Gebeliğinizin 18. haftasına geldiğinizde artık geceleri sırt üstü yatmayı bırakıp yan yatmaya başlamanız gerekir Bu dönemde bebeğiniz ve rahminiz, sırtınızdaki kalbinize giden damarlara baskı yapacağı için ve bu durum sonucunda tansiyonunuz düşebileceği için sırt üstü yatmamanız gerekir. Kalbinize giden kanın azalmaması için yan yatmanız yeterlidir. 18. hafta ile birlikte kendinizi elinizden geldiğince rahatlatmaya çalışmalısınız.
18. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğin 18. haftasında bebeğiniz için hazırlık telaşı içinde olmanızın yanı sıra bu dönemde bir de yeni tanıştığınız belirtilerle başa çıkmaya uğraşıyor olabilirsiniz. 18. haftada el ve ayaklarınız şişiyor, sırtınız ağrıyor, bacak krampları yaşıyor ya da burnunuz kanıyor olabilir. Bütün bu belirtiler nedeniyle gebeliğin 18. haftasında özellikle geceleri rahatsız hissedebilirsiniz.
Gebeliğinizin 18. haftasında karşılaşabileceğiniz belirtiler şunlar olabilmektedir:
El ve ayakların şişmesi: El ve ayaklarda görülen ödemler gebeliğin en can sıkıcı belirtilerinden bir tanesidir. El ve ayaklarınızda meydana gelen şişlikler hakkında çoğu zaman endişelenecek bir şey yoktur. Ancak bu şişlikler aniden ortaya çıkmışsa ve aşırı ise doktorunuza bildirmeniz faydalı olacaktır.
Sırt ağrısı: Bebeğinizin karnınızın içinde neden olduğu baskı nedeniyle sırtınızda ve belinizde ağrı yaşayabilirsiniz.
Bacak krampları: Bacaklarda görülen kramplar susuzluğun belirtisi olabildiği için gebelik boyunca bol bol su içmelisiniz.
Belirginleşen damarlar: Dolaşım sisteminizde fazladan baskı olması nedeniyle damarlarınızın pembe ya da mavi renklerde belirgin hale gelmesi ile gebeliğinizde karşılaşabilirsiniz. Bu sorun ile başa çıkmak için sık sık pozisyon değiştirmeli, bacaklarınızı mümkün olduğunda yüksekte tutmalı, mümkün olduğunca spor yapmalı ve dar kıyafet ve ayakkabılar giymekten kaçınmalısınız.
Uyumada zorluk: Zihniniz çok fazla çalıştıkça kendinizi gittikçe daha rahatsız hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu da geceleri uykunuzu iyi almamanıza neden olabilir.
Burun kanaması: Hamile kaldığınızda burun kanaması ile karşılaşacağınızı düşünmemiş olmalısınız. Ancak vücuttaki kan akışının artması, burnunuzdaki damarların çatlayarak burnunuzun kanamasına yol açabilir. Böyle bir durumda burnunuzu baş ve işaret parmağınızla 5-10 dakika süreyle sıkıştırmalısınız. Burnunuz kanadığı zaman başınızı geriye yatırmamalısınız. Böyle yapmanız kan yutmanıza neden olabilir. Bunun yerine kanamayı durdurmak için başınızı kalp seviyenizden yukarda tutmalı ve buz ile kompres yapmalısınız.
Bebeğin kıpırtılarını hissetmek: Gebeliğinizin 18. haftasında henüz bebeğinizin hareketlerini tam olarak hissedemeseniz bile karnınızda hafif kıpırtılar hissedebilirsiniz. Bebeğinizin hareketlerini 18. haftada fazla anlayamasanız bile ilerleyen haftalarda çok daha güçlü bir şekilde hissedebileceksiniz.
Karpal tünel sendromu: Karpal tünel sendromu, hamile kadınların sıkça şikayet ettiği rahatsızlıklardan biridir. Bilekteki sinirlerde sıkışmadan dolayı oluşan bu sendrom, kol ve elde hissizlik, ağrı ve karıncalanmaya neden olabilir. Bu nedenle bilgisayar başında çok fazla oturuyorsanız ortamın ergonomik olmasına dikkat etmelisiniz. Karpal tünel sendromu gebelik boyunca görülebilse de genelde doğumdan sonra ortadan kaybolmaktadır.
Ciltte değişmeler ve kaşınma: Gebelikte karında kaşınma hissi ile sıklıkla karşılaşılır. Karnınızın yanı sıra elleriniz ve ayaklarınız da kaşınıyor olabilir. Kaşınma sorunu yaşıyorsanız sıcak su ile duş almamalı ve kaşındıran ya da sıkı kıyafetlerden uzak durmalısınız. Ayrıca nazik bir nemlendirici de kaşınmanızın azalmasına yardımcı olabilir.
18 Haftalık Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin 18. haftasında karnınız giderek büyür. Bu dönemde Vücut Kitle Endeksiniz normalse her hafta almanız gereken kilo miktarı yaklaşık 500 gram olmalıdır. Kilo artışı konusunda endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşarak bu endişelerinizi gidermeniz gerekir. Çünkü bu dönemde ani kilo artışı ya da kaybı yaşanan bir sorunun göstergesi olabilir.
18. haftada gebeliğinizin henüz dışardan belli olmuyorsa bu durum gayet normaldir. Her kadının vücudu farklı olduğu için rahmin genişlemesi ve pelvis bölgesinin dışına çıkması zaman olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Gebeliğin 18. Haftasında Yapmanız Gerekenler
En son dişçi randevunuzun üstünden zaman geçtiyse gebeliğinizin 18. haftasında diş muayenesi olmalısınız. Diş hekiminize kontrole gittiğiniz zaman onu hamile olduğunuz konusunda bilgilendirmelisiniz. Gebelik hormonları bazen diş etlerinin kanamasına yol açabilmektedir. İkinci trimesterde rutin diş kontrolünüzün gerçekleştirilebilmesi mümkündür ancak bu dönemde diş röntgeni çektirmekten uzak durulmalıdır.
Gebeliğinizin 18. haftasında bebeğiniz için pediatrist araştırmaya başlamalısınız. İyi ve güvenebileceğiniz bir pediatrist bulmak için arkadaşlarınıza danışabilir ya da etrafınızdaki hastaneleri arayarak doktorlar hakkında bilgi alabilirsiniz.
Gebeliğin 18. haftası bebeğinizin doğumunu planlamak için iyi bir zamandır. Bu dönemde doğum öncesi sınıflarına katılabilir ve hangi hastanede doğum yapmak istediğinizin kararını verebilirsiniz.
Gebeliğinizin her döneminde sağlıklı miktarda kilo almanız ve sağlıklı beslenmeniz önemlidir. İyi bir beslenme düzeninde kalsiyum ve demir bakımından zengin gıdalar ile yeşil yapraklı bitkiler ve narenciye gibi folik asit kaynağı yiyecekler yer almalıdır. Canınız tatlı istediğinde kek ya da işlenmiş tatlılar yerine taze meyve yemeniz daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca kızarmış ve yüksek kalorili gıdalardan da kaçınmalısınız. Vücut Kitle Endeksi 30 ve üzerinde olan aşırı kilolu hamilelerin bu dönemde gebelik diyabeti riski bulunmaktadır.
18. Hafta Gebelik Ultrasonu
Gebeliğinizin 18. haftasında bebeğinizin kasları gelişmektedir. Bu dönemde bebeğiniz esneyebilir, hıçkırabilir, parmak emebilir ve yutkunabilir. Aynı zamanda 18 haftalık fetüs anne karnı içerisinde dönebilir, hatta yumruk ve tekme atabilir. Bebeğin bu hareketleri yeterince güçlüyse hissetme şansınız olacaktır.
İkiz gebeliğinizin 18. haftasındaysanız fetüslerin arasında onları ayıran bir zar bulunmaktadır. Bebekler hareket ettikçe zar etrafındaki sıvının hareket edişini ultrasonda görmek mümkündür.
Gebeliğin 18. haftasında birkaç hafta içinde detaylı ultrason yaptırmanız gerekecektir. Bu anatomik ultrasonda bebeğinizin bütün vücudu dikkatli bir şekilde incelenir. Bebeğinizin gelişimine bakmak için boyu ölçülür. Ayrıca organların düzgün bir şekilde gelişip gelişmediği de bu ultrasonda kontrol edilir. Anatomik ultrason ile amniyotik sıvı, plasentanın yeri ve fetal kalp atışı da kontrol edilerek bebeğin kontrolü sağlanır.
Bebeğinizin kız mı yoksa erkek mi olduğunu da anatomik ultrasonda öğrenebilirsiniz. Bu dönemde yapılan tahminler genelde yüzde 95 gibi bir doğruluk oranına sahiptir. Tabi bebeğin cinsiyetini öğrenebilmek için ultrasonda doğru pozisyonda durması da önemlidir.
Gebeliğin 18. Haftasında Beslenme
Gebelikte sağlıklı bir şekilde kilo almak ve bebeğinizin gerekli besinleri aldığından emin olmak için yediklerinize dikkat etmeniz gerekir. Meyve, sebze, karbonhidrat, süt ürünleri ve omega-3 yağ asitlerinin bir arada bulunduğu sağlıklı bir beslenme düzenini gebeliğinizin 18. haftasında da sürdürmeniz gerekir. Özellikle omega-3 asitleri bebeğinizin beyin gelişimi açısından oldukça önemlidir.
Gebeliğin 18. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
Gebeliğinizin 18. haftasına geldiğinizde bebekliğinizin büyüklüğü yaklaşık olarak bir enginar kadardır. Bebeğin uzunluğu bu dönemde 14 cm ve kilosu ise 190 gram civarındadır.
Gebeliğin 18. Haftasında Bebeğin Hareketi
Gebelikte bebeğin hareketleri genelde 16-22. haftalar arasında hissedilmeye başlanmaktadır. Daha önce bebeğiniz olduysa fetüsün hareketlerinin nasıl olduğunu bildiğiniz için bu hareketleri daha önce hissetme ihtimaliniz vardır. Bu nedenle daha önce doğum yapmış olan anne adayları bebeklerinin hareketlerini 16. hafta gibi erken bir dönemde fark edebilmektedirler. Ancak daha önce doğum yapmadıysanız süreç biraz daha uzayabilir. Gebeliğin 18. haftasında daha zayıf olan anne adayları bebeklerin hareketlerini daha kolay fark edebilir. Ayrıca plasentanın konumu da bebeğin hareketinin fark edilmesinde önemlidir. Plasenta, rahmin ön kısmında bulunuyorsa bebeğin hareketini hissetmek daha zor olabilmektedir. Bebeğin hareketini hissedebilmek için sessiz bir yerde oturarak ya da uzanarak zaman geçirmeyi deneyebilirsiniz.
18 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
Gebelik hormonu olarak da bilinen hCG hamileliğin başından 12. haftaya kadar yükselmekte, sonrasında ise düşmektedir. Gebeliğin 17 – 24. haftaları arasında hCG seviyesi 4,060 – 165,400 mIU/ml değerleri arasında olmaktadır.
Gebeliğin 18. Haftasında Karın Ağrısı
Gebelikte midede ya da karında görülen ağrı oldukça yaygındır. Ağrılar kabızlık ve rahmin genişlemesi gibi durumlardan kaynaklanabilmektedir. Ancak bazen karın ağrısı ciddi sorunlara işaret edebileceği için ağrınızın anormal olduğunu düşünüyorsanız bu durumu doktorunuzla konuşmalısınız.