Gebeliğinizin 15. haftasında kendinizi daha enerjik hissetmeye başlamış olabilirsiniz. Geçen haftadan beri gebeliğinizin ikinci trimesterinde bulunduğunuzdan dolayı bu dönemde gebeliğin başlarında görülen mide bulantısı gibi belirtilerinizde azalma olduğunu da fark etmiş olabilirsiniz.
15. Hafta Gebelik Belirtileri
Gebeliğinizin 15. haftasında hem olumlu yönde hem de olumsuz yönde bazı gebelik belirtileri ile karşılaşabilirsiniz. Bu belirtilerden bazıları şunlar olabilir:
Cinsel istekte artış: İkinci trimester ile birlikte enerjiniz eski haline dönecektir. Bunun sonucu olarak da kendinizi daha iyi hissederken cinsel isteğinizde de artış olduğunu görebilirsiniz.
Burun kanaması: Gebelikte vücuttaki kanın artması ve burun kanallarının hassaslaşması sonucu burun kanaması yaşayabilirsiniz.
Mide yanması, gaz ya da kabızlık: Gebelikte midenizle ve karnınızla ilgili yaşadığınız sorunların sorumlusu hormonlarınızdır. Bu sorunlardan kaçınmak için gebelikte ne yiyip içtiğinize ekstra özen göstermeniz gerekir. Doktorunuza hangi yiyeceklerin midenize iyi gelebileceğini sormalısınız. Ayrıca ihtiyacınız varsa doktorunuz kontrolünde antiasit mide ilaçları kullanabilirsiniz.
Diş eti şişmesi: Hamile olduğunuzda diş etleriniz daha hassas bir hale gelir. Bu nedenle diş etlerinize normaldekinden daha fazla özen göstermelisiniz. Bunun için dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmemeli, diş ipi kullanmalı ve düzenli aralıklarla diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Nefes kesilmesi: Gebeliğinizde nefesinizin eskisine göre daha kolay kesildiğini fark edebilirsiniz. Bunun nedeni gövde kısmınızda eskisine göre daha fazla ağırlık bulunmasından kaynaklıdır. Fazla ağırlık nedeniyle ciğerleriniz için derin nefes almak konusu zorlayıcı olabilir.
İkiz gebeliğinizin 15. haftasındaysanız gebelik belirtileriniz yukarıda yer alanlar ile farklılık göstermeyecektir. Ancak ikiz bebeklere hamile olmanız nedeniyle hormon seviyelerinizin daha yüksek olması ilk trimesterde daha fazla mide bulantısı yaşamanıza neden olmuş olabilir. Ancak sizin de belirtileriniz ikinci trimester ile birlikte azalacaktır. Yine de belirtilerinizin anormal olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzla bu endişenizi konuşmayı ihmal etmeyin.
15. Hafta Gebelikte Annedeki Değişiklikler
Gebeliğinizin 15. haftasında vücudunuz büyük bir değişim içerisindedir. İlk trimester boyunca rahminiz genişlemiş olsa da bu dönemde rahim, pelvik bölgeye sığmaktadır. İkinci trimesterde bebeğin büyümesi ile rahim, alt karından üst kısma doğru büyümeye başlar. Ancak her anne adayının vücudu farklı olduğu gibi karında meydana gelen büyüme de değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle gebeliğin 15. haftasında karnınızın belirgin olmaması, gebeliğinizin dışardan fark edilmeye başlaması kadar normaldir. İlk gebeliğini yaşayan anne adaylarının daha önce doğum yapmış kadınlara göre karınlarının belirginleşmesi daha geç gerçekleşebilmektedir. Ancak ikinci ya da sonraki gebeliklerde rahim hali hazırda genişlemiş olduğu için gebelik daha erken belli olmaya başlayabilir.
İkiz gebeliklerin 15. haftasında ise rahim daha hızlı genişler. Bu nedenle gebeliğinizin 15. haftasındaysanız ve ikiz bebeklere hamileyseniz karnınız büyümüş olabilir.
15. hafta ile birlikte haftalık olarak almanız gereken kilo miktarı yarım kilo ila bir kilo arasında olmalıdır. Bu nedenle günlük olarak ekstra 300 kalori almaya devam etmeli ve bu kalorileri sağlıklı besinlerden almaya dikkat etmelisiniz. Kendinizde ani kilo artışı fark ettiyseniz bir an önce doktorunuza haber vermeniz gerekir. Bu durum preeklampsi adı verilen ciddi bir rahatsızlığın sonucu olarak ortaya çıkmış olabilir.
Gebeliğin 15. Haftasında Yapmanız Gerekenler
Gebeliğinizin 15. haftasına geldiğinizde iştahınızın yerine gelmiş olduğunu fark edebilirsiniz. İştahınızın normale dönmesi, gebeliğinizin geri kalanında uygulayacağınız sağlıklı bir beslenme düzenine geçmek açısından önemlidir.
Gebelikte kilo artışı gerekli olsa da aldığınız ekstra kalorileri sağlıklı gıdalardan aldığınıza dikkat etmelisiniz. Günlük olarak almanız gereken 300 ekstra kaloriyi aşağıdaki gıdalardan almanız sağlıklı olacaktır:
- Yağsız et
- Düşük yağlı süt ürünleri
- Meyve
- Sebze
- Tam tahıl
Bu gıdalar protein, kalsiyum, folik asit ve vitaminler gibi önemli besinleri almanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı besinler vücudunuzun gebelik boyunca ihtiyacı olan şeyleri karşılamasında yardımcı olacaktır.
Hamile kalmadan önceki dönemde normal kilonuzdaysanız gebelik boyunca almanız gereken kilo miktarı 11-15 kilo arasında olmalıdır. İkinci trimester boyunca her hafta yarım kilo almanız idealdir. Bu kiloları alırken her çeşit sağlıklı gıdayı tüketmeye dikkat etmelisiniz.
Gebelikte sağlıklı gıdaları tüketmeniz gerekli olduğu gibi hamileler tarafından tüketilmesi sakıncalı olan gıdalardan da kaçınmanız gerekmektedir. Bunun yanı sıra her gün yeteri kadar su içerek vücudunuzun susuz kalmasını önlemelisiniz.
Sağlıklı bir beslenme planı ile size zevk veren gıdalar tüketirken bir yandan da bebeğinizin gerekli besinleri aldığından emin olursunuz. Ayrıca bu plan sayesinde dışarda yediğiniz zaman da doğru gıdaların ne olduğunu ve ne yemeniz gerektiği hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.
15. Hafta Gebelik Ultrasonu
Henüz hissetmeseniz bile gebeliğinizin 15. haftasında bebeğiniz hareket etmeye başlamıştır. Ultrasonda bebeğinizin uzuvlarını ve eklemlerini hareket ettirdiğini görebilirsiniz. Hatta bu dönemde bebeğinizin hıçkırma refleksi de gelişir.
Gebeliğinizde üçlü tarama testi yaptırmaya karar verdiyseniz test için gebeliğin 15-20 haftaları arasında kan vermeniz gerekir. Bu yöntem ile anne adayının kanındaki bazı protein ve hormon seviyeleri saptanarak bebeğin nöral tüp defektlerine ve kromozom anomalilerine sahip olma riskine bakılır.
Gebeliğin 15-20 haftaları arasında yapılabilen bir diğer test ise amniyosentezdir. Bu test ile nöral tüp defektleri, kromozom anomalileri ve diğer genetik hastalıklar tespit edilir. Bu uygulamaların güvenli oldukları kabul edilse de bazı riskler bulunabildiği için testleri yaptırıp yaptırmak istemediğiniz konusunu doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
Amniyosentezde doktorunuz ultrason ile görüntüleme yaparak bir iğne yardımı ile amniyotik keseden sıvı örneği alacaktır. Gebelikte yapılabilecek amniyosentez gibi testleri yaptırmak stresli olabilse de bazı durumlarda yapılması gerekli olmaktadır.
15 Haftalık Gebelikte HCG Değeri
Gebeliğin 12. haftasına kadar artan hCG seviyesi, 12. haftadan sonra azalmaya başlar. Gebeliğinizin 15. haftasına geldiğinizde hCG seviyenizin 13,300 – 254,000 mIU/ml değerleri arasında olması normal kabul edilir.
Gebeliğin 15. Haftasında Bebeğin Büyüklüğü
Gebeliğinizin 15. haftasında bebeğiniz hala küçük olsa da artık bir portakal boyutuna ulaşmış olmaktadır. 15 aylık bir fetüsün ortalama ağırlığı 70 gram olmakla birlikte uzunluğu ise 10 cm’dir. Bu dönemde bebeğinizin kol ve bacaklarının gelişmesi ile vücut proporsiyonu daha normal bir hal gelmektedir. Bununla birlikte bebeğinizin iskeleti gelişmeye başlar ve uzuvlarını hareket ettirebilir. Ayrıca bebeğinizin bu dönemde cildi ve saçları da gelişmekte ve hatta kaşları belirginleşmektedir.
Gebeliğin 15. Haftasında Kasık Ağrısı
Gebelikte ağrı ve kramplar yaygın olarak görülmektedir. Bazen bu ağrılar ciddi durumların göstergesi olabilse de genelde gebelik sürecinin doğal bir parçasıdır. Anne adayları yaşadıkları ağrı ve krampların normal olup olmadığı konusunda emin olmak için gördükleri belirtileri doktorları ile paylaşmalıdır. Gebelikte görülen kasık ve karın ağrılarına kanama gibi diğer belirtiler eşlik ediyorsa bir an önce doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir. Bu ağrıların nedeni şunlar olabilir:
- Dış gebelik
Gebeliklerin bir kısmında yumurta, rahim dışında bir bölgeye yerleşir. Böyle bir durumda annenin hayatı risk altında olduğundan gebeliğe son vermek gerekir. Çünkü yumurtanın büyümesi ile dokularda parçalanma ve buna bağlı olarak iç kanama meydana gelebilir. Dış gebeliğin belirtileri arasında kramp ve kanama yer almaktadır. Ayrıca omuzda ağrı, bayılma ve bilinç kaybı gibi durumlar da görülebilmektedir.
- Yalancı doğum sancıları
Bazı anne adayları gebeliklerinin 15. haftasında yalancı doğum sancıları ile karşılaşabilir. Bu sancılar genelde çok ağır olmamaktadır. Rahmin genişlemesinden kaynaklanan bu ağrılar, hareket ederken meydana gelebilir ve birkaç saniye sürebilir. Bu ağrılar gerçek doğum sancılarından farklıdır ve doğum sancıları kadar güçlü olmazlar ve sık aralıklarla meydana gelmezler.
- Erken doğum
Gebeliğin 37. haftasından önce gerçekleşen bütün doğumlar erken doğum olarak kabul edilir. Gebeliğin 15. haftasında erken doğum riski genelde yüksek olmasa da belirti görmeniz halinde bir an önce doktorunuzla iletişime geçmelisiniz. Erken doğumun belirtileri sulu, mukuslu ya da kanlı vajinal akıntıdır. Bir diğer belirti ise pelvik baskı, bel ağrısı, ishal ile ilişkili ya da ilişkisiz karın ağrıları ve düzenli doğum sancıları olmaktadır. Doğum sancıları belli bir düzene sahiptir ve sancılar arasındaki süre gittikçe kısalır. Gebeliğin 15. haftasında bazı ilaçlar ve istirahat ile erken doğum önlenebilir.