Gebeliğinizin 17. haftası ile birlikte doğuma ve bebeğinize dair bazı planlar yapma vaktiniz geldi demektir. Buna bebeğinizin cinsiyetini doğmadan öğrenmek isteyip istemediğiniz ve doğum öncesi gitmek istediğiniz kurslar da önemlidir. Plan yapmak ve önemli kararlar vermek, hamileliğinizi daha fazla hissetmenizi sağlayabileceği gibi bu durum endişe hissetmenize de neden olabilir. 17. haftanızda gebelik sürecini nerdeyse yarılamışsınız demektir. Bundan sonraki süreci iyi bir şekilde değerlendirmeli ve gereken şeyleri kendi başınıza yapmak yerine gereken konularda yakınlarınızdan yardım istemelisiniz.
17. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 17. haftasına geldiğinizde yaşadığınız belirtilerin çoğu bebeğinizin hızla büyümesine bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. 17. haftada yaşayabileceğiniz belirtiler şunlar olabilir:
Gastrointestinal rahatsızlıklar: Gebeliğinizin 17. haftasına geldiğinizde mide yanması, hazımsızlık ve mide bulantısı gibi gebelikte yaygın olarak görülen rahatsızlıklar yaşıyor olabilirsiniz. Pek çok anne adayı gebeliklerinin bazı dönemlerinde bu sorunlar ile karşılaşabilmektedir.
Mide yanmasında boğazınıza doğru yükselen bir yanma hissi oluşur ve bu his rahatsız eder. Genelde zararsız olan bu durumdan kaçınmak için tek seferde az miktarlarda yemelisiniz. Rahatsızlığınız devam ederse doktorunuz bebeğiniz için güvenli olan antiasit ilaçlar kullanmanızı tavsiye edebilir.
Gebelikte gaz ve kabızlık sorunları da yaygın olarak görülmektedir. Bu sorunlar gebelik ilerledikçe daha kötü bir hal alabildiği için hayat tarzınızda değişiklikler yapmanız önemlidir. Vücudunuzda yaşanan hormonal değişimler için bir şey yapamasanız bile daha çok su içerek, daha çok hareket ederek ve daha çok lifli gıda tüketerek bu sorunların üstesinden gelebilirsiniz. Lif açısından zengin olan yiyecekler uzun dönemde kabızlığı kontrol altına almakta önemli olduğu gibi kısa dönemde gaz açısından sıkıntı yaratabilir.
Cilt pigmentasyonu: Gebeliğinizin 17. haftasında yüzünüzde kahverengimsi ya da siyahımsı lekeler çıkmış olabilir. Melazma adı verilen bu durum, hamilelerin yaklaşık yüzde 50’s, ile yüzde 70’inde görülebilmektedir. Bilim insanları bu durumun kesin nedenini bulamasalar da lekelere hormonal değişimlerin neden olduğu düşünülmektedir.
Ciltte meydana gelen lekelerden korunmanın en iyi yolu güneş ışınlarından korunmaktır. Bunun için dışarı çıkmadan önce güneş koruyucu kullanmalı ve geniş bir şapka takmalısınız.
Gebelikte değişen hormonlar bazı kadınların gebelik sürecini sevmelerini sağlamakla birlikte kimilerinin de bu durumdan rahatsız hissetmesine neden olmaktadır. Gebelikte yaşadığınız belirtilerden rahatsız oluyorsanız sürecin neredeyse yarısını tamamladığınızı düşünerek mutlu olmalısınız.
Siyatik sinir ağrısı: Bacaklarınızdan birine vuran ve buradan yayılan bir ağrı hissediyorsanız bunun nedeni siyatik sinirler olabilir. Siyatik sinir, vücuttaki en geniş sinirlerden biridir. Siyatik sinirlerin neden olduğu ağrı baldır ya da kalça bölgesinden başlayarak bütün bacağınızı etkileyebilir. Henüz hamilelerin bu ağrıyı neden yaşadığı bilinmese de bu duruma büyüyen bebeğin sinirlere yaptığı baskı olduğu düşünülmektedir.
Siyatik ağrısı genelde tek bir bacakta ortaya çıkmaktadır. Ağrı hissettiğinizde geçene kadar bir yere uzanmanız en iyi çözümdür. Ayrıca gece uyurken bacaklarınızın arasına yastık alarak yatmanız rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
Yüzme de siyatik ağrılarına iyi gelmektedir. Yüzerek ağrıdan neden olan rahatsızlığı rahatlatabilir ve günlük egzersiz ihtiyacınızı yerine getirebilirsiniz.
Çatlaklar: Gebelikte alınan kilolar ve rahmin genişlemesi özellikle ikiz gebeliğin 17. haftasında vücutta çatlaklar oluşmasına neden olabilmektedir. Çatlakların önüne geçmek için bol bol su içmeli ve iyi nemlendiriciler kullanmalısınız.
Daha hızlı kilo artışı: Gebeliğinizin 17. haftasına geldiğinizde şimdiye kadar 2-5 kilo arası kilo artışı yaşamış olabilirsiniz. İkinci trimesterde her hafta yarım kilo ila bir kilo almanız normaldir. Ancak çok ani ve aşırı kilo artışı yaşamanız bir sorunun göstergesi olabileceği için bu durumu doktorunuza danışmanız önemlidir.
Vücut sıvılarında artış: 17. haftaya geldiğinizde vajinal akıntı, ter, mukus ve diğer vücut sıvılarında artış olduğunu görmüş olabilirsiniz. Bunun nedeni vücudunuzdaki kan akışının artmasından kaynaklanmaktadır.
17. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğin 17-18. haftalarında meydana gelen değişikliklerden en önemlisi bebeğin hareketlerinin fark edilmesinin mümkün olmasıdır. Pek çok anne adayı özellikle 18 ile 20. haftalar arasında bebeklerinin hareketlerini hissetmeye başlarlar.
Bu dönemde linea nigra adı verilen çizgi de karında görülmeye başlanabilir. Gebelikte karnınız genişledikçe bu cilt pigmentasyonunun görülmeye başlanması normaldir. Cilt pigmentasyonun yanı sıra bu dönemde saç dökülmelerinde azalma meydana gelerek saçlarınız daha gür ve parlak görünmeye başlayabilir.
Anne adayları gebeliklerinin 17. haftasına geldiklerinde yorgunluk ya da uyku sorunları yaşayabilir. Yatarken belinizi desteklemek için yastık kullanmak daha iyi uyumak için yardımcı olabilir. Ayrıca bu dönemde baş ağrıları da yaygın olarak görülmektedir. Baş ağrılarınız çok fazla ve sık oluyorsa ve parasetamol etki etmiyorsa bu durumu doktorunuzla konuşmanız faydalı olacaktır.
Gebeliğin 17. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Gebeliğinizin 17. haftasına geldiğinizde alçak tabanlı ayakkabılar tercih etmelisiniz. Bu dönemde dengenizi korumanız ve dengenizi kaybedip düşmemeniz önemlidir.
Gebeliğinizin bu döneminde bebeğinizin kız mı yoksa erkek mi olduğunu merak ediyorsanız bunu bir sonraki doktor randevunuzda öğrenmeniz olasıdır. Pek çok anne adayı 16 ile 20. haftalar arasında gerçekleştirilen ultrasonda bebeklerinin cinsiyetini öğrenirler. Bebeğinizin cinsiyetini öğrendikten sonra ona ne isim vereceğiniz konusunu düşünme fırsatınız olacaktır.
Gebelikte vücudunuzun değişmesi ile vücudunuzun farklı yerlerinde acı ve ağrı hissedebilirsiniz. Bu nedenle doğum öncesi masaj iyi gelebilir. Masaj sayesinde ağrıyan yerleriniz rahatlayacaktır. Ancak doğum öncesi dönemde masaj konusunda uzmanlaşmış birini bulmanız önemlidir.
Gebeliğinizi rahat geçirmek için egzersiz programı uygulamanız da önemlidir. İyi bir egzersiz programı hem siz hem de bebeğiniz için oldukça faydalıdır. Bu dönemde yeni bir programa başlamayı düşünüyorsanız hareketlerin uygun olup olmayacağından emin olmak için doktorunuza danışmalısınız.
17. Hafta Gebelik Ultrasonu
Bebeğinizin kemikleri 17. hafta ile birlikte sağlamlaşmaya başlar. Ayrıca bebeğinizin bu dönemde vücudundaki yağ artmaya başlar. 17 haftalık fetüsün göbek kordonu da daha güçlü ve kalın bir hale gelmiştir.
Gebeliğinizin 17. haftasında ultrasona girdiyseniz kordosentez yapılması mümkündür. Bu işlemde göbek kordonundan kan alınarak kromozom anomalisi riski olup olmadığına bakılır. Doktorunuz bu işlem sırasında ultrasın ile göbek kordonunun plasenta ile birleştiği noktayı saptayıp buradan kan alacaktır. Normalde kordosentez 17. haftada sonra yapılsa da amniyosentez sonucunu daha iyi yorumlamak ya da daha kesin yanıtlar almak açısından yapılması tercih edilebilir.
17 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
Gebelik hormonu olarak bilinen hCG hormonunun seviyesi hamileliğin başından 12. haftaya kadar yükselmekte, sonrasında ise düşmektedir. Gebeliğin 17 – 24. haftaları arasında hCG seviyesi 4,060 – 165,400 mIU/ml değerleri arasında olmaktadır.
Gebeliğin 17. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
17. haftaya geldiğinizde bebeğiniz bir nar büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu dönemde yaklaşık 12-13 cm uzunluğuna ulaşmış olan bebeğinizin ağırlığı ise 110-140 gram arasındadır. Gebeliğinizin 17. haftasında bebeğinizin iskeletini oluşturan yumuşak kıkırdak yapı, sert kemik formuna dönüşmeye başlar. Ayrıca vücudundaki yağ da artarak vücut sıcaklığı düzenlenmeye başlanır.
Gebeliğin 17. Haftasında Bebeğin Hareketleri
Bebeğinizin hareketlerini ilk defa hissedecek olacağınız için gebeliğinizin bu haftalarında oldukça heyecanlı olmalısınız. Anne adayları genelde bebeklerinin hareketlerini 20. hafta civarı hissetmektedir. Ancak bu durum kişiden kişiye değişebilir. Bebeğinizin hareketlerini 16. haftada hissedebileceğiniz gibi 23. haftada da hissedebilirsiniz. Daha önce doğum yaptıysanız önceki hamileliğinizden deneyimli olacağınız için bebeğinizin hareketlerini daha erken hissetmeye başlayabilirsiniz.
Bebeğinizin ilk hareketleri çok ufak hareketler şeklinde olacaktır. Sonraki haftalarda ise bebeğin hareketlerini daha güçlü bir şekilde hissedebilirsiniz. Gebeliğinizin 30. haftasına geldiğinizde ise bebeğinizin hareketlerini karnınıza baktığınızda görebilirsiniz.
Bebeğinizin hareketlerini 22-23. haftalara geldiğinizde hala hissetmiyorsanız doktorunuzla görüşmeniz gerekir. Doktorunuz doppler ile bebeğinizin kalp atışlarını kontrol edecektir. Plasentanın bulunduğu yer, bazen bebeğin hareketlerinin fark edilmesini önleyebilmektedir. Plasenta rahmin önünde duruyorsa bebeğin hareketlerini fark etmek zor olabilir. Ayrıca anne adayının kilosu da önemlidir. Daha zayıf olan anne adayları bebeğin hareketlerini daha erken hissedebilirken aşırı kilolu olanlar ise daha geç bir dönemde hissedebilir.