Gebeliğinizin 21. haftasında bebeğinize ne isim koyacağınıza karar vermiş olabilirsiniz. Tabi gebelik sürecinin yarısını geçmenizle birlikte bu dönem tek derdiniz bebeğinize isim bulmak değildir. 21. haftada iş ve ev arasında denge sağlamak zor olabilir. Ancak stres yapmamaya dikkat etmek hem siz hem de bebeğiniz açısından faydalı olacaktır.
21. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 21. haftasına geldiğinizde üçüncü trimesterde yaşayacaklarınıza benzer belirtiler görmeye başlayabilirsiniz. 21. hafta itibarıyla yaşayabileceğiniz gebelik belirtileri şunlar olabilmektedir:
Mide yanması ya da hazımsızlık: Baharatlı ve yağlı gıdalar dahil olmak üzere midenizi rahatsız edecek yiyecek ve içeceklerden kaçınmalısınız. Midenizi neyin rahatsız ettiğinden emin değilseniz her gün yediklerinize dair notlar alarak hangi besinlerden kaçınmanız gerektiğini bulabilirsiniz.
Braxton-Hicks kasılmaları: 21. haftada rahminiz doğum için hazırlık yaptığından ara sıra esnemeler olması normaldir. Rahimdeki bu esnemelerin neden olduğu kasılmalar pozisyon değiştirdiğinizde geçiyorsa normal olarak kabul edilir. Ancak kasılmalar esnasında ağrı yaşıyorsanız ve kasılmalar durmuyorsa doktorunuza haber vermelisiniz.
Göğüs akıntısı: İkinci trimesterde süt kanallarının oluşumu tamamlanır. Bu nedenle ikinci trimesterde göğüslerinizden süt benzeri sıvı sızdığını görebilirsiniz.
Kuru ve kaşınan cilt: Gebelikte karnınız gittikçe büyüdüğü için cildiniz esner ve çok daha hassas bir hale gelir. Gebelikte kullanılması güvenli olan vücut yağları ve losyonlarla cildinizi nemli tutarak kaşıntıyı azaltabilirsiniz. Ayrıca gebelik sürecinde cildinizde döküntüler olursa doktorunuza bir an önce haber verebilirsiniz. Bu durum gebeliğin döküntülü kaşıntısının bir belirtisi olabilir.
Çatlaklar: Bebeğiniz büyüdükçe cildiniz daha ince bir hale gelir ve üst yüzeyin altında küçük yırtıklar meydana gelir. Pek çok kadında gerek ailede görülmesi nedeniyle gerekse de ani kilo artışı nedeniyle çatlaklar oluşabilmektedir. Gebelikte oluşan çatlaklar için yapabileceğiniz bir şey olmasa da doğumdan sonra izlerin önemli ölçüde kaybolduğunu fark edeceksiniz.
İdrar yolu enfeksiyonu: İdrar yolu enfeksiyonu gebelikte yaygın olarak görülmektedir. Bunun nedeni genelde alınan kiloların mesaneye baskı yapmasından ve idrar akışını tıkamasından kaynaklanmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için bolca sıvı almalı ve idrara çıkmayı geciktirmemelisiniz.
İdrar yolu enfeksiyonunun belirtileri şunlar olabilmektedir:
- İdrar yaparken ağrı ya da yanma
- Sık idrara çıkma
- Acilen idrara çıkma ihtiyacı
- Kasık bölgesinde ağrı ya da kramplar
- Üşüme
- Ateş
- Bulanık ya da kötü kokan idrar
İdrar yolu enfeksiyonu antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilmektedir. Doktorunuz, siz ve bebeğiniz için güvenli olan bir antibiyotikle hastalığınızın tedavisi sağlayacaktır.
Akne ve yağlı cilt: Gebeliğinizin 21. haftasında hormonların yağ üretimini arttırması sebebiyle akne sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
Aknelere karşı şunları uygulayabilirsiniz:
- Nazik bir temizleyici ve ılık su ile her sabah, akşam ve egzersiz sonrası yüzünüzü yıkayın.
- Yağsız kozmetik ürünler kullanın.
- Saçlarınız yağlı ise her gün yıkayın.
Varis: Rahminiz genişledikçe bacaklarınızda varis oluştuğunu görebilirsiniz. Bu varisler doğum sonrasında kalabilmekle beraber çoğu zaman düzelmekte ya da kısa bir zamanda kaybolmaktadırlar.
Varislerin görünümünü engellemek ya da azaltmak için şunları deneyebilirsiniz:
- Bacaklarınızı kalp seviyenizden yüksekte tutun.
- Uzun süre aynı yerde durmayın ya da oturmayın. Sık sık ara verin ve etrafta dolaşın.
- Aşırı kilo almamaya dikkat edin.
- Lifli gıdalarla beslenerek ve sıvı tüketerek kabızlığın önüne geçin.
21. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin 21. haftasına geldiğinizde aynada kendinizi gördüğünüzde başka biri gibi hissetmeniz normaldir. 21. haftaya geldiğinizde şimdiye kadar 5-6 kilo almış olmalısınız. İkiz gebelikte ise bu miktar genellikle 9-10 kilo civarında olmaktadır.
Gebelikte aldığınız kilolar, hatlarınızı belirginleştirdiğinden hoşunuza gidebilir. Ancak tam aksine aldığınız kilolar ile kendinizi mutsuz hissediyor olabilirsiniz. Böyle hissettiğinizde hamile olduğunuzu ve kilo almanın siz ve bebeğiniz için gerekli olduğunu unutmayın.
Gebelikte alınan kiloların hepsi bebek için aldığınız kilolar dan oluşmaz. Aldığınız kiloların nedenleri ve ağırlıkları şu şekilde olmaktadır:
Bebeğin ağırlığı: 3.5 kg
Plasenta: 700 gr
Rahim: 900 gr
Amniyotik sıvı: 900 gr
Bebeği emzirmek için gerekli olan annedeki yağ, protein ve besin depoları: 3 kg
Meme dokusu: 900 gr
Artan sıvı hacmi: 1,8 kg
Artan kan hacmi: 1,8 kg
Gebelikte aldığınız kiloların hepsi işe yaramakta ve bebeğinizin sağlıklı olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle kilo aldığınızdan dolayı kendinizi beğenmediğiniz durumlarda bunu düşünmeli ve mutlu olmalısınız.
Gebeliğin 21. haftasında bebeğin hareketleri daha fark edilir bir hale gelmiştir. Bu dönemde bebeğinizin refleksleri de vardır. Karnınıza avuç içiniz ile nazikçe bastırdığınızda hafif bir tepki hissedebilirsiniz.
Gebeliğin 21. Haftasında Yapmanız Gerekenler
İkinci trimesterde her ay toplamda 1-2 kilo almanız yeterli olacaktır. Yeterli kilo artışını sağlamak için yediklerinizi iki katına çıkarmanıza gerek yoktur.
Gebeliğin başlarında normal kiloda olan anne adaylarının sağlıklı bir hamilelik geçirmek için günlük olarak ortalama 300 ekstra kalori almaları yeterlidir. Beslenme düzeninizden emin olamıyor ya da zorluk yaşıyorsanız doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.
Cinsellik konusu bazı kadınların gebelik süreci boyunca endişeli hissetmelerine neden olmaktadır. Gebeliğinizde herhangi bir komplikasyon bulunmuyorsa ve doktorunuz aksini önermiyorsa gebelik boyunca ilişkiye girmenizde hiçbir sakınca yoktur. Ancak gebeliğiniz riskliyse cinsel ilişkinin güvenli olup olmadığını mutlaka doktorunuza danışın.
Gebeliğin 21. Haftasında Mide Yanması
Gebelikte mide yanması yaygın olarak görülmektedir. Gebelikte görülen mide yanması bu dönemde hormonlar nedeniyle gastrointestinal yoldaki dokuların gevşemesi, mide asidinin boğaza doğru çıkması nedeniyle oluşmaktadır. Mide yanmalarını kontrol altına almak için şunları yapabilirsiniz:
Şekersiz sakız çiğnemek: Yemek yedikten yaklaşık yarım saat sonra tükürük üretimi artmakta ve bu da mide asidini dengelemektedir. Sakız çiğnemek de aynı etkiyi yaratacağı için şekersiz ve aromasız sakız çiğnemek midenizi rahatlatabilir.
Badem yemek: Her yemekten sonra birkaç tane badem yemek mide yanmasının hafiflemesine hatta önlenmesine yardımcı olabilmektedir.
Süt içmek: Her yemekten sonra ya da sadece mideniz yandığında küçük bir bardak su içmek mide yanmasının azalmasına yardımcı olacaktır. Bir bardak ılık süte bir yemek kaşığı bal ekleyerek de tüketebilirsiniz.
Papaya yemek: Taze ya da kuru papaya yemek mide yanmanızı rahatlatırken bir yandan da A ve C vitamini almanızı sağlayacaktır.
İlaç: Mide yanmalarını azaltmakta ilaçlar da yardımcı olabilmektedir. Ancak hamile olduğunuz için sadece doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları kullanmanız gerekmektedir.
Gebeliğin 21. Haftasında Kasık Ağrısı
Pek çok anne adayı gebeliklerinin 20. haftasından sonra Braxton-Hicks kasılmalarını deneyimlemeye başlar. Bu kasılmalar rahminizin doğuma hazırlanmaya başlaması nedeniyle meydana gelmektedir.
Braxton-Hicks kasılmaları genelde karında hafif kramplar ya da zorlanmalar şeklinde meydana gelmektedir. Genellikle acı verici olan bu kasılmaların bazen farkına varılmayabilir. Bu kasılmalar özellikle daha önce doğum yapmış olan anne adaylarında daha güçlü ve ağrılı bir şekilde meydana gelebilmektedir. Ancak ağrıların şiddeti artarsa ve kasılmalar düzenli olarak devam ederse doktorunuza haber vermelisiniz.
21. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğin 21. haftasında bebeğinizin sindirim sistemi dış dünya için hazırlanmaktadır. Bebek anne karnındayken mekonyum isimli, doğduktan sonra yapacağı ilk dışkısını bu dönemde üretmektedir.
Bebeğinizin üreme sistemi de 21. haftada gelişmeye devam etmektedir. Bebeğiniz kız olacaksa ömür boyu sahip olacağı yumurtalar şimdiden rahminde yer almaktadır. Erkek bebeklerin ise testisleri hala karınlarında yer almakla birlikte ilerleyen haftalarda testis torbasının gelişimi tamamlanacaktır.
21. Hafta Gebelikte Bebek Kaç Aylıktır?
Gebeliğinizin 21. haftasında olmanız beş aylık hamile olduğunuz anlamına gelmektedir. Bu hafta, 5. ayınızın son haftası olmakla birlikte gebeliğinizin yarısını geçtiğiniz anlamına gelir.
Gebeliğin 21. Haftasında Bebeğin Kilosu
Gebeliğinizin 21. haftasında bebeğinizin kilosu yaklaşık olarak 360 gramdır.
Gebeliğin 21. Haftasında Bebeğin Boyu
21. haftada bebeğinizin boyu yaklaşık olarak bir havuç kadardır. Bu da bebeğinizin boyunun 25-26 cm olması demektir. Bebeğiniz artık yeterince büyük olduğundan son zamanlarda bebeğin hareketlerini daha fazla hissediyor olabilirsiniz.