Gebeliğinizin 19. haftasında bebeğinizin kız mı yoksa erkek mi olduğunu artık öğrenmek istiyor olabilirsiniz. Gebeliğinizin neredeyse yarısını yarılamışken ayrıntılı ultrason için de az bir zamanınız kalmış demektir. Pek çok ebeveyn adayı bu ultrasonu bebeğin cinsiyetini öğrenmek için bir fırsat olarak görmektedir. 19. haftada sadece bebeğinizin cinsiyetini öğrenmekle kalmayacak ve bütün vücudunu görme imkanı bulacaksınız.
19. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin 19. haftasında görülen belirtiler genelde şiddetli olmaktan çok rahatsızlık veren bir niteliktedir. Ancak bu belirtilerin şiddetli görülmemesi onlarla kolayca başa çıkılabileceği anlamına gelmemektedir. 19. haftaya geldiğinizde yaşayacağınız belirtiler şunlar olabilmektedir:
Baş dönmesi: Gebeliğinizin 19. haftasına geldiğinizde başınız dönmesi ve bayılmalarla karşılaşmış olabilirsiniz. Bu sorun, pek çok anne adayının başına gelebilmektedir. Bu dönemde yaşanan baş dönmeleri, rahmin büyümesi ve kan damarlarına baskı yapmasından dolayı meydana gelebilmektedir. Ayrıca bebeğiniz akciğerlerinize baskı yaparak vücudunuz için gerekli oksijeni daha az almanıza neden olabilir. Bu faktörlerle birlikte susuzluk ve açlık da baş dönmesine neden olabileceği için gebelik süreci boyunca aç ve susuz kalmamaya dikkat etmelisiniz.
Mide bulantısı: Gebeliğin ilk trimesterinde yaşadığınız mide bulantıları ve kusmalardan artık kurtulmuş olmalısınız. Ancak kendinizi hala hasta hissediyorsanız bu sorunun üstesinden gelmek için doktorunuzla görüşmelisiniz.
Zencefil ve nane genelde evde bulunabilen gıdalardır ve mide bulantısına iyi gelir. Yine de bunları kullanmadan önce doktorunuza sorarak bir zararı olmayacağından emin olmalısınız.
Mide bulantısını yenmekte küçük öğünler halinde ve sık sık beslenmek yardımcı olacaktır. Ayrıca gebeliğiniz boyunca susuz kalmamaya dikkat etmelisiniz.
Round ligament ağrısı: İkinci trimesterde midenizle ilgili sorunlar son bulmuş olsa da karnınızda ağrılar yaşamaya başlamış olabilirsiniz. Bu ağrılar genelde round ligament ağrısı olarak nitelendirilir ve karnın tek tarafında ya da kalçada ortaya çıkar. Bu ağrılar bazen ise tüm karnınızda görülebileceği gibi kasıklarınıza kadar vurabilir.
Round ligament, rahmin ön tarafı ile kasık kısmını birbirine bağlar ve gebelik boyunca esnemeye devam eder. Roung ligamentin neden olduğu keskin ağrılar genelde birkaç saniye içinde geçmektedir. Ağrılar, ayakta kalmak ya da öksürmekle oluşabilir.
Karnınızda ağrılar oluyorsa ayağa kalkarken ya da otururken ve yatarken pozisyon değiştirdiğiniz zaman yavaş hareket etmelisiniz. Ayrıca gebeliğiniz süresince ağır şeyler kaldırmaktan kaçınmalısınız.
Uyumakta zorluk: Yan tarafınıza dönük şekilde uyumaya alışmışsanız geceleri rahatça uyuyor olabilirsiniz. Ancak yüz üstü ya da sırt üstü uyumak istiyorsanız bu pozisyonlar, büyüyen karnınız nedeniyle zorluk yaratabilir.
Geceleri uyumakta zorluk çekiyorsanız yan yatarak ve bacağınızın arasına yastık koyarak daha rahat edebilirsiniz. Ayrıca gün içinde egzersiz yapmak ve kafein almaktan kaçınmak da iyi uyumanıza yardımcı olabilir.
Gebelik boyunca uyumanızda zorluk yaratan başka sorunlar da olabilir. Örneğin, sık sık idrara çıkmaya ihtiyaç duymanız uykuyu devam ettirmenizi zorlaştırabilir. Bununla birlikte bebeğiniz ve başka şeyler hakkında çok fazla düşünmek uyumakta zorluk çekmenize neden olabilir. Bunlardan kaçınmak için stresi azaltan nefes egzersizlerini gün içinde ve gece uygulamayı deneyebilirsiniz.
Saçlar: Gebeliğin başlarında saç dökülmesi sorunuyla karşılaştıysanız ikinci trimesterde bu sorundan kurtulmuş olabilirsiniz. Hatta saçlarınız bu dönemde öncekinden daha gür ve parlak bir hale gelebilir.
Bacakta kramplar: Gebelikte bacaklarınız ağrıyorsa yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri esnemektir. Bunun için bacaklarınızı uzatmalı ve bilekleriniz ile ayak parmaklarınızı dizlerinize doğru esnetmelisiniz. Ayrıca doğum öncesi yoga ve masaj da bacak kramplarının geçmesine yardımcı olabilir.
19. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin 19. haftasına geldiğinizde bebeğinizin hareketlerini daha fazla fark etmeye başlamış olabilirsiniz. Şimdilik hissedeceğiniz hareketler küçük kıpırdanmalar şeklinde olsa da önümüzdeki haftalarda daha güçlü hale geleceklerdir. Sizinle birlikte eşinizin de bebeğinizin hareketlerini hissedebilmesi için biraz daha zaman geçmesi gerekecektir.
19. haftada kilo alma konusunda endişe duymaya başlamış olabilirsiniz. Şimdiye kadar 3,5 ile 6,5 kg arasında kilo artışı yaşamış olmanız normaldir. Ancak bu aralığın üstünde ya da altında kilo aldıysanız konuyla ilgili doktorunuzu bilgilendirmeniz faydalı olacaktır.
Gebeliğin 19. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Gebeliğinizin 19. haftasında vücudunuz hali hazırda pek çok şey meydana gelmektedir. Anne adayları genelde gebelik sürecinin bir yerinde mantar enfeksiyonuna yakalanabilirler. Gebeliğinizde bu sorunla uğraşmak istemiyorsanız doktorunuzla konuşmalı ve enfeksiyon varsa tedavi görmelisiniz.
Gebeliğinizin 19. haftasında da her döneminde olduğu gibi lifli gıdalar tüketmeniz önemlidir. Lifli gıdalarla birlikte vücudunuzun susuz kalmaması için bol bol sıvı almalısınız.
Gebelikte ne yediğinizin yanı sıra ne kadar yediğiniz de önemlidir. Günlük olarak altı küçük öğünler halinde ya da üç ana öğün ve 1-2 sefer de sağlıklı atıştırmalıklar yemek, hem bebeğinizin gerekli besinleri almasını sağlayacak hem de sindirim sisteminiz için yararlı olacaktır.
19. Hafta Gebelik Ultrasonu
Fetüs 19 haftalıkken cildi, ısı farklılıklarına karşı koruma sağlamak için verniks kazeoza adı verilen tabaka ile kaplanır. Bu yağlı ve beyaz tabaka bebek doğduğunda da görülebilir. Ayrıca bu dönemde bebeğinizin beş duyusu gelişmektedir. Bebeğinizin beyninde beş duyusunu geliştirmek üzere sinir hücreleri oluşmaktadır.
Gebeliğinizin yarısını tamamlamaya başlarken ayrıntılı ultrason tarihiniz de yaklaşmıştır. Bu ultrason ile bebeğinizin beyni, omurgası ve kalbinin düzgün bir şekilde gelişip gelişmediğine bakılır. Ayrıca bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek istiyorsanız 19. haftada cinsiyet tahmini mümkün olabilmektedir.
Gebeliğinizin 19. haftasında sadece ultrasonu değil gebeliğinizin kalan sürecini de düşünmeli ve planlamalısınız. Doğum sonrası bebeğinizle ilgilenecek olan pediatristi araştırıp seçmeniz önemlidir. Bunun için arkadaşlarınızdan ya da ailenizden öneriler alabilir ve görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle bebeğiniz doğduktan sonra 1 yıl içinde bebeğinizin doktorunu sık sık ziyaret edeceğiniz için güveneceğiniz birini seçmeniz önemlidir.
Gebeliğin 19. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
Gebeliğinizin 19. haftasında bebeğinizin büyüklüğü bir mango kadardır. Boyu yaklaşık 18 cm olan bebeğinizin ağırlığı ise 200 gram civarındadır. Bebeğiniz, ilerleyen zamanlarda hızla büyümeye devam edecektir.
Gebeliğin 19. Haftasında Karın Ağrısı
Gebeliğinizin 19. haftasına geldiğinizde sık sık midenizde yanma olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu durum her ne kadar rahatsız edici olsa da zararsız ve oldukça normaldir. Gebelikte görülen mide yanması genelde progesteron hormonundan kaynaklanmaktadır. Bu hormon, mideden boğaza giden yolu etkilemektedir. Mide kasları, progesteron nedeniyle gevşek kaldığında mide asidi boğazdan yukarı kolayca çıkabilir. Bebeğinizin büyüyor olması da midenizde baskı olmasına neden olur.
Mide yanmalarını ve mide asidinin yukarı çıkmasını engellemek için her zaman mideniz biraz da olsa dolu olmalıdır. Bunun için ise sağlıklı ve az yağlı atıştırmalıklar tercih etmelisiniz. Midenizin dolu olması için yağlı yiyecekler yediğiniz takdirde gebelikte çok fazla kilo almanız olasıdır. Havuç, salatalık ve bu tarz çiğ sebzeler gebelikte atıştırabileceğiniz sağlıklı gıdalardır.
Gebeliğin 19. Haftasında Kilo Artışı
Gebelikte almanız gereken kilo miktarı Vücut Kitle Endeksinize bağlı olarak değişiklik gösterse de kiloyu etkileyen metabolizma, genetik, aktivite seviyesi gibi faktörleri olduğundan her anne adayının alması gereken miktarı farklılık gösterecektir. Gebeliğinizde almanız gereken ideal kilo miktarını doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.
İlk trimester: Bebeğiniz ilk trimesterde henüz çok küçük olduğu için toplamda 1.5-2 kilo almanız yeterli olacaktır. Ancak bu dönemde mide bulantıları ve kusma yaşamanız durumunda kilo almayıp aksine kilo vermiş de olabilirsiniz. İkinci trimesterde kilo aldığınız takdirde birinci trimesterde kilo almamanız ya da vermeniz sorun yaratmayacaktır.
İkinci trimester: İkinci trimesterde bebeğiniz hızla büyümeye devam eder. Gebeliğinizin başlangıcında normal kilonuzdaysanız bu dönemde toplam 6 kilo almanız yeterli olacaktır.
Üçüncü trimester: Üçüncü trimester ile birlikte bebeğinizin ağırlığı önemli olsa da sizin aldığınız kilolar da önemlidir. Bu dönemde sizin ağırlığınızda yaklaşık 4,5 kilo artış olmalıdır. Bazı kadınlar özellikle dokuzuncu aylarında kilo artışı yaşamazlar ya da birkaç kilo verebilirler.
Gebeliğin 19. Haftasında Kanama
Gebeliğinizin herhangi bir döneminde kanama yaşamanız endişe verici olabilse de bu kanamalar doğal sürece bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Gebeliğin ilk 12 haftasında görülen kanamaların genelde normal olduğu düşünülmektedir.
Gebeliğin 19. haftasında gerçekleşen kanamaların nedeni şunlar olabilmektedir:
- Servisit
Gebeliğin ikinci trimesterinde ise kanamalar, genelde rahimdeki genişlemeler ya da servisit nedeniyle olabilmektedir. Servisit, genelde cinsel yolla bulaşır ve bakteriyel ya da fungal bir enfeksiyon olabilmektedir. Hastalık genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
- Plasental abrupsiyon
Plasental abrupsiyon, plasentanın rahimden ayrılması nedeniyle oluşur ve ağır kanama yaşanmasına neden olur. Bu olay gerçekleştiğinde pek çok kadın kanamadan önce ağrı hisseder. Plasentanın yerinde olmaması sonucu fetüs gerekli oksijeni almakta zorlanabilir. Bu nedenle acilen tıbbi destek almak gerekir.
- Plasenta pervia,
Plasenta pervia ise plasentanın rahmin aşağısına yerleşmesi ile oluşur. Bazı vakalarda plasenta rahim ağzına yerleşeir ve bu durum gebelik açısından tehlike yaratır. Plasenta perviada görülen kanamada genelde ağrı meydana gelmez. Böyle bir durum yaşandığı takdirde vajinal doğum gerçekleştirilmesi risklidir.
- Erken doğum
Vajinadan kan gelmesi ve karın kısmında yaşanan kasılmalar erken doğumun habercisi olabilir. Bu kasılmalar genelde düzenlidir ve gittikçe araları kısalır. 19. hafta doğum için çok erken olduğu için acilen tıbbi yardım almanız gerekir. Anneyi ve bebeği güvende tutmak için hastanede yatış gerekebilir.
- Cinsel ilişki
Gebelikte rahim çok daha hassas bir haldedir ve dokularda çok daha fazla kan bulunur. Basit bir vajinal muayene bile rahimde kanamaya neden olabildiği gibi cinsel ilişkide de kanama görülebilir. Kanamanın rengi açık renk ya da kahverengimsi olabilir. Cinsel ilişki sonrası kanama yaşıyorsanız konu hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.