24. Hafta Gebelik

Gebeliğinizin 24. haftasında bebeğinizin hareketleri daha güçlü ve fark edilir hale gelmiştir. Bu dönemde bebeğinizin kasları geliştiğinden dolayı daha sık tekmelemeye başlamış olabilir. Ayrıca 24. haftaya gelindiğinde bebeğin iç kulağı tamamen gelişmiş olup denge hissi de oluşmuştur. Bu sayede bebek, rahim içinde doğru pozisyonda olup olmadığını hissedebilir.

24. haftada bebeğinizin hareketlerinde özellikle uyku zamanı öncesi artış görebilirsiniz. Bebeğiniz, daha hareketsiz olduğu zamanlarda ise muhtemelen uyuyordur. Doktorunuz bazen gerekli durumlarda bebeğinizin hareketlerini takip etmenizi ve raporlamanızı isteyebilir.

24. Hafta Gebelik Belirtileri

Gebeliğinizin 24. haftasına geldiğinizde aşağıdaki gebelik belirtilerini yaşayabilirsiniz:

Sırt ağrıları: Vücudunuzun şekli ile ve denge merkezinin değişmesi ve genişleyen rahminizin vücudunuza baskı yapması nedeniyle gebelikte sırt ağrıları yaşamanız normaldir. Ancak bu ağrılar ciddi düzeydeyse durumu doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Sırt ağrıları için prenatal masaj yaptırmayı düşünebilirsiniz. Bu konuda uzmanlaşmış kişiler tarafından yapılan masajlar, ağrılarda rahatlama sağlayabilmektedir.

Sırt ağrılarınızı azaltmak için günlük hayatta edinebileceğiniz bazı alışkanlıklar da bulunmaktadır. Örneğin, bir şeyi kaldırmanız gerektiğinde dizlerinizi bükün ve sırtınızı dik tutun. Ayrıca hamileyken ağır şeyler kaldırmamaya dikkat edin.

Otururken ise sırtınız dik olacak şekilde, belinizi destekleyecek bir yastık kullanarak oturmanız kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır. Masada çalışıyorsanız, masanın öne eğilmek zorunda kalmayacağınız kadar yüksek olduğundan emin olmalısınız.

Kabızlık: Kabızlık, bütün gebelik süreci boyunca yaşayabileceğiniz bir durumdur. Beslenme düzeninizde lif açısından zengin gıdalara ve bol bol sıvıya yer verdiğinizden emin olun. Ayrıca doktorunuz onaylıyorsa günlük 30 dakika kadar egzersiz yapmanız da faydalı olacaktır. Hayat tarzınızda yapacağınız bu tarz ufak değişiklikler kabızlığın rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Kabızlık çok ciddi düzeydeyse doktorunuzla konuşmalısınız. Doktorunuz, gebelikte kullanılmasında sakınca olmayan ve dışkı yapmanızı kolaylaştıracak takviyeler almanızı önerebilir. Prenatal vitaminlerin içinde bulunan demir de kabızlığa neden olabilir ancak doktorunuza danışmadan bu vitaminleri kullanmayı bırakmamalısınız.

Ciltte değişiklikler: Hormonal değişimlere bağlı olarak yüzünüzde ve vücudunuzda koyu lekeler görmeye başlamış olabilirsiniz. Bu lekeler, melanin isimli pigment üretiminden sorumlu hücreler nedeniyle meydana gelmektedir. Yüzünüzde gördüğünüz kahverengi lekeler kloazma ya da gebelik maskesi olarak adlandırılırken alt karnınızda siyah düz bir çizgi olarak gördüğünüz renk değişikliğine ise linea nigra denmektedir. Bebeğiniz doğduktan sonra genelde bu bölgelerde pigmentasyon zaman içinde kaybolmaktadır. Güneşe yoğun olarak maruz kalmamak ve güneş koruyucu kullanmak kloazmanın azalmasına yardımcı olabilmektedir. Lekelerin yanı sıra kilo alırken deriniz esnedikçe kırmızı çizgiler meydana gelmiş olduğunu fark edebilirsiniz. Gebelikte görülen bu çatlaklar genelde karın, kalça ve göğüslerde yaygın olarak görülmektedir. Çatlaklar önlenemese de bebeğinizin doğması ile birlikte bu izler hafiflemeye başlayacaktır. Çatlakların yanı sıra deriniz esnedikçe kaşıntılar olduğunu fark ediyorsanız bu kaşıntıları azaltmak için nemlendirici kullanabilirsiniz.

Bilek ve ayakların şişmesi: Bileklerinizde ayaklarınızda şişkinlik olduğunu görüyorsanız otururken ayaklarınızı aşağıda tutmamalısınız. Ayrıca sık sık kalkmak ve yürümek de fayda sağlayacaktır. Az bir şişkinlik normal olarak görülse de yüzünüzde, ellerinizde ya da bacaklarınızda dengesiz olarak görülen ciddi şişkinler preeklampsi belirtisi olabilir. Bu nedenle alışılmadık şişkinlikler görmeniz durumunda doktorunuza haber vermelisiniz.

Bacak krampları: Bacaklarınızın gergin ve ağrılı olması, vücudunuzun susuz kaldığının belirtisi olabileceği için bol bol su içtiğinizden emin olmalısınız. Kramp sorunu yaşıyorsanız mümkün olan her fırsatta bacaklarınızı esnetmeli ve yürüyüş yapmalısınız. Bacaklarınızda krampların sürekli görülmesi besin eksikliği gibi başka problemlerin göstergesi de olabileceği için durumu gözlemlemelisiniz.

Uyumada zorluk: 24 haftalık gebelik karnınız rahat bir uyku pozisyonu bulmanız konusunda sıkıntı yaratabilir. Bu konuda yastıklar işinize yarayacaktır. Yatakta yan yatarken vücudunuzu desteklemek için dizlerinizi bükerek bacaklarınızın arasına ve belinizin arkasına yastık koymak uyumanızı kolaylaştıracaktır.

Denge kaybı ve baş dönmesi: Karnınızın büyümesi, vücut ağırlığınızın dağılımını etkilediği için denge kurmakta zorlanıyor olabilirsiniz. Ayrıca dolaşımınızda meydana gelen değişimler de baş dönmesine yol açabilir. Bu durumun önüne geçmek için kalkarken yavaş hareket etmeli, bol bol su içmeli ve sıcaklamamalısınız. Baş dönmelerinden endişe duyuyorsanız doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

24. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler

Gebeliğinizin 24. haftasında birkaç haftadır bebeğinizin hareket ettiğini hissediyor olabilirsiniz. Ancak son zamanlarda bebeğinizin tekmeleri gittikçe daha güçlü hale gelmiş olmalı. Hatta yakın zamanda eşiniz ya da başkaları karnınıza dokunduğunda bebeğinizin tekmelerini dışardan hissetmeye başlayabilirler.

24 haftalık gebelikte alınması gereken kilo miktarı Vücut Kitle Endeksi normal olan anne adayları için 6-7 kilo olmalıdır. Bundan daha fazla kilo aldıysanız ise bu kilo artışı ani ya da çok fazla olmadığı sürece endişelenmenize gerek yoktur. Ancak sağlıklı bir gebelik açısından kilonuzu kontrol altında tutmak isteyebilirsiniz.

İkiz gebeliğinizin 24. haftasındaysanız almanız gereken kilo miktarı 10-11 kilo olmalıdır. Şimdiye kadar 10-11 kilo almış olmanız erken doğum riskini de azaltacaktır.

Gebeliğin 24. Haftasında Yapmanız Gerekenler

Gebelikte mide bulantıları ve kusmanın yaşandığı dönemi geçtiğinize göre 24. haftada iştahınız yerine gelmiş olmalıdır.

Bebeğinizin gelişimi için bu dönemde özellikle besin değerleri açısından zengin yiyecekler tüketmeniz önemlidir. Bebeğiniz ve sizin için en önemli besinler demir, folat, kalsiyum, D vitamini, protein ve C vitamini olmaktadır.

Gebeliğinizin 24. haftanızda siz ve eşiniz, cinsel ilişkinin güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Gebelik komplikasyonları bulunmuyorsa ilişkiye girmenizin hiçbir sakıncası yoktur. Ancak her anne adayının gebeliği farklı olduğu için bu konuda doktorunuza danışmanız faydalı olacaktır.

24. Hafta Gebelik Ultrasonu

Gebeliğinizin 24. haftasında bebeğiniz sadece anatomik olarak değil görünüş olarak da gelişmektedir. 24 haftalık fetüsün cildi sonunda opak hale gelmiştir ve kılcal damarlar sayesinde daha canlı bir görünüm kazanmıştır.

24. haftanızda doktorunuz, gebelik diyabeti riski olması durumunda glukoz tarama testi yapmak isteyebilir. Bu test, vücudunuzun şekeri nasıl işlediğini göstermektedir. Bu testte Glucola isimli içinde glukoz bulunan sıvıyı içmeniz istenecektir. Bir saat beklendikten sonra kan alınacak ve bu sayede vücudunuzun şekeri nasıl işlediği görülecektir.

Doktorunuz test sonuçlarında anormallik olduğunu düşünürse glukoz tolerans testi uygulamak isteyebilir. Bu test ile gebelik diyabetinizin olup olmadığının anlaşılması için üç saat beklenerek vücudunuzun şekeri nasıl işlediği görülecektir. Gebelik diyabetiniz varsa süreci sağlıklı bir şekilde geçirmeniz için doktorunuzun tavsiyelerine uymanız gerekecektir.

24. Hafta Gebelikte Bebek Kaç Aylıktır?

Gebeliğinizin 24. haftasında olmanız 6 aylık hamile olduğunuz anlamına gelmektedir.

Gebeliğin 24. Haftasında Bebeğin Kilosu

Gebeliğinizin 24. haftasına geldiğinizde bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak 500-600 gram kadardır.

Gebeliğin 24. Haftasında Bebeğin Boyu

24 haftalık fetüsün büyüklüğü bir mısır başağı kadar olmaktadır. Bebeğinizin uzunluğu yaklaşık olarak 25-30 cm kadardır.

Gebeliğin 24. Haftasında Vajinal Akıntı

Gebelik boyunca özellikle de hava sıcaksa vajinal akıntıda artış olması normaldir. Akıntının hafif kokulu ve süt gibi olmasında da bir sakınca yoktur. Ancak akıntı pis kokuyorsa, sarı-yeşil renkteyse ya da kaşıntı varsa doktorunuza haber vermeniz gerekir. Bu belirtiler, altta tedavi edilmesi gereken bir durumun olduğunu gösteriyor olabilir. Ayrıca akıntının yoğun olması durumunda tampon kullanmak yerine hijyenik ped kullanmalısınız.

Leave A Comment