık 8.5-11.5 kilogram olmalıdır. İkiz gebelik yaşayan kadınlarda ise bu aralık 10-17 kilogram olmalıdır. Bu dönemde elinizi karnınızın üstünde gezdirdiğinizde rahminizin göbek deliğinden 8-10 cm yukarda olduğunu fark edebilirsiniz.

Gebeliğinizde 29. haftaya geldiğinizde bebeğinizin çok fazla tekmelediğini fark etmiş olabilirsiniz. Bebeğiniz içeride sıkışık hissediyor olabilir ya da artan enerji seviyesiyle daha aktif hale gelmiş olabilir. Bebeğinizin günlük olarak kaç tekme attığının kaydını tutarak hareketliliğinin düzenli olup olmadığına bakabilirsiniz. Bir saatlik döngü içerisinde bebeğiniz 10 kez hareket etmelidir.

Bebeğinizin bir süredir hareket etmediğini görüyor ve endişeleniyorsanız buzlu su içebilir, müzik açabilir ya da eşinizin masaj yapması için yana yatarak uzanabilirsiniz. Bu tarz aktiviteler bebeğinizin uyanmasını sağlar. Bebeğinizin hareketi konusunda endişeli hissettiğiniz an doktorunuza haber vermeniz çok önemlidir.

Gebeliğin 29. Haftasında Yapmanız Gerekenler

Gebelik boyunca aldığınız besinlere ve takviyelere dikkat etmeniz gerekir. Örneğin, kalsiyum gibi önemli bir besini yeterince alıyor musunuz? Günlük olarak 1000-1200 mg kalsiyum almanız gerekir. İhtiyacınız olan kalsiyumu yediklerinizden karşılamanız istenen bir durumdur. Süt ürünleri iyi birer kalsiyum kaynağıdır. Ayrıca badem, fasulye, yeşillikler, brokoli ve ıspanak da kalsiyum açısından zengindir.

Bebeğinizin beyin gelişimi ve vücut gelişimi hızla devam ederken besin değerleri açısından zengin ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmanız çok önemlidir.

Gebeliğinizin 29. haftasında doğum planınızı hazırlamanızın zamanı da gelmiş demektir. Doğum sırasında gerçekleşmesini istediğiniz şeylerin yer aldığı bu planı doktorunuzla da paylaşmalısınız. Bu planda doğum sancılarını kontrol altına almak için nasıl bir yol izleneceği gibi bilgiler yer almalıdır.

Doğum planınız hakkında henüz düşünmediyseniz eşinizle ve doktorunuzla seçenekleriniz hakkında konuşmanız önemlidir. Doğum planınızda yer alması gereken şeyleri doktorunuza danışabilirsiniz. Ayrıca bazı hastaneler doğum planı için taslak sağlayarak yardımcı olabilir.

29. Hafta Gebelik Ultrasonu

29. hafta ultrason görüntüsü

Bebeğiniz bu dönemde hızlı bir şekilde gelişmekte ve tekmeleri daha güçlü bir hale gelmektedir. Ayrıca bu dönemde karnınızda seğirmeler olduğunu görebilirsiniz. Bunun nedeni 29 haftalık bebeğinizin hıçkırmasından kaynaklanmaktadır.

Tipik bir doğum öncesi muayene planında 29. haftada doktorunuzu görmeniz gerekmez. Doktor ziyaretinizi normal şartlarda 30. haftada gerçekleştirmeniz gerekir. Ancak 29. haftada bebeğinizi ultrason ile görüyor olsaydınız bebeğinizin cildinin altında yağ depolarının geliştiğini görürdünüz. Bebeğinizin enerjisinin bu dönemde artmasının nedeni budur.

29. Hafta Gebelikte Bebek Kaç Aylıktır?

29 haftalık hamilelik 7 aya denk gelmektedir. Ancak gebeliğin genelde haftalarla hesaplandığını ve gebeliğin 40 hafta olduğunu düşünürsek doğum zamanı 9. ayın sonlarına denk gelecektir.

Gebeliğin 29. Haftasında Bebeğin Kilosu

Gebeliğinizin 29. haftasında bebeğinizin kilosu 1 kilodan biraz daha fazladır. Bebeğinizin ağırlığı doğumdan önce yaklaşık üç katına çıkacaktır.

Gebeliğin 29. Haftasında Bebeğin Boyu

Bebeğiniz, gebeliğinizin 29. haftasında yaklaşık 38-39 cm kadardır.

Gebeliğin 29. Haftasında Mide Bulantısı

Gebelik belirtilerinden biri olan mide bulantısı genelde ikinci trimesterde geçmektedir. Ancak bazı kadınlarda bulantı, gebelik boyunca devam edebilmektedir.

Mide bulantıları ciddi bir düzeye geldiyse şu belirtiler görülebilir:

  • Günde 3 defadan fazla kusma
  • Ciddi derecede susuz kalma (idrar üretiminin çok az olması, idrarın koyu renkli olması, ayakta kalınca baş dönmesi)
  • 2 kilodan fazla kilo kaybı yaşamak

Mide bulantılarınız ciddi bir seviyedeyse hastaneye yatmanız ve damardan sıvı almanız gerekebilir. Bu nedenle yukardaki belirtileri yaşarsanız doktorunuza haber vermelisiniz.

Gebeliğin 29. Haftasında Bebeğin Hareketleri

Gebeliğinizin üçüncü trimesterinde olduğunuz 29. haftada, bebeğiniz dönebilir, esneyebilir, yuvarlanabilir ve tekmeleyebilir. Bebeğiniz her gün aynı saatlerde aynı pozisyonda kalabilir ve yine aynı saatlerde hareketli olabilir. Bebekler tek seferde 20-45 dakika uyudukları için bu süreçte bebeğinizin hareketsiz olduğunu fark edebilirsiniz.

Bebeğinizin hareketlerini takip etmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Mesanenizi boşaltın.
  • Sessiz bir ortamda sol tarafınıza yatın.
  • Elinizi karnınıza koyarak bebeğinizin hareketini takip edin. Bebeğiniz 1 saatin sonunda 10 kere hareket etmediyse ya da hiç hareket etmediyse bir an önce doktorunuzu arayın ve fetüsün hareketliliğinin azaldığını haber verin.

29. Hafta Gebelikte Kilo Alımı

Gebeliğinizin 29. haftasında şimdiye kadar toplam 8.5-11.5 kilogram almış olmalısınız. Gebelikte alacağınız kilo miktarı hem siz hem de bebeğiniz için önemli olduğu için sağlıklı bir şekilde kilo almanız gerekir. Ancak bu kiloları sağlıksız atıştırmalıklardan değil besin değeri olan sağlıklı yiyeceklerden karşılamalısınız.

Gebeliğin 29. Haftasında Karın Ağrısı

Gebeliğin üçüncü trimesterinde görülen karın ağrıları genelde gaz, kabızlık ve Braxton-Hicks kasılmalarından (yalancı doğum) kaynaklanmaktadır. Bu ağrılar karında rahatsızlık hissine yol açar ancak yoğun ağrılara neden olmaz. Bu nedenle ağrılar şiddetliyse şu nedenlerden kaynaklanabilir:

  • İdrar yolu enfeksiyonu
  • Preeklampsi (gebelikte yüksek tansiyona yol açan rahatsızlık)
  • Plasental abrupsiyon (plasentanın rahminden çok erken ayrılması ile oluşur)

Aşağıdaki durumları deneyimlerseniz doktorunuza haber vermelisiniz:

  • Vajinal kanama
  • Ateş
  • Üşüme
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Kusma

Leave A Comment