Gebeliğinizin 27. haftasına geldiyseniz ikinci trimesteri bitirmek üzeresiniz demektir. Önümüzdeki haftadan itibaren gebeliğinizin üçüncü trimesterine girmiş olacaksınız.
27. haftada bebeğiniz, amniyotik sıvıda da olsa nefes almaya ve beyin aktiviteleri göstermeye başlamıştır. Ayrıca bu dönemde sizin aklınız, bebeğiniz için iyi bir çocuk doktoru bulmak ile meşgul olabilir. Gebeliğinizin 3. trimesterine az bir zaman kalmışken bu hafta sizi nelerin beklediğini ve neler yapmanız gerektiğini bu yazıda bulabilirsiniz.
27. Hafta Gebelik Belirtileri
Şimdiye kadar deneyimlediğiniz ve sevmediğiniz gebelik belirtileri yakında geçecek gibi görünüyor olmasa da en azından bu belirtilerle nasıl başa çıkacağınızı şimdiye kadar bulmuş ve hatta belki bunlara alışmışsınızdır. Gebeliğin 27. haftasında yaygın olarak görülen gebelik belirtileri şunlar olmaktadır:
Bacak krampları: Bacak kramplarını önlemek için bacaklarınızı ve ayaklarınızı sık sık esnetmeyi ve bol bol su içmeyi ihmal etmemelisiniz.
Sırt ağrıları: Nazik bir şekilde esneme hareketleri yapmak, sırt ağrılarınız için de faydalı olacaktır. Gece yatarken vücut yastığı kullanmak da belinizdeki baskıyı azaltarak sırtınızı rahat ettirecek bir pozisyonda yatmanızı sağlayacaktır.
Kabızlık: Kabızlık yaşıyorsanız ve lifli gıdalar yemek, bol bol su içmek ve yürümek gibi kabızlığın önüne geçecek şeyleri yaptıysanız, gebeliğinizde kullanımı güvenli olan takviyeleri doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.
Hemoroit: Gebelikte sık sık tuvalete gitmek ve bebeğinizin belden aşağınıza ağırlığı ile baskı yapması gebeliğinizin 27. haftasında hemoroit sorunu yaşamanıza yol açabilir.
Cilt, saç ve tırnakta değişiklikler: Cilt, saç ve tırnaklarda meydana gelen değişimleri gebelikte beklememiş olabilirsiniz. Ancak gebelikte cildinizin, saçınızın ve tırnaklarınızın daha güçlü olduğunu fark edebilirsiniz. Bunun tem tersi olarak daha narin hale gelmeleri de mümkündür.
İdrar kaçırmak: Gebelikte özellikle hapşırdığınız zamanlar idrar kaçırmanız mümkündür. Bebeğiniz büyüdükçe mesanenize baskı yaptığı için daha fazla idrarınız gelmesi normaldir. Bu konuda daha fazla tuvalete gitmekten başka yapabileceğiniz bir şey yoktur. Ancak hapşırdığınız zaman idrar kaçırmaktan korkuyorsanız günlük ped kullanmayı deneyebilirsiniz.
Gebeliğin 27. haftasındayken ikiz gebelik yaşayan kadınların erken doğum yaşama riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle kanama, sulu akıntı, karın ağrısı ya da düzenli ve tekrarlayan kasılmalar gibi normal olmayan belirtiler görüyorsanız bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.
27. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin 27. haftasına geldiğinizde sağlıklı bir şekilde kilo aldıysanız şimdiye kadar 7-13 kilo arası bir kilo artışı yaşamış olmanız gerekir. Tavsiye edilenden daha çabuk kilo aldıysanız doktorunuz kilo alımınızı yavaşlatmanızı isteyebilir. Her ne kadar bunu başarmak zor gibi görünüyor olsa da doktorunuzun önerileriyle bunu başarmak o kadar da zor olmayacaktır. Gebelikte tavsiye edilen kadar kilo almanız gebelik komplikasyonları ve erken doğum yaşama riskinizi azaltacaktır. Ayrıca bu sayede üçüncü trimestere geldiğinizde fazla kilolarınız olmadan hareket etmeniz daha kolay olacaktır.
İkiz gebelik yaşıyorsanız 27. haftaya geldiğinizde 13-19 kilo arası bir artış yaşamanız normaldir. Bu kilo artışı ile bebekleriniz normal oranlarda büyüyor olmalıdır. Buna rağmen bebeklerden biri diğerinden biraz daha küçük olabilir.
Gebeliğinizin 27. haftasında bebeğinizin tekmelerini daha iyi hissediyor olmalısınız. Hatta bu dönemde bebeğinizin hıçkırıklarını da hissediyor olabilirsiniz. Şimdilik arkanıza yaslanın ve bebeğinizin tekmelerinin tadını çıkarın. Önümüzdeki haftadan itibaren bebeğinizin tekmelerini saymaya başlamalı ve her gün yeterince aktif olduğundan emin olmalısınız.
Gebeliğin 27. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Gebeliğinizin 27. haftasında enerjiniz hala yüksek olabilir. Ancak bebeğinizin büyümesiyle vücudunuz duruma adapte olmaya çalıştığı için yeterince dinlenemiyor da olabilirsiniz. Nasıl hissederseniz hissedin, üçüncü trimestere az bir zaman kalmışken mümkün olan her zaman dinlenmeniz oldukça önemlidir.
Uyku kalitenizi arttırmak ve duygusal ve fiziksel gerginliğinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor. Uyku kalitenizi arttırmak için şunları yapabilirsiniz:
- Bir uyku rutini belirleyin.
- Sağlıklı yiyecekler tüketin.
- Akşamları fazla sıvı almaktan kaçının.
- Egzersiz yapın ve esneyin.
- Yatmadan önce gevşeme teknikleri uygulayın.
27. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğinizin 27. haftasındayken bebeğiniz hızla gelişen ciğerleri ile nefes alma ve nefes verme denemeleri yapmaktadır. Ve bu dönemde artık bebeğiniz beyin aktiviteleri göstermeye başlamıştır. Bu dönemden itibaren bebeğinizin beyni daha da kompleks bir yapı haline gelmeye başlamaktadır.
Gebeliğinizde şimdiye kadar komplikasyonlarla karşılaşmamışsanız muhtemelen 27. haftada ya doktorunuzla randevunuz yoktur ya da ultrason gerekmiyordur. Ancak önümüzdeki haftadan itibaren artık doktorunuzu iki haftada bir ziyaret etmeye başlayacaksınız.
27. Hafta Gebelikte Bebek Kaç Aylıktır?
Gebeliğinizin 27. haftasında olmanız, 7 aylık hamile olduğunuz anlamına gelmektedir. Artık resmen gebeliğinizin 7. ayına girmekle birlikte ikinci trimesterin son haftasında bulunuyorsunuz.
Gebeliğin 27. Haftasında Bebeğin Kilosu
Bu dönemde bebeğinizin kilosu yaklaşık 900 gram kadardır.
Gebeliğin 27. Haftasında Bebeğin Boyu
Gebeliğinizin 27. haftasında bebeğiniz bir karnabahar büyüklüğündedir. 27 haftalık fetüs yaklaşık olarak 35-38 cm arasında olmaktadır.
Gebeliğin 27. Haftasında Kasık Ağrısı
Gebeliğinizin 27. haftasına geldiğinizde yalancı kasılmaları her zamankinden daha fazla hissediyor olabilirsiniz. Gebelikte yaşanan ve Braxton Hicks adı verilen bu kasılmalar çok normaldir. Bu kasılmalar normalden daha sık gelmeye başladıysa su içmeli ve dinlenmeyi denemelisiniz. Ancak bir saat içerisinde 4’ten fazla kasılma yaşıyorsanız bir an önce doktorunuza haber vermelisiniz.
Ağrılarınız kasılma şeklinde değil de kramp şeklinde oluyorsa bu durum erken doğumun işareti olabilir. Bu nedenle karnınızda kramp hissediyorsanız doktorunuza bir an önce haber verin.
Gebeliğin 27. Haftasında Mide Bulantısı
Sabah bulantıları genellikle ilk trimesterde görülse de üçüncü trimesterde görülmesi de mümkündür. Genelde 27 ya da 28. haftada ortaya çıkan bu mide bulantıları moral bozucu olabilmektedir.
Mide bulantıları normal olarak görülebildiği gibi preeklampsi gibi nedenlerden de ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle gebeliğin son aylarında ortaya çıkan bulantılar normal olmayabileceği için doktorunuza bu durumu danışmanız gerekir.
Gebeliğin 27. haftasında kaç kilo alınmalıdır?
Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için gebelikte kilo almanız normaldir. Ancak sağlıklı bir kilo alımı, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir. Vücut Kitle Endeksi’ne (VKE) göre almanız gereken kilo miktarı şu şekilde olmalıdır:
Gebelik öncesi kilo Tavsiye edilen kilo artışı
Zayıf (VKE 18.5 altında) 13-18 kg
Normal (VKE 18.5-24.9) 11-16 kg
Fazla kilolu (VKE 25-29.9) 7-11 kg
Obez (VKE 30 ve üzeri) 5-9 kg